angrešt |
|
(4.11.2022 18:54:10) knedli, jako první bych se ptala, pro koho to bude. Jestli pro lidi, co rádi ochutnají něco neobvyklého, nebo naopak zaryté konzervativce. A podle toho bych volila ne/obvyklé kombinace.
Dělám dezerty do skleniček dost často, ale ty experimentální jen pro pár lidí, protože drtivá většina kolem mě to buď nejí, nebo si to zdvořile vezme a pak to zaraženě sní. Nejvíc chutná nepečený citronový cheesecake, jablková pěna (pyré z kořeněných dušených jablek, potom zlehka vmíchané do ušlehané šlehačky), kávová pannacotta, čokoládová pěna s pomeranči, Mont Blanc ve skle (kaštanový krém+šlehačka+pusinky).
Neosvědčilo se mi moc vrstev, pokud tedy nejsou ztužené želatinou nebo škrobem, které to, hlavně při transportu, zpevní. Jinak je to prostě takovej trochu bordel ve skle.
Z neobvyklých kombinací, které ale kolem mě doceňují jen někteří mí osvědčení strávníci, třeba (sladké)želé s badyánovými hruškami a na tom (slaný) krém z modrého sýra sypaný vlašskými ořechy, želé ze svatojánských ořechů a k tomu borůvkový krém s levandulí, mařinkové želé + žloutkový krém + jahody, citronový krém s růžovým cukrem (cukr rozmixovaný s květy růží)...
Už jsme tu v diskusi zahlídla super nápady, líbilo se třeba to ladění do jablek s kořením a rozinkami, nebo nějaký klasický a všem známý dezert, akorát ve skleničce (schwarzwald třeba). Maliny bych do toho dala dovnitř leda v podobě pyré, celé maliny max. na ozdobu navrchu, jinak je váha ostatního zmačkne, jak to nebudeš podávat hned (pochopila jsem, že to bude dělané ráno, transportované dopoledne a konzumované až odpoledne), a budou pouštět šťávu a nebude to hezké. Pokud chceš kombinaci křupnutí+ovoce, fajn je granátové jablko, to spojí oboje v jednom a vydrží i nerozmačkané v nižší vrstvě dezertů.
|
K_at |
|
(4.11.2022 18:59:55) Angrešte, ty hrušky a plísňový sýr! To je normálně lepší přestava, než sex. Zní to všechno úžasně.
|
angrešt |
|
(4.11.2022 19:05:15) Kat, tady je maličko jiná varianta (hrušky v želé byly předem marinované v bílém víně s badyánem a navrchu jsou lískáče a ne vlašáky).
Mně to šíleně chutná, mým milovníkům neobvyklostí taky, ale třeba manžela to chuťově vyděsilo (zatímco sex ho chválabohu neděsí )
|
K_at |
|
(4.11.2022 19:17:01) Angrešte, a neuvažuješ třeba nad kurzy vaření, a ne-pečení? To je TAKOVÁ KRÁSA!
|
angrešt |
|
(4.11.2022 19:25:55) Kat, jednou jsem udělala u nás doma kurz vaření pečení i nepečení pro skupinku zájemkyň... a zmohlo mě to víc než kopat základy pro skleník, takže nééé
|
K_at |
|
(4.11.2022 19:28:34) Angrešte, rozumím. Ale jdu tiše plakát do polštáře.
|
|
|
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(4.11.2022 19:01:49) hurá, vidím tu angrešt, na Teba som čakala, idem hneď čítať
|
|
K_at |
|
(4.11.2022 19:03:49) Angrešte, náhodou takhle ta kořeněná jablka se šlehačkou....jak přesně to děláš????
|
angrešt |
|
(4.11.2022 19:16:03) Kat, rozdusím oloupaná jablka s kořením (skořice, badyán, muškátový oříšek), pak rozmixuju a nechám odklopené odpařit, aby to pyré bylo husté. Nakonec do něj přidám dobrý rum (používám Diplomático) - tuzemák by to pokazil, to raši nic. A kousek čerstvého másla, jen rozpustiti, aby to hezky vonělo. Vychladit, pak ušlehat vysokoprocentní šlehačku (kupovávala jsme double cream v marksspencer a dala ho napůl s českou šlehačkou, s brexitem není, tak kupuju od kunína takovou tu deluxe) a opatrně do toho stěrkou zapracovat to pyré, aby z toho člověk nevyhnal vzduch. No a hotovo. Zdobit karamelizovanýma ořechama, nebo rumovýma rozinkama.
|
K_at |
|
(4.11.2022 19:17:51) Děkuju. To zní úžasně. ❤️ Asi vyzkouším rovnou o víkendu.
|
angrešt |
|
(4.11.2022 19:20:50) Kat, jablkovou pěnu ve skleničkách na fotce bohužel nemám, ale tedy je apsoň v míse - v té s tou naběračkou (v těch skleničkách je tady zrovna teda citronový cheesecake, tka je to fotka k tématu:) )
|
kysnutá knedla |
|
(4.11.2022 19:22:14) S cheescakami mám trochu problém a vlastne so všetkým kde recept začína - rozdrťte sušenky, přidejte máslo... Nemám rada takéto základy
|
|
Rodinová |
|
(4.11.2022 19:33:53) Angreste, vis ty co? Jdu se zahrabat
|
K_at |
|
(4.11.2022 19:37:59) Rodinová,
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(4.11.2022 19:12:01) Dohledala jsem fotku ještě pomerančového želé s čokoládovou ganache
švestkového želé s Diplomatico rumem a skořicovou smetanou
nepečený citronový cheesecake s růžovým cukrem
|
|
kysnutá knedla |
|
(4.11.2022 19:21:10) Ježínku, to je nádhera! A to borůvkové niečo, a ďalšie iné, teda okrem tých hrušiek so sýrom, nedokázala by som robiť niečo, čo sama nezjem.
