neznámá |
|
(11.4.2022 19:50:03) Fakt jíšku z mouky, ne nějaký škrob? To je záhada, jsem zvědavá, co holky vymyslí.
Udělala bych další jíšku, tak by nebyla ta provařená, pro jednou se nic nestane.
|
K_at |
|
(11.4.2022 19:52:03) Jo. Mouka, máslo, vývar, smetana na šlehání. U rajský se mi to nestane NIKDY.
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 20:32:36) prosím Tě, určitě Ti neporadím, prostože jsem fakt podprůměrná kuchařka, ale proč používáš smetanu na šlehání? Já do omáček případně do polívek, když už smetanu, tak smetanu na vaření.
Dělám to prostě proto, že je na ni napsáno "na vaření", tak ji holt používám na vaření. Zatím vždy s přiměřeným úspěchem
Má ti nějaké výhody, použít spíš smetanu na šlehání?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.4.2022 20:36:23) Se šlehačkou je to lepší.
|
neznámá |
|
(11.4.2022 20:38:44) Také mi přijde. A ty na vaření obsahují škroby a možná i něco více.
|
Alena |
|
(11.4.2022 22:12:29) "A ty na vaření obsahují škroby a možná i něco více." To rozhodne nemusi. Smetana na vareni obsahuje 12% tuku, je to typ vyrobku, kdyz koupis cerstvou, neni tam pridaneho nic. Samozrejme neco trvanliveho muze obsahovat kde co, stejne jako trvanliva slehacka.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(12.4.2022 15:30:53) "ty na vaření obsahují škroby a možná i něco více"
Vůbec nemusí obsahovat nic takového. Každý mléčný výrobek může být kvalitní, bez vedlejších přísad, a nebo nekvalitní, s přísadami, nižším obsahem tuku apod..
|
|
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 20:39:03) Fakt? Já jednu manžela posílala zpátky do obchodu, protože přinesl smetanu ke šlehání a ne na vaření. Tu ke šlehání jsem ušlehala, ale na vaření jsem vždy chtěla s označením "na vaření", protože co je psáno, to je dáno
|
|
|
Bouřka |
|
(11.4.2022 20:40:18) Navzdory názvu je smetana na vaření na vaření nic moc, je to víc mlíko, v jídlech, co stojí na smetaně je to znát, jídli spíš naředí, s kyselým víc hrozí srážení když se vaří.
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 20:45:12) nikdy se mi to nesrazilo
|
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 20:48:39) To jsou samý hnusný podrazy na nás nekuchařky
kolikrát jsem pohořela s "vepřovou pečení", než mi došlo, že nic se k pečení nehodí méně než vepřová pečeně ...a teď smetana na vaření ....dám na vás a příště to zkusím s tou smetanou na šlehání
|
|
Alena |
|
(11.4.2022 22:14:08) ", jídli spíš naředí," nenaredi, v omackovem zaklade normalne zhoustne, treba syrovou omacku na spagety bych ze slehacky nedelala, bylo by to extremne tucne.
|
Bouřka |
|
(11.4.2022 23:33:59) Však sýrová omáčka se nedělá ze smetany, ale bešamelu. Já jí teda nedělám, nejedli by mi to a já jí nijak nevyžaduju.
|
|
|
|
K_at |
|
(11.4.2022 20:48:30) Hroudi, protože je to lepší. A tolik se nesráží. Na běžné zaklapnutí zjemnění používám taky na vaření. Jsem to chtěla POCTIVÝ.
no já to chtěla k večeři. Dnešní. jsme už kus snědli. Šlo to. Debilní omáčka. Skáču v kuchyni od cca 18.30. Výsledek je binec, a omáčka s tunou mouky. Což nesmí chlap vědět.
