zen |
|
(23.12.2018 2:12:57) Kazdy rok pecu na vanoce vanocku a nikdy se mi nepovede tak,jak ji delala moje babicka. Mam ji vzdycky trochu tuzsi nez bych si predstavovala. Mam k dipozici jen hladkou mouku a myslim , ze to bude tou moukou. Nebo co dela vanocku vlacnejsi? Mate nekdo dobry recept z hladke mouky co se vam osvedcil? Prosim podelte se.
|
Senedra |
|
(23.12.2018 8:10:57) Zen, nedala jsi moc teplé máslo?
Peču už x let podle jednoho receptu, zadělávám v pekárně a stejně je pokaždé vánočka jiná. Možnáji zkus nechat kynout v lehce ohřáté troubě, aby těsto víc nakynulo. Vždycky jsem jen na chviličku troubu rozehřála, pak jí vypnula, počkala, až trochu schladne a dala jsem těsto do ní. nebo jsi mohla mít těsto trochu v průvanu a hůř vykynulo.
|
Senedra |
|
(23.12.2018 8:15:04) Jo, a vánočku dělám z polohrubé mouky.
|
Senedra |
|
(23.12.2018 8:44:44) Zen, ještě jsem vylovila recept - původní je na kilo mouky, já zadělávám poloviční množství. 500 g polohrubé mouky 75 g cukru moučka 75 g rozpuštěného másla 1/4 l mléka 2 žloutky nebo 1 vejce 20 g kvasnic nebo jeden sáček sušených špetka soli ořechy, mandle, rozinky
|
|
|
zen |
|
(23.12.2018 19:28:11) Senedra na tom teple asi neco bude. Je fakt ,ze to testo neni tak vykynute jako treba testo na pizzu, ktere delam casto.Zkusim diky!
|
|
|
mamoch |
|
(23.12.2018 9:33:56) Ano, je to moukou. Pokud se použije hladká mouka, vánočka je těžší, hutnější, pokud polohrubá je lehčí.
|
Eudo |
|
(23.12.2018 13:04:26) U nas polohruba mouka neni, cela leta pecu z hladke. Vzdycky je nadychana - nektera leta jsem jich pekla 10 - 15 stredne velkych jako "darku" sousedum a brala do skoly.
Jakekoli pecivo - vcetne polozitneho chleba (pekarnu nemam) dvam prvni plech do studene trouby, necham 15 min nakynout a potom dam na 200 C. Nez se to vyhreje, nadychne se bochnik/vanocka na vysku.
|
zen |
|
(23.12.2018 19:30:13) Eudo teda 10 -15 vanocek . To jsi si mela hodne prace. To si neumim predstavit.
|
Eudo |
|
(25.12.2018 9:35:03) Jo, Zen, tenkrat jsem dost let byla cvok a myslela si, ze budu delat lidem radost. Ja je ale delala postupne, davala do mrazicky a 22/12 vytahla, pocukrovala, zabalila do celofanu s masli a rozeslala deti po sousedech (a tam obvykle dostali naky jejich pecivo nebo bonbonieru). Do skoly jsem to nosila na Lucii nebo na Mikulase pro Ceske deti (vyresilo mi to premejsleni a shaneni neceho sebou).
A to jsem jeste se svymi detmi pekla 7 pernikovych chaloupek a velke panaky k tomu. Pak jsme to 22/12 vecer zdobili (a ja mela spaleny ruce rozehratym cukrem, kdyz jsem to lepila dohromady) a delali mesto s nugatovymi auty a marcipanovymi panaky.
Kdyz se posleze rodina s prvnimi vnoucaty po letech sjela na Vanoce domu a ja nic, nemohli to pochopit - ja pro vnoucata nemela chaloupky a pro rodinu vanocku (on ji ale nikdo nejed, tak jsem to zrusila), a chaloupky mely jaksi vyznam s tim vyrabenim, coz jsme vsecko den pred Stedrym dnem nemohli stihnout. Takze ted to delaj oni doma.
|
|
|
Lefff |
|
(24.12.2018 15:24:57) Souhlasím s Eudo - vánočku dělám z hladké mouky (max postraším nějakým zbytkem polohrubé) a je nadýchaná, měkkoučká. Vše je v teplotě surovin, v délce zrání těsta, v kynutí, teplotě trouby i délce pečení.
