Romana (Štěpánka 6měsíců) | •
|
(8.4.2001 20:25:56) Ráda bych znala názor na podávání mléčných výrobků kojencům.
Dáváme bílý nízkotučný jogurt jako odpolední svačinu, moc nám to chutná, ale nejsem si jistá jestli je to v pořádku dávat tak malému mimču kravské mléko.
Děkuji.Romana
|
Stáňa(40)+Ondra(7) | •
|
(9.4.2001 9:32:50) Romano, téma mléčné výrobky a děti se tu probíralo už několikrát, takže pokud si klikneš na podtéma "mléko", budeš si moci přečíst názory jiných maminek. Článek na toto téma vyšel i v poslední čísle časopisu Rodiče (1-2/2001), já jsem do této rubriky asi před týdnem "převyprávěla" zhruba základní myšlenky v něm obsažené (je to asi 10 - 15 příspěvků zpátky, ale měl by se ti objevit i v podtématu "mléko"). A konkrétně - z toho článku vyplývalo, že bílý (živý) jogurt je možné podávat v druhé polovině prvního roku. Doporučují se s nižším obsahem tuku. Já z vlastní zkušenosti dodávám - pozor na ty zcela odtučněné (0% tuku) - bývá v nich želatina, škrob ap. (tedy věci, kterým by se podle mne miminka měla obloukem vyhnout).
|
|
Míša, syn skoro 4 | •
|
(9.4.2001 20:29:21) Ahoj Romano, já mám dojem, že trochu dochází k zmatení pojmů a že pediatři tím "zákazem" podávání kravského mléka dětem do tří let mají na mysli nedávat jim k pití klasické mléko (ať už čerstvé nebo trvanlivé). Nesetkala jsem se s námitkami proti jogurtům (doporučují se od šesti měsíců) nebo rozpustným kojeneckým a batolecím mlékům (pochopitelně s připomínkou, že kojení je lepší), přestože obojí je samozřejmě vyrobeno z kravského mléka. Miminčí mlíčka jsou ale upravena tak, aby se dětem snáz trávila a jogurty v podstatě přirozenou cestou (jogurtovými kulturami) taky.
Ze všech článků a knížek, které jsem na téma "Děti a mléčné výrobky" přečetla, vyplývalo: 1) mléko na pití do 3 let raději specielně upravené, tzv. pokračovací (tady se názory pediatrů trochu různí, vliv má podlě mě lobby výrobců batolecího mléka a jejich pochopitelná snaha udržet si malého zákazníka co nejdéle, nicméně na absolutním zákazu zhruba do roka až roka a půl trvali všichni); když už "kravské" mléko, tak raději čerstvé než trvanlivé a raději polotučné, než plnotučné (odstředěné, dříve prodávané jako nízkotučné, je pro děti zcela nevhodné); vhodná jsou i mléka zakysaná, podmáslí apod. (tady jsem ale nenašla přesně od jakého věku) 2) jogurty od 6 měsíců ano, raději bílé (případně s doma přidaným ovocem) než s příchutí, živé a opět ne moc tučné (smetanové), ale ani ne ty zcela netučné (jak už psala Stáňa bývají zahuštěné želatinou nebo škrobem); osobně dodávám ještě - pozor na ochucené light jogurty, bývají slazené umělým sladidlem (zastávám názor, že čím méně chemie do sebe dítě dostane, tím lépe) 3) pribiňáky, pacholíky, ochucené tvarůžky - do roka vůbec ne, jsou moc tučné a obsahují příliš mnoho bílkovin, takže zatěžují ledviny dítěte, navíc jsou přeslazené nebo opět (light verze ochucených tvarohů) obsahují umělé sladidlo. 4) o sýrech se už zmiňovala Stáňa - nejdříve od deseti měsíců, začínat méně tučnými a pozor na moc slané.
|
|
Mirka, syn, 9 let | •
|
(12.4.2001 18:27:20) Ahoj Štěpánko, syn sice už dávno pije kdeco, ale pamatuju si, že nesnášel jakékoliv "kojemecke" mléko včetně speciálních mléček pro mimina, tehdy dovezených z Německa. Vyřešila to až naše paní doktorka, která mi doporučila mléko lahvové, plnotučné. Sice jsem musela vstávat o půl šesté ráno, abych je sehnala, ale bylo. Po x letech jsem se dozvěděla, o co šlo - řekli mi to v Praze v nějakém speciálním ústavu - mléka pro trvanlivé zpracování, a dětská mléka k nim patří, obsahují nějaký přídavek, aby se během zpracování nesrážela. Normální člověk je snáší bez potíží, ale malé dítě se slabším žaludkem ne. U jogurtů nevím - nezkoumala jsem to. Olma Olomouc prý vyrábí normální lahvové mléko, balené do plastových lahví - tedy s plnou nutriční hodnotou.
|
|
|