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 20:53:00) já jsem nikdy nechtěla být nepoctivá
na ingrediencích do vaření nešetřím , ale prostě celej svůj nedobrovolně vařicí život jdu podle pokynů na kelímku či krabičce - takže když se nechystám šlehat ale vařit, tak beru na vaření
hned při nejbližší příležitosti se rozšoupnu k experimentu s vařením ze smetany na šlehání
|
|
Slonisko |
|
(11.4.2022 20:56:41) Jak to tak čtu, asi bude o víkendu k jednomu jídlu koprovka, já do ní teda dávám zakysanou smetanu a budu muset udělat knedlíky, mladší syn chápe koprovku s bramborama jako děsný příkoří
|
neznámá |
|
(11.4.2022 20:59:49) Udělej k ní propařenej svítek. Je chutnější a na výrobu lehčí než knedlík.
|
babi_ |
|
(11.4.2022 21:01:04) Akorát běžnej smrtelník netuší, co je svítek, natož propařenej
|
babi_ |
|
(11.4.2022 21:02:33) ...zas by to byla moje první pleťová maska...
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 21:05:59) v tom případě doporučuju co nejširší KASTROL, ne moc vysokou hladinu budoucí omáčky, mixér na nejvyšší otáčky, případně ještě zmáčknou tlačítko turbo - ideálně ještě před ponořením do budoucí omáčky v roli bezprostředně budoucí pleťové masky a pak se nad to se soustředěným výrazem jen mírně naklonit, nemusíš ti přehánět, jen trochu, abych viděla, jak ti to vaření jde ....jestli nosíš brýle, doporučuji sejmout .....
|
babi_ |
|
(11.4.2022 21:06:40)
|
|
libik |
|
(11.4.2022 21:12:19) Ano, samou nedočkavostí téměř vždy mačkám všechna tlačítka ještě před ponořením, takže hrnec nebo kastrol, pořád jsem krásná
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 21:40:52) no já tam tu smetanu dávám tedy až po akci s mixerem, ale pokud by tam někdo dal smetanu ke šlehání předtím, a pak si nechal vkusně nacákat pletovou masku, tak nevím, jak by dopadla vomáčka, ale ksichtík by byl určitě vláčná jak detská prdelka
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(11.4.2022 21:05:04) Svítek z krupice. Zalitý slanou vodu a pařený pod puklicí.
pokusím se někde najít recept. Přibližně toto https://www.toprecepty.cz/recept/34632-svitek-specialita-z-vysociny-podavana-s-koprovou-omackou/ Nebo se nepaří, nakrájí se a rovnou se povaří v koprovce, ale to mi nechutná.
|
neznámá |
|
(11.4.2022 21:08:28) Samozřejmě děláme i s křenovou omáčkou.
|
babi_ |
|
(11.4.2022 21:18:07) A to má být jako snazší, než houskový knedlík?!? Dělala jsem tedy hrníčkové, na přání MM podle jeho mamky, takže extra snadné...
|
Rigel |
|
(11.4.2022 21:46:28) Jé svítek, to už jsem nejedla, co babička není naživu. to asi někdy zkusím. Krupici mám jen do bramborových knedlíků. Krupicovou kaši jsem jako dítě nemohla pozřít, tolik divné hmoty...uf. Já jsem teda bojovala s jakýmkoli jídlem. Možná bych tu kaši mohla zkusit, když už jídlo není můj nepřítel
|
Rodinová |
|
(11.4.2022 21:48:00) S jidlem jsem nebojovala, krupicovou kasi nejedla, to totiz neni jidlo
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 21:50:06) ne, to není jídlo, já ji mela jako teenager za manu nebezskou
|
Rodinová |
|
(11.4.2022 21:54:04) Ja ti to preju, Hroudo, ale ja tu hmotu fakt nemuzu…
|
|
|
Marika Letní |
|
(11.4.2022 22:14:37) Krupicová kaše je úžasná. Milujeme ji celá rodina. S grankem. Jednu dobu na gymplu jsem si ji dělala každou neděli k večeři. Byla to taková potěcha před pondělkem.
|
libik |
|
(11.4.2022 22:20:25) Krupicová kaše je zajímavá, vždycky na to mám strašnou chuť, pak dvakrát objedu talíř lžící a "už nemůžu".
