| rišulka | 
 |
(24.7.2011 10:33:47) Prosím poraďte, jak děláte dobrý kuskus. Jedli jsme jednou u známých a chutnalo nám, tak jsem koupila a první pokus nepovedený - bylo to mazlavé cosik a ani jsem moc nevěděla, s čím smíchat, aby to bylo jako pořádné obědové jídlo; napodruhé už to bylo lepší, ale nic moc, pořád mám takovou hroudu něčeho, kterou vylepší jen zavřené oči  Tak tedy, jak a s čím děláte kuskus, který se vám osvědčil a chutná? Díky
|
| Insula | 
 |
(24.7.2011 10:41:15) Tak normálně podle návodu. Většinou kuskus, máslo a zaliji horkou vodou a přikreji. To je vše. Mazlavý není. Jinak ho dělám třeba na sladko s ovocem. Nejdřív ho udělám a pak zapeču v troubě s medem (nebo hnědým cukrem), ovocem, mandlemi, skořicí, prostě co kdo má rád. Nebo si ho můžeš dát k omáčce. Nebo se zeleninou.
|
|
| Sharien | 
 |
(24.7.2011 10:45:15) Casto delam jako obed, osmahnu cibulku, nastrouhanou mrkev nebo zeleninu, co mam doma, dam bio kostku (nebo taky ne), osolim, orerenim, naliju kuskus, zaliju vodou, privedu k varu a vypnu. Necham dojit, posypu pazmezanem a bastim
|
| Sharien | 
 |
(24.7.2011 10:47:25) Hlidam pidizvika, co se chysta mi vyhrabat kytku a pisu blbosti... samozrejme nasypu kuskus
|
|
|
| Jaana2 | 
 |
(24.7.2011 10:49:23) no, podle návodu - na krabičce ( co kupuju) je napsno zalít, ustát, povařit. Já teda nevařím, dám do kastrolku, trochu osolím( určitě míň než v návodu), přidám trochu oleje, promíchám a zaleji horkou vodou. Dám do peřiny dojít. Dělám cca 10 - 15 min před podáváním, v té peřině krásně dojde, je sypavý a akorát. Na cca 250 g dávám 1/4 l vody
|
|
| Fous&fousek | 
 |
(24.7.2011 10:53:50) kuskus se nevaří, stačí ho zalít vroucí vodou (vývarem), nechat odstát a pak dát kousek másla a promíchat. Smíchat se dá prakticky se vším.
|
|
| LiValley | 
 |
(24.7.2011 10:57:07) Zaleju ho jen osolenou varici vodou 1cm nad a prikryju folii.Jak nabobtna je hotovo. Micham do kuskusu rajcata a okurky bez seminek nakrajene na male kousky, cerne male fazole (z konzervy),fetu, petrzelovou nat a taky trochu citronove stavy. Obcas se pouziva misto vody kureci vyvar.
|
|
| Suza007 | 
 |
(24.7.2011 10:57:17) Podle mě se musí kuskus vždycky s něčím namíchat - jen tak uvařený dobrý nikdy nebude. Výborný je třeba tenhle salát.
150g kuskusu dejte do mísy osolte a přidejte trochu (olivového) oleje. Promíchejte vidličkou a nechte chvilku odležet. Uvařte podle návodu. Do kuskusu přidejte nadrobno pokrájenou červenou cibuli, šest na kostičky pokrájených rajčat, petrželku, 2 lžičky medu, citronovou šťávu ze dvou citrónů. Nechte odležet asi 20 minut v lednici.
Někde mám ještě vyzkoušený recept na teplý kuskus k pečenému lososu, ale to bych musela dlouho hledat
|
|
| binary |
 |
(24.7.2011 11:07:42) já ho dělám skoro denně, zamilovala jsem se do něj, a dělám ho hlavně ,,tomatový"..
kuskus zaliju vývarem, dělám to jak u rýže, 1cm nad.
a nechám ho bobtnat..osmahnu cibulku, mrsknu na to kuskus, přidám drcená rajčata, trochu kečupu, bazalku, osolím a hotovo
|
| Vr | •
 |
(24.7.2011 12:52:15) zkus si pro začátek koupit už ochucený kuskus... Mají ho v každé zdravé výživě
|
| P/L | 
 |
(24.7.2011 14:45:22) http://www.mamincinyrecepty.cz/lusteniny-a-obiloviny/kuskus-se-zeleninou-a-syrem
a my pridavame kousky kurete, nam i bez oliv a ji to i chlap:))
|
|
|
|
| Simeona+3 | 
 |
(24.7.2011 14:53:58) Dělám kuskus se zeleninou den poté co máme pečené kuře. Ze skeletu edělám vývar, uvařím v něm kořenovou zeleninu na kostičky (horu) a kuskus nezalívám horkou vodou, ale vývarem se zeleninou. