Suza007 | ![](/g/icon/srdce2_1.jpg)
![](/g/b.gif) |
(5.7.2015 11:40:28) Zdravím,
potřebuji recept na játrovou omáčku s rýži. Na webu i v kuchařkach jsem našla spoustu receptů, ale nevím, který vybrat, aby výsledkem byla ta klasická játrová omáčka, jakou vaří třeba ve školce nebo kterou dělávala moje tchyně.
Děkuji
|
Daš | •
![](/g/b.gif) |
(5.7.2015 12:00:09) Jak máme vědět, jakou omacku dělá tvoje tchyne? :D
|
|
HelenaPa | ![](/g/icon/caxvkxev.jpg)
![](/g/b.gif) |
(5.7.2015 12:13:02) Nevím, je-li to ta, co hledáš, ale já ji dělám takhle. Na cibulce orestuju játra (dělám z kuřecích), podliju a podusím. (Když spěchám, tak v papiňáku.) Až jsou měkká, tak velké kousky vytahám a malé rozmixuju ponorňákem i s tou cibulí. Nezahuˇšťuju už ničím, protože to takhle mívám husté dost. Kdybych potřebovala zahustit, tak zapráším omáčku moukou a provařím a pak vrátím kousky jater. Jo a samozřejmě sůl. Pokud to není pro děti, dávám i pepř.
|
Suza007 | ![](/g/icon/srdce2_1.jpg)
![](/g/b.gif) |
(5.7.2015 12:32:08) Heleno, díky.
|
|
|
Filip Tesař |
![](/g/b.gif) |
(5.7.2015 12:23:08) Kuřecí nebo vepřový? Namátkou:
Kuřecí: http://www.coolinarika.com/recept/pileca-jetra-na-umak-8211-nis-spesl/
Na trochu oleje osmahnout cibuli do poloměkka. Zatímco se dusí, pomalu krájet jatýrka na kousky a jak je krájíte, postupně přihazujte k napůl osmahlý cibulce. Pak za stálýho míchání smažit, dokud nejsou měkký, přidat sůl, pepř a malou lžičku vegety a lžičku petrželky. Ve vodě rozmíchat kvedlačkou mouku a postupně dolévat do hrnce do požadovaný hustoty, ať to krapet projde varem a můžete podávat.
Vepřový: http://www.coolinarika.com/recept/svinjska-jetra-malo-drugacije/ - to máš i s obrázkama: Vepřový játra nakrájet na tenký proužky, slaninu nakrájet na menší kousky, cibuli nadrobno, polívkovou kostku svařit v 0,6 l vody, aby byl polívkovej základ. Do rozpálenýho sádla hodit cibuli, posolit a dusit, dokud trochu nezměkne, potom přidat nakrájenou slaninu. Když se slanina s cibulí trochu osmahnout, do nádoby přidat na proužky nakrájený játra a všechno dohromady, za občasnýho míchání ještě 8-10 minut dusit. Vyndat osmahnutá proužky jater na talíř, do vysmahnutýho přidat mouku a krátce osmahnout a zalejt trochou polívkovýho základu. Pak přidat rajskej protlak a sójovku, promíchat, zalejt zbytkem polívkovýho základu a nechat několik minut provařit. Vrátit do nádoby játra, promíchat a ještě deset minut vařit. Před koncem okořenit cayennským pepřem a kurkumou.
Bohužel, je to srbsky/chorvatsky, ale jinak jsou tyhle stránky špička… Balkánskej „Babica“ – ale chutnej (u nás je to spíš protimluv), svý si najde každej, tradiční, moderní, mezinárodní kuchyně (včetně tradiční český!!!), jinak to má srbskou, bosenskou, chorvatskou, makedonskou verzi, snadný vyhledávání, z různejch receptů jsou tam udělaný e-knihy…
|
Suza007 | ![](/g/icon/srdce2_1.jpg)
![](/g/b.gif) |
(5.7.2015 12:31:30) Kuřecí. Děkuji.
|
Filip Tesař |
![](/g/b.gif) |
(5.7.2015 12:38:20) • 2x balíček kuřecích jater po 300-500 g (na kostičky) • 3-4 cibule střední velikosti na kostičky • trocha soli/pepře, vegety a petrželky • 2,5-3 dl vody • 2 plný polívkový lžíce mouky • trocha oleje
|
|
|
|
Suza007 | ![](/g/icon/srdce2_1.jpg)
![](/g/b.gif) |
(5.7.2015 18:53:30) Díky, myslím, že se omáčka celkem povedla.
|
|
Míša | •
![](/g/b.gif) |
(5.7.2015 22:08:40) A nejsou tohle normální játra na cibulce s rýží? Protože za nás byla játrová omáčka a v tom normálně hovězí maso, obvykle s knedlíkem a mně to vždycky přišlo takový divný, motat tyhle dvě jídla dohromady, to samý jako sekaná svíčková - plátek sekaný mrsknutej do omáčky alá svíčková s knédlem..............
|
radka | •
![](/g/b.gif) |
(9.7.2015 13:01:12) jo, UHO, nemám ráda dodneška
|
|
|
|