| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Re: Antitalent na kynutá těsta :-)

 Celkem 67 názorů.
 Fern 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 10:33:46)
a to droždí si nechala vykynout pěkně zvlášt v troše mléka s trochou cukru?

Mohla by být i mouka divná,ale o tom trochu pochybuju.

JInak já dělám houskové dom.knedlíky nekynuté - dám do mísy hr.mouku,podle toho,kolik chci těch knedlíků cca,prášek do pečiva,žloutek,mléko,trochu soli.Zamíchám,vmíchám rohlík rozkrájený na kostky a dám vařit cca 20 min nebo dělám na páře 10 min v tlakáči,kde si nastavím páru na symbol zeleniny.A jsou vynikající.
 libik 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 11:09:15)
A co to znamená, že dneska nejsou k jídlu? Jsou tvrdý? Udělej z toho přednost~:-D

Já jsem včera pekla mazanec v troubě, co peče jenom zeshora, takže to vypadá jako kdybych ho spálila (hořejšek je velmi tmavý) a dolní půlku radši odkrojila (spodek je zcela světlý a celkově to nemám moc vysoký)

Ovšem to mi nebránilo při mém "dietním režimu" sežrat dobrou polovinu~t~

Místo nádivky asi vyrobím karlovarský knedlík v mikrovlnce.~d~
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 13:12:37)
Libiku, příště ten plech přikryj shora alobalem a neztmavne ti to tak...mně zase u plynové trouby, co jsme měli předtím, hrozně vadilo, že to peče jen zespodu, ale pak jsem to vychytala a dávala jsem několik vrstev pečícího papíru a dobrý...s elektrickou jsem spokojená víc...
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 11:16:49)
Val, to je divný...já jsem pekla mazanec v pondělí a pořád je měkký...kvásek mi vzešel dobře, těsto potom teda nijak moc nenakynulo, já ho teda nechávám tak 1,5 hodiny, max 2...chvilku jsem to pak nechala ještě na plechu, než jsem dala do trouby...vyskočil jako normálně, chuťově je dobrý a pořád měkký...po vychladnutí jsem ho zabalila do pečícího papíru a dala do velkého mikrotenového sáčku tak jako vždycky...peču seshora i zespoda, na plech dávám dvojitou vrstvu pečícího papíru, ze začátku na 180 asi tak 20 minut, pak na cca 160...
Jinak já zase vždycky nechápu, jak mému taťkovi, který u nás doma vždycky mazance pekl, to těsto krásně hodně nakynulo, že bylo i dvojnásobné apod...mně se tohle nikdy nepodařilo, ať jsem zkoušela cokoli...nicméně výsledek pak byl vždycky v pohodě, tak už to moc neřeším~;)
 neznámá 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 13:07:55)
Tak z toho udělej žemlovku.~k~

Pokud to nyvykynulo po 3 hodinách, tak sedalo čekat, že se nepovedou.
Pokud sis dělala kvásek a vzešel, tak mě napadá ještě hodně dlouhé hnětení v robotu.
Nebo si je zakrojila moc teplé.
Maslo do vánoček a mazanců by mělo být povolené, ale ne tekuté, prý se pak vsákne do mouky a nejsou tak kypré a mají tendence se srážet. Ale taky používám tekuté a nic se neděje.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 13:14:03)
Neznámá, mně třeba nikdy těsto moc nevykyne, zvětší se jenom malinko, ale výsledek je vždycky naštěstí dobrý...robot nepoužívám, zadělávám ručně - vařečkou a rukou...
 Půlka psa 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 13:31:28)
Nechápu, jak může něco nekynout. Pokud nemáš chcíplé droždí, tak to kyne vždycky. Z kostky i s prášku. Vůbec nedělám kvásek předem, prostě tam vrazím všechny suroviny přímo z ledničky, máslo naopak rozpuštěné do horka, v průběhu kynutí sem tam promíchám a ještě se nestalo, že by něco nevykynulo.