Budu-li někdy stařena vetchá nikoliv kypící, možná si to budu dělat k snídani.
|
|
|
|
K_at |
|
(11.4.2022 21:50:59) Rigel, musí být řidší! A nahoře jezero másla, cukru a kakaa. Já už neměla kaši asi 4 roky. Ale dělám si ovesnou.
|
Rigel |
|
(11.4.2022 22:03:48) Kat, myslím, že jezero másla bych ještě nezvládla ( máslo dám na chlebu, na bramborách ), ale s kakaem by to asi šlo zlomit, ten dětský odpor ) zkusím to a třeba zjistím, že je to dobré celkově sladká jídla nemusím, možná jednou za rok kynuté knedlíky pro návštěvu
|
Rodinová |
|
(11.4.2022 22:09:14) Jeste se mi nestalo, ze by prisla navsteva a prala si kynuty ovocny knedliky
|
Rigel |
|
(11.4.2022 22:18:26) Tak moji rodiče, ti si knedlíky v sezoně jahod rádi dají, nebo strejda
|
|
libik |
|
(11.4.2022 22:18:34) Tak mně se nestalo, že by si je přála, ale stalo se mi, že je neodmítla a nezbylo.
Stejný příběh mám s čočkou, tu jsem nabízela fakt jen na zkoušku a jen se zaprášilo, lidi asi občas mají chuť na něco, co doma nemají.
|
Rodinová |
|
(11.4.2022 22:20:28) Jo, tak to jo, ze navsteva neodmitne, co nabidnu, se mi deje casto, vlastne furt. Krom extremistu typu dietari, vegani, abstinenti…
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.4.2022 22:23:30) Ovocný knedlíky bych si přála, čočku odmítla. Čočku jim jenom na nový rok.
|
Rodinová |
|
(11.4.2022 22:26:44) Tomu se rika pravidelná konzumace lustenin
|
|
libik |
|
(11.4.2022 22:27:26) Inko, tohle byla čočka se sušenými rajčaty a tymiánem, sama sebe jsem překvapila, jak se mi povedla.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.4.2022 22:53:25) Možná bych ochutnala
|
|
|
|
|
|
|
Alena |
|
(11.4.2022 22:17:00) "musí být řidší! A nahoře jezero másla, cukru a kakaa" To je predstava uplneho pekla. Ridka kase, ktera je citit varenym mlekem a na ni rybniky mastnoty. Detsky des.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.4.2022 15:33:48) Aleno, přesně tak, řídká kaše s rybníkem mastnoty a hromadou cukru, to je pekelná záležitost.
|
|
|
TaJ |
|
(12.4.2022 8:37:20) Kat, přesně, krupicová kaše musí být řidší, ne tak hustá, že v ní stojí lžíce, to nám pak nechutná nikomu...ale když je řidší, ne moc přeslazená a navrch trochu granka, nebo my se synem ji máme rádi se skořicí...a jen trošičku másla, cukr už nahoru nedáváme, jen trošku osladím přímo tu kaši při vaření. Takhle ji snědí i manžel se synem normálně k večeři...zas každý týden ji mít nemusíme, ale jednou za čas si na ní pochutnáme všichni.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(12.4.2022 9:39:52) miluju krupicovou kaši se skořicí... nikdy jsem ji ještě nevařila, u nás ji nikdo nejí, dřív mi ji občas vařila máma teď si maximálně občas udělám nějakou instantní jáhlovou nebo pohankovou, ale to není ono... ačkoliv zase teda jáhlová kaše s javorovým sirupem taky není úplně marná
|
|
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(11.4.2022 21:16:44) My zas ke koprovce neděláme knedlíky, to dělají jen po hospodách a jídelnách, doma brambory nebo právě svítek.
|
neznámá |
|
(11.4.2022 21:19:39) A nepařený svítek dělám i hodně k vývarovým polívkám, k hovězímu vývaru pouze svítek. Ten z hrubé mouky, vajec a bylinek.
|
|
|
|
|
libik |
|
(11.4.2022 21:17:38) Má bežná hospodyně LP 22 doma krupici? (pokud má velké děti?)
