Silvie+dva kluci |
|
(25.6.2022 16:41:09) Bublanina je nekynuty kolac s ovocem bez drobenky, kynuté s ovocem a drobenkou je u nás táč (jih Moravy), buchta je honzova buchta s náplní, kynuté s tvarohem a povidly napriklad jsou hanacke koláče, beleše jsou vlastně bavorské vdolecky uvnitř suché a nahoře s povidly a tvarohem, koblihy jsou s náplní.
|
Bouřka |
|
(25.6.2022 16:42:52) Silvie, no a co je teda nekynuté s ovocem a drobenkou?
|
Silvie+dva kluci |
|
(25.6.2022 16:45:48) To jsem nikdy nedělala. Ani nikdo v mé rodině. U nás drobenka jediné na kynuté. Pojmenování jsem pro to nenašla
|
Senedra |
|
(25.6.2022 16:47:24) Drobenku dávám i na bublaninu - třeba s rebarborou. A když mi jí trochu zbyde, tak s ní posypu před dopečením závin nebo taštičky z listového těsta
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(25.6.2022 16:52:15) "co je teda nekynuté s ovocem a drobenkou?"
To je nejspíš "paskvil" , který se nijak nejmenuje. Můžeš si ho pojmenovat po svém
|
Stará husa |
|
(25.6.2022 16:56:32) Ropucho, když jsem ještě pekla, tak jsem nikdy nedělala kynuté těsto, vždycky jogurtove, na to ovoce a drobenku. Nazývala jsem to ovocný koláč na plech.
|
Marika Letní |
|
(25.6.2022 18:35:09) " vždycky jogurtove, na to ovoce a drobenku."
Ano to mám ráda (místo bublaniny), z domova to neznám. Dělá to tchýně, tak jsem to od ní převzala.
|
|
|
Anadar |
|
(26.6.2022 3:06:46) To tedy rozhodně není žádný paskvil. To je zcela běžné lité třené těsto jako podklad pod ovocný koláč. Ono se teď takové těsto moc netře,ale základ vejce,cukr,mouka,tuk,tekutina a na zkypření prášek zůstává stejný. A takový koláč se na závěr sype drobenkou,podobně jako kynutý koláč na plech. Ve starších kuchařkách se daly najít obecné recepty na těsta kynutá,třená i piškotová v lepší i úsporné variantě. I s poznámkou k čemu se hodí. A dost se rozlišovalo to,že bublanina je z piškotového těsta,spíš vyšší, bez drobenky ,kdežto litý koláč na plech je nižší, s drobenkou a z třeného těsta. Kynutý koláč na plech samozřejmě s bublaninou nikdo nespojuje,ale všelijaké olejové piškoty se už blíží chuťově třenému těstu a mohou vznikat puristicke spory o tom,co je ještě bublanina a co třený litý koláč. Protože cokoli,v čem jsou pecky,na koláči upřímně nesnáším, klasickou piškotovou bublaninu s třešněmi nepeču. Ale fúzi piškotové bublaniny a litého koláče ano. Fúze spočívá v tom,že bublaninu z olejoveho piškotu a nepeckového ovoce posypu drobenkou. Žmolenkou nebo posýpátkem, jak chcete.
|
TaJ |
|
(26.6.2022 15:48:51) Anadar, já peču třešňovou bublaninu bez pecek, prostě ty třešně vypeckuju, vyloupnu pecku, ale ty půlky třešně zůstanou spojené, tak je tam hodím stejně, jako někdo celé třešně. Mně pecky nevadí, ale manžel se synem to nemají rádi, tak to prostě vypeckuju. Je to stejně dobré, jako z celých třešní.
|
Stáňa * |
|
(26.6.2022 21:52:15) TaJ,
taky vypeckovávám, s peckami by to nikdo nejedl. Teď máme docela dost třešní, budu dávat do mrazáku vypeckované.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.6.2022 13:47:32) Taky vypeckovávám, i višně. Pecky to je jako kosti, nepatří na stůl.
|
|
|
Anadar |
|
(27.6.2022 18:21:54) Jenomže ty vypeckované třešně pustí šťávu a ztratí tvar. Mě by se libily třešně bez pecek jako hrozny .
|
|
Anadar |
|
(27.6.2022 18:22:02) Jenomže ty vypeckované třešně pustí šťávu a ztratí tvar. Mě by se libily třešně bez pecek jako hrozny .
|
TaJ |
|
(27.6.2022 18:32:50) Anadar, šťávu trošičku pustí, ale nijak strašně a tvar mají, já je jen opatrně narýhnu nehtem, vydloubnu pecku a třešeň zase zavřu...
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.6.2022 19:57:37) To mně taky, ale to ještě nikdo nevypěstoval
|
|
|
|
|
|
|
ALL |
|
(25.6.2022 16:47:37) "Táč", "beleše" - to jsou krásná slova! Já kdysi byla hrozně zklamaná, když jsem zjistila, co jsou ty slavné "frgále". Normální koláč je to! A ještě k tomu moc tenkej...
|
|
|