Sněhulka a sněhuláčci |
|
(24.11.2015 19:41:03) Vím, že mě chytnete za slovo, že není pravda, že co dospělý chlap, to flákota masa na talíři a pokud ne, "není to jídlo". Poraďte mi prosím bezmasá jídla, která uspokojí i takovou osobu. Prostě aby byla: - výživná (aby po tom nebyl za hodinu hlad, jako po zelenině např.) - ideálně nenadýmající (tj. ne talíř plný luštěnin...) - cenově dostupná (ne plná exotických surovin, které si sice jednou můžu koupit, ale každý týden z toho vařit nebudu) - vhodná "pro každý den", prostě klasický rodinný víkendový oběd - a hlavně: aby byla CHUTNÁ!!! Díky moc!
|
Bulik |
|
(24.11.2015 19:48:53) Povazujes brambory za zeleninu? Abych vedela, jestli je vyskrtnout z nabidky.
Nabizim treba syrovo-cibulovy quiche, k tomu sakat z polnicku. Nebo canneloni s ricottou a spenatem. Nebo pecena dyne hokaido plnena orechy a plisnovym syrem.
|
Bberi |
|
(24.11.2015 19:53:45) Manžel je taky typický masožravec. Moc mu chtunaly burgry z červené řepy. To říkal,že můžu klidně vařit častěji.
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(24.11.2015 20:03:09) Brambory mi nevadí, mě nevadí ani zelenina, naopak jen jsem tím chtěla dát najevo, aby to nebyla příliš lehká jídla - aby to zasytilo dospělého chlapa. A ještě jsem ale zapomněla dát do podmínek, abych u toho nestrávila půl dne v kuchyni a aby to zvládla i podprůměrná kuchařka (já).
|
Bulik |
|
(24.11.2015 20:09:52) Tak za techto podminek si radsi porid kucharku, myslim jako pomocnou silu. Ty chces vsechno a pritom nic. Doporucuju nejaky kurz nebo aspon koupit si kucharskou knihu. A trenovat a trenovat a trenovat.
Ted jsme treba meli k obedu batatovou kasi a k tomu tofu s bazalkou opecene na olivovem oleji. Rychle, primitivni, chutne, syte.
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(24.11.2015 21:28:58) "ty chceš všechno a přitom nic"
...bingo! Co se týče vaření, tak jo. Abych u toho byla půl hodinky (to mě to ještě baví, pak už ne;)), bylo to superchutné, zdravé... Ne, ale vážně. Kuchařky i mám, a zas tak strašně nevařím. Jen mi přijde, že nad vším strávím mnohem delší čas, než se uvádí ("to máš za půl hoďky" - za takovou dobu sotva očistím zeleninu a nakrájím maso na kostičky), a pak také nechápu, jak udělat například dobrou zeleninovou polévku bez bujónu, obecně bez glutamátů a dochucovadel - o to se teď snažím, děti baští v pohodě, ale manžel vše bojkotuje (tj. naháže si tam vegetu, magi a pod., a spokojeně to sní - což je pro mě prohra).
|
Chloé |
|
(24.11.2015 21:36:18) Polevka bez "umeleho" bujonu : nejlepsi je navarit si bujon vlastni. Udelam nekolik litru vyvaru, kureci, hovezi, zamrazim po pytliccich a davam zrovna do tech zeleninovych polevek ci rizota. Konkretne u tech polevek to chut vyrazne posune a vylepsi.
|
Bulik |
|
(24.11.2015 21:44:45) Taky delame domaci vyvar, v pomalem hrnci, z hovezi ohanky. Grady to ma silene, barvu uzasnou a je ho 6 litru. Takze pomrazim a pak jenom taham a redim.
Magi, vegetu a spol dona vubec nemame, korenim jen cistym korenim, jednodruhovym. S tim magi to chutba vsechno stejne.
|
Chloé |
|
(24.11.2015 21:50:59) Buliku, Jo, s maggi chutna vsechno stejne, jenze spousta lidi je na to zvyklych, neznaji opravdovou chut potravin, tak to lejou do vseho. Beh na dlouhou trat v pripade zakladatelcina manzela.
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(25.11.2015 10:11:09) Tohle bych chtěla praktikovat taky. Ale mám zásadní problém - co děláte s tím masem?? Ani já nepoužívám "kostku", ale pak právě musím vařit ten čerstvý vývar a hrozně to zdržuje.
|
radka | •
|
(25.11.2015 11:20:37) sníme ho
|
|
Chloé |
|
(25.11.2015 12:28:38) No s masem, ono ho moc neni. Delam vyvary ruzne z zeber, nebo skelet z kurete a kridla, krky...masa pomalu. To si tak obereme rovnou do pusy.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.11.2015 12:30:31) Vývar ze zeber jsem ještě nedělala
|
Chloé |
|
(25.11.2015 12:36:28) Hovezi :)
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.11.2015 12:39:35) Hovězí zebra? Onehdá jsem viděla u řezníka na tabuli napsáno "uzená zebra" dost mi trvalo než mi došlo, že někdo umazal háček, tak jsem si na to teď vzpomněla.
|
|
|
. . |
|
(25.11.2015 20:21:15) Zebry pokrájíme podél proužků, vložíme do káďě.......