No to je fakt - zabudla som na sezónny (jablkový) recept a ešte to triffle ako radili holky.
Tak teraz mám vo finále schwarzwald (alebo to od petadurky, je to podobné), niečo s jablkami, "nejakého trifla" jak vraví známa. Nič výstredné nechcem. Naposledy som dala holkám čokoládovú tortu (tú jak si mala angreštíku u nás doma) a nepečený dezert z lotusiek a ovácie som dostala vačšie než som čakala, takže náročné kolegyne nemám.
|
angrešt |
|
(4.11.2022 19:34:31) knedli, ten čokoládový dort byl úžasný!
To od petadurka zní moc pěkně, perník tomu taky dává takový hezký podzimní nádech.
|
kysnutá knedla |
|
(4.11.2022 19:46:55)
To od petadurka zní moc pěkně, perník tomu taky dává takový hezký podzimní nádech.
Angrešt, práve kvoli tomu perníku ma to veľmi láka a je jasné, že spojenie s tým ovocím a smotanou musí byť úžasné. Perník ma láka pre to, že tá akcia bude na prelome novembra/decembra, a to už pomaly začína predvianočná nálada, čiže perník je na mieste.
|
angrešt |
|
(4.11.2022 19:53:02) knedli, jo, to se mi na tom líbilo :) Akorát jak je v receptu ta kombinace kompotovaných višní a mražených malin, tak být to na mě, možná bych volila i ty višně spíš mražené, kombinaci kompotového a nekompotovaného ovoce nemám ráda. ALe zas by tam pak nebyla ta kompotová šťáva, no, a z toho mraženého ovoce se jí tolik asi nevydusí... tak asi to bude dobrý v původní variantě :)
|
kysnutá knedla |
|
(4.11.2022 19:54:53) angrešt, to si práve vravím, že odkiaľ majú ľudia tie mrazené višne čo často vidím v receptoch! Nemám pocit, že by som ich niekedy v obchode videla. Alebo som len nevšímavá a v mrazákoch to nájdem?
|
angrešt |
|
(4.11.2022 19:57:09) knedli, mají je na Rohlíku. Jinak dřív jsem je kupovala i v icelandu, myslím, že je mívají i v tescu a v globusu. Mají je i v makru, ale obří balení.
|
kysnutá knedla |
|
(4.11.2022 20:01:40) Angrešt, u nas nie je nič z toho, ale až sa dostanem do ČB, tak tam je Globus, Tesco i Makro.
|
|
Marika Letní |
|
(4.11.2022 21:39:57) Jo jo Iceland mi taky chybí.
Kromě jiného měli dobrý hrášek, byl sladký. Teď jsem měla z Lidlu a nic moc to nebylo, spíš jsem se do něj nutila, když už ho máme, nikoliv těšila.
|
|
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(4.11.2022 19:35:57) Knedli, co děláš z Lotusek??? Ty mám ráda. A úplný peklo je ta pomazánka z nich. Ale to nekupuju z principu, je to horší než Nutella.
|
kysnutá knedla |
|
(4.11.2022 19:50:23) Knedli, co děláš z Lotusek???
Kat, robím z toho najjednoduchšiu vec na svete. 1. urobím si krém - mascarpone, šlahačka a ešte tam lupnem "niečo biele" - čo práve doma mám. Naposledy som tam dala creme fraiche z lidlu. NESLADÍM. 2. do formy dám sušienky, na to krém a vrstvím kým mám krém. 3. povrch posypem zvyškami sušienok a vlašskými orechami (oboje nadrtené).
Je to dobré, to áno, ale všetci na to reagujú až neskutočne pozitívne, až mi je to divné. Ja karamel až tak moc nemusím, ale i tak mi to chutná. Tak tí, čo karamel milujú, tak pre nich to je asi fakt pecka.
|
K_at |
|
(4.11.2022 19:52:32) Jasně, takže klasika nepečený, jen místo piškotů Lotusky. Mňam.
|
kysnutá knedla |
|
(4.11.2022 19:58:40) takže klasika nepečený
Kat, pre mna je toto jednoduchšie než klasický nepečený, lebo tu nemusím ochutnávať krém. Koľko cukru a čoho koľko pridať. Tu je to jasné - cca pol kila niečoho bieleho a je to. Potrebuješ na to cca balenie aj pol lotusiek.
|
|
|
Marika Letní |
|
(4.11.2022 21:39:04) Vůbec nechápu oblibu Lotus sušenek. A to mám přitom ráda sladké.
|
kysnutá knedla |
|
(4.11.2022 21:45:46) Vůbec nechápu oblibu Lotus sušenek
Marika, samotnú lotusku by som si ani ja nedala (i keď teda v mojom okolí to snad všetci rádi zobú), ale v spojení s tým krémom je to fakt dobré. Keď už mne chutí niečo karamelové, tak to už je niečo.
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(4.11.2022 20:35:43) "(sladké)želé s badyánovými hruškami a na tom (slaný) krém z modrého sýra sypaný vlašskými ořechy, želé ze svatojánských ořechů a k tomu borůvkový krém s levandulí, mařinkové želé + žloutkový krém + jahody, citronový krém s růžovým cukrem (cukr rozmixovaný s květy růží)..."
Angrešt, to zní úžasně... K tobě bych chtěla chodit do lahůdkářství Kat má pravdu, hruška s modrým sýrem, to musí být extáze
|
|
|