Půlka psa |
|
(20.4.2019 13:31:28) Nechápu, jak může něco nekynout. Pokud nemáš chcíplé droždí, tak to kyne vždycky. Z kostky i s prášku. Vůbec nedělám kvásek předem, prostě tam vrazím všechny suroviny přímo z ledničky, máslo naopak rozpuštěné do horka, v průběhu kynutí sem tam promíchám a ještě se nestalo, že by něco nevykynulo.
Přežije i droždí z mrazáku a už léta živím v ledničce žitný kvásek na chleba, který přežil spoustu našich dovolených, kdy nedostával krmení a taky pořád žije.
|
TaJ |
|
(20.4.2019 13:45:01) Půlko, hele, já považuju kynuté těsto za určitou alchymii, dělám všechno úplně stejně, jako to dělával můj táta i babička...vychladlé rozpuštěné máslo, vlažné mléko, droždí i vejce vyndávám z lednice, aby měly pokojovou teplotu, kvásek dělám zvlášť v hrnečku, ten vzejde vždycky, málem přeteče hrnek...prostě všechno dělám stejně...a přesto tátovi to těsto vždycky kynulo tak, že pomalu utíkalo z mísy, ale mně se vždycky jen malinko zvětší objem a víc nic...dávám kynout stejně jako on do mísy (dokonce mám i stejnou, jako používal on), přikryté lehce utěrkou někde, kde je tepleji...a prostě nic, no...ale pak když to peču, tak normálně vyleze a výsledek je ok...ale to (ne)kynutí je pro mě prostě záhada
|
neznámá |
|
(20.4.2019 13:56:49) Jsem jak půlka, taky se s kynutým těstem moc necrcám, kvásek většinou nerozdělávám, kvasnic dávám zlomek, suroviny přímo z lednice, často se mi nechce večer čekat, tak těsto vrazím do lednice, většinou se povede.
Zkus kynout v troubě pod rozsvíceným světýlkem, třeba máte doma chladno.
|
neznámá |
|
(20.4.2019 14:08:10) Zas pokud si kynula 3 hodiny, tak 20 stupňů není málo. Těsto vykyne i v lednici, akorát mu to trvá dýl.
Já zas neumím kynutý knedlíky. Doma jsme je nikdy nedělali, ke všemu byly bramborové a já je nemám v ruce či co. Vždy se jedna až dvě šišky srazí.
|
neznámá |
|
(20.4.2019 14:12:22) A pokud by byl nedokynutý, tak by pravděpodobně v troubě popraskal.
|
TaJ |
|
(20.4.2019 14:15:37) Neznámá, tak popraskaný ho nahoře mívám, ale jen trochu, není to prostě kůrka vcelku i shora...vlastně vypadá jako když se někdy nařezává do kříže, to jsem nikdy nedělala...jinak chuťově je výborný...dokonce i naše dítě, které jídlo obvykle moc nebere, mi ho SAMO OD SEBE pochválilo!
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(20.4.2019 14:12:42) To je dobou vaření. Mně se většinou srazí šiška co vylovím naposled.
|
TaJ |
|
(20.4.2019 14:17:04) Inko, my u knedlíků vždycky po vyndání hned na jedné straně ukrojíme tu "prdelku", prý se pak nesrazí...a zdá se, že u nás to funguje, nikdy se nám knedlíky nesrazily...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(20.4.2019 19:55:51) To neznám, já je propichuju.
|
|
|
neznámá |
|
(20.4.2019 14:18:42) Inko, to je možné, pokusím se pohlídat dobu vaření. I když, já kynuté knedlíky nejím a chlap si je kupuje v místní hospodě. Asi ani nemám moc zájem se je naučit.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(20.4.2019 19:57:37) Já kynutý knedlíky taky moc nejím, dělám je teda jednou za rok ke svíčkový. Proto to nemám nacvičený.
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(20.4.2019 14:17:35) Valkýro, já případně na chviličku roztopím troubu, vypnu a strčím těsto do ní.
Moje babička ( vesnická hospodyně, pekla tak dva a třikrát týdně) říkávala :" nějak to nevykynulo... To bude těma moukama..."
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(20.4.2019 14:03:15) No a není to moukou? Čím víc lepku, tím líp kyne.
|
TaJ |
|
(20.4.2019 14:09:14) Půlko, tak to nevím, myslím, že jsme všichni používali prostě takovou obyčejnou, co byla běžně v obchodě, my třeba jednou za čas nakoupíme, co je v akci, takže není úplně pokaždé stejná značka, ale výsledek je pokaždé stejný, je to stejné, ať použiju hladkou, nebo polohrubou...prostě kvásek vzejde, těsto skoro nekyne, výsledek je ok, prostě záhada
|
|
|
Eudo |
|
(20.4.2019 18:23:17) Jaka alchymie. Ja drozdi rozpustim ve studene vode/mlece, nasypu na to zbytek, ohreju zbytek vody/mleka zadelam v mixeru. Cokoli kynuteho. Necham kynout, nekolikrat projedu v mixeru, podle toho, jak mam cas (=nekdy to projedu 2x a necham dal kynout, nekdy behem par hodin nekolikrat, kdyz to kyne pres misu). Pak z toho delam to, co pecu - vanocku, mazanec, knedliky, chleba.
Nic nedelam podle receptu, prilejvam a prisypavam podle oka. Nakyne mi vzdycky vsecko bez problemu.
|
|
|