Přežije i droždí z mrazáku a už léta živím v ledničce žitný kvásek na chleba, který přežil spoustu našich dovolených, kdy nedostával krmení a taky pořád žije.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 13:45:01)
Půlko, hele, já považuju kynuté těsto za určitou alchymii~:-D, dělám všechno úplně stejně, jako to dělával můj táta i babička...vychladlé rozpuštěné máslo, vlažné mléko, droždí i vejce vyndávám z lednice, aby měly pokojovou teplotu, kvásek dělám zvlášť v hrnečku, ten vzejde vždycky, málem přeteče hrnek...prostě všechno dělám stejně...a přesto tátovi to těsto vždycky kynulo tak, že pomalu utíkalo z mísy, ale mně se vždycky jen malinko zvětší objem a víc nic...dávám kynout stejně jako on do mísy (dokonce mám i stejnou, jako používal on), přikryté lehce utěrkou někde, kde je tepleji...a prostě nic, no...ale pak když to peču, tak normálně vyleze a výsledek je ok...ale to (ne)kynutí je pro mě prostě záhada:-)
 neznámá 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 13:56:49)
Jsem jak půlka, taky se s kynutým těstem moc necrcám, kvásek většinou nerozdělávám, kvasnic dávám zlomek, suroviny přímo z lednice, často se mi nechce večer čekat, tak těsto vrazím do lednice, většinou se povede.~d~

Zkus kynout v troubě pod rozsvíceným světýlkem, třeba máte doma chladno.~d~
 neznámá 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:08:10)
Zas pokud si kynula 3 hodiny, tak 20 stupňů není málo.
Těsto vykyne i v lednici, akorát mu to trvá dýl.

Já zas neumím kynutý knedlíky. Doma jsme je nikdy nedělali, ke všemu byly bramborové a já je nemám v ruce či co. Vždy se jedna až dvě šišky srazí.
 neznámá 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:12:22)
A pokud by byl nedokynutý, tak by pravděpodobně v troubě popraskal.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:15:37)
Neznámá, tak popraskaný ho nahoře mívám, ale jen trochu, není to prostě kůrka vcelku i shora...vlastně vypadá jako když se někdy nařezává do kříže, to jsem nikdy nedělala...jinak chuťově je výborný...dokonce i naše dítě, které jídlo obvykle moc nebere, mi ho SAMO OD SEBE pochválilo!:-)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:12:42)
To je dobou vaření. Mně se většinou srazí šiška co vylovím naposled.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:17:04)
Inko, my u knedlíků vždycky po vyndání hned na jedné straně ukrojíme tu "prdelku", prý se pak nesrazí...a zdá se, že u nás to funguje, nikdy se nám knedlíky nesrazily...
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 19:55:51)
To neznám, já je propichuju.
 neznámá 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:18:42)
Inko, to je možné, pokusím se pohlídat dobu vaření.
I když, já kynuté knedlíky nejím a chlap si je kupuje v místní hospodě. Asi ani nemám moc zájem se je naučit.~:-D
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 19:57:37)
Já kynutý knedlíky taky moc nejím, dělám je teda jednou za rok ke svíčkový. Proto to nemám nacvičený.
 Senedra 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:17:35)
Valkýro, já případně na chviličku roztopím troubu, vypnu a strčím těsto do ní.

Moje babička ( vesnická hospodyně, pekla tak dva a třikrát týdně) říkávala :" nějak to nevykynulo... To bude těma moukama..."
 Půlka psa 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:03:15)
No a není to moukou? Čím víc lepku, tím líp kyne.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:09:14)
Půlko, tak to nevím, myslím, že jsme všichni používali prostě takovou obyčejnou, co byla běžně v obchodě, my třeba jednou za čas nakoupíme, co je v akci, takže není úplně pokaždé stejná značka, ale výsledek je pokaždé stejný:-)~d~, je to stejné, ať použiju hladkou, nebo polohrubou...prostě kvásek vzejde, těsto skoro nekyne, výsledek je ok, prostě záhada~:-D
 Eudo 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 18:23:17)
Jaka alchymie. Ja drozdi rozpustim ve studene vode/mlece, nasypu na to zbytek, ohreju zbytek vody/mleka zadelam v mixeru. Cokoli kynuteho. Necham kynout, nekolikrat projedu v mixeru, podle toho, jak mam cas (=nekdy to projedu 2x a necham dal kynout, nekdy behem par hodin nekolikrat, kdyz to kyne pres misu). Pak z toho delam to, co pecu - vanocku, mazanec, knedliky, chleba.