Mám kuskus, pohanku, jáhly, luštěniny 7 barev, mořskou řasu, ze zvěrstev hranolky, gnocci.. ale krupici nee, svět se v zadek obrací
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 21:19:23) já jo, mají rádi krupicové knedlíčky do polívky nebo krupicové kapání
|
vlad. |
|
(11.4.2022 21:32:31) Krupici doma máme, ale nevím co by mně donutilo dělat svítek ještě propařený
|
libik |
|
(11.4.2022 21:36:59) Holky, s krupicí jste mě dojaly, dýchlo na mě mládí, asi to koupim taky, myslím si , že do br knedlíků se sem tam lžička hodí a ty nočky taky nemusím furt dělat z hrubé mouky.
Propařenej svítek někdy vygooglím, ale neslibuju.
|
|
Rodinová |
|
(11.4.2022 21:47:12) Vlad, precetla jsem si recept a dosla k temuz zaveru.
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(11.4.2022 21:34:02) Krupici máme, do omacek jedině šlehačku, jiska se mi nikdy nesrazila
|
|
|
babi_ |
|
(11.4.2022 21:22:57) Nočky! Boží diskuze... škoda, že už chci jít spát. Budíček byl ve 4:20 (ano, ta nezdravá práce s dalekým cestováním), a zítra bych se chtěla před prací proběhnout - bude krásné slunečné ráno
Jíškám a svítkům zdar,
|
libik |
|
(11.4.2022 21:34:35) Babi, ve 4:20 teda krásné slunečné ráno nebude, to se neboj
|
babi_ |
|
(12.4.2022 10:54:04) Libiku, ve 4:20 se samozřejmě slunce nebojím, to byl budíček v pondělí, ne dnešní - vybíhala jsem kolem půl sedmé, krása
|
|
|
|
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 21:21:32) P.S. ...ale zase bych se nikdy v životě neoznačila pojmem "hospodyně" ....to bych si moc fandila, já jsem ten typ, co to prostě nejak lepí .................
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 21:25:32) já taky ne, já se sice snažím, ale je to větší, než moje schopnosti
naštěstí v paneláku se to vsákne
|
|
|
|
neznámá |
|
(11.4.2022 21:23:50) No, jenom na svítek a trošku do bramborových knedlíků a něco málo zavářky do polívek.
Já se zde na začátku korony ptala, k čemu je lidem 10kg krupice, že spotřebuji tak kilo ročně. Holky mi zde vysvětlily, že není problém, že krupice spotřebují hodně.
|
|
Len |
|
(11.4.2022 21:24:24) Zrovna si delam krupicovou kasi k veceri ame deti ji nikdy nejedly, pro mne je to comfort food, hodne masla, primerene cukru, granko podle stavu zasob.
|
neznámá |
|
(11.4.2022 21:25:09) Já jsem krupicovou kaši asi nikdy nedělala.
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 21:27:19) já asi 5000 krát
sama jsem bez ní mezi 12 a 15 rokem nemohla jít spát, buď jsem si ji delala jako večeři nebo jakou druhou večeři
naše decka ji taky mají rády, FURT, a mají rádi i na studeno k snídaní, takže ze 2,5 l mléka (a s kvantem másla) žádný objem u más
|
|
|
77kraska |
|
(11.4.2022 21:31:26) Val, nenavidim krupicovou kasi, sama bych ji nesnedla ani lzici, ale varim ji kazdou chvili, protoze partner ji miluje
|
Evelyn1968,2děti |
|
(11.4.2022 21:37:08) Sedmi, to jsi dobrá, neuvařím, co mi nechutná, nejde to.
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 21:42:41) to jsem si taky dlouho myslela
já sežeru všechno, až na pár výjimek, mezi něž patří rajská polévka - z tý se mi navaluje od dětsví. Ale naučila jsem se ji uvařit, protože plebs ji vyžadoval, ani ji neochutnávám, ale vždycky zmizí
|
|
Monika |
|
(11.4.2022 21:44:58) Něco tak jednoduchého,jako kaše,klidně uvařím,i když mi to nechutná.S náročnější jídlem by to bylo horší.Ale já jsem asi momentálně schopna sníst skoro cokoliv přiměřeně normálního (tj.bez hmyzu a podobných výstřednosti)
|
|
77kraska |
|
(11.4.2022 21:45:11) Evelyn, pro mne neni vareni konickem...je to bezna nezabavna cinnost jako uklid treba
|
Evelyn1968,2děti |
|
(11.4.2022 21:55:25) ..... pro mne neni vareni konickem....
