| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak správně udělat řízky?

 Celkem 51 názorů.
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Téma: Jak správně udělat řízky? 

(9.10.2011 11:33:17)
Ted se asi hospodyňky budete popadat za hlavy,ale já za celou dobu co vařím nedokázala udělat pořádné řízky. Vzala jsem si muže,který řízky miluje tak je děláme celkem často. Nesnáším jak ty řízky nacucají olej a nepřišla jsem na to jak z nich ten olej dostat jinak než,že je vymačkám v ubrousku. Existuje nějaký odkapávač na řízky? Nedělám nějakou chybu už při samotném smažení? Fajt se mi strašně nacucávají :-(

Máte ještě nějaké zlepšováky co se týče obalování? Nějakou jinou strouhanku(kukuřičnou?)
Já jsem jednu dobu dělala i řízky s česnekem a byly dobré :-))
 aachje 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:49:43)
já jsem začala na obalování místo hladké, používat hrubou mouku a nemám je mastné. zůstává křupavá strouhanka a uvnitř štavnatý řízek.
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:53:16)
hmm to mně nenapadlo dát hrubou to zkusím.
 *Niki* 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:51:15)
Já dělám řízky různě, nejraději ale máme tento způsob: naklepané řízky naložím do jogurtu či kysané smetany a do ní sůl, pepř, trochu česneku, jednou jsem dala i kari kvůli vůni a barvě. Nechat pár hodin, klidně přes noc, a druhý den obalit ve stouhance. Takže vynechám vajíčko i mouku. A jsou výborné, šťavnaté...
Napité olejem mi nějak nevadí:-), zas tak často je neděláme...
 Sněhulka 
  • 

Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 14:05:00)
To zni hodne dobre, urcite vyzkousim! Co pak delas s tim jogurtem? Vyhodis?
 sylvaina 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:52:29)
No řízky dělám celkem dobré, akorát to asi nebude ten úplně správný klasický recept. Jednou jsem vařila spolu s kamarádkou a ta z toho byla úplně vedle, že nebudou křupavé a nebude to ono. Ale nakonec jí taky chutnaly. Já je smažím jen velmi krátce a hodně zprudka. Vlastně jen aby zatáhly a strouhanka chytila barvu. Jak je olej hodně horký, tak tak nenasákne. No a do měkka je cca 20 minut dopékám v troubě na cca 200 stupňů. Jo a oleje se zbavíš, když řízek na pár vteřin ponoříš do vroucí vody. To ale moc často nedělám, přiznávám.
 Staronová.luc 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:53:24)
Řízky dělám právě teď:-)
Já si je den před potřu olejem, jsou pak křehčí.
Naklepu, osolim, opepřim a smažim ponořené v rozpáleným oleji, když se dají do pořádně rozpálenýho oleje, neměly by se nacucat. Pak je položim na chvíli na ubrousek, nemačkam, jen položim.
Obaluju klacicky ve strouhance. Obalim a hned dám na pánev.
Kdysi jsem četla, že se můžou po vyndání z pánve na vteřnu ponořit do vroucí vody, ale to jsem neměla odvahu zkusit.
 Lenka 
  • 

Re: Já je dávám po smažení ihned na vteřinu do vroucí vody 

(9.10.2011 11:59:23)
A funguje to. Nejsou mastné. Ale trošku se znich vytratí křupavost, ale nám to nikomu nevadí. Takže si velde pánvičky můžeš nechat vařit vodu, a ihned do ní jen na vteřinku ponořit usmažený řízek.
 zuzini 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:55:12)
Nacucané? Nechápu, jaké řízky děláš?
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:56:57)
řízky dělám vepřové z pečeně nebo kuřecích prsou.
 zuzini 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:06:04)
I ty kuřecí máš nacucané? Jak dlouho je smažíš?
 věra-bara 
  • 

Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:55:47)
Řízky obalím těsně před smažením.To je,že dám olej rozehřát a začnu obalovat.Nejdřív vložim řízky do hodně rozpáleného oleje a po minutě teprve zmírním plyn a dosmažím pomaleji.
 Epepe 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:56:28)
Mně se to tedy nestává. Fígl je podle mě v hodně horkém oleji. Prostě musí mít vysokou teplotu, když tam řízky hážeš - poznám to tak, že tam hodím 1 drobek strouhanky a okolo něj se začnou hned tvořit takové bublinky, tehdy je olej rozpálený.
A pokud máš problém, že ti zůstává tvrdé maso, tak pomůže, jak někdo psal, hodně naklepat (to dělám vždy), naložit do jogurtu, a nebo použít pokličku na pánev, jestli máš.
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:58:03)
Já mám právě strach aby maso nebylo syrové takže to smažím dlouho na mírnem ohni to bude asi ten problém že?
 Epepe 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:59:41)
Asi jo.
Pokud máš naklepáno a tenké maso, tak se bát nemusíš.
Nebo si to fakt předem nalož, pro klid duše. ~:-D

Třeba moje tchýně dělá takové ty hodně tlusté řízky z krkovičky, co mají třeba 5 cm na výšku, ale to mi ani nechutná, mám radši tenčí. Pravý vídeňský telecí bych asi udělat neuměla.
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:01:04)
Taky dělám řízky tenké máme je tak rádi.
 Epepe 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:03:18)
Tak tenký osmažím cca 3-5 minut z každé strany a nikdy nebyl s masem problém. ~d~
ost
Na tlustší maso dám třeba na 3 minuty na pánev pokličku, ale ono to pak trochu zvlhne.

Jo, a taky mě napadlo, kolik dáváš oleje? Neboj se dát fakt hodně, ať je řízek ponořený i po stranách.
 zuzini 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:07:41)
přesně, v tom je problém. Kuřecí řízek je usmažený za pár minut.
 Winky 
  • 

Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:29:53)
jj, smažit dlouho, na mírném ohni a ještě třeba proti prskání přikrýt pokličkou = fujtajblřízky (promiň). Fakt jediné co mi u tchýně nechutná (a ona je skvělá kuchařka) jsou tyhle řízky - jedna holčina jim dala krásný název "zpocené" a to je přesně to co mi připomínají :-) Holt mám ráda ty křupavé.
 sabrina20 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 11:59:15)
jj davam kukuricnou strouhanku anebo si rozmackam cornflakes...
 Limai 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:01:27)
Řízky musíš hodně naklepat,aby byly rychleji prosmažené.Neobaluju v mouce,nač se řízky obalují v mouce nevím,je to naprostá zbytečnost,jenom ve vajíčku a ve strouhance.Hodím na pánev do hodně rozpáleného oleje,aby se ta strouhanka mírně osmahla,a teprve potom stáhnu na mírný plamen a dusím pod pokličkou.Než je vyndám,tak přidám plyn zase naplno,aby se olej rozpálil,a pak je vyndám.Jsou vynikající,měkké,šťavnaté,a nacucané nejsou.
 zuzini 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:08:26)
Taky neobaluju v mouce. Jsou křupavější ~w~
 *Roxy 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:11:59)
Nemívám nacucané, smažím ve fritovacím hrnci na nejvyšší stupeň a jen do doby, než strouhanka chytne barvu. Dělám klasický trojobal, někdy místo strouhanky použiju rozmačkané cornflakesy, to máme taky rádi.

