Konzerva |
|
(17.5.2021 13:29:18) Několikrát jsem si všimla, že lidé mluví o salátu jako o rychlém jídlu. Mně vždycky přišlo, že když jsem dělala salát, zabralo to dost času. No a v neděli jsem dělala řízky a k nim salát. Tak jsem si řekla, že si to změřím.
Vyšlo mi, že udělat zeleninový salát mi trvá třičtvrtě hodiny! Od okamžiku, kdy jsem "vyrazila" do lednice pro zeleninu do rozdělení salátu do misek, to zabralo 45 minut.
Obsáhlo to omytí zeleniny, nakrájení (cibule, rajčata, paprika, okurka, zelený salát), přidat olivy a olivový olej, promíchat a nandat do misek. A dělala jsem v takovém přirozeném tempu, žádná vrtule u zadku, ale zase žádné loudání a tanec po kuchyni s okurkou v ruce.
No a když si vezmu, že bych k tomu měla přidat třeba vajíčko nebo nějaké maso a pečivo, tak mi přijde, že to žádné rychlé jídlo není.
|
Balbína |
|
(17.5.2021 13:40:11) Obecne zelenina trva. Radi delame teplou zeleninu na ruzne zpusoby. Je treba ocistit, nekterou oloupat, aspon trochu pokrajet..
|
|
Termix |
|
(17.5.2021 13:41:42) Kupuju salát v krabičce, myslím jako zelené listí, to jen umyju a nic nekrájím. Krájím teda další zeleninu, to jo, ale jednou za dva týdny si dělám plnou sklenici naloženého balkánského sýru v olivovém oleji, přidám tam tymián a rozmarýn a to pak používám jako zálivku plus trochu toho sýra, tudíž ušetřím čas. Olivy nekrájím, mám je ráda celé. A často používám cherry rajčata a ty jen přepůlím. Schválně si to příště stopnu, ale myslím, že do 15 minut to mám hotové.
|
Konzerva |
|
(17.5.2021 13:45:51) Termix,
ale musíš tam přidat i práci na tý zálivce. takže jestli si toho uděláš třeba na 4 porce a trvá ti to 20 minut jí udělat, tak připočti k jednomu salátu 5 minut.
A jinak mi přijde, že krájení malejch rajčat mi zabere víc času než velký. Ty velký se dobře drží, udělá se fik fik a je to. Ale ty malý se špatně drží. A když jich mám na prkýnku víc, tak mají tendenci ty nakrájený půlky se jaksi houpat pryč z prkýnka.
|
Termix |
|
(17.5.2021 15:48:15) Konzervo, já jsem obecně docela zrychlená. Mně to zabere 5 minut. Fakt jen nakrájím balkánský sýr, zaliju olejem a nasypu bylinky. Zatřepu a strčím do lednice.
|
Pole levandulové |
|
(17.5.2021 16:06:54) Termix, kdyby sis to chtěla zrychlit ještě víc, tak mně se osvědčilo místo krájení balkánu použít tuhletu pomůcku na mísení těsta - namačkám to přímo v míse /nemáme rádi kostičky/: https://www.mall.cz/pomucky-peceni/ibili-rucni-hnetac-testa-100025488555?gclid=CjwKCAjwqIiFBhAHEiwANg9szsSkL8HS5tzflCyj3txFiy7upXJwhDkJMjw9JLt4zv6myXZLSD6H0RoCdLIQAvD_BwE
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(17.5.2021 13:43:05) tak ono to bude vždycky o tom, pro kolik lidí chystáš salát pro jednoho, to je jedno rajče, půl papriky, kousek okurky... do 10 minut hotovo
|
Konzerva |
|
(17.5.2021 13:46:34) Rose,
já psala salát pro 4. Takže 4x10 je ta třičtvrtě hodina.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(17.5.2021 14:01:17) konzervo, však jasně... pokud do "vaření" vstupuje opravdové vaření, je příprava jedné porce delší, než když to vaření vynecháš... t.j. udělat rajskou pro jednoho bude trvat víceméně stejně dlouho jako pro 6 lidí... u salátu to bude pro 6 lidí trvat minimálně 4x déle než pro jednoho... proto je pro jednoho salát rychlé jídlo... navíc teda záleží, co je pro koho salát, i tady vstupuje do hry případná předpříprava ať už vlastní nebo kupovaná... když koupíš mix salátů v pytli, servíruješ salát pro 6 lidí za pár minut
|
Konzerva |
|
(17.5.2021 14:17:50) rose,
já o tom právě četla v souvislostech typu "přijdeme z venku" (myšleno rodina s dětmi) "tak už udělám jen něco rychlého, třeba salát".