Nic nedelam podle receptu, prilejvam a prisypavam podle oka. Nakyne mi vzdycky vsecko bez problemu.
 neznámá 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 13:49:02)
Poslední mi taky nevykynul, umlátila jsem těsto v robotu.
Od hnětání jsem odběhla, po návratu jsem zjistila, že mám místo těsta beton, že jsem zapomněla dolít mlíko. Tak jsem dolila mlíko a znovu dlouho hnětala.~t~
 libik 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:00:53)
Půlko, já souhlasím s tím, že vždycky vykyne (což se stalo i Valkýře), ale problém je, že po prvním dnu požívání hedvábného mazance (jak říkala moje babička) nastane ráno, kdy můžeš ztvrdlým útvarem někoho omráčit ranou do kebule.

Také se mi to s těsty, co nesou tuk a vejce, někdy stane. S knedlíky a s chlebem ne a tak mám pocit, že ty suroviny jsou na to těžký a své tvrdé (leč dobře vychucené) vánočky a mazance vydávám za "hutné a poctivé"~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:07:58)
Doporučuju domácí pekárnu. Dělá těsto dokonalý. Ale mazanec dělám tvarohovej, to je tutovka bez kynutí.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:11:43)
Inko, jo, taky řešení...ale zas my pečeme jednou do roka mazanec, jednou vánočku a možná tak 2x mezi tím nějaký kynutý koláč...takže se mi nechce kvůli tomu tahat další krám do baráku...
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(22.4.2019 11:49:18)
jj pekárna to jistí... a nejen na kynuté těsto - zadělá mi i těsta na cukroví, upeče sekanou, vyškvaří škvarky bez smradu, uvaří rýžovou kaši nebo nákyp, marmeládu... pekárna je moje kamarádka ~;)
 Okolík 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(22.4.2019 12:00:35)
Rose, na jaký program v pekárně děláš škvarky a na jaký marmeládu?
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(22.4.2019 12:18:10)
Škvarky i marmeládu na program jam.
 Senedra 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:14:49)
mad, aspoň tu počítačovou? ~t~

My měli den blbec včera, dokonce jsem vystoupila z auta, když manžel chtěl něco řešit. Možná je to úplňkem.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:12:40)
Madelaine, já peču z hladké a je vždycky dobrý...z polohrubé jsem ho jednou taky zkoušela a nepřišel mi tam nějaký zásadní rozdíl...
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:23:20)
Není zač, pekla jsem z hladké v pondělí, načali jsme ho včera a je úplně v pohodě, měkký, dobrý...ale my třeba nemáme rádi ty kupované, co mají takovou tu "vatovou" konzistenci, máme rádi ten "kompaktnější", nebo jak to nazvat...:-)
 Len 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:20:41)
Madelaine, davam pul na pul hladkou a hrubou. Nebo 3/4 hladke a zbytek hrube, podle toho, jak musim s tou hrubou setrit. Jen z hladke mi kynute pecivo nechutna, driv tvrdne a ma proste jinou chut.
 Okolík 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:49:50)
Jojo, ja jsem vypozorovala, že nejlepší je na kynuté polohrubá...
 Půlka psa 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 15:06:14)
Polohrubá bývá t400 a hladká t530. Nižší číslo lépe kyne, má víc lepku a méně popelovin. Nejlépe kyne třeba vysokolepková mouka na pizzu. Aspoň takhle to chápu já, ale třeba se tady v tom někdo vyzná líp.
 Senedra 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:13:45)
Valkýro a nenechala jsi těsto někde v průvanu?

Ještě bych poradila někde v bazaru koupit pekárnu na chleba a zadělávat těsto v ní. Jsem vychovaná a schopná zadělat těsto ručně, ale co jsem vyzkoušela z pekárny, tak používám jen tu. Navíc, do těsta v pekárně se dávají sušené kvasnice, takže když je máš doma, můžeš si kynuté těsto zadělat kdykoli.

