Monty |
|
(4.7.2012 21:31:39) Právě vedeme doma zásadní spor o správném technologickém postupu přípravy polévek. Já vařím VŽDY zavářku zvlášť, protože se tím nezkalí vývar. Dělám zvlášť i brambory do bramboračky, i když na tom zas tak netrvám. Zvlášť dělám nudle, kapání, prostě všechno, co obsahuje mouku. Muž mi tvrdí, že jsem exot a nikdo to tak nedělá. Argument o kalnosti neuznává, prý je to blbost. Tak schválně - jsem opravdu takový exot? Házíte všichni nudle rovnou do vývaru nebo se najde nějaká spřízněná duše?
|
Dobra1 |
|
(4.7.2012 21:34:02) Já házím nudle do vývaru, ale mám známou, která to dělá jako ty. Odkud to máš naučený, z domu?
|
Monty |
|
(4.7.2012 21:35:04) No, možná, že to tak babička dělala, ale nejsem si tím jistá. Dělám to tak prostě proto, že vím, jak vypadá voda, když se slévá např. ze špaget.
|
Senedra |
|
(4.7.2012 21:39:01) Já teda většinou odměřím/odhanu, kolik vývaru sníme a zavářku vařím přímo v něm, v lednici pak skladuju vývar bez zavářky.
Tchýně vaří nudle zvlášť, ale většinou je trochu rozvaří a mívá je připravené dopředu, takže odělit pak správné množství do polévky je někdy dost problematické.
|
|
|
|
překvapená 20.9. |
|
(4.7.2012 21:34:22) Taky dělám nudle extra (někdy i domácí),kapání u nás nejede a játrový knedlíčky tedy házím do vývaru..
Ještě sázím někdy celá vějce, ale ty nemají tu mouku..
Monty, ty jsi šikovná kuchařinka
|
Monty |
|
(4.7.2012 21:36:10) libiku, dík... knedlíčky samozřejmě taky házím přímo, ty jsou bez mouky.
|
|
|
Ivevvvka |
|
(4.7.2012 21:35:31) Já to házím do vývaru, a pak se divím, že to je kalný . Ale vím, že vařit se to má zvlášť a kdyby moje maminka věděla, co za prasárnu dělám, pěkně by mě hnala. Vařit se to má samozřejmě zvlášť.
|
|
Miko1 + 2 |
|
(4.7.2012 21:36:42) nudle zvlast, brambory rovnou
|
|
Dalalmánek |
|
(4.7.2012 21:37:04) S bramborama jsi me pobavila. Vlasove nudle a ryzi, kuskus ci drobeni do rajske varim zvlast, kapani nikoliv.
|
|
daba+holčička |
|
(4.7.2012 21:37:25) nudle házím do vývaru, ale jen do množství, které hned zkonzumujeme, skladuju ho čistý, jinak je z toho kejda
|
daba+holčička |
|
(4.7.2012 21:39:04) jinak dělám všechno v jednom hrnci zelňačka - jíška, pak paprika, voda, brambory, když jsou měkký, přidám zelí a klobása, nakonec smetana, bramboračka obdobně
|
|
|
Su-elin |
|
(4.7.2012 21:37:25) dělala to tchýně,věřím,že je to tak dobře,ale nedělám to.nudle třeba chápu,ale jak to kapání,přece ztuhne v polévce? a brambory v bramboračce jí dají tu chuť?
|
|
VERI + V6/08 + bříško |
|
(4.7.2012 21:37:58) Nudle určitě zvlášť, jinak je pa polívka divná ale ostatní rovnou do polívky
|
|
zerat |
|
(4.7.2012 21:39:16) Nudle házím do vývaru ale z 99% používám rýžové ty nic nezkalí Brambory vařím rovnou v polévce
|
Elíláma |
|
(4.7.2012 22:08:08) jo-o, rýžové by byl hřích dělat zvlášť, miluju je jak se nacucnou vývarem, jsem na tom závislá
|
zerat |
|
(4.7.2012 22:11:27) Taky je miluju! Mmj jsou skvělé i proto, že se nerozblemcají
|
|
|
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(4.7.2012 21:40:12) Vždycky vařím zavářku zvlášť. Ale moje mamka to nikdy nedělá, dělá vývar přímo. Nerada se chlubím, ale vývar mám hezčí
|
Jarka | •
|
(4.7.2012 21:44:29) No, jak hezký je vývar mi je vcelku jedno a popravdě nikdy mě nenapadlo to zkoumat... nudle mám radši vařené ve vývaru než ve vodě, mají lepší chuť.
