| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Celozrnný chléb

 Celkem 11 názorů.
 františek 


Celozrnný chléb 

(13.4.2005 16:53:50)
Protože slyším spoustu nářků okolo celozrnného chlebu, pokusím se napsat osvědčený celozrnný chleba. Říkám osvědčený a ne vynikající, protože respektuji, že každý máme jinou chuť. Chtěl bych ale hned v úvodu poznamenat, že nejsem agent mlýna Korunka, ale pokud nepoužijete zmiňovanou mouku nebudeto to v žádném případě ono. Vyzkoušel jsem už toho opravdu hodně, ale bez chlebové mouky z Korunky to nikdy nebyl ten pravý chleba.
Nyní už k receptu. Budu psát suroviny v pořadí, jak je dávám do pekárny:
330 ml vlažného mléka nebo podmáslí, 150 ml mletých nebo mixovaných ovesných vloček, 150ml celozrnné žitné mouky, 150 ml žitné chlebové mouky z Korunky, 150 ml pšeničné chlebové mouky z Korunky, 150 ml klasické hladké mouky, do mouky důlek a do něho zahrnu 1 čl vrchovatou instantního droždí, na takto zahrnutou kopičku dám cca 250ml žitného kvasu. Do mléka nasypu 1 až 2 čl kmínu, 2 čl soli, 1 pl octa, 1 až 2 pl lněných semínek, 1 až 2 pl slunečnicových semínek. Někdy přidám 1 slabší čl fenyklu nebo anýzu (ale opatrně, třeba vyzkoušet abyste z toho neměli mentolové bombony). Program nastavím č.5 (celozrnný)- velikost velkou (aby byl dobře propečený) a spustím start. Více si toho nevšímám, pokud nechci hlídat hustotu a při zvukovém signálu ji upravit na ideální stav. Neupravujte ale moc ze začátku hnětení, protože se hustota ustálí až u konce hnětení. Nezkušený se může v počátku hnětení snadno seknout. Už nejméně 14 dní nedávám ani vitamín C, jehož použití jsem nedavno popisoval. Dělám to bez něj a chleba mám jeden jako druhý, krásně vyklenutý, nakynutý a propečený. Občas mi horní plocha praskne. Prostě pochoutka.
 Romana32 


Re: Celozrnný chléb 

(13.4.2005 21:27:05)
Omlouvám se, že lezu do Vaší diskuse.
Zaujal mě recept na celozrnný chléb. Šel by upéct bez žitného kvasu? Nemám pekárnu, ale s úspěchem peču v horkovzdušné troubě.

Díky za odpověď.
 františek 


Re: Re: Celozrnný chléb 

(14.4.2005 7:24:23)
Diskuse je pro každého a tak se neomlouvejte a klidně se zapojte. Chleba se dá dělat i bez kvasu. Trochu mu pomůže dodat chlebovou chuť (místo kvasu) to přidání octa. Já přidávám ocet i do toho kvasového. Je jasné, že s kvasem je prostě dobrý. Jinak ale je důležitá ta chlebová mouka. Už jsem někde psal, že právě v použití druhu mouky je vše zakopáno. Jaký myslíte, že je rozdíl v těstu na chleba a nebo na rohlíky? Je každému jasný rozdíl ve výsledku a toho nedosáhnete bez rozdílných surovin a hlavní je právě použitá mouka. Pokud použijete pšeničnou mouku, tak dostanete bílý chleba. Často se v diskusi objevoval názor (a bylo to předmětem velkých sporů), že se v domácí pekárně upeče všechno možné, ale ne dobrý chleba. Můj názor je, že to je právě v té mouce. Použijte chlebovou z Korunky a nebudete mít co řešit. Opět zdůrazňuji, že nejsem jejich agent, ale od doby, kdy jsem ji prvně použil nemám co řešit. Přitom dříve jsem měl podobné problémy, jako zde na diskusi často řešíte. Dnes mám chleba opravdu chlebový a je to prostě pochoutka.
 Romana32 


Re: Re: Re: Celozrnný chléb 

(14.4.2005 22:17:57)
Františku,
děkuji za radu. Bydlím v Krkonoších a pro mouku si jezdím do soukromého mlýna Hruška. Ještě jsem se v jejich mouce nezklamala a o víkendu upeču Váš celozrnný chléb a napíšu jak se mi povedl. Jěště jednou díky.
 mamina+4 


Re: Re: Re: Celozrnný chléb 

(15.4.2005 21:35:10)
Františku děkuji za radu,zítra vyzkouším a ozvu se
 Evánek 


Chlebová mouka 

(14.4.2005 7:41:31)
Františku,chléb podle vašeho receptu peču,je skutečně dobrý.Používám chlebovou mouku,pro kterou si jezdím do mlýna Baier/okr.FM/.Kupuji chlebovku pšeničnou i žitnou.Zkoušel jste to i z jiné chlebovky,nebo je u vás chlebovka=ta z Korunky?Ptám se proto,jestli se mám u nás pídit po mouce z Korunky,nebo je to skutečně jen tou "chlebovostí" mouky.Díky,Eva.
 Jana 
  • 

Pekárna 

(14.4.2005 13:34:32)
Ahoj pekařky,
už dlouho toužím po nějaké pekárničce, ale manžel je proti. Teď jsem objevila levnou, kterou by snad "zkousl":-) Chci se Vás zeptat, zda-li jí některá nemáte nebo jste o ní něco nezaslechly. Jedná se o pekárnu GM a mají jí v akci na www.eva.cz. Nebo jestli neexistuje jiná levná a dobrá pekárna. Kdybych koupila nějakou špatnou, tak bych to měla na talíři ještě hodně dlouho:-( Děkuji Vám všem předem za pomoc a rady.
 františek 


Re: Chlebová mouka 

(15.4.2005 6:55:31)
Evo, já jsem z jihu Čech a tady není k dostání žádná chlebová mouka (alespoň o ní nevím). Objednal jsem si ji z Korunky a od té doby ji takto použím a když mi dojde, objednám další. Já netrvám na tom, že musí být z Korunky. Spíše jde o to, že by to měla být chlebová mouka, pokud chcete opravdový chleba. Nedavno probíhala někde diskuse o chlebu Šumava. Prostě takovou opravdu chlebovou chuť neuděláte z běžné bílé mouky.
 Heluš 


Re: Re: Chlebová mouka 

(15.4.2005 13:33:20)
Mám prosbu, kolik stojí poštovný a balný z Mlýna Korunky? A jaká je doba doba dodání?
 františek 


Re: Re: Re: Chlebová mouka 

(15.4.2005 14:29:41)
Na dobírku stojí 12kg mouky s poštovným kolem 250Kč. Pokud se ale zaplatí předem přímo mlýnu Korunka, tak je to o 65Kč levnější (to jsem tak slyšel, ale nevím jak se to má platit). Mouku dostanete cca do 4 až 5 dnů
 Alena + V+K 12/99 + J 2/04 


Re: Re: Re: Chlebová mouka 

(15.4.2005 19:35:39)
Kopíruji odpověď co mi přišla z Korunky.

Mouku pro domácí pekárny do Prahy bohužel nedodáváme, nejblíže je v
prodeji v supermarketu Terno Hradec Králové. Pokud to není příhodné jsme
schopni zaslat mouku na dobírku, případně provedete-li platbu na náš
účet, pak je poštovné o 40,-Kč levnější a činí 65,-Kč.Je možné zaslat
třeba i jen jeden kilogram, ale vzhledem k poštovnému volí"pekaři
amatéři" nejčastěji 12kg sdružený obal s jednokilovými sáčky namíchaný v
poměru 6kg pšeničná/6kg žitná , nebo 8kg pš./4kg ž. Dodání do tří
pracovních dnů od objednávky, pokud zvolíte platbu na účet bude činit
216,2Kč, č.ú. 8432410237/0100,k.s. 8., v.s.- po objednávce. Balné neúčtujeme.

My jsme v pondělí zaplatili a v pátek jsme ji měli doma :)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.