| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Čerstvé jídlo - onkologický pacient

 Celkem 28 názorů.
 Agniezska 


Téma: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 17:08:41)
Nejedná se přímo o mě, tak se nechci ptát lekaře, určitě budete mít někdo zkušenost nebo snad nakoukne Angrešt. Nevíte, co se rozkládá v uvařeném jídle, že onko pacienti a určitě nebudou jediní pacienti, mají jíst jídlo hned po uvaření? Případně jaká je přibližná doba uchování? Třeba do 30 minut?
Děkuji
 angrešt 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 17:40:32)
Nejde o to, co se rozkládá (resp. velmi málokdy - třeba v zelenině s velmi vysokým obsahem dusičnanů se při pomalém vychládání mění na dusitany, odtud pověra "špenát se nemá ohřívat" - ve skutečnosti není problém v ohřátí, ale v tom chladnutí).

Jde o to, že onkologický pacient může mít snížené funkce imunitního systému, tak se používá nízkomikrobiální strava.
A jídlo, které je čerstvě uvařené, je téměř zbavené většiny potenciálně nebezpečných mikrobů.
A čím déle od uvaření, tím víc se v něm může leccos pomnožit.
Vlastně takhle funguje strava v tropických oblastech - tam to pomnožování jde tak rychle, že už je jídlo rizikové za velmi krátkou dobu, proto se tam hodně smaží a prudce opékají malé kousky a hned se konzumují.



Doba od uvaření závidí na tom, při jaké teplotě se jídlo skladuje. Když je to buď při teplotě nad 60 st., nebo naopak šokově zchlazeno pod 4 st., tak vydrží déle, odtud pocházejí normy pro retaurace.

Když se nechá volně stát a vychládat na lince, tak prostě od chvíle, kdy v něm teplota poklesne pod těch 60 st., se tam může (nemusí) začít něco množit.

Co se týká rychlosti kažení, k nejproblematičtějším a patří rýže a těstoviny, pak různá mléčná a smetanová jídla, pak ryby a maso...

Napsat natvrdo čas dost dobře nejde. Záleží, jak u které potraviny a za jakých podmínek.

 Monika 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 18:14:38)
To je tedy zajímavé s tou rýží a těstovinami. Takhle "podle pocitu" bych si myslela, že v suchém stavu by se zase tak moc rychle kazit nemusely ... Smetanová jídla a ryby bych považovala za větší favority ...
 angrešt 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 18:53:10)
V "suchém" stavu, tedy uvařené a dál neupravené, se právě kazí rychleji, než když jsou ochucené. Takové italské těstoviny v rajské omáčce jsou slušně chráněny kyselinami z rajčat. Ale ty jen uvařené jsou oblíbený substrát.

Třeba u sushi je vlastně nejrizikovější ta rýže, proto se tolik okyseluje, protože to ji chrání (a aby nechutnaa extra kysele, tak se dorovnává chuťově tím cukrem:) )

Ono to pořadí samozřejmě není storpocentní, třeba takový masový vývar se kazí rychleji než to maso z něj apod. Můj příspěvek výše je samozřejmě jen schematizovaný :)
 Agniezska 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 18:51:35)
Moc děkuji! Moc ráda se od Tebe dozvídám nové informace ~s~
 angrešt 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 18:55:00)
Agniezsko, ráda se stalo:)

Když už jsme u kažení jídla, tak sem rovnou přidám svůj opravdu čerstvý (nezkažený ~t~) článek o trvanlivosti vánočního pečiva:)

http://celorocnikucharka.cz/2020/12/03/kdy-pect-na-vanoce/
 Agniezska 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 19:05:15)
Pravda, že zrovna o té rýži mě to taky překvapilo, tuším, že Margit Slimaková právě říkala, že rýži můžeme mít v lednici uvařenou klidně 3 dny, že je to snad i lepší, ale už tomu nevím hlavu patu. Tak ať neplácám nesmysli.
 angrešt 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 19:14:10)
Hrozí otrava toxiny bacillus cereus, jehož spóry přežívají vaření a můžou pak v rýži a těstovinách vyklíčit a produkovat docela závažné enterotoxiny.

