Re: Mléčné výrobky
Ahoj Romano,
já mám dojem, že trochu dochází k zmatení pojmů a že pediatři tím "zákazem" podávání kravského mléka dětem do tří let mají na mysli nedávat jim k pití klasické mléko (ať už čerstvé nebo trvanlivé). Nesetkala jsem se s námitkami proti jogurtům (doporučují se od šesti měsíců) nebo rozpustným kojeneckým a batolecím mlékům (pochopitelně s připomínkou, že kojení je lepší), přestože obojí je samozřejmě vyrobeno z kravského mléka. Miminčí mlíčka jsou ale upravena tak, aby se dětem snáz trávila a jogurty v podstatě přirozenou cestou (jogurtovými kulturami) taky.
Ze všech článků a knížek, které jsem na téma "Děti a mléčné výrobky" přečetla, vyplývalo:
1) mléko na pití do 3 let raději specielně upravené, tzv. pokračovací (tady se názory pediatrů trochu různí, vliv má podlě mě lobby výrobců batolecího mléka a jejich pochopitelná snaha udržet si malého zákazníka co nejdéle, nicméně na absolutním zákazu zhruba do roka až roka a půl trvali všichni);
když už "kravské" mléko, tak raději čerstvé než trvanlivé a raději polotučné, než plnotučné (odstředěné, dříve prodávané jako nízkotučné, je pro děti zcela nevhodné);
vhodná jsou i mléka zakysaná, podmáslí apod. (tady jsem ale nenašla přesně od jakého věku)
2) jogurty od 6 měsíců ano, raději bílé (případně s doma přidaným ovocem) než s příchutí, živé a opět ne moc tučné (smetanové), ale ani ne ty zcela netučné (jak už psala Stáňa bývají zahuštěné želatinou nebo škrobem); osobně dodávám ještě - pozor na ochucené light jogurty, bývají slazené umělým sladidlem (zastávám názor, že čím méně chemie do sebe dítě dostane, tím lépe)
3) pribiňáky, pacholíky, ochucené tvarůžky - do roka vůbec ne, jsou moc tučné a obsahují příliš mnoho bílkovin, takže zatěžují ledviny dítěte, navíc jsou přeslazené nebo opět (light verze ochucených tvarohů) obsahují umělé sladidlo.
4) o sýrech se už zmiňovala Stáňa - nejdříve od deseti měsíců, začínat méně tučnými a pozor na moc slané.
Odpovědět