| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Kuskus

 Celkem 21 názorů.
 rišulka 


Téma: Kuskus 

(24.7.2011 10:33:47)
Prosím poraďte, jak děláte dobrý kuskus.
Jedli jsme jednou u známých a chutnalo nám, tak jsem koupila a první pokus nepovedený - bylo to mazlavé cosik a ani jsem moc nevěděla, s čím smíchat, aby to bylo jako pořádné obědové jídlo; napodruhé už to bylo lepší, ale nic moc, pořád mám takovou hroudu něčeho, kterou vylepší jen zavřené oči :-)
Tak tedy, jak a s čím děláte kuskus, který se vám osvědčil a chutná?
Díky
 Insula 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 10:41:15)
Tak normálně podle návodu. Většinou kuskus, máslo a zaliji horkou vodou a přikreji. To je vše. Mazlavý není.
Jinak ho dělám třeba na sladko s ovocem. Nejdřív ho udělám a pak zapeču v troubě s medem (nebo hnědým cukrem), ovocem, mandlemi, skořicí, prostě co kdo má rád. Nebo si ho můžeš dát k omáčce. Nebo se zeleninou.
 Sharien 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 10:45:15)
Casto delam jako obed, osmahnu cibulku, nastrouhanou mrkev nebo zeleninu, co mam doma, dam bio kostku (nebo taky ne), osolim, orerenim, naliju kuskus, zaliju vodou, privedu k varu a vypnu. Necham dojit, posypu pazmezanem a bastim :-)
 Sharien 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 10:47:25)
Hlidam pidizvika, co se chysta mi vyhrabat kytku a pisu blbosti... samozrejme nasypu kuskus :-)
 Jaana2 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 10:49:23)
no, podle návodu - na krabičce ( co kupuju) je napsno zalít, ustát, povařit. Já teda nevařím, dám do kastrolku, trochu osolím( určitě míň než v návodu), přidám trochu oleje, promíchám a zaleji horkou vodou. Dám do peřiny dojít. Dělám cca 10 - 15 min před podáváním, v té peřině krásně dojde, je sypavý a akorát. Na cca 250 g dávám 1/4 l vody
 Fous&fousek 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 10:53:50)
kuskus se nevaří, stačí ho zalít vroucí vodou (vývarem), nechat odstát a pak dát kousek másla a promíchat. Smíchat se dá prakticky se vším.
 LiValley 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 10:57:07)
Zaleju ho jen osolenou varici vodou 1cm nad a prikryju folii.Jak nabobtna je hotovo. Micham do kuskusu rajcata a okurky bez seminek nakrajene na male kousky, cerne male fazole (z konzervy),fetu, petrzelovou nat a taky trochu citronove stavy.
Obcas se pouziva misto vody kureci vyvar.
 Suza007 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 10:57:17)
Podle mě se musí kuskus vždycky s něčím namíchat - jen tak uvařený dobrý nikdy nebude. Výborný je třeba tenhle salát.

150g kuskusu dejte do mísy osolte a přidejte trochu (olivového) oleje. Promíchejte vidličkou a nechte chvilku odležet. Uvařte podle návodu. Do kuskusu přidejte nadrobno pokrájenou červenou cibuli, šest na kostičky pokrájených rajčat, petrželku, 2 lžičky medu, citronovou šťávu ze dvou citrónů. Nechte odležet asi 20 minut v lednici.

Někde mám ještě vyzkoušený recept na teplý kuskus k pečenému lososu, ale to bych musela dlouho hledat:-)
 binary 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 11:07:42)
já ho dělám skoro denně, zamilovala jsem se do něj, a dělám ho hlavně ,,tomatový"..

kuskus zaliju vývarem, dělám to jak u rýže, 1cm nad.

a nechám ho bobtnat..osmahnu cibulku, mrsknu na to kuskus, přidám drcená rajčata, trochu kečupu, bazalku, osolím a hotovo~w~
 Vr 
  • 

Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 12:52:15)
zkus si pro začátek koupit už ochucený kuskus... Mají ho v každé zdravé výživě
 P/L 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 14:45:22)
http://www.mamincinyrecepty.cz/lusteniny-a-obiloviny/kuskus-se-zeleninou-a-syrem

a my pridavame kousky kurete, nam i bez oliv a ji to i chlap:))
 Simeona+3 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 14:53:58)
Dělám kuskus se zeleninou den poté co máme pečené kuře. Ze skeletu edělám vývar, uvařím v něm kořenovou zeleninu na kostičky (horu) a kuskus nezalívám horkou vodou, ale vývarem se zeleninou. Je to moc dobrý.
 Mickey szuka cerne ovce :) 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 17:58:46)
Tak hlavne kuskus se vubec nevari, jen zaleje horkou vodou.
Jinak momentalne ujizdim na jahlach coby priloze k salatu, cibulka, hooodbe koreni indickyho (kari, kurkuma, koriandr, chili, garam masala- vseho hodne), a do hotovyho zamichat kapary ;)
 Vítr z hor 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 15:02:40)
Rozděl pátrání na dvě části: A. jak správně uvařit kuskus, B. jak ho ochutit.

Bod A – významně ho vylepšíš, pokud ho budeš vařit v PÁŘE a nerozblemcáš ho vodou, jak píšou v návodu na krabici.
Do suchého kuskusu s trochou soli zamícháš cca 2 lžíce oleje (dávám olivový), dáš nad páru a vaříš cca 5 minut. Sundáš, zamícháš a vaříš dál. Vaříš celkem cca 15 minut, 3x zamícháš.

Receptů je spousty. Tažín, tabouleh... hledej inspiraci v alžírských a marockých kuchařkách.

Už se taky dají sehnat směsi na ochucení kuskusu, třeba ve Spálené ulici zhruba poblíž stanice tramvaje Lazarská. Je tam krámek s neuvěřitelnou zásobou přísad na arabskou kuchyni. Prodává tam francouzský Arab, který žil léta v Kanadě a tady žije už docela dlouho, takže umí česky, poradí ti.
 Vítr z hor 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 15:04:14)
Zapomněla jsem napsat, že existuje kuskusiér, v němž se dá kuskus snadno uvařit, ale podle mě je to krám, pokud se tím kuskusem teda nehodláš živit nějak intenzívně.
 Epepe 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 17:33:44)
Tabouleh se nedělá z kuskusu, ale z bulguru.
 Vítr z hor 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 20:05:52)
Tabouleh se dela z bulguru, kuskusu a nekdy i z quinoa. Je to naprosto bezne.
Nekdy se uvadi, ze original receptura je z bulguru, ale vetsina lidi to i doma proste strida, recepty uvadeji oboji, mam jich nekde par i na quinoa.

Dokonce existuje vice druhu kuskusu, cehoz si ani nemusis vsimnout. Nekdy je to proste jemneji drcena psenice, neni jakoby ta testovina z mouky, jak je clovek vetsinou zvykly.
 Epepe 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 22:44:10)
Mně by to tedy s kuskusem nechutnalo, je na to moc jemný. Bulgur tvoří ideální strukturu.
A pochybuju, že měla v tradičním libanonském zemědělství své místo quinoa. To je jihoamerická plodina.
 Vítr z hor 


Re: Dobrý kuskus 

(25.7.2011 9:16:33)
No když to bereš takhle, tak bys nemohla používat v italské kuchyni rajčata ~y~
 rišulka 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 18:59:20)
Děkuji za vaše odpovědi!
Zkusím to vaření v páře. Taky mě zaujal ten návod na sladko.
No rýži zvládám v pohodě (byla i dnes - a výborná!), tak toto se přece taky zvládne že!
 Martina, 3 synové 


Re: Dobrý kuskus 

(24.7.2011 20:32:49)
Dej málo vody, musíš to vyzkoušet, kolik potřebuješ suchého kuskusu pro vás a kolik vody na něj, vychytáš to a pak to bude snadné. Děti se to naučily brzy a vařily si ho furt.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.