Rýže v lednici je něco jiného - jak jsem psala, pokud je po uvaření šokově zchlazená, tak spory nevyklíčí a vydrží v lednici (pod 4. st.) i ty tři dny, i když to nepovažuju za dobrý nápad. Pokud je rýže moc, je lepší z ní udělat třeba rýžový salát a tím okyselením se zase stane bezpečnější, nižší pH brzdí růst B.cereus.
 Pavla ... 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 20:38:00)
a ještě tedy k tý rýži a jídlu vůbec - teď jsou děti na online škole, že ... nemohu kiaždé poledne přiběhnout a uvařit jim oběd, takže doteˇdjsem to řešila tak, že ráno uvařím, ono to nějako do oběda schladne, holky si to ohřejí a snědí. Tož, je to ok? většinou je to samo rýže s něčím, těstoviny s něčím, brambory s něčím.
 angrešt 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 21:58:28)
No, tak jídlo stojící na lince od rána a pomalu několik hodin vychládající při pokojové teplotě není zrovna ideál. Bylo by lepší, kdyby si to děti třeba po hodině, až to vystydne, daly do lednice a pak vyndaly.
A nebo naopak, udržet ho teplé v troubě puštěné na 60 st. Moje trouba má na tohle přímo funkci :)

A zase - záleží, jaké je to jídlo, no. Čistá vařená rýže by takhle fakt stát radši neměla, byť většinou se nic nestane.
 Pavla ... 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 22:42:28)
Děkuji, tak cytrou troubu nemáme, moje trouba, když ji dám na málo, tak se po hodině max. prostě vypne. Holky šoupnou jídlo do lednice a vyndají si ho za pár hodin! Díky, vůbec by mně to nenapadlo. A ano, většinou jim uvařím samotnou rýži plus vedle něco zase samotnýho bokem. těstoviny zase sppíše rovnou smíchaný s omáčkou atd. Ale prostě po hodině dát do lednice je pro mně jednodušší, než zkoumat, jak dlouho by to tak asi vydrželo dle složení!
Moc fajn tipy! Chápu, že se nic stát nemusí, ale proč to zbytečně pokoušet, když to jde jednoduše vyřešit!
 angrešt 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 23:04:36)
Tak to je asi daleko nejjednodušší řešení :) Když to stejně budou ohřívat, tak lepší, když to mezičas stráví v lednici :)
 Monika 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 23:16:06)
Pavlo, nevím, jak máš staré děti, ale moje (13 i 10) se naučily rýži (tedy ve varných sáčcích) uvařit samy čerstvou - ráno (nebo i večer) jsem uchystala "základ" a přílohu děti dělaly po vyučování samy (kromě rýže zvládají oba i těstoviny, kus kus nebo brambory, které jsem jim tedy pro úsporu času ráno oškrabala). Jeden (možná dokonce jediný) klad distanční výuky ...
 Monika 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 20:40:46)
Rýže z lednice podle mého dost hnusně (jenom by mě nenapadlo říct, že je nějak zkažená). Snažím se jí vařit "tak akorát" a druhý den případně uvařit novou.
 Pavla ... 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 20:36:28)
Angrešte,
moc děkuji za info o tom cukroví! Mně to vždy přišlo divný, že teď lidi pečou měsíc před svátky! my se do toho pouštíme max. týden předem, což se zdá je oki, jen jsem skladovala v ložnici, cca +19st. a to tedy raději vyměním za lednici.
To je opravdu super článek. Pocitově jsem s tím skladováním měla stejný dojem, ale ědecky o tom nic nevím :)
 angrešt 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(7.12.2020 21:55:31)
Pavlo, děkuju :) Dotazy na cukroví se mi pořád opakují, tak pro mě bylo nakonec jednodušší to takhle rovnou sepsat do článku:)
Týden předem je v pohodě určitě:)
 Piggy 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(8.12.2020 12:26:11)
Děkuji za téma i příspěvek od Angrešt..