Občas dělám řízky smažené na másle v troubě, ale to mi leze na nervy, jak to dlouho trvá a nacucanější teda bývají, ale zase po másle.
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:29:41)
Koupila jsem si friťák před časem a použila ho jen párkrát přišlo mi hrozně nehygienické ten olej opakovaně používat.Vždyť z těch řízků tak padá ta strouhanka,šťávy z toho masa atd. To se nekazí? Já k tomu nemám moc důvěru :-(
 *Roxy 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:41:33)
Veroniko, my jsme doma friťák používali vždycky, takže mi to přijde úplně normální. Ale mám takový friťák "bez oleje", tam se olej dává podle toho, co smažíš. Třeba na hranolky z obchodu se tam nedává žádný (mají olej už v sobě, protože jsou předsmažené), ale na hranolky z brambor (což děláme my doma) se tam dá přesná odměrka oleje. Takže tak, ale nehygienický mi nepřijde ani normální friťák. Jsou fakt horší věci.
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:47:10)
aha to jsem ještě neviděla takový friťák dáš mi odkaz?
 *Roxy 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:58:44)
Zkus si vygooglit "fritování bez oleje", asi Ti to najde víc hrnců.
 KlaudieS+M+E 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:18:29)
Já teda řízky dělám normálně klasicky - hl. mouka, vejce s mlíkem, strouhanka, smažím na oleji nebo na sádle na pánvi (na sádle mi chutnají víc), osmažené dávám do kastrolu, kde mám dole vyskádané ubrousky, mastné nejsou (tak nějak normálně~d~)

ALE - nejvíc :-© řízky, co jsem kdy jedla, byly u příbuzné, která je osmažila, nenechala ani okapat, dávala do hrnce a na každý řízek dala rozpustit ještě kus másla. Strouhanka pak byla úplně rozmočená od toho všeho tuku,který z řízků normálně odkapával:-©
 *Roxy 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 12:24:07)
Mě teda teď ještě napadlo to, že je nechávám po usmažení asi minutu odkapat v tom sítku, ve kterém smažím. Na ubrousek pak ani není potřeba dávat.
 zerat 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:02:51)
Začala jsem řízky péct v troubě s minimem oleje a jsou vynikající a vůbec nejsou nasáté olejem ~R^ ~w~
 zerat 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:03:51)
Olejem vlastně potřu jen pečící papír a lehoučce ho zakápnu na hořejší straně, která neleží na pečícím papíru. Po nějaké chvíli řízek otočím a fakticky lahoda ~;)
 štěpánkaa 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:13:48)
jak to pečeš? dělali jsme to v troubě (plynové) jednou a málem si vylámali zuby na strouhance, jak to bylo tvrdý~d~~d~~d~
 zerat 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:44:03)
Štěpánko, přivedla mě na to kamarádka, která už snad nesmaží vůbec nic.
Postupuji tak, že normální plech na pečení vyložím pečícím papírem, který trochu omastím olejem a řízky, karbanátky (nebo cokoli jiného) položím na papír, shora přestříknu taky olejem a peču na vyšší teplotu a kontroluji průběžně. Peče se to dobře. Několikrát obrátím. ~R^
Jsou opravdu dobré a rozhodně to není na vylámání zubů a hlavně to není nasáklé olejem ~:-D~R^
 štěpánkaa 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 14:05:34)
díky, zkusím to. Já už taky nesmažím (jaterní dieta), jenže rodiny řízky miluje, takže občas je udělám a pak se z toho "vzpamatovávám" (mám je taky ráda). Zkuším tedy naolejovat ten papír, to jsem neudělala, jen jsem kápla asi 5 kapek navrch na každý řízek~d~
 zerat 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 14:34:52)
Štěpánko spíš jakoby ty řízky tím olejem přestříknout a nějakým zdravějším olejem třeba rýžovým - vydrží až 215°C ~;)
 štěpánkaa 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 15:13:38)
zerat, jak "přestříknout"? to si neumím představit, leda "pokapat"~d~~d~~d~
 štěpánkaa 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:12:59)
hodně horký olej to chce a kupodivu je dobré, tát ho hodně. Když dám málo, je to horší. Máma dělá řízky ve friťáku a ty jsou úplně super. odkapáváme ale obě přes ubrousek. pomůže proložit řízky ubrousky a dát je na minutu do mikrovlnky, tuk se vsákne do ubrousku. ale základ je - hodně vařící ten olej, nedávat do studeného~3~~3~~3~
 Ivuljenka 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:14:27)
určitě smažit zprudka a krátce, nestihnou nasát tolik oleje...