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(4.7.2012 22:58:32) Tak s tím rozhodně nesouhlasím, podle mě jsou lepší vařené zlášť. Dělám domácí, to je vůbec mňamka.
|
|
|
|
Jahala. |
|
(4.7.2012 21:41:16) Ne, nevím proč by vývar nemohl být kalný, navíc já miliju spíš ty nudle, nejraději bych je nabírala cedníkem to jestli je vývar kalný já nepoznám a nudle uvařený ve vodě nejsou vůbec dobré, takhle jsou nasáklé tím dobroučym vývarem
|
Skapik,Ráďa93,Hanek97,Maty06 |
|
(4.7.2012 21:46:12) ja to varim zvlast vzdycky nesnasim ten sliz z nudli v polivce a kalnou polivku , nekdy varim zvlast i ty jatrove knedlicky a mam to z domu moje deti zvlaste to nejmensi nudlovou polivku miluji , kdyz ma spatny den ji polivku i k snidani ten nejvetsi zas miluje hoooodne masa, nejmensi hooodne nudli a mrkvicky zadne maso
|
Jahala. |
|
(4.7.2012 21:59:00) nudle vařené ve vodě jsou ale takové bez chuti, já teda miluji ty kupované, domácí mi nechutnaj asi mi tam chybí ta plesnivá mouka a zatuhlina skladišt
|
|
|
|
Tante Ema |
|
(4.7.2012 21:41:57) Brambory do bramboračky se extra nedělají, resp.jak kdo chce, ale do bramboračky patří rovnou, protože ten škrob,co se z nich vyvaří,polévku zahušťuje a dává jí chuť. Bramborovou. Nudle se mají dělat extra, já to nedělám skoro nikdy, bo nám nevadí, že to polívku trochu zkalí. Když vím, že ke stolu dorazí brusič a chci bejt světová, udělám to extra. Nebo ještě spíš, když chci extrasuper consome, nudle tam stejně nedávám.
|
Monty |
|
(4.7.2012 21:48:41) Balzám pro moje uši... ovšem muž tu bručí, že to píšete jen proto, že jsem to já a mám tady nějakou klaku.
|
a je to? |
|
(4.7.2012 22:00:23) Tak svému muži vyřiď, že určitě nebručí sám. Já to taky skorovšechno vařím zvlášť a můj na mne hledí...tak nějak divně
|
|
magrata1 |
|
(4.7.2012 23:32:42) Tchyně vaří v polívce. A já nikdy nezapomenu na tu hrůzu, co mi jednou po jejím vzoru uvařil. Jen trošku neodhadl množství nudlí a dobu varu, tak to bylataková kejda slizká, hustá, fuj. Ale byli jsme spolu krátce, tak jsem se přemohla. Už je vaří taky zvlášť
|
|
|
|
Dea27 |
|
(4.7.2012 21:42:11) Taky vařím nudle zvlášť a výslovně na tom trvám . Do bramboračky ale brambory dávám, tam podle mě patří, bramboračka zahuštěná bramborama mi nevadí, kalný vývar zahuštěný rozvařenými nudlemi mi vadí, a to dost .
|
Jahala. |
|
(4.7.2012 21:44:27) já teda nudle ve vývaru rozvařené nemám
|
Tante Ema |
|
(4.7.2012 21:51:07) Samozřejmě. Nerozvařené nudle vevývaru má každý, kdo je nerozvaří. Kromě toho, pokud sedávají domácí čerstvě krájené, tak ani moc tu polívku nezakalí a sliz tam není rozhodně. A je pravda, že vařené rovnou v polívce jsou i chutnější.
|
|
Dea27 |
|
(4.7.2012 22:00:04) Obvykle nesníme všechnu polívku najednou a když se potom neohřívá třeba v mikrovlnce po porcích, ale celý hrnec i s nudlema, tak se nudle rozvaří. A ani mi to tak nechutná prostě, vařit nudle v polívce.
|
Jahala. |
|
(4.7.2012 22:03:57) My taky nesníme všechnu polívku najednou, ale buď odeberu to co sníme a nudle zavařím jen v tom a když ne tak stejně nudle vyjíme všechny
|
Dea27 |
|
(4.7.2012 22:58:38) Nemá smysl to řešit, jenom mi vadí, když jsou nudle dlouho v horký polívce, že jsou pak rozblemcaný jak někdo napsal, ale když je uvaříš zvlášť a pak hned propláchneš studenou vodou, tak se to nestane a prostě mi to tak chutná víc. Ještě dodám, že na nudlích nešetřim - kupuju lepší těstoviny, ne ty nejlevnější.
