Sam01 |
|
(25.3.2023 11:37:10) Najdu tu někoho,kdo se stravuje bezezbytkově? Potřebuji nutně zasvětit do toho,co to obnáší a poradit nějaké recepty obzvlášť s ohledem na UC. Já vím,že každému asi sedne něco trošku jiného,ale ten bezezbytkový základ asi bude stejný. Je to pro mě najednou nové a těžké se v tom zorientovat,když je tolik potravin,které musím vyřadit. Prosím o nápady na jídla a recepty.V nemocnici nám jen řekli,jakou dietu držet,ale žádná konkrétní doporučení nebo startovací jídelníček nemáme. Děkuji předem.
|
Marika Letní |
|
(25.3.2023 14:38:59) Jestli se nepletu, tak s tím má zkušenosti jak osobně, tak v rodině
|
Vážný2 |
|
(26.3.2023 20:31:19) U nás na to dost kašleme.
Bezezbytkově jsem se stravoval jen v době plného vzplanutí, kdy jsem měl zánět ve střevě shora dolů. Pak jsem od toho postupně ustupoval. Navíc u mně se neví úplně jestli je to UC nebo CN (protože to má znaky obojího).
Nicméně, při té nejostřejší fázi vynechat všechno pečené, co má kůrku, co má vlákninu, včetně celozrnného pečiva, čili nejlépe jen bílé pečivo a to ještě starší, kvůli nadýmání.
Maso spíš vařené, ne moc tučné.
Prakticky žádná zelenina s výhradou vařené mrkve, mixovaného špenátu apod.
Žádné uzeniny (s výhradou dušené šunky).
Sýry spíše stylu žervé, ne moc aromatické.
Z nápojů asi jenom nedráždivé čaje.
(Ale i ve špitálu nebyli tak přísní.)
Když jsem se vracel do práce, tak jsem měl velkou výhodu, že u nás dávali toustový chleba a lučinu do lednice od zaměstnavatele. Tak jsem občas obsadil masážní zasedačku (nebyla průhledná), zavřel se tam, natáhl na kanape a pojídal chleba s lučinou.
Do 3/4 roku jsem byl zpět na všech mých stravovacích hrůzách, včetně kafe a Coly light. Ale taky díky té dietě, ne zrovna diabetické, o 10 kg těžší, po ztrátě cca 30 kg. Akorát se v případě, že je mi blbě, vyhýbám primárně pár věcem, co cítím, že vadí - papriky a hodně drsná syrová zelenina.
A záleží na rozsahu té kolitidy (levostranná, pankolitida, jen konečník, nebo konečník+sigmoideum). Ono totiž tam na konci už to jídlo úplně nemá svůj původní charaketr a je to hodně zmixované...
Relapsy mám od doby prvního vzplanutí jen malé, zjistitelné hlavně z hodnot kalkproteinu a bolestí, jen s malou dávkou krve. Navíc u mně se to projevovalo hlavně otoky střevních sliznic, extrémním zúžením stolice a zácpou. A na to mám pěnu s kortikoidy do střeva, když se to hodně pocitově zhorší, tak na týden-dva.
|
|
|
Vranice |
|
(25.3.2023 16:00:12) Přes google jsem našla pár receptů na konci stránky:
https://www.emimino.cz/diskuse/bezezbytkova-dieta-zkusenosti-131423/strankovani/2/
|
|
Termix |
|
(26.3.2023 20:47:05) Manžel měl koncem roku tuto dietu celkem tři měsíce. Přesněji kvůli nemoci nejedl v podstatě měsíc nic a byl pouze na kapačkách v nemocnici. Doma pak jedl krupicovou kaši, puding, bramborovou kaši, libové maso, většinou vařené kuřecí s kuřecím vývarem. Nesměl žádné slupky, nejedl vůbec žádnou zeleninu a v podstatě ani ovoce, jen banány. Jedl jogurty a trochu líbivé šunky. Pečivo se bál. Neměl tedy UC, ale něco jiného, nicméně dietu měl přísnou. V nemocnici strašně zhubnul, kupovala jsem mu ještě nějaké speciální výživy v lékárně. Nám pak šlo hlavně o ty kalorie, dokud nic moc nesměl.
|
|
Balbína |
|
(26.3.2023 23:39:17) Drzela jsem kdysi asi rok pri zuzeni streva. Asi jak pise Vazny: libove maso, sunka, z peciva nic celozrnneho, ne slupky ani orisky. Dusena korenova zelenina, ryze, brambory. Rohliky. Jogurty. Postupem casu ne tak prisne, ale vyhybala jsem se slupkam a orechum. Jedla jsem pak i chleb.
|
Vážný2 |
|
(27.3.2023 0:18:14) Spíš než brambory, kaše. Ale strašně to závisí na individuálním přístupu. Rýže, knedlíky (houskové), těstoviny (běžně, ne celozrnné) jsou OK. Taky houby ne, prostě nic co může dráždit, nebo obsahuje moc drsnější vlákniny...
|
|
|
|