Na vaření je nejlepší, že se to pak dá snist, co mi nechutná, mě nebavi
Zkoušela jsem kdysi dávno třeba skubanky s mákem, to nepozru, tak mě to nebavilo.
|
libik |
|
(11.4.2022 22:22:53) Cokoliv s mákem na sladko miluju, vyloženě to vyhledávám v restauracích, co si hrajou na domácí kuchyni.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(12.4.2022 7:04:11) Sladký mák nepozru, takový školní skubanky nebo rozvareny nudle s mákem, to snad i zapomenu, že o jídle se fuj neříká
|
|
Ropucha + 2 |
|
(12.4.2022 15:38:12) Mák na sladko mám také moc ráda, ale nesmí to být přeslazené, přemaštěné a hlavně nesmí být mák ničím nastavovaný, takže jako téměř se vším, co si vlastnoručně nepřipravím, to nemám
|
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(11.4.2022 21:45:19) Vařím intuitivne, musí mi to chutnat, recept mám jen jako lehkou inspiraci, proto tak málo peču, tam si to netroufnu
|
|
|
|
|
Hr.ouda |
|
(11.4.2022 21:28:51) přesně, od cca 12 let dál , jesdu dobu jsem bez toho nefungovala
ale pošmáknu si na jí pořád, hodně másla dovnitř i navrch je základ
pro libika: žlučník mám
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.4.2022 21:50:57) Nemám doma krupici a kaši jsem nikdy nevařila. Syn to nechtěl ani jako mimino, manžel to nejí a já o to taky nestojím. Svítek jsem nikdy nevařila ani nejedla.
|
|
Bouřka |
|
(11.4.2022 23:26:29) Krupice je stálé vybavení špajzky, ale zase moc nevedu krupičku, i tu kaši mám radši z krupicr. Hlavně s ní teda podsypávám chleba, když ho strkám do trouby.
|
libik |
|
(11.4.2022 23:51:53) Mno, tak to já jsem si myslela, že krupička je mazlivá zdrobnělina od krupice nebo, že krupice je vostřejší název pro krupičku
|
Evelyn1968,2děti |
|
(12.4.2022 7:05:11) Krupičku nemáme
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.4.2022 7:45:09) To já vím, že jsou dvě věci, ale nemám ani jednu.
|
|
|
|
La Pepa |
|
(12.4.2022 11:11:21) Krupice se asi prodává čím dál méně, teď byl v obchodech nějaký výpadek, složitě jsem jí sháněla. Dělám z ní kaši, krupicovy puding, tedy vychladlou kaši do formicek, svitek, taky do polivky atd.... V souvislosti s válkou a zdražováním hromadím zásoby a nedostatek krupice mě vysloveně nervoval. Cukru mám 15 kilo, mlika 30 litrů.... Ještě mám jen asi 2 kila rýže a čočku zdražili, než jsem se stihla zásobit...
|
neznámá |
|
(12.4.2022 12:17:45) To nejsou zásoby, to je normální nákup.
Tady krupici normálně mají, spotřebujeme ji málo, asi teda víc než je běžné, děláme ten svítek. Kdybych ji koupila víc kilo, pustí se do ní moli. Já jsem si nikdy nevšimla, že krupice je více druhů, popadnu pytlík s nápisem krupice a více neřeším. Vím, že krupice může být kukuřičná a jiná, ale nikdy jsem nezkoumala rozdíl mezi krupicí a dětskou krupičkou. Dětská krupička je menší sáček, beru automaticky kilovou krupici.
|
Ropucha + 2 |
|
(12.4.2022 15:11:30) Ač jsem spíše nevařič, rozdíl mezi krupicí a dětskou krupičkou vnímám snad odjakživa. Dětskou krupičku nemám ráda, z té lze podle mě uvařit maximálně lepidlo, ale muž ji kupoval, když byly děti malé, a vařil jim z toho kaši, když na něm byla řada s vařením. Já mám ráda kaše z hrubších ingrediencí, tedy z krupice hrubé nebo nějakých vloček.
|
neznámá |
|
(12.4.2022 15:14:57) Ropucho, já kaše nejím. Pouze bramborovou a ani tu moc nemusím. Kašovitá strava je pro kojence a nemocný.
