| Nez Percé | 
 |
(1.10.2012 9:57:46) Nějak se mi nedaří péct dorty. Stává se, že se těsto ve formě zvedne pak klesne a zdrcne se, nebo se nezvedne vůbec a výsledkem je nízká placka. Jak dlouho a při jaké teplotě péct dort, pokud si našlehám žloutky s cukrem atd. a pak přidám mouku a sníh z bílků? Spíš nižsí teplota a delší doba pečení nebo vysoká teplota s kratší dobou. Nebo vejce šlehat celá a pak přidávat to ostatní - jak to potom pečete????
|
| KoproFka | 
 |
(1.10.2012 10:23:02) já dělám toto piškotové těsto (podle mojí mamky)
na 5 dkg cukru, 5 dkg polohr. mouky a 1 vejce + špetka soli, + trochu oleje cca 4 lžíce (? - vždycky tak nějak odleju z lahve podle oka) + prdopeč (nebo vinný kámen - je lepší)
Podle velikosti formy dělám tak z cca 6-ti vajec (mám střední velikost).
Nejprve vyšlehám bílky, pak přidávám žloutky s cukrem - to šlehám do pěny, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak po lžících přidávám mouku s prodopečem, na závěr dávám olej. Vliju do vymazané a vysypané formy a tročku rozetřu ke krajím. Upeču na cca 180 stupňů cca 20min - čas je ale velmi hrubě orientační, musí se vyzkoušet špejlí. Každá trouba peče jinak a já ráda peču na horký vzduch - je to rychlejší. Důležité neotvírat příliž brzy, jinak to spadne!!
|
|
| Roxie | 
 |
(1.10.2012 10:30:48) Byla jsem na tom stejně, až tady na Rodině jsem se dozvěděla, že je třeba prvně vyšlehat bílky s cukrem a až potom do nich zašlehat žloutky .
|
|
| Meta | 
 |
(1.10.2012 10:35:49) Dělám spolehlivý piškot pro levé, jako jsem já. Dám šlehat celá vejce a cukr. Na jedno vejce, jedna lžíce (do mé korpusové formy se jich vejde 6-8). Když je z vajec pevná pěna, dám dvojnásobek lžic hrubé mouky, než je vajec. Část mouky se dá nahradit ořechy (ořechový korpus). Ta mouka už se tam má jen lehce vmíchat, ale já ji tam "lehce" zašlehám taky tím šlehačem. Hotovo. Nalít do vymazané formy a upéct dozlatova.
|
|
| Ajina | •
 |
(1.10.2012 10:50:11) Dělám piškot "ředěný" vodou: vyšlehám 4 žloutky s cca 200 g cukru, přidám postupně 4 lžíce horké vody. Pak ještě vešlehám 200 g polohrubé mouky a celý prdopeč na střídačku se 4 bílky a cca 2-3 lžícemi oleje. Dám do formy a peču na nějakých 170 st.C. Nepíchám do toho špejlí (to většinou spadne), jestli je upečené, poznám podle toho, že těsto se na okrajích odlepí od formy a je tuhé. Když část mouky nahradím ořechy nebo kokosem, mám korpus ořechový/kokosový.
|
|
| štěpánkaa | 
 |
(1.10.2012 10:53:56) kdysi jsem pekla klasické piškotové těsto, teď jsem zlenivěla a kupuju hotový.
|
|
| gf fgfhf |
 |
(1.10.2012 12:06:14) Někde jsem četla, že když se piškot vyndá z horka tak ta změna teploty způsobí, to že dort spadne. Mě se piškotové těsto taky moc nedaří proto na dort nepoužívám piškotové ale těsto co dávám na jednu buchtu, které je výborné, vláčné.
|
|
|