Mám dotaz na štolu, zrovna v těchto dnech se peče, pak se skladuje. Mám ale tím problém, když vychladlou v cukru obalenou štolu (tvarohovou) skladuju, tak se mi jaksi zvlhčuje v alobalu, zatím jsem vyřešila, že jako mezivrstvu jsem dala kuchynskou papírovou utěrku a tu vyměnuju po zvlhčení...
Ale obávám se plísní samozžejmě, jak tu štolu teda skladovat a do čeho obalovat? V paneláku nemám jinou možnost v chladu než jen v lednici či na balkoně.
A jak s cukrovím, není problém skladovat na balkoně i v mrazech?
 lampetra 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(8.12.2020 14:39:59)
Tvarohová štola podle mě není určená ke skladování, tu sníme vždycky hned.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(8.12.2020 14:45:49)
Mám recept na štolu, která se má odležet 3 týdny.
 Piggy 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(8.12.2020 15:29:25)
Díky za recept, pokud dáš, ale to si vyzkouším až další rok, ode dneška vánoce jsou už dřív než za 3 týdny..~;)
 Piggy 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(8.12.2020 15:30:52)
znám nějaké lidi, kteří tvarohovou štolu skladují...hmmm
Myslíš, že tvarohová štola se nemusí rozležet??
 lampetra 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(8.12.2020 15:47:32)
My tvarohovou štolu jíme hned, jako opravdu hned, třeba teplou ke snídani. Štola, kterou jsem nechávala rozležet byla z jiného těsta - hodně másla, cukru, jiná struktura těsta. Navíc ten cukr s máslem navrch udělal takový "koráb" na povrchu. U tvarohové považuju za nevhodný ke skladování hlavně ten tvaroh, to těsto je (aspoň to moje) úplně jiné.
 angrešt 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(8.12.2020 15:47:32)
Piggy, tvarohová štola není určená k delšímu skladování, má velký obsah vody v těstě a jí se hned.
Skladují se štoly z kynutého, relativně suchého těsta, a to opravdu ze všech stran obalené v tlusté vrstvě cukru (je to vidětn a těch kupovných)
 Agniezska 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(8.12.2020 20:28:20)
Angreste a nemas, prosim, i nejaky clanek na uchovavani jinych surovin nez cukrovi? Treba ovoce/zeleninu? Nekde jsem cetla pokrajet a uchovavat v lednici v krabicce s vodou, ale to se mi nejak nezda.
Myslim, ze bychom Te tu vsichni nejak potrebovali, abys tu mela sve "ordinacni hodiny" 😁
 angrešt 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(8.12.2020 21:54:09)
Agniezsko, to je náhoda, na tohle téma jsem byla zrovna předevčírem lanařena na natáčení~t~ Ale v covidodobě nechci domů štáb, tak jsem prozatím odmítla :) Možná až někdy na jaře.
Jinak občas napíšu něco v tomhle směru na svůj web, něco jsem sepsala i do článků na ireceptar, něco dávám jen jako příspěvky na svůj facebook... rozepisovat podrobně ještě sem už bych v současné době kapacitně nedala:)
 Agniezska 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(9.12.2020 15:36:00)
Chapu, jdu si Te najit 😉
 K_at 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(12.12.2020 17:33:49)
Angrešte, peču roky tvarohovou štolu, taky cukr a máslo v hojné míře nahoru. A vždy ji peču 14 dní před,tak jak je v receptu. Je hodně hutná. Není kynutá.
 Despi 


Re: Čerstvé jídlo - onkologický pacient 

(12.12.2020 17:26:36)
S tim pečivem to tak pocitově mám i když jsem nevedela proč. A vlastne to podvědomě dodržuji.
"Rozleželost" mi nechutná, prijde mi zatuchlé.
My pečeme sem tam od listopadu, ale vetsinou je to do týdne snězené. Skladuji v lednici a shovívavě pak dam prazdnou krabičku do myčky. A plánuji další pečení..~t~
Vsechny to nakonec baví. Akorat na besídky vetsinou nosime ovoce, páč nemame cukroví. ~t~

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.