A pokud je o ten mix. Tak to je ale jen listová zelenina, ne? Přece tam nejsou nakrájený rajčata a okurka a ředkvičky.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(17.5.2021 14:27:29) aha... u nás je teda salát fakt na dlouho, musím totiž ještě navíc hodně hlídat, co kdo nejí a pak odebírat než přidám, či dělit do hotových misek a podobně takže já často pak sáhnu po mixu z obchodu (sedí mi, že nemusím kupovat 5 hlávek různého lupení) a pak přidávám... často kupuju ten se strouhanou mrkví, řepou a podobně... rychlé jídlo je u nás jen takové, které obsahuje tu předpřípravu
|
Konzerva |
|
(17.5.2021 14:30:05) MOje děti už jsou poměrně velký, takže už si na Popelku hrají samy. Já to dám do misek a oni si udělají výměnu - jeden vybere olivy a dá je druhému, druhý vybere ředkvičky a dá je prvnímu.
|
jak |
|
(17.5.2021 14:35:59) Na krájení mám stroj.to odsypa.do salátů dělám vejce,vedle sýr,zakysanou,topinky ze staršího chleba.dobra věc je teď sýr na pánev k tomu.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(17.5.2021 14:38:55) konzervo, na to já nemám nervy když vidím, jak syn s odporem loví v misce mikroskopické drobečky papriky, jak do posledního semínka vybírá rajčata, případně po vybrání nechtěného končí s poloprázdnou miskou, jsem ve výsledku akorát naštvaná... navíc pokud má pocit, že má moc toho, co nejí, přesouvá celou misku sestrám... a taky mu pak i vadí jak to ostatní "divně chutná" po těch nežádoucích ingrediencích po letech, kdy nepozřel téměř žádnou syrovou zeleninu ani ovoce, jsem ráda za to, co teď jí a neriskuju opětovné zošklivení a třeba olivy jím jen já a mrňavka, tak proč jimi plýtvat na ostatní?
|
TaJ |
|
(17.5.2021 15:14:28) Rose, naprosto chápu, syn jí ze syrové zeleniny jenom okurku, takže salát děláme jen okurkový, nastrouhaná okurka, citronová šťáva, voda a trochu cukru...a stejně stačí dát trochu jiný poměr cukru a citrónu a už slyším, že to chutná nějak divně 😉. My s manželem si k většině jídel krájíme různou zeleninu na proužky, nebo plátky... Jo a olivy jsem dřív taky nesnášela, ale už si je občas dám, když jdou třeba na pizze, nebo někde v restauraci v tom salátu, radši teda černé...
|
Konzerva |
|
(17.5.2021 15:48:05) TaJ,
když jsem se pokusila udělat zdravější variantu salátu se sladkokyselou zálivkou a místo octa jsem dala citron, děti prohlásily, že to má dnes nějakou divnou chuť. A nechtěly to jíst. Tak jsem jim řekla, že je tam citron, tak to pak snědly, ale s tím, ať to příště dělám jako předtím. Pro mě nepochopitelné, protože vodu s citronem a cukrem pijí.
|
Monika |
|
(17.5.2021 16:00:58) Konzervo, máš prostě jen konzervativní děti, no
|
|
TaJ |
|
(17.5.2021 16:22:00) Konzervo, já tohle znám moc dobře, syn má víc věcí, které za určitých okolností a v určitých kombinacích sní a to samé s něčím jiným dohromady jindy nesni...a nedávno jsem neměla citrón, tak jsem do salátu taky dala ocet a kupodivu se ozval, že je tentokrát nějaký lepší 😁
|
Okolík |
|
(17.5.2021 17:08:36) Já se teda hlásím, že okurkový salát s citrónem neznám, resp. už jsem to jedla, nechutná mi to. Do většiny salátů dáváme ocet. Jablečný.
|
*Kate* |
|
(17.5.2021 17:23:45) Po nějakém tom experimentování s různě starými a drahými octy jsem zjistila, že nám do salátu nejvíc chutná ten nejsprostší lihový.
|
|
Monika |
|
(17.5.2021 17:40:28) Jablečný ocet dávám jen do salátu Coleslaw, který mi chutná asi právě pro tuhle speciální jablečnooctovou příchuť (a taky protože je tam majonéza ) Kdybych ho ale měla pít, tak možná i zhubnu, počítám, že by se mi obrátil žaludek ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Točená vanilková |
|
(17.5.2021 17:03:32) Já teda dělám salát tak, že rozdělím "lupení" do talířů, na to naházím zeleninu, sýr, vejce atd. tak, jak to má každý rád, tudíž nikomu nic odebírat nemusím. Zálivku máme jenom olivový olej a balzamiko, popř. nějaký dip v misce, který si každý dá podle chuti.
|
|
Točená vanilková |
|
(17.5.2021 17:03:32) Já teda dělám salát tak, že rozdělím "lupení" do talířů, na to naházím zeleninu, sýr, vejce atd. tak, jak to má každý rád, tudíž nikomu nic odebírat nemusím. Zálivku máme jenom olivový olej a balzamiko, popř. nějaký dip v misce, který si každý dá podle chuti.
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.5.2021 13:49:15) Pro jednoho nedělám salát, sním tak.
|
|
|