Už se ani nesnažím suroviny vážit, nemá to cenu. Mouka saje pokaždé jinak, vejce jsou pokaždé jinak veliká atd. Tipy pro lepší výsledek: Suroviny pokojové teploty, pořadí surovin - nejdřív kvásek nebo prostě droždí rozdroben v mléce říznutém trochou vody, vejce, promísit, aby se do mouky vsákly tekutiny, pak teprve přidat tuk (máslo s lžičkou sádla nebo cukrářského tuku), míchat a míchat a opatrně přidávat mouku, dokud těsto nedělá "prdelky". Když přestane lepit k míse, je hotovo. Nechat zrát pomalu a dlouho (čím víc tuku v těstě, tím je těžší a tím zraje déle), pak vmíchat mandle a rozinky, rozválet, zamotat, pomašlovat, posypat a dát do trouby vyhřáté na 35°C na cca půl hodiny. Pak jen změnit teplotu na 200°C, a než se trouba stihne vyhřát na požadovanou teplotu, vánočky "vyskočí". 10 minut zapéct, stáhnout teplotu na 165°C a dopéci cca 25 minut. Tento týden jsem pekla 8 vánoček a nepovedly se jen dvě, a to, když jsem pekla 4 najednou a ty dvě, které byly v troubě u dna, mi vyběhly nahoru a následně spadly tak, že jsou plošší. Ne jako rejnoci, ale prostě ploché. Takže jsem se naučila, že záleží i na tom, jak vysoko v troubě jsou a jestli jim něco nepřekáží v rovnoměrném rozložení tepla. Věřím, že spousta ženských zadělává v pekárně a taky to jde. Pro mě je pečení obřad, meditace, modlitba, chvilka usebrání, takže já si fakt hraju stylem "přiměřeně... přiměřeně..." a věnuju se každému kroku a nevadí mi se s nimi crcat
Nakonec se to stejně sní
|
zen |
|
(24.12.2018 19:10:40) Lefff diky! Zkusim si pohrat s tim teplem. Jinak mas pravdu.Kdyz tomu dam cas a venuji se peceni ,tak se vzdy povede ale kdyz specham, tak to vetsinou stoji za houby
|
|
|
|
|
darinaa |
|
(23.12.2018 9:41:19) https://www.mimi bazar.cz/recept/10092/nejuzasnejsi-vanocka-rodinny-recept
je to sice z mmb, ale peču ji roky a je výborná, zrovna chystám suroviny na zítřejší vánočku. Akorát místo Hery používám vždy máslo.
|
parmezánka |
|
(24.12.2018 15:25:14) Přesně, žádnou jinou jsem nikdy nepekla, protože tahle mě nadchla a zůstávám u ní už hodně let. Dělám i mazanec na Velikonoce.
|
|
|
Lída. |
|
(23.12.2018 10:10:00) ahoj Zen,
tady máš recept od někoho, kdo žil v Kanadě :) Recept jsem ale nezkoušela.
https://www.labuznik.cz/recept/babiccina-starodavna-vlacna-vanocka/
|
Bberi |
|
(23.12.2018 12:55:28) Dělám dle Kluků v akci,je z plh mouky a je super
|
|
sourir |
|
(23.12.2018 14:06:35) Ja ano. Tenhle recept je skvostny. Vyborna konzistence a vlacna. Asi to dela to slehani masla s cukrem a zloutky bokem. Az pak se pridavaji k mouce a kvasku. Delam z hladke a polohrube napul.
|
Lída. |
|
(23.12.2018 14:17:17) Díky :) Možná se přemluvím, abych ho ještě letos vyzkoušela
|
|
Lída. |
|
(25.12.2018 11:19:41) Tak vánočka je fakt skvělá Jen jsem při zpracovávání vykynutého těsta měla hodně mastné ruce. To je hádám normální?
|
sourir |
|
(25.12.2018 11:57:05) To jsem rada, ze se povedla. Zadelavam v robotu, tak nevim:) Testo taham ven z misy jen na finalni pomazleni pred kynutim. Abych se priznala, letos uz frcim na kvaskove vanocce a je to velky rozdil v chuti. Pritom tuhle jsem delala radu let a prisla mi top.
|
Lída. |
|
(25.12.2018 12:48:54) A když ji pak pleteš, je těsto mastné? Já neměla dost změklého másla, takže jsem ho musela rozpustit, žádné maslové těstíčko... Tak si říkám, jestli to nebylo tím. Ale i tak je moc dobrá.
|
sourir |
|
(25.12.2018 15:45:58) Ne, je to kynute testo, mastne neni, jen proste tezsi tim, ze je tam dost tuku. Ale jestli je dobra, tak je to asi jedno:)
|
Lída. |
|
(25.12.2018 17:35:36) sourir, dík. Nakynula hodně, vláčná je taky, zkusím to brzy znovu, je opravdu dobrá.
|
|
|
|
|
|
|
zen |
|
(23.12.2018 19:31:18) Lido dekuji ukladam a vyzkousim!
|
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(24.12.2018 14:36:04) Já už několikátým rokem pěstuju studené kynutí, těstu to strašně prospívá - chuťově i konzistencí je vánočka nesrovnatelně lepší než rychle vykynutá na teple (dávám půl hladké a půl špaldové celozrnné).
|
Lefff |
|
(24.12.2018 15:26:16) Studeně nechávám ráda zrát těsto na buchty. O půlnoci zadělám, frknu do lednice, ráno nechám probrat těsto v troubě na 35°C a pak teprve jdu rozvalovat, plnit a nechávat kynout před pečením.
|
|
zen |
|
(24.12.2018 19:14:24) Koprivo take jsem letos zkusila pridat castecne spaldovou mouku a bylo to dobre. Ta prvni uz je snedena.
|
|
|
|