| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Patizon - recept

 Celkem 43 názorů.
 Piggy 


Téma: Patizon - recept 

(8.9.2021 11:13:38)
Dostala jsem patison - bílý letající talíř o průměru cca 15-20 cm. A nevím, jak ho zpracovat. Prosím o nějaké osvědčené recepty pro 4 osoby, nejlépe pro použití v troubě, ale i jinak. Hlavně ne nějak příliš pracný na ruční práci.
Hm, loupe se patison na povrchu? Je tvrdý a škrabkou by mi to nešlo, tak doufám, že není to nutné..
Budu se těšit na chutné recepty ~;)
 Bouřka 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 11:51:06)
Pokud je to ten tvrdý typ, tak je oloupání nutné. Mně se nejvíc osvědčilo rozkrájet to podle zářezů na menší kousky a z nich šlupku odkrojit nožem. Použij ho jako bys použila cuketu, je pevnější na skus, ale jinak podobný.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 11:55:44)
Bohužel se loupe, dělala jsem obalovaný jako řízek nebo nakrájet do nějaký směsi.
 Len 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 11:58:12)
Delavali jsme doma, nakrajeny na platky, posoleny, obaleny v mouce a pak usmazeny, s bramborovou kasi a cesnekovym jogurtem. A nejsem si jista tim loupanim, na tenhle recept asi mamka neloupala a v pripade, ze byla kuze tvrda, tak jsme proste snedli vnitrek a kuzi nechali na taliri.
 Lenka Pražanda 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 12:04:27)
Oloupat, nakrájet na kostky a přidat k pečenému masu. Nebo tenké nudličky osmažit s cibulkou a žampiony do smetanového rizota.
Loupe se špatně. Škrabkou to nejde. Jak píše Bouřka, nakrájet na menší kousky a ořezat slupku nožem.
Taky jsem ho jednou dostala a strašně jsem se s tím mordovala. Od té doby odmítám. Zase taková lahůdka to není, aby mi za to taková dřina stála.
 Půlka psa 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 12:06:52)
V troubě je imho nic moc. Výborné jsou smažené řízky (trojobal nebo nějaké těstíčko). Loupání je dle zralosti. Pokud je slupka tvrdá, tak nezměkne a musí se oloupat.
 Majoranka 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 12:34:12)
Dělám tento recept: https://www.toprecepty.cz/recept/49381-krupavy-patizon-z-trouby/
a moc nám chutná. Místo strouhanky dávám pikantní hrašku.
 TaJ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 12:50:47)
Taky jsme před časem dostali patizon, ptala jsem se rovnou dárce, co nejlíp s ním...tak jsme ho oloupali, nakrájeli na plátky, posolili a nechali chvilku stát a pak osušili a klasicky obalili v trojobalu a osmažili...byl moc dobrý a tenkrát mě dost šokovalo, že i naše dítě, které normálně tyhle věci (a ještě neznámé - viděl jak ho děláme) nejí, si dokonce řeklo o přidání! Přitom třeba cuketu a spoustu dalších věcí nejí...
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 12:51:59)
Je to lepší než cuketa, ta je moc mokrá.
 TaJ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:19:31)
Inko, no jo, on nejí cuketu v ničem...a vlastně většinu zeleniny...já ji třeba miluju, tak si ji věci dělám občas sama pro sebe na oběd do práce - minule jsem měla žlutou a zelenou cuketu, tak jsem je nakrájela na kousky, osmahla na oleji, přidala na plátky česnek, chvilku podusila, pak rozpůlená malá rajčátka, posypala jsem to trochu sušeným rozmarýnem a osolila...pak jsem do toho ještě zamíchala kuskus a bylo to fakt výborný...jenže doma by mi to syn nejedl a manželovi ta zelenina nedělá dobře na trávení...
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:24:29)
Já nejím teplý ani rajčata ani papriky, nic lečovitýho, tak si ani na cuketu nepotrpím, patizon a dýně mi nevadí. Poslední cuketu co jsem dostala jsem nakrájela manželovi do bramboračky. Mně nejvíc chutná ve formě buchty nebo perníku.
 TaJ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:30:45)
Inko, chápu, já to mám přesně opačně, ty různé buchty z cuket mi právě moc nechutnají, respektive je to pro mě o ničem, protože já mám ráda tu chuť té cukety (i když není moc výrazná, ale zas ta žlutá trochu jo...), takže v té buchtě to prostě necítím a přijde mi té cukety na buchtu škoda:-), ale zas nám letos cukety totálně sežrali slimáci, takže svoje žádné nemáme, tak ji občas koupím, nebo od někoho dostanu.
No a syn nedá do pusy rajčata ani papriky v jakékoli podobě, ani syrové, ani vařené...syrovou sní akorát okurku, vařené tak mrkev, nebo pórek, nebo třeba hrášek, nebo kousek květáku, brokolice v polívce. Brokolici samotnou ne, květák třeba obalovaný, nebo jako placičky, ten jo...a to je tak ze zeleniny všechno
 Vaclavka 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:10:54)
TaJ, tohle téma je pro mne jak na zavolanou, patizon mám v lednici a dneska k večeři ho chci udělat v trojobalu. Když ho jen obalím a osmažím, nebude tvrdý? Nemá se blanšírovat?
 TaJ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:15:26)
Vaclavko, on právě trochu změkl tím, jak jsme ho posolili a nechali na talíři chvíli stát, pak jsme slili tu vodu, co pustil a osušili ho papírovou utěrkou...a fakt byl měkčí, ale chce to dělat tenčí plátky, ne moc tlusté...
 Rodinová 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:03:13)
Chci ho nalozit na kyselo, az ho dostanu ... ~t~
Zatim nevim jak.
 Bouřka 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:15:39)
Rodinová, v podstatě jako okurky. Je to dobrý, ale sama jsem to nedělala
 Rodinová 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:17:27)
Jojo, to tak planuju Bourko, jako okurky pripadne houby.
 apo-lena 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:30:18)
Mladé patizony neloupu. Mají malá semínka, jdou snadno rozkrojit. Výborné jsou obalované na všechny způsoby. Asi nejchutnější jsou smažené v trojobalu nebo těstíčku. Ale dělala jsem je i obalené jen ve vajíčku a strouhance s parmazánem a pak je pekla na pečícím papíře v troubě. Nejčastěji je dělám dušené na cibuli a česneku jako přílohu. (Snažím se hubnout.) Všechny varianty jí i manžel a syn, kteří jsou dost vybíraví.
 Koníček mořský 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:31:12)
Nejlepší recept na patizon je - vyhodit na kompost. Patizon v kuchyni jsem moc nepochopila - chuť to nemá téměř žádnou, ta tvrdá slupka je tak o vykrvácení, času a energie to zabere a výsledek ~d~. Jediné plus patizonu je jeho pohlednost. Tak se na něj chvíli koukej a pak ho vyhoď. Zlatá cuketa nebo lilek. Já patizon od nikoho nechci. Je to danajský dar.
Moje mamka mladé a malé patizony nakládala na kyselo jako okurky. Tenkrát mi to chutnalo, teď už ne, nějak jsem naoctovaný věci přestala oblibovat.
 Bouřka 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:50:50)
Mně nikdy loupaní patizonu nijak dramatický nepřišlo, není to o nic horší než různé dýně. Mladý nebo jsou i netvrdnoucí typy loupat ani nepotřebují. Ono zase díky té tuhè šlupce se dá poměrně dlouho skladovat.
 Kaliope X 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:56:59)
Tak já z dýní používám jen Hokaido, co se loupat nemusí. Máme rádi cukety do mletého masa, ale jsem radši za ty mladé koupené, nemusím je loupat, semínka to nemá. Když dostanu nějakou přerostlou potvoru, tam to už není o rychlém zpracování.
 Rodinová 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 14:00:51)
Mlade cukety bez seminek netreba jen kupovat, staci je doma vcas uriznout a necekat na 3 kilovou prerostlou obludu ...~;)
 TaJ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 14:06:01)
Rodinová, tak když máš svoje na zahrádce, tak si je utrhneš včas...ale tohle bylo myšleno když ji dostaneš od někoho...taky nám kdysi, když jsem ještě byla dítě, nosila teta cukety ze zahrádky, kde jich měla přebytek...pomalu půlmetrové~t~ - to je potom fakt danajský dar~;)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 15:40:08)
Ty obludy jsou právě dobrý do buchty. Není v tom cítit, ale buchta je vlhká a nedusivá.
 TaJ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 17:47:20)
Inko, jo, to je fakt, ty velké obludy se k ničemu jinak moc využít nedají, naštěstí nám je už nikdo nedává...ale do buchty takhle dáváme občas strouhaná jablka, těch míváme od sousedů na podzim dost:-)
 Vranice 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 18:06:16)
TaJ, přerostlá cuketa se dá podélně naplátkovat škrabkou, nejlépe co nejširší a pak ty plátky použít místo těsta na lasagne. Dělala jsem nedávno, střídavě plátky cukety, bešamel a buď zeleninová anebo masová náplň, zasypat sýrem, zapéct. Z jedné cukety byly 2 zapékací mísy, jedna s masem a druhá bez.