Jak jsem někde už psala, krupičnou kaši jsem snad v životě nevařila. Jedla jsem ji pouze ve školní jídelně, doma jsme ji také nedělali.
|
Konzerva |
|
(12.4.2022 16:27:34) Kaše byly ve středověku velmi častým jídlem. Dělaly se slazené medem nebo různým sušeným ovocem. Taky se sladkosti docilovalo tím, že těsto zadělalo smetanou nebo se dělalo z pražma, což bylo nezralé opražené obilí, rozemleté.
Dokonce jako slavnostní svatební jídlo byla čtyřbarevná kaše. Základ byl stejný, ale každá porce se obarvila jinak - šafránem do žluta, sušenými třešněmi do červena a další už si nepamatuju. A dělalo se to tak, že se do hlubokého talíře nebo mísy dal dřevěný kříž a každá z kaší se nalila do jedné čtvrtiny. Pak se kříž vyndal a 4 barevná kaše byla na světě.
A také byla kaše časté letní jídlo. Protože nebyl při žních čas vařit, uvařil se jeden den kotel kaše a další dny si si pak každý jen kus za studena ukrojil.
|
*Kate* |
|
(12.4.2022 16:34:12) S tou kaší na týden jsi mi připomněla, jak mě fascinovalo, když jsem se dočetla, že ve Skotsku dávali ovesnou kaši do šuplíku a postupně z ní ukrajovali. A když prý byla v tom dolním šuplíku ještě horká, ukládali prý do horního nad ni novorozence, aby byli v teple.
|
Konzerva |
|
(12.4.2022 16:37:00) Zajímavý a asi logický. Taková komoda 2 v 1.
Ta "moje varianta" je letní, takže kaše se naopak uchovávala v komoře za studena.
|
|
libik |
|
(12.4.2022 16:39:24) Kate, tak to možná měli v tom šuplíku nějaký kastrolek, ne?
|
Konzerva |
|
(12.4.2022 16:48:51) Spíš keramickou mísu.
|
|
*Kate* |
|
(12.4.2022 17:20:55) Libik, právě že prý ne:)
|
|
|
Rodinová |
|
(12.4.2022 16:50:05) A ve Skotsku (i v Anglii a urcite i jinde) davali uplne cerstve novorozence, kteri se jim zdali byt "neduzivi" pres noc na okno, idealne na mraz, pry jeste v 50. letech
|
|
neznámá |
|
(12.4.2022 18:30:08) TO je fakt, otec se tak dopékal v troubě, byl nedonošený, tak ho zahřívali dost dlouho v troubě. Ale ona není trouba jako trouba, moje babička měla kamna na dříví, taková obří s několika troubama. Nikdy jsem nepochopila přesně princip, v některé dvířka používala na maso, jiná na buchty a v některých se vyhřívaly kočky a právě v těch kočičích se vyhříval otec.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(12.4.2022 18:39:33) Mně to někdo vyprávěl o té troubě. Když jsem v 7 měsíci porodila a měla pocuchane nervy bála jsem se péct.
|
Bouřka |
|
(12.4.2022 20:00:01) Moje předčasně narozená tchyně je taky dopékaná v troubě.
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(13.4.2022 7:35:12) Neznámá, princip byl v různých teplotách. V nejnižší "troubě" nejblíže k topeništi byla teplota nejvyšší atd..
|
|
|
*Kate* |
|
(12.4.2022 20:39:29) "Kate - i v Česku se dávali novorozenci tzv. dopéct do trouby -"
Dyť to nepopírám:) psala jsem o Skotsku a ovesné kaši a jejím sekundárním využití.