Já letos pekla tvarohové mazance, jsou v pořádku, návštěva snědla skoro celý bochánek ze dvou a manžel tvrdí, že "něco" v mazanci cítí. ~d~
Tak možná ještě budu dělat klasický kynutý.
 Len 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:23:42)
Senedro, jj, pekarna je zarucene testo. Mam i robot, ale sladke kynute zadelavam jen v pekarne, kyne lip, chutna lip. Vyjimka je, kdyz mam cas a chut nechat kynout v lednici, hlavne kanelbullar, to je pak z robotu lepsi.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:25:50)
Senedro, buď v průvanu a nebo jestli třeba ty vyndané mazance nebyly někde v průvanu...já když je dopeču a chladnou na plechu na sporáku, tak vždycky hlídám, abychom na ně neotevřeli okno, nebo dveře do chladné chodby... Kdysi se nám takhle stalo, ještě ve starém bytě, že jsme upekli bábovku a po upečení jsme ji dali vychladnout do vedlejšího pokoje...jenže nám vůbec nedošlo, že je tam o hodně chladněji, protože topení bylo jen v obýváko-kuchyni, vedle v pokoji ne...no a milá bábovka se srazila a trochu se propadla...i na konzistenci těsta to bylo vidět...
 Senedra 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:33:38)
jj, průvan škodí.

Ještě k pekárně - já teda nechávám těsto kynout v pekárně dvě hodiny, místo hodiny a půl, kterou má pekárna nastavenou.

No nic, přivezli jsme si čtyři přepravky kytek a keřů, jdu na zahradu. Musím všechno zasadit a chtěla bych zahradu vyčistit. Už jsme jí po zimě uklízeli, ale soused má živý plot z habrů, takže ty shodily konečně listy a máme na zahradě zase binec.
 L+ 2m 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 15:51:09)
TaJ, tohle se mi nekolikrat stalo s pernikem. Krasnej, vysokej a asi chladem spadne a je slitej. Jinak mi babicka kladla na srdce hlavne nebouchnout s plechem po vytazeni z trouby, tak na to si pozor davam.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 16:08:23)
L+2m - na to si taky dávám pozor, to mi taky vždycky babička i táta říkali, že se s tím nemá bouchnout, takže na to si dávám pozor, abych s tím při vytahování někde neklepla...
 Okolík 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:47:50)
Když mi předčasné ztvrdne kynuté těsto, dám si to co chci sníst na chvilku do mikrovlnky. Musí se to snist hned, jak to z ni vytáhneš.
Potíže s kynutým těstem jsem přestala mít od té doby, co zadělává pekárna a používám sušené droždí... Druhý den to sice není tak mekkoucke a nadychale, ale dobré je to potad. Pokud zbyde nevo na 3. den, pouziju tu mikrovlnku....
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:51:28)
Okolíku, tohle děláme s rohlíky, když se nedostaneme den předtím koupit čerstvé pečivo...tak je prostě na chviličku strčíme do mikrovlnky a hned sníst, jinak to pak zase ztvrdne...
 libik 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 14:53:43)
Okolíku, jenže mazanec se podává hostům tak, že je načančanej na stole, ne že se zeptáš "Dá si někdo?", odpižláš 2 plátky a dáš to do mikrovlnky a budeš doufat, že to nepřepálíš (to je pak černé zevnitř)~:-D
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 15:15:09)
Libiku, tak my ho naštěstí nikdy do mikrovlnky dávat nemuseli, ale návštěva k nám na Velikonoce žádná nechodí, pečeme si ho sami pro sebe:-)
 Okolík 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 19:16:12)
Pro případné hosty máme koupeného beránka.~;) nebo čerstvý mazanec...
 L+ 2m 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 15:38:52)
Muj tip je, ze 3 hodiny je dlouho. Ja pouzivam taky pekarnu, program je na 1,5 hod, v pekarne ponecham 2 hod. Potom vyklopim, udelam bochan a dam jeste na cca 0,5- 1 hodinu kynout. Pak upect.
V casove nouzi jsem posledne nahazela suroviny,odesla, jenze jsem se vratila az za 4 hod. a to testo uz bylo prekynuty, popraskany a nakonec sice jeste taky vykynulo, ale ten zbytecek, co zustal, uz byl na druhy den taky tvrdy ~d~
 Eudo 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 18:27:55)
TaJ, jua to znova zpracuju a necham znova kynout, zadny problem. Je z toho to, co jsem zadelala, krasne nakynuty.
Vetsinou davam vsecko do studeny trouby na plechu, za 15 - 20 min troubu zapnu a kyne to dal nahoru. Kdyz je to ruzovy/hnedy (podle toho, co pecu), tak je to hotovy. Pecu takhle vsecko kynuty. Housky, zemle, bochniky. Mouku mame jen hladkou, zadnou jinoiu nez psenicnou hladkou a smes zitne/psenicne, nahladko mlete, nepouzivam. Hladkou pouzivam i na knedliky jakehokoli druhu.
 TaJ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 18:32:18)
Eudo, já tam mám půlku másla (Hery), tak jak to dělával i můj táta a vždycky mu to vykynulo právě hodně...do studené trouby nedávám, mám nějak zafixované, že kynuté těsto se má dávat do hodně teplé a po chvíli "zapečení" pak zmírnit a dopéct...nicméně v troubě to při tomhle postupu pak normálně vyleze a nakyne, je velký a dobrý, jen před tím pečením to prostě nějak nekyne :-)
 kachna_ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 18:02:34)
Hele musíš mu ukázat, kdo je pánem! Žádný rozmazlování a podkuřování, natož přitápění!
Zrovna dneska jsme o tom hovořily - splácáš to dohromady, vykyne, upečeš. POlohrubou mouku potvrzuju jako ideál. Kvásek už jsem pár let nedělala.
 Eudo 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 18:29:10)
Valkyro, spis bych rekla, ze v tom je moc tuku. Ten to ztezkne.

