Saamajna |
|
(16.12.2018 13:52:36) Dcera dopoledne zadelala testo (poprve sama) a to se doted ani nehlo. No a koukla jsem a ja (bordelar) mela v lednici starsi kostku kvasnic - spotrebujte do 14.10.! No a dcera z ni tech 30g vzala, pac vypadala normalne a vonela taky nezavadne. Jen se fakt vubec nic nedeje. Da se to testo nejak zachranit? Pridat suseny kvasnice? V lednini mam jeste 2 kostky s minimalni trvanlivosti 28.10., ty asi taky vyhodim...
|
Marika Letní |
|
(16.12.2018 14:51:34) Udělala bych nový kvásek a přimíchala. Jestli to půjde nevím, ale zkusila bych to.
|
Bouřka |
|
(16.12.2018 15:21:41) No asi jak píše Marka, ale těžko říct. A bála bych se, aby to moc nebylo cítit po kvasnicích, já jsem na to citlivá, málokdy peču z více než 5g. Lepší je si zadělat na kvásek, člověk vidí, jestli to je aktivní nebo ne.
|
|
|
Len |
|
(16.12.2018 14:53:57) Mne nevykynula se susenym drozdim. Nechapu. Pres noc trochu nabyla, ale delala jsem ji vcera rano a na pleteni to proste neni. Takze pujde do kose a holt bude letos jen ta mamincina.
|
|
Saamajna |
|
(16.12.2018 17:22:08) Diky za rady a komentare. Nechala jsem v minimu mlika vzejit kvasek z 30g z te kostky v lednici (do 28.10. 😁) a sel hned nahoru. Takze zahneteno s trochou mouky do testa a testo krasne kyne. Sice jsou rozinky a mandle ted nadrobno nasekany ale snad to nebude spatny. V noci upecu a zitra napisu, jaka byla chutove.
|
Marika Letní |
|
(16.12.2018 18:23:32) Napiš, jsem zvědavá. Snad to nebyla marná práce.
|
|
|
Senedra |
|
(16.12.2018 17:23:31) Jeste bych trochu rozehřála troubu, vypnula a dala těsto kynout do ní. Ale asi bych ho vyhodila a začala znova a radostněji. Já před týdnem pekla trdelníkové rohlíčky, naházela jsem suroviny do pekárny a po dvou hodinách jsem objevila kouli, plavající v oleji Tak jsem zadělal znovu a došlo mi, že místo deci oleje jsem přilila decky tři. Do těsta na linecké jsem zase zapomněla přidat cukr, přidávala jsem ho až po uhňácání. Letos se mi fakt vede...
|
|
Vítr z hor |
|
(16.12.2018 17:59:46) Jediny drozdi, ktery mi kdy vzeslo stoprocentne, je suseny Oetker. Tak bych ho prisypala pytlik, lehce pridala cukr, aby se drozdi nazralo, znovu bych zamichala a dala tomu druhou sanci.
|
Bouřka |
|
(16.12.2018 18:17:53) Já snad nikdy nenarazila na droždí, co by vůbec nevzešlo, pokud už nebylo úplně vysušený, maximálně mu to trochu trvá. Většinou ovšem dřív zplesniví. Kupuju, co mi přijde pod ruku. Vy nejedete přes kvásek? Chápu v pekárně, tam to jeden akorát naházel.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.12.2018 18:23:14) Mám pekárnu a vzejde mi vždycky všechno i hóóódně prošlý. Plesnivý jsem nezkoušela
|
Bouřka |
|
(16.12.2018 18:27:27) Vzejít plesnivý jsem taky nezkoušela, ten letí. Ale mohl by to být zajímavý experiment
|
|
Len |
|
(16.12.2018 18:37:31) Mne prave v pekarne ted nevykynula Drozdi je dobry, suseny v plechovce a pouzivam ho obden na chleba, takze vim, ze funguje.
|
Vítr z hor |
|
(16.12.2018 18:51:53) Nektera mouka je previt a moc nechce kynout. Jeste me napada sul, kdysi mi nekdo (ehm slovutny kuchar) tvrdil, ze kdyz nasypu na drozdi sul, tak ho zavrazdim. Tak ji sypu vzdycky co nejdal a testa kynou. Ale co ja vim, treba je to povera srovnatelna s klepanim na drevo...
|
Len |
|
(16.12.2018 18:55:39) Vetre, jo, sul vzdy uplne jinam a do jine vrstvy nez drozdi, kdyz delam v pekarne. Spis tipuju tu mouku a to mam specialne koupenou Predmerickou polohrubou z londynskeho ceskeho obchodu, aby to bylo fakt jak doma. Jeste jsem to nevzdala a nechavam to v pekarne, ovsem za 32 hodin ani nezdvojnasobila objem
|
|
Bouřka |
|
(16.12.2018 18:56:52) Pokud je mi známo, tak se solí je to pravda.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.12.2018 19:25:09) Není to pověra.
|
|
|
|
|
|
|
Saamajna |
|
(16.12.2018 18:32:53) https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/86917/v-australii-uvarili-nejstarsi-pivo-na-svete-pouzili-kvasnice-stare-220-let.html
Takhle stary moje nejsou!😁😃🤣
|
|
Saamajna |
|
(16.12.2018 23:22:30) Nevydrzim cekat do rana, musim se hned podelit: UZASNA!!
Vyjela krasne, upecena vypada bozska a chut je "na posezeni sezrat"
A ty "rozemlety" rozinky jsou vyborny, odted budu hnist (v termomixu, takze sekat) uz s rozinkama.
Diky jeste jednou vsem za podporu a preju hezkej start do posledniho predvanocniho tydne.
|
Marika Letní |
|
(17.12.2018 9:57:31) Super Dobrou chuť.
Asi dnes taky zadělám. Jedna už je fuč, tak druhé kolo nebudu odkládat, udělal jsi mi chutě.
|
|
Len |
|
(17.12.2018 10:02:21) Samjano, mne ted vykynula pres noc a mam pochybnosti, jestli ji uplest nebo ne, preci jen, kynula dva dny. Ja myslim, ze je to tou zimou, v kuchyni je desna zima krome vecere, kdy rozpaluju troubu a sladke kynute potrebuje spis teplo.
Jinak s temi rozinkami, ja to tak delam leta, protoze nesnasim cele rozinky. Nakladam je do Baileys na 24 hodin a pak to snadno rozmasiruje i chlebopecka.
|
Marika Letní |
|
(17.12.2018 10:08:05) Len, já dávám buď zlaté rozinky nebo brusinky. Ty klasické tmavé rozinky nemám ráda.
|
Len |
|
(17.12.2018 18:16:22) Marko, jo, to je oboji lepsi nez klasika, ale nejak jsem to zapomnela koupit.
Vanocka je po dvouapul dennim kynuti v troube, s testem se krasne pracovalo, nakynula jeste ted, tak uvidim, jak bude k jidlu
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(17.12.2018 11:05:05) Hurá!
|
|
|
|