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(25.11.2015 12:37:07) Díky. Už to chápu. Takže koupíte nějaké kosti speciálně na vývar. Já nechodím k řezníkovi. Vývar dělám z masa s kostí. A pak mi právě zbyde to uvařené maso, které nikdo nejí. A protože jsou to uvařené kousky, tak nevím co s tím
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.11.2015 12:40:22) Já to pak nakrájím do tý polívky, pokud to stihnu.
|
|
Lei |
|
(25.11.2015 13:57:08) U nás je po vařeném hovězím největší sháňka. Děti snědí půlku masa do polívky rovnou jak ho krájím. Nebo k jakékoli omáčce, rajské, křenové... A muž je blahem bez sebe, když mu dám plátky studeného vařeného mezi chleba jako sendvič, vymýšlím různé variace, se zeleninou, dressingem atd. je to plnohodnotný oběd.
|
|
|
Chloé |
|
(26.11.2015 13:30:29) Davam opect do trouby, na vysokou teplotu, na sucho. Cca 4-5 minut z kazde strany. Tzn celkem tech 10 minut, v polovine obratit.
|
|
|
|
|
|
|
Slonisko |
|
(24.11.2015 22:08:04) Snehulko,taky mi všechno trvá děsně dlouho (časy v receptech násobím radši dvěma a i tak občas přetáhnu ). Jinak - aby nebyl zeleninový vývar "vodový" tak dávám libeček, nebo droždí (to je teda pak drožďová polěvka) a většinou se snažím pod to nejdřív něco opéct (cibuli, mrkev..atd).
|
|
anuna |
|
(24.11.2015 22:45:33) Dělám čistě zeleninovou polévku, kterou jí celá rodina bez keců, naopak s vyloženou chuti. Osmažit cibuli, dát celý brambor, cibuli, kus květáku, papriku a mrkev. Všechno na chvíli posmažit, přidat sůl a kmín. Poté přidat tu samou zeleninu nakrájenou na malé kostičky a dovařit s libečkem. Velké kusy nakonec rozmixovat... Můžou se přidat i houby
|
|
sylvaina |
|
(24.11.2015 22:49:02) Hodně pomáhá tu zeleninu na začátku osmahnout na másle. To dělá dobrou chuť. Když chceš mít polévku nevodovou, tak tu zeleninu osmahnout s trošku mouky. A vývar taky jako poslední záchranu můžeš vylepšit stroužkem česneku. A koření dělá hodně. Pepř, nové koření, bobkový !ist a muškátový oříšek. Nebo kousek smilku. Intenzivně voní jako magi. Zapečené palačinky s tvarohem na slano. To jí i manžel a je to syté. A palačinky se špenátem a sýrem. Pečená rajčata se sýrem. Pečené plněné žampiony, taky se sýrem. Taky nemám moc široký repertoár...
|
|
Kalamity YANKA |
|
(26.11.2015 6:36:17) Vegeta mi nesmí přes práh. U nás se teda nešetří s pepřem. Máme ho rádi všichni, včetněnejmladší. Třeba nakládanej hermelín v pepři a oleji, grilovací koření, sůl, přidáš hooodně čínskýho, nebo (máš-li českej) trochu míň českýho...stačí tak osm stroužků, malou cibulku nakrájet, a možná třeba sladkou papriku. Můžeš přihodit i libovolnou bylinu...tymián, bazalku, provensál, zázvor, rozmarýn, prostě co chceš...no a do týhle kombinace se dají nakládate různý sýry, ryby, a nebála bych se to zkombinovat i s nějakou zeleninou. Hodně lidí jí třeba lilek, cukety... já se přiznám, že mě tahle chuť nijak nendchla, jsem větší gurmán. I to rizoto se dá udělat kotel, aby se všichni zasytili a maso to nemusí vidět ani z rychlíku. Důležitý je mít dobrý koření. Kupuju zásadně pepř v mlnku, kvalitní grilovací koření, žádné směsi (krom tý grilovací teda) ale žádný žlutý koření, dochucovadla, nee. Se solí, parikou a s pepřem se šetřit nesmí. Výbornej je taky "steak 7 pepřů", ten dochutí jídlo úplně úžasně. Dobrej je taky k věták. Ten zas musím pro změnu já dělat pro velký úspěch tenhle týden zas. A pro jistotu ze dvou velkých květáků - včera chlap hrdině přines, že to někde dostal, ale že už se musej snítst. Takže mě dneska čeká květáková polívka z jednoho a druhej obalit. K tomu půl pytle brambor a kotel domácí tatarky. Co na tom, že jsme to měli minulý týden
|
|
|
|
Bulik |
|
(24.11.2015 20:17:55) Jeste me napada, ze vynikajici a velmi jednoduche na pripravu je Robi maso. Staci ho jenom ohrat, hodim ho treba do trouby na pet minut s zampionama z konzervy a strouhanym syrem, k tomu pecene brambory a je to.
|
|
|