Ningit |
|
(18.12.2017 8:54:57) Dvě hodiny na prosévání cukru považuji za zbytečné plýtvání drahocenným časem. Zdobené perníčky dělám i na prodej, dřív i v docela hodně velkém množství, takže mám prosévání cukru na jemné zdobení docela nacvičeno a tipla bych, že tak do půl hodiny mám v pohodě hotovo. Navážím si tak 250 g cukru (dlouhodobě nejlepší zkušenost mám s cukrovarem Vrbátky - modrobílé sáčky; Korunní cukr nebrat - ani pudrový, mně se vůbec neosvědčil) a nejdřív ho vezmu pře normální síto na mouku. Pak přesévám 3x přes běžné sítko na čaj (takové to širší, ale mám raději sítko určené jen na prosévání, u běžně používaného sítka se časem některá očka zanášejí a pak to dělá neplechu), pomáhám tomu kroužením a klepáním prstem po obvodu sítka, případně ke konci masíruju prstem shora vrstvu cukru, aby to šlo rychleji. Co neprojde, odklepávám na konci do mističky (použiju pak na něco jiného). Důležité je prosévat spíš v menších množstvích, nedávat plné sítko, pak to jde rychle. Nakonec si vezmu mísu, tam dám bílek a ještě jednou přes sítko (takže vlastně přesévám 4x) tam postupně od oka přisypávám cukr a rovnou to míchám, až se mi to zdá dost husté. Pak cca 20 minut třu, až vznikne hezká hladká poleva a ta se dá přikrytá navlhčenou utěrkou a ještě uzavřená v sáčku skladovat pár dní v ledničce a postupně odebírat. Dělám ji zprvu spíš hustší a na použití si vždycky odeberu malé množství a přiměřeně ho naředím citronovou šťávou.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(18.12.2017 9:19:25) Za půl hodiny přesiješ čtvrt kila cukru třikrát? To já ne, teda. Možná mám moc jemný sítko, ale jak píšeš, je to takový to silonový čajový, speciálně na cukr, tj. není zanesený čajem. Padá to po trošičkách.
Jinak díky přítomným za reference na ten cukr. Asi to stejně zkusím, aspoň si pak řeknu, že jste měli zase pravdu
|
Bouřka |
|
(18.12.2017 9:38:05) Já tomu teda houby rozumím, pokud už vůbec perníčky upeču, tak je zásadně nezdobím, kdysi jsem jich maximálně pár ozdobila semínky. Nicméně to silonové sítko bych za vhodné úplně nepovažovala, to musí být fakt opruz, to je tak na čistou tekutinu. Mám čajové kovové, používám ho na cezení másla, chvíli mi trvalo než jsem sehnala vhodné, protože u hodně jemných to prostě neteklo. Takže cukr musí být pakárna neskutečná. Koupila jsem ho v sadě, kde je stejně husté i ve větší velikosti, a tím právě občas popráším moučník cukrem, pracuje se s ním mnohem líp než s tím mrňavým čajovým.
|
|
Ningit |
|
(18.12.2017 10:15:06) Tak možná by to opravdu chtělo zkusit jiné sítko, namouduši mám zkušenost, že (s podporou ve formě různého klepání do sítka a jiného urychlování) to fakt není takový opruz a jde to docela rychle. Právě teď zdobím polevou, kterou jsem dělala včera, takže aktuální téma... Držím palce!
|
|
Ningit |
|
(18.12.2017 10:15:06) Tak možná by to opravdu chtělo zkusit jiné sítko, namouduši mám zkušenost, že (s podporou ve formě různého klepání do sítka a jiného urychlování) to fakt není takový opruz a jde to docela rychle. Právě teď zdobím polevou, kterou jsem dělala včera, takže aktuální téma... Držím palce!
|
Ningit |
|
(18.12.2017 10:15:58) Omlouvám se za to zdvojení, mám nějakou zdivočelou myš...:)
|
|
|
|
|