Dá se použít i náplň špenát+ricotta.
 TaJ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 18:36:44)
Vranice, no, to zní moc dobře, to bych si dala...jenže u nás bych to jedla asi jenom já...Každopádně nám už nikdo přerostlé cukety nenosí, nedávno mi kamarádka přinesla krásnou žlutou, ale malou, byla výborná...a jinak si kupujeme jen ty malé. Loni jsem měla žluté i zelené na zahradě svoje, letos mi to všechno sežraly ty potvory slizké, jak už větší rostlinky, které jsem předpěstovala, tak i to, co vyrostlo ze semínek, co jsem pro jistotu ještě naházela do záhonu...letos vůbec nic...loni cukety rostly krásně a navíc se nám tam ještě asi z kompostu vedle vysemenily okrasné dýně, letos ani jedno...
 Len 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 18:14:06)
Daji se vyskrabat (ten mekky seminkovy vnitrek), naplnit cimkoliv a upec, to uplne miluju. Pak se z nich da udelat naprosta vetsina jidel, do kterych se strouhaji. Mame v CR cuketovou kucharku a z te treba Bezdek (takova cuketova omacka s paprikou a smetanou), nebo lizebab, to je s ryzi, syrem, korenim zapecene do krupava, mnam. Mamka pestuje obri bile cukety, na chut jsou asi nej.
 Stáňa * 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 20:44:54)
Len,

to je kuchařka od Jany Štěpánkové, mám ji taky :-)