na obalování používám polohrubou nebo hrubou mouku

a jestli na to máš robota - tak zkus strouhanku z čerstvých rohlíků - protože jak je ten rohlík čerstvý - tak obsahuje vlhkost - ta vlhkost nedovolí tomu řízku nasát tolik oleje - na rozdíl od vysušené strouhanky
 Veverka16 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:20:43)
naklepu,osolím,h r u b á mouka,vajíčko,strouhanka.Obalovat až těsně před smažením,jinak ten obal zvlhne.To je hodně důležité!!!!Snažím na tuku Omega,Lira a podobné - prostě ta bílá kostička tuku.Smažím tak na 6tku na sklokeramické desce,po usmažení položím na ubrousek a jsou výborné...
 Veverka16 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:21:18)
a smažím pomalu...
 Epepe 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 19:19:25)
Ztužený tuk je ale nekvalitní a rozhodně je to mnohem nezdravější varianta než sádlo nebo slunečnicový olej.
 Vanka 


Re: Jak správně udělat řízky 

(10.10.2011 10:18:25)
no ono to není až tak úplně prava že olej je na smažení řízků zdravější

jde o to při jaké teplotě ty řízky děláš - olej je vhodný na nižší stupně než ztužený tuk.
já o tom slyšela kdysi diskuzi a šla mi z toho hlava kolem. shodli se že řízky jsou nej buď na sádle nebo na přepuštěném másle. najdi si recept na originál vídeňský řízek.

olej je navíc problematický v tom, že se strašně nasáken - víc než ztužené tuky nebo rostlinné.
já na oleji dělám hodně, ale řízky jsou na něm dle mého názoru hrozné, těžké a prostě na oleji ne. dělám na ceresu (sádlo mi nevoní a na přepuštění másla nemívám náladu - i když stojí to na vyzkoušení)
 X E N A 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:30:03)
Dělám v troubě, pokladu je plátky másla a je to žraso...
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:41:23)
jj, v troubě už jsem taky zkoušela, na silikonové posložce, jde tak i bramborák~R^
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:40:14)
řízky mastné nemám, do vajíčka dávám malýho panáka rumu~3~
a smažené je dávám do http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=47572051&tab=1
 Balbína 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 13:42:07)
řízky musí plavat, takže dej hodně oleje. A dávat do rozpáleného oleje, aby nenacucly. pak položím na ubrousek, ale bývají dobré, nejsou extra mastné.
Balím v hladké mouce.
 Hrouda 
  • 

Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 14:14:16)
já nejsem nějaká velká kuchařka, takže nic průlomového neporadím, jen jsem zjitila, že mám řízky mnohem méně nasáklé olejem, když je smažím v dost předehřáté troubě na málo oleji. odůvodnění nemám. Na pánvi je ale nesmažím už nikdy.
 Hrouda 
  • 

Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 14:16:03)
ted čtu, že to dělají i jiní, tak to asi fungue. Já jsem s tím začala v době, kdy jsme neměli digestoř.
 Annitta 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 18:30:59)
Hodně dělá pánev.... a druhá věc- chce to domácí strouhanku z kvalitních rohlíků a housek...ty v supermarketech jsou toastových chlepů a těch hnusných rohlíků... Já ale upozorňuju, že najít správnou pánev je na dlouhý lokte a sama jsem na ní ještě nenarazila... Tchýně je dělá na woku a domácí strouhanka a jsou luxusní...
 Epepe 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 19:21:00)
Anitto, souhlasím. Není nad domácí strouhanku.
Ale přiznám se, že si jí často nedělám, dá to moc práce.
 Pruhovaná 


Re: Jak správně udělat řízky 

(9.10.2011 18:46:59)
Já smažím na sádle,když nemám domácí, tak kupuju takové rakouské, vynikající. Pachuť oleje na řízcích nesnáším a sádlo se mnohem míň přepaluje. A tuku musí být hodně - řízek by měl plavat, pak kupodivu nasákne míň a měl by být hodně rozpálený. Karbanátky taky dělám v troubě.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.