| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 11:34:09) Chystám synovi k narozeninám oslavu. Dětské pohoštění mám vymyšlené, ale co pro dospěláky? Mamka synovi upeče dort. Chtěla bych ještě něco sladkého, ale spíš drobné cukroví, věnečky nebo do pohárů něco nepečeného - pěnu, krém... Poradíte? Pokud možno bez želatiny... A ještě bych chtěla něco na slano - dělávám obložené mísy, budeme grilovat. Chtěla bych ještě upéct něco slaného "na zobání" (chipsy ani tyčinky nekupujeme). Jen ne slané šneky. Díky za rady!
|
| susu | •
 |
(7.8.2012 11:48:28) A co slané tyčinky z listového těsta? Listové těsto uděláš nebou koupíš, rozválíš, posypeš solí a kmínem (nebo i paprikou, sýrem,...) rádýlkem nakrájíš tyčinky, upečeš.
|
| Dalalmánek |
 |
(7.8.2012 11:49:12) ...mákem, sezamem, ...
|
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 11:50:00) Super!
|
|
| susu | •
 |
(7.8.2012 12:21:23) Hlava dubová, spěchám, před posypáváním čímkoli, to potírám rozšlehaným vajíčkem. Jina by ti tam ta sůl,... ani moc nedržela.
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 12:40:57) Já jsem si to myslela
|
|
|
|
| Zufi. | 
 |
(7.8.2012 11:56:31) A klasické chlebíčky, ne? My kupujeme lososové, šunkové, vajíčkové a s kaviárem.
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 12:00:06) Já moc chlebíčky nedělávám - spíš obložené mísy, každý si vybere, co má rád (sama ujíždím na zdravémm jídle, ale budou tam i dědové, kteří radši salámy a klobásky, takže si každý nand Asi udělám pár pomazánkových jednohubek, ty se spíš sní. Chtěla jsem něco, co nedělám a taky aby hostům nechyběly chipsy, které mi nesmí přes práh
|
|
|
| allian* | 
 |
(7.8.2012 12:01:35) Já se chystám na oslvě podávat, jako slané pohoštění cibulový koláč dělávám několik typů, vyberu podle toho, kolik budu mít času a jednohubky s různými pomazánkami, dobré je také obalit kousky gorgonzoly v mletých vlašácích, nahoru půlku bobule hroznového vína a spojit párátkem ... Jako sladké bude tažený závin a cheesecake. Tak jsem asi moc neporadila, ale drobnosti jsem do té doby, co mám malého, pekla zatím jen o vánocích a zase to nechám až na vánoce
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 12:03:38) Gorgonzola,mňam! A ten cibulový koláč děláš jak?
|
|
|
| Ivatema | 
 |
(7.8.2012 12:03:30) My jsme si te´d oblíbili slanou roládu-těsto jako na palačinky(resp. vyšlehám několik žloutků, kolik žloutků, tolik přidám lžic polohr.mouky, z bílků sníh, zamíchám-do těsta ještě přidávám trochu lehce podušeného špenátu, aby to mělo hezkou barvu) a peču placku na pečícím papíře.Plním pomazánkovým máslem, šunkou, sýrem...prostě co nám chutná. Je to docela rychlé a u nás velmi oblíbené.Po naplnění samozřejmě zaroluji jako roládu a vychladlé krájím.
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 12:04:50) Hm, to by taky mohlo být dobré. Píšu si Děkuju
|
| allian* | 
 |
(7.8.2012 12:30:29) Dělám kynuté nebo křehké těsto podle nálady a počasí Křehké: 200 g hladké mouky 100 g másla větší špetka soli 3-4 lžíce studené vody
Kynuté: 500 g hladké mouky 250 ml vlažného mléka 20 g čerstvých kvasnic (tj. polovička koupeného balíčku droždí) špetka soli 1 lžička cukru 150 ml oleje (slunečnicového) – může též použít rozpuštěné máslo nebo jiný tuk na pečení
no a slaninu (používám nejraději již připravené kostičky slaniny za syrova uzené, ale dá si použít i anglická) dám opéci, k tomu přidám cibuli nakrájenou na kolečka a opékám vše dohromady do sklovata, přidám sůl, kmín a odstavím z ohně, přidám kysanou smetanu (co nejtučnější) vejce zamíchám, naliju na těsto a dám zapéct ...někdy i na závěr pečení posypu nastrouhanou goudou
Náplň dělám od oka, ale je to cca 700g cibule. 100g slaniny, 250 g smetany a 2-3 vejce
Ale když zapátráš na netu, vypadne na tebe spousta dalších variant.