Recepty si až tak nepamatuju, cuketu rvu všude kromě do pudingu, stejně jak píše i ona, ale zaujalo mě, že si držela stejnou váhu od mládí až přinejmenším do doby, kdy psala tuto kuchařku. :-)
 Monika 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 20:57:08)
Stáňo, tu váhu si určitě udržela díky patizonům - možná by to šlo nějak komerčně využít - patizonová dieta, výtažky z patizonů, sušené patizony apod ~:-D
 Stáňa * 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 21:12:56)
Díky cuketám ~t~ Na mě to ale bohužel nezabírá.

(teď jsem sežrala jeden ze řízků, který jsem teď napekla synovi na dvoudenní tůru po horách ~d~)
 Kaliope X 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 14:14:35)
V paneláku nepěstuji a k cizím výpěstkům můžu jen říci beru nebo neberu ~:-D
 babi_ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 14:38:37)
Mladá cuketa má vy-ni-ka-jí-cí jemnou chuť,

díky Rodinová! Ochutnala jsem nejdřív pár koleček jen tak se solí, než ji třeba nastrouhám do omelety, salátu, nebo tak něco... a snědla jsem ji syrovou na kolečka celou - mňam ~:-D
 Rodinová 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 15:44:55)
vy-ni-ka-jí-cí ... ~:-D taky je jim syrove, jsem rada, ze jsem ti otevrela nove obzory, ve tvem veku ~:-D
 TaJ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 14:00:05)
Bouřko, taky mi to loupání nepřišlo nijak náročné...prostě jsme ho rozkrojili na několik menších dílů a nožem oloupali.
 Koníček mořský 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 14:00:57)
Souboj s dýni jsem taky nikdy nepodstoupila. Ani nepochopila. Stačí mi ho vidět třeba v televizi. Na druhou stranu jsem ochotná podstoupit svůj čas a energii soubojem s nějakým zemřelým zvířetem - škubáním, vyvrhováním či vykosťováním a porcováním. Ale tam mi ten kulinářský efekt přijde prostě větší. Než rozsekat, obalit a usmažit patizon bez chuti a bez zápachu. Znám nekomplikovanější a chutnější zeleniny.
Omlouvám se všem patizonům světa - jinak vám to moc sluší.
 Půlka psa 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 14:06:28)
Pro mně je patizon jeden z nejchutnějších druhů zeleniny. Máme bilý a žlutý a oba voborné. Obalený mi chutná o dost víc než třeba řízek. Slupka je teda vopruz, to jo. Dá se sklidit mladý a pak se loupat nemusí, ale špatně se mi to odhaduje.
 TaJ 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 14:07:10)
Koníčku, tak to já bych zase nepodstoupila tohle s žádným zvířetem...v případě, že bych si to měla sama oškubat, stáhnout, naporcovat apod., nebo nedej bože ulovit a zabít, tak to budu radši do smrti vegetarián~t~
 angrešt 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:52:33)
Slupka je jedlá jen u hodně mladých patizonů. Dokud jde propíchnout zasyrova vidličkou, tak bude po upečení jedlá. Takový se dá naplnit a zapéct a pak jíst vcelku.

Jinak je slupka nejedlá. Ale loupání je spíš tuzemský zvyk - ve Francii se nechává ten patizon s tvrdou slupkou vcelku a takovou tou ostrou dlabací lžičkou (na dělání kuliček z melounu třeba) se dužina vydlabe a dál upraví, pak naplní zpět do patizonu a zapeče. V mé první kuchařce je recept na patizonové suflé :)
 Bouřka 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 13:56:46)
Tak dlabat to mi přijde větší opruz než loupání :-)
 Vranice 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 14:33:34)
Přidám jeden recept na zapečený patizon bez loupání, s vydlabanou dužinou, kdybych patizon měla, zkusila bych:

https://fresh.iprima.cz/recepty/zapeceny-patizon-se-slaninou-a-parmazanem

 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 15:41:08)
To je pěkný. To bych udělala
 Jojona 


Re: Patison - co s ním, recept? 

(8.9.2021 20:02:02)
Patisony s mladou slupkou neloupu, s jeste trochu prijatelnou loupu. Jak je slupka jako krunyr, tak ho pecu plneny - rozkrojim na pul a castecne vydlabu, vytru česnekem, posolim, mlete maso, zbytek zbytek duziny, ochutit, naplnit na kopecek, zapeci a pak syr. Bud jde po upeceni rozkojit a tak si to kazdy na taliri vydlabe sam nebo to dlebu pri podavani. Mladee kusy smazime a milujeme.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.