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.4.2022 12:52:09) 15 kilo cukru ? To bych měla na 5 let
|
Rodinová |
|
(12.4.2022 12:56:50) To jsem chtela napsat ...
|
|
Len |
|
(12.4.2022 14:02:33) Mam kilo cukru tak maximalne na dva tydny, kdyz moc nepecu. Ted jsem delala od patku 2x mazanec, jednu colombu a jednu babovku, takze kilovka za ctyri dny v cudu.
|
|
|
|
libik |
|
(12.4.2022 14:13:08) Inko, já myslela, že ty dost pečeš
|
K_at |
|
(12.4.2022 14:41:37) Libiku, kam zmizelo to téma s výší výplat???
|
babi_ |
|
(12.4.2022 15:12:12) Kat, jak dopadla ta koprovka - snědla se?
|
|
|
|
neznámá |
|
(12.4.2022 14:56:58) Máme včely, takže cukru obří spotřebu.
Ale jinak cukru spotřebujeme málo, občas něco upeču, ale sladí pouze manžel kafe. Nějaké marmelády, šťávy.... ono i ta naše spotřeba něco cukru dá. Když dojde, koupím balení po 10kg, abych nemusela na cukr myslet. Nedokáži říct, jak často ho kupuji. Teď padlo cukru dost, jsme v karanténě a nechce se mi někoho posílat do obchodu, tak se hodně vaří a peče. Bylo několik mazanců s lemon curd, beránků, muffiny. Cukru zdělalo více než je uplně běžné, ale děti jsou nadšené.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(12.4.2022 15:15:21) 15kg cukru bych měla možná na 15 let, pokud se počítá hnědý 15kg bílého by se asi stalo předmětem dědictví po mně
|
Rigel |
|
(12.4.2022 15:24:30) cukru spotřebuju asi dost - sladím výrazně čaj i kávu . Jak sladké nemusím - sladká jídla nebo zákusek když nebudu mít celý rok, tak si ani nevšimnu - tak čaj , kávu si osladím. v dětství a mládí jsem jedla cukr při čtení místo bonbónů. Tedy kostky, radši ale bridžový a nejradši když byl bridž barevný. Ten už se dnes asi nedělá, chtěla jsem ho do hezké skleněné cukřenky po babičce, když přijde návštěva , ale už není. Kdyby měl někdo ve sklepě normalizační zásobu, tak se hlásím jako vážný zájemce
|
Evelyn1968,2děti |
|
(12.4.2022 15:59:31) Nesladim nic, kdysi v mládí 2 lžičky do kávy nebo čaje, MM si zmenšil porce, měl trochu zvýšený cukr, ze 3 - 4 lžiček do kávy sladi jednu. Dcera pije jen čaj a sladi trochu medem. Sladké už moc nepecu, co jsou děti velké. Máme asi kilo cukru na měsíc. Ale jak nesladim, tak to přesně nevím.
|
libik |
|
(12.4.2022 16:36:18) Valkýro, ale není hrníček jako hrníček, nicméně vzbudila jsi moji zvědavost a konečně si koupím baterku do kuchyňské váhy. Od mládí vařím od voka, na hrnečky nebo na lžíce, až s hubnoucí mánií jsem si přála kuchyňskou váhu, dostala jsem ji , myslím, ke čtyřicátým narozeninám od MM a používala právě po dobu první baterie
|
Konzerva |
|
(12.4.2022 16:38:11) No já myslím, že není až takový rozdíl, jestli použiješ hrnek na 2 dcl nebo 2,5dc.Hlavně furt ten samej.