Ja do mazance davam ca 1 dl oleje. misto masla. Vydrzi to dyl mekky.
 libik 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 19:10:20)
Valkýto, tak jsem se právě dočetla, že moje teorie o těžkém (tvrdém) těstě z přemíry tuku bázne
https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/40521-proc-je-vanocka-tvrda.html
 kachna_ 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 19:51:31)
ne, tučná těsta mi taky fakt blbě kynou.
Mouku jsem neprosívala v životě, čím to chci mít nadýchanější, tím dávám míň tuku a celkově řidší těsto (to u toho mazance jde).
 L+ 2m 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 19:58:44)
A kolik bylo tuku? Ja davam 125 g masla na 650 g mouky.
No a nahradi-li se pulka masla sadlem, prej vydrzi vlacny i tyden.
 qéčko 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 20:48:50)
Mě zas dneska překynul tak, že se úplně rozjel ~l~. Škoda, kdyby jsme to řizly napůl, byly by oba akorát ~t~ .
 Senedra 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(21.4.2019 14:32:30)
No, mě zase vykynul nějak míň, těsto bylo tužší. Ještě chladne, tak jsem zvědavá, jak bude chutnat.
 Stáňa * 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 20:58:00)
Valkýro,
to jsi měla dost tučné těsto. I má Kuchařka naší vesnice, která uvádí dva druhy těsta na mazanec podle tučnosti, má v tom tučném 110 g na 500 g mouky.

Mně se kynuté těsto vydaří tak 90:10. Příčinu neznám.
Tento týdne jsem pekla kynutý koláč, naházela jsem do robotu (něco jako pekárna) suroviny, nechala to míchat a až pak jsem zjistila, že jsem zapomněla dát KVASNICE. Rozdrobila jsem je, přidala do těsta a ještě jednou nechala vymíchat. Těsto vyšlo nádherně.

JInak do běžného kynutého těsta na koláč dávám 75 g tuku (máslo/Hera/olej)/500g mouky, 50 g dávám na buchty, protože ty se ještě omašťují na pekáčku.