|
Jahala. |
|
(4.7.2012 23:03:44) Protože vím, že v horké polívce dojdo dávám je tam tři minuty před vypínáním hořáku. Mně to zase chutná víc takhle no, ale já jím vlastně jen ty nudle, polívky tam moc není
|
|
|
|
|
|
|
minutka |
|
(4.7.2012 21:46:14) Moc vývary nedělám, ale když už, věci z mouky vařím taky zvlášť.
Ale brambory zvlášť dělané do bramboračky nechápu, to už mi přijde jako vařit kopr do koprovky jinde.
|
Skapik,Ráďa93,Hanek97,Maty06 |
|
(4.7.2012 21:51:05) moje maminka rikala ze brambory varene v kysele vode jsou tvrde ze se neuvari poradne tos jak rikala tak delam
|
Annitta |
|
(5.7.2012 9:34:43) uvaří, ale trvá to dýl...
jinak vím, že těstoviny se mají vařit zvlášť, ale nedělám to. Knedlíčky vařit zvlášť by byl hřích-dají tomu vývaru skvělou chuť(dělám domácí játrové). Vaření brambor zvlášť mi přijde poněkud ujetý do bramboračky prostě patří. A kapání dávám taky přímo do polívky-nejradši ho mám v drožďový
Já jsem zas alergická na to, že hodně lidí cpe do všeho Vegetu, Masox, Maggi -ble. když bujon z kostky, tak kupuju ty bez Éček a používám hooodně výjimečně
|
|
|
|
VERI + V6/08 + bříško |
|
(4.7.2012 21:46:25) zvlášť dělám brambory do zelňačky, to joo
|
|
Raduza |
|
(4.7.2012 21:46:51) Když nezavářím polívku jen pro děti, tak nudle vařím zvlášť. Jinak všechno rovnou do polívky.
|
|
bagmat |
|
(4.7.2012 21:50:57) Monty, vaříš to přesně tak jak se má, je vidět, že jsijednička a tvoje argumentace, že nudle vařené ve vývaru rovná se zakalený vývar je prostě fakt, druhá věc je , že někomu to tak prostě chutná a tvůj chlapje trouba, že tvou snahu neocení a ještě prudí
|
bagmat |
|
(4.7.2012 21:51:57) omlouvám se, mám rozbitý mezerník a ještě jsem nepořídila novou klávesnici
|
|
Monty |
|
(4.7.2012 21:54:13) bagmat, vzkazuje, že ho to stejně nepřesvědčilo a zásadně nesouhlasí... a nepůjde skákat z mostu jen proto, že skáčou všichni ostatní. O víkendu vyráží na venkov za babičkou jen kvůli tomu, aby se dobral pravdy, původně tam vůbec jet nechtěl.
|
|
|
Dáňula |
|
(4.7.2012 21:51:49) Nudle dělám zvlášť, protože se mi příčí, aby mi tam v té polívce 2 dny stály. Kapání kapu rovnou do polívky, ale taky té polévky je vždycky tak, aby se to ještě ten den snědlo.
|
Jarka | •
|
(4.7.2012 22:13:39) Ale tedy když to tak čtu, tak mě napadá, že nevidím důvod, proč by mi polívka měla někde dva stát, my ji jíme čerstvou
|
Jarka | •
|
(4.7.2012 22:14:31) vypadlo mi DNY. proč by polívka měla dva DNY někde stát.
|
|
zerat |
|
(4.7.2012 22:14:55) Možná proto, že někdo vaří třeba v pátek, aby mohl v sobotu být s rodinou a polévka se krásně naleží a je chutnější
|
Katka,kluci 9 a 13 | •
|
(4.7.2012 22:18:34) No přesně, já teda zrovna, když už vařím polévku, tak je jí kotel,aby byla na 2-3 dny. Nemám čas ani chuť třeba o víkendu vařit každý den polévku ...Co je na tom divného, stojí v lednici a ohřeje se jen ta trocha dle potřeby, nudle neo jinou zavářku uvařené zvlᚍ taky přidám až nakonec.