|
TaJ |
|
(12.4.2022 17:06:34) Konzervo, přesně tak, na všechny suroviny ten stejný hrnek, jinak je to celkem jedno...já třeba u některých receptů používám menší hrnek a u některých větší, podle toho, jak už vím, že ta buchta třeba vyskočí, nebo když ji chci na vyšší plech apod...jde o ten poměr.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.4.2022 8:38:58) no pokud jde o hrnek 200-250 ml, tak to je jedno, na tohle množství je recept obvykle psaný... jen se musí dát pozor u menších nebo naopak větších hrnků a přizpůsobit třeba vejce, prášek do pečiva a podobně
|
TaJ |
|
(13.4.2022 8:58:41) Rose, to je fakt, ale já jsem tohle nikdy neřešila, tedy pokud bych nebrala místo hrnku půllitr 🙂, však ona i ta vejce jsou různě velká...prášek do pečiva bych řešila jen pokud by to byl rozdíl třeba jestli jeden celý, nebo půlka...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.4.2022 9:10:20) tinko, já právě dost často peču právě perník s rozpočtem na hrnek 450 ml - vychází to pak na velký plech a zároveň dost vysoké... a teda i velikost vejce často zohledňuju... ostatně v některých receptech je i to vejce na váhu
|
Monika |
|
(13.4.2022 9:24:03) Rose, já mám recept na perník, kam vejce nepřijde vůbec Velikost hrnku beru podle toho, kolik toho perníku potřebuje. Jediná "nehrnková" veličina pak je prášek do pečiva (do perníku) a ten vím, že stačí jeden, i když vezmu hrnek cca 360 ml (obvykle používám 250). Větší hrnky nemám, kdybych brala půllitrovou sklenici, tak logicky už dám prášky dva (ale to bych spíš prostě zdvojila ty čtvrtlitrové hrnky)
|
*Kate* |
|
(13.4.2022 9:35:11) Moniko, napsala bys ten recept?
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(13.4.2022 9:19:13) Hrnek - cup - je správně obvykle 236 ml. Tzv. "hrnečkové recepty" se sem dostaly z překladů amerických kuchařek v devadesátých letech, ale bez poznámky k tomu, že je cup oficiální a přesně definovaná míra, že na rozdíl od evropských zvyklostí hmotnostního dávkování je v USA preferované používání objemového dávkování. Není to "jakýkoli hrnek a je to jedno, protože poměr zůstane zachován", protože ten přepočet je vůči množství neodměřovaných surovin (vejce, balení prášku do pečiva....) právě na ten oficiální cup. Jsou i jiné cups v jiných zemích, takže záleží na tom, odkud sem recept přišel. V ČR se často používá převod na 250 ml cup.
Pro překlad kuchařky Momofuku jsem ty americké objemové míry převáděla na evropské hmotnostní a bylo s tím dost práce, není to tu prostě zaužívané a málokdo má doma přímo odměrky (na cup, 1/2 cup atd., k tomu lžičkové odměrky).
Objemové měření tu mělo jednu výjimku - před 89 se tu měřilo skleničkou od hořčice :)
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(12.4.2022 18:20:21) V myčce se mi zničil, musím si koupit novej.
|
|
|
Konzerva |
|
(12.4.2022 16:50:23) Tu odměrku mám taky. Akorát dělám dost s ořechy a ty tam nejsou. Tak jsem si je tam narýpala sama (zvážila jsem na váze, pak nasypala do odměrky, zjistila, čemu se nejvíc váhově podobají a k tomu pak vyryla i "ořechy").
|
|
|
TaJ |
|
(12.4.2022 17:13:10) Val, my máme mechanickou váhu, tam žádné baterie řešit nemusím, máme ji už léta a používáme ji úplně na všechno pečení, misku stačí opláchnout...je to tahle https://eshop.tescoma.cz/kuchynska-vaha-dovazovaci-delicia-2-2-kg . Sice neodvažuje úplně na gramy, na to mám ještě takovou tu placatou digitální, ale tu jsem nevytáhla už hodně dlouho, nejspíš několik let
|
TaJ |
|
(12.4.2022 20:52:14) Val, jojo, tu váhu z Lidlu mám taky, ale moc často ji nepoužívám, já zase takhle malá množství vážím fakt výjimečně, třeba pudinkový prášek jsem nevážila nikdy, ale my z něj děláme jen ten pudink , jinak prášku do pečiva do něčeho dávám třeba půlku, ale to dělám odhadem...a těsta na vánoční cukroví děláme většinou dohromady s manželovou maminkou u ní a tam to vážíme na historických miskových vahách se závažíčky, je to překvapivě snadné a rychlé, vždycky se na to těším
|
|
|
|
|
|
|