S tvrdým mazancem nebo vánočkou druhý den jsem se zatím nesetkala. A to peču 25 let a nijak šetrně se k těstu nechovám. O tom průvanu slyším tady prvně.
 Len 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(21.4.2019 15:00:54)
Valkyrko, ja ted zadelala podle Apetitu, tam je take 150g masla na pul kila mouky. Tak dam vedet, jak to nakynulo. U nas v rodine se traduje, ze do mazance se maslo strouha a do vanocky rozpousti, ze to dela jinou strukturu. Takze jsem ho i do tohohle receptu nastrouhala.
 Len 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(21.4.2019 21:07:28)
Tak mazance jsou krasny a nakynuly opravdu hodne rychle. O Vanocich mi vanocka kynula dva dny~t~ a bylo tam snad mene masla nez v tech mazancich. Spis bych tipla, ze to je moukou nez mnozstvim tuku.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 20:27:34)
Tak to jsme dvě. Já to teda pořádně ani nikdy nezkoušela, ale přijde mi to děsně složitý.
Ale docela normálně se s tím žije, to tě můžu ujistit. ~:-D
 Půlka psa 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(20.4.2019 20:56:15)
To není složitý. Vrazíš tam droždí a čekáš. Jediné kynuté těsto, co je opravdu složité, je to na belgické wafle, kde se nejen musí čekat na vykynutí, ale ještě se tam dává sníh z bílků. To už je moc i na mně.
 Danik78, P+D 7/09, H 4/11 


Re: Antitalent na kynutá těsta :-) 

(22.4.2019 11:30:52)
Poté, co jsem si koupila v Lídlu obyč pekárnu, tak se kynuté těsto povede vždy:-)
 Lída+2 


Re: Antitalent na kynutá těsta 

(23.4.2019 9:20:46)
ten samý problém, měla známá.....jsems e zeptala...prosíváš? odpověď: ne

Já jedu podle toho co dělala babička a ta vždy prosívala...přes tuček, ale já mám lepší vychytávku z ikea.

provzdušněná mouka kyne
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Antitalent na kynutá těsta 

(23.4.2019 10:36:42)
Babička taky prosívala.
 Vítr z hor 


Re: Antitalent na kynutá těsta 

(24.4.2019 6:28:51)
Jaky pouzivas drozdi? Mne vzdycky funguje jen suseny Oetker, u ostatnich je to sazka do loterie.
Letos jsem mela v kuchyni zimu, tak mi to taky nechtelo kynout. Hodinu se to na me kyselilo z misy, ale pak jsem na chvilku pustila troubu na 50 stupnu a soupla jsem testo do vyhrate. Zabralo to. Nakonec jsem z trouby tahala dva obri mazance.
 Koníček mořský 


Re: Antitalent na kynutá těsta 

(24.4.2019 6:53:47)
Valkýro, mně mazance docela jdou /na rozdíl od knedlíků/. Ale dle mých zkušeností kvasinky potřebují hlavně teploučko a čas./I když holky psaly, že kynout se dá i v lednici - já hýčkám/. Takže nejdřív logisticky zapracovat, aby měl mazanec čas pěkně v klidu a teple kynout. Já spolupracuji s troubou. Na minimum předehřeji - dám tam vykynout kvásek, zadělám těsto /tuku dávám 120 g na půl kila mouky/, zakreju utěrkou a dám do mírně teplé trouby kynout. Občas vyndám a propíchám těsto koncem vařečky - vzduch pro kvasinky. Asi po dvou hodinách udělám mazance, dám na plech a nechám znovu kynout asi půl hodiny. Roztopím troubu na 200, vložím mazance a ztlumím na 170. Tento postup se mi osvědčil a nezklame. Mazance jsou kypré a vláčné několik dní. I po vyndání z mrazáku po měsíci.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Antitalent na kynutá těsta 

(24.4.2019 8:03:51)
chladná kuchyň - v časech před pekárnou jsem dávala do hrnce teplou vodu a na hrnec jsem posadila misku s těstem, překryla utěrkou a fungovalo to, těsto hezky kynulo...
(voda nesmí být vroucí, jen teplá ~;))
 Anadar 


Re: Antitalent na kynutá těsta 

(24.4.2019 13:20:31)
To musí být nějaké divné vlnění.
Třeba já jen rozdrobním do mouky čerstvé kvasnice,přidám další suroviny,sůl pokud možno mimo kvasnice,máslo změklé,mléko a vajíčka většinou rovnou z lednice.Šoupnu to do robota a míchám,míchám,dokud není fakt dobře vypracované.Nechám ho kynout pomalu,třeba půl dne. Trvanlivější kynutá těsta bývají ta mastnější,která obecně hůř kynou,takže půlden není žádná zvláštnost.
Dělávala jsem vánočku tak,že jsem ráno zadělala těsto,které na mě čekalo než se vrátím z práce. A bylo akorát.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.