U nás na to dost kašleme.
Bezezbytkově jsem se stravoval jen v době plného vzplanutí, kdy jsem měl zánět ve střevě shora dolů. Pak jsem od toho postupně ustupoval. Navíc u mně se neví úplně jestli je to UC nebo CN (protože to má znaky obojího).
Nicméně, při té nejostřejší fázi vynechat všechno pečené, co má kůrku, co má vlákninu, včetně celozrnného pečiva, čili nejlépe jen bílé pečivo a to ještě starší, kvůli nadýmání.
Maso spíš vařené, ne moc tučné.
Prakticky žádná zelenina s výhradou vařené mrkve, mixovaného špenátu apod.
Žádné uzeniny (s výhradou dušené šunky).
Sýry spíše stylu žervé, ne moc aromatické.
Z nápojů asi jenom nedráždivé čaje.
(Ale i ve špitálu nebyli tak přísní.)
Když jsem se vracel do práce, tak jsem měl velkou výhodu, že u nás dávali toustový chleba a lučinu do lednice od zaměstnavatele. Tak jsem občas obsadil masážní zasedačku (nebyla průhledná), zavřel se tam, natáhl na kanape a pojídal chleba s lučinou.
Do 3/4 roku jsem byl zpět na všech mých stravovacích hrůzách, včetně kafe a Coly light. Ale taky díky té dietě, ne zrovna diabetické, o 10 kg těžší, po ztrátě cca 30 kg. Akorát se v případě, že je mi blbě, vyhýbám primárně pár věcem, co cítím, že vadí - papriky a hodně drsná syrová zelenina.
A záleží na rozsahu té kolitidy (levostranná, pankolitida, jen konečník, nebo konečník+sigmoideum). Ono totiž tam na konci už to jídlo úplně nemá svůj původní charaketr a je to hodně zmixované...
Relapsy mám od doby prvního vzplanutí jen malé, zjistitelné hlavně z hodnot kalkproteinu a bolestí, jen s malou dávkou krve. Navíc u mně se to projevovalo hlavně otoky střevních sliznic, extrémním zúžením stolice a zácpou. A na to mám pěnu s kortikoidy do střeva, když se to hodně pocitově zhorší, tak na týden-dva.