|
|
daba+holčička |
|
(4.7.2012 22:20:35) já si vařím i vývar do mrazáku - jen s masem a zeleninou, nudel zavařím před podáváním
|
|
|
|
|
gf fgfhf |
|
(4.7.2012 21:52:09) Vím, že se to má dělat zvlášť teda ty nudle, ale nedělám, dávám rovnou do polívky, my si na tom nějak nepotríme a děti ví prd jak se to má dělat
|
|
*Dorka* |
|
(4.7.2012 21:52:26) Taky dělám zavářku vždy zvlášť.
|
|
Inka | •
|
(4.7.2012 21:54:01) Správně je to zvlášť, ale já polívky nejím a manželovi je to fuk, tak vařím dohromady. Brambory se vaří v bramboračce.
|
|
Krakatice |
|
(4.7.2012 21:54:20) Nikdy nemam kalnou polevku nebo rozvarene nudle. Kupuji domaci, zadna ecka nebo jine sajrajty, a chutnaji uzasne. Nikdy je nevarim zvlast.
|
|
Molly. |
|
(4.7.2012 21:55:11) Nudle zvlášť, zavářku nedělám, ale brambory zvlášť vařím vždycky, protože největší sajrajt z brambor zůstává právě ve vodě. Brambory by se měly hned scedit, jakmile se pod nima vypne plyn, aby do sebe ty brambory hnus zase nenabraly. Takže nějaké pojídání této vody jde mimo mě
|
Jarka | •
|
(4.7.2012 22:10:58) Ad slejvání hnusu z brambor - při vyšetření z krve mi zjistili méně drslíku, tak jsem dostala návod, jak omezit draslík ve stravě (s tím, že to mám dělat naopak, abych si ho nesnižovala). Je pravda, že dost věcí z návodu jsem dělala právě tak,že jsem si draslík snižovala - třeba právě těmi bramborami, kdy se z nich draslík dostává nakrájením na malé kousky nebo slitím vody, ve které se vařily (ono tedy pro snížení draslíku tuším radily ty brambory ve vodě louhovat, vodu vylejt, a pak teprve uvařit).
Takže kvůli draslíku jsem brambory přestala krájet nadrobno a vodu z nich používám třeba na česnečku
|
|
|
Termix |
|
(4.7.2012 21:55:36) Vždy zvlášť. Můj manžel se taky podivuje, ale ta polívk mi pak přijde taková šedivá a nudle jakoby rozblemclé.
|
|
iiii |
|
(4.7.2012 22:00:04) Taky vařím zavářku zvlášť, hlavně nudle.
|
|
Sádlo |
|
(4.7.2012 22:04:48) Nudle, noky, játrové knedlíčky a podobné dělám zvlášť. Brambory vařím rovnou v polévce.
|
Katka,kluci 9 a 13 | •
|
(4.7.2012 22:07:23) Dělám to stejně. Zavářky do čirých vývarů vařím zvlášť. Bramory vařím v bramboračce, to je zajíškovaná polévka, která je tak jako tak hustá, "kalná".
|
|
|
Feliz |
|
(4.7.2012 22:05:41) Tý jo, ty dneska kuchařsky válíš Já dělám zvlášť, tak jak mě to babička učila
|
|
Elíláma |
|
(4.7.2012 22:05:46) Já taky! Dnes jsem se na to vyjímečně vybodla a je to HUMÁČ! Sem si říkala, domácí těstovinka, to se nenafoukne, když se to nechává jen přejít varem, jo houno... zakalení mi bylo fuk, dělala jsem něco jako rajdu (vývar z telecích žeber a malou plechovku italského protlaku).
Zvlášť nedělám snad jen ztracený vejce to fakt ne
|
|
angrešt |
|
(4.7.2012 22:05:57) Jistěže, nudle a knedlíčky vařím zvlášť. A vařím jen dávku, která je určená pro aktuální porce, pak při ohřátí vývaru přivařím další čerstvou zavářku (knedlíčky mrazím, pokud je mám i do ohřívané další polévky).
Stejně dělám zvlášť julienne, také dávám přímo do talířů a zalévám vývarem.