Jo a ještě k tomu pohoštění...já je tedy nedělám, ale když někam přijedu a mají dvojctihodné koláčky...to mám co dělat, abych se udržela a byla za dámu...asi se je naučím
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 12:43:24) Díky moc, vyzkouším!
|
|
|
| Pedrosaa | 
 |
(7.8.2012 19:26:39) Evo,tady je recept.... SLANÝ ŠTRŮDL z jednoho listového těsta, trochu rozválím, potřu ostrým kečupem, nemusí ale být, posypu oregánem(tak nějak normálně ), pak položím rovnoměrně plátky šunky, na to plátky sýru, slaniny! ....na to dále, tak dvě střední cibule na kolečka,(půlměsíčky), pokrájené olivy na malé kolečka(nemusí být), zase trochu posypu oregánem a zabalím jako roládu..závin potřu vajíčkem a posypu ještě trochou oregána a celým kmínem (závin se dá dělat úplně bez oregána, ale kmín navrh dávám pokaždé) ...
|
|
|
|
| Tatramelka+3 | 
 |
(7.8.2012 12:13:11) U nás jsou oblíbené pizzičky. Do listového těsta dám bud´ kečup, když spěchám a nebo povařím cibulku, česnek, loupaná rajčata a zasypu trochou bazalky. Natřu tím plát rozváleného těsta, na to dám anglickou slaninku a nakrájím na kolečka cibuli. Zabalím jako štrudl a nakrájím na kolečka (asi centimetrová), ty pak přenesu na plech. Neboj se, když se ti trochu poškodí, jen je přimáčkneš a lehce uplácneš. Dávám je teda na pečící papír. A pak kolečka ještě zasypu strouhaným sýrem a lehce posypu bud´ bazalkou nebo oregánem. Peče se to cca 20 min..
Děti je milují i třebar se špenátem. Místo rajčat dám ochucený špenát a ozdobím zase sýrem.
|
| Pedrosaa | 
 |
(7.8.2012 12:19:20) Evo,co slaný štrůdl?? můžu ti dát recpet,kdybys chtěla..
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 12:44:58) Párkrát jsem jedla, ale sama nedělala, určitě ráky vyzkouším. Sem s receptem!
|
|
|
|
| Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři | 
 |
(7.8.2012 12:30:38) tak já ted na oslavy měla slaného krokodýla - zadej na netu ti vyjede i postup - je to z kynutého těsta plněné sýrem salámem kdo co rád a tvaruje se to to krokodýla, jak se to upeče je to super a děckám se to líbí a dospělým to chutná taky. pak jsem dělala plněné papriky - zelené dlouhé papriky jsem plnila salamovo- sýrovou pomazankou (udělej jak máte rádi) nacpat do paprik a nechat do druhé dne a pak na bagetku krájet kolečka. lehké osvěžující moc dobré.
u nás by třeba moc chutnaly zapečené tousty (musí tam být vevnitř pravé máslo, pak to krásně provoní a je to super i studené). jako sladkou mńamkku dělávám ted donutky (mám stroj z lidlu) dělám šlehačkové těsto, polévam bílou a mléčnou čokoládou ... když se upečou ten den co jsou oslavy tak do pár minut není jediná, protože jsou luxusní.
nebo určo v létě nepohoříš s nějakým zmrzlinovým pohárem ... nebo jak někdo zminoval "tiramisu" vychlazené třeba kažédmu v misce nebo sklence. já mám nejraději krém z pomazankového a šlehačky. včera jsem dělala krém - zakysanka + šlehačka a vanikový cukr a taky super ... proložila jsem to piškoty a ovocem a snědlo se to hned.
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 12:46:51) Díky za spoustu tipů!
|
| Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři | 
 |
(7.8.2012 13:43:55) jo a ještě nesmí chybět rajčata s mozarelou - maličko zakápnutá olejem a posypaná kořením od podravky (na rajčata s mozaerlou) - vím, píše se to jinak to je fuk ale na uzobávání je to super.
no a taky bys určo uspěla se slaným dortem. na netu najdeš spoustu inspirací - skládá se to z toustového chlaba skládaného do tvaru dortu ..promazené pomazánkou nebo salamy atd. zdobeno sýry a zeleninou - je to takvé efektivnější než jen naházet na tácek. a dá se to hezky nazdobit.
|
| Lei | •
 |
(7.8.2012 16:12:19) Když koupíš koktejlová rajčátka a koktejlové mozzarelky (cca velikost těch rajčátek, najdeš u klasické mozzarely v regálu, balené), tak můžeš udělat malé špízky, napícháš vždy rajčátko a mozzarellu na párátko či špejli, mezi to lístek bazalky, celé to jde nabodat třeba do malého chlebového bochníku nebo do obrácené půlky vydlabaného melounu apod., ať to vypadá pěkně, vedle do mističky olivový olej, do něj kápneš doprostřed balsamico ocet - udělá to takovou úžasnou kombinaci - v oleji plave černé oko - a hosté si špízek omočí.
|
| Lei | •
 |
(7.8.2012 16:14:08) Dál mě napadly malé lívanečky - na ně dijonská hořčice, zakysanka, uzený losos a snítka kopru...mňam, výborné i studené.
|
|
|
|
|
|
| Willis :) :) | 
 |
(7.8.2012 12:32:12) Já mám ráda bruschettky nebo jak se to píše. A teď v sezóně rajčat je to ideální.
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(7.8.2012 12:48:21) Tak miluju a úplně jsem na ně zapomněla! Děkuju
|
|
|
|