Brambory však vařím v bramboračce, protože tam jsou jedním ze zdrojů chuti a konzistence polévky, tam to není zavářka, ale součást základu.
|
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(4.7.2012 22:09:30) nudle do polévky dávám málokdy, ale dělám je vždycky zvlášť. Vařit zvlášť brambory do bramboračky mi přijde kontraproduktivní, považuju za dobré, když je vývar z brambor v polévce. A třeba játrové knedlíčky v polévce vařím v polévce, moje máma je dělá zvlášť, ale mně vyhovuje, když knedlíčky ochutí vývar a naopak.
|
|
Veverka16 |
|
(4.7.2012 22:13:29) Já.Vařím zeleninu a nudle/drobení/písmenka....zvlášť.ocedím,propláchnu a dám do vývaru
|
Veverka16 |
|
(4.7.2012 22:20:23) jo a zeleninu do bramboračky - brambory a zeleninu - bez hub vařím zvlášť.pak sliju a procedím vodou.vedle v hrnci vařím normálně bramboračku se vším všudy ,houby,brambory,zeleninu.Pak to mixnu ponorným a přidám to ocezené.Děti to tak mají rádi a mají polívku "bez hub"
|
|
|
Marťa11 |
|
(4.7.2012 22:15:00) zavářku do vývaru výhradně zvlášť!!!
|
|
Horama |
|
(4.7.2012 22:17:46) Kalnost bych taky neuznávala, ale nudle a spol. je lepší vařit zvlášť, protože v horké polévce ti ve chvíli, kdy jsou hotové, dál pojedou a bude z toho blemc. Takže netřeba vařit zvlášť, pokud hned všechno sníte, jinak se to vyplatí.
|
aach |
|
(4.7.2012 22:25:19) zvlášť. a co mě šokuje, když se tedy ještě vrátím k ,,prostřeno,, tak jak tam ty lidi vaří knedlíčkovou polévku a dávají do ní nudle!
|
daba+holčička |
|
(4.7.2012 22:44:08) achje, máma taky dělá knedlíčkovou s nudlema, já jak kdy - podle toho, kolik mám knedlíčků
|
|
Jahala. |
|
(4.7.2012 22:44:51) Co je na to šokujícího, miluji i nudle a i knedlíčky dvojnásobná dobrota
|
|
Sengam |
|
(4.7.2012 22:51:15) Nudle vařím zvlášť, brambory v polívce zeleninové i bramboračce dohromady.
Aachje u nás se taky dělá nudlová polívka s knedlíčkama
|
Martina, 3 synové |
|
(4.7.2012 22:59:07) U nás taky - knedlíčky i nudle.
Můj syn k tématu podotýká, že z nudlí se vyvaří leda škrob, který je zdravý a chutný, polívka se tím zahustí. Polévka má být hustá! (pozn. u nás v jakékoli polívce musí stát lžíce, jinak jim nechutná)
|
Monty |
|
(5.7.2012 1:51:26) Můj syn, kdyby neměl čirý vývar, tak by to vůbec nežral.
|
Katka,kluci 9 a 13 | •
|
(5.7.2012 10:59:01) Můj mladší taky tak,jen čirý vývar. A starší zas pro změnu jí jen játrové knedlíčky, samotné. Jinak polévku žádnou. jsou to mlsní prevíti.
|
|
|
|
|
štěpánkaa |
|
(5.7.2012 12:44:26) to moje děti milují - knedlíčky a nudle najednou
|
štěpánkaa |
|
(5.7.2012 12:45:11) jo a naučily se to v hospodě
|
|
|
|
|
Insula |
|
(4.7.2012 22:23:50) Musela jsem. Bývalý si to tak přál. Teď už polévky dělat nemusím. Tedy vývary. Ani děti a ani já je nejíme.
|
|
MarMat (+2) |
|
(4.7.2012 22:27:16) hážu všechno do jednoho hrnce a pak vařím. Strašně miluju svoje polívky
jednou jsem vařila zvlášť houby a ta polívka nechutnala houbově
|
|
Kubula K. |
|
(4.7.2012 22:33:12) Všechno všude a vždycky rovnou, je to jedinej způsob, jak jsem schopná vařit. Kdybych se s tím musela crcat zvlášť, radši budu celou rodinu krmit třikrát denně chlebem se šunkou, fakt.
|
MarMat (+2) |
|
(4.7.2012 22:36:24)
já dumám jestli mám vůbec tolik hrnců abych všechno vařila zvlášť
|
|
Martina, 3 synové |
|
(4.7.2012 22:41:24)
Taky už začínám chápat, proč mi stačí jen dvouplotýnkový vařič...
Vařím všechno v jednom, když je polívka hotová, hodím do ní nudle, přiklopím a vypnu. Za pár minut jsou nudle hotové, dojdou v té vařicí vodě.
Polívky vařím často a nikdo je nereklamoval, i děti vyrostly ve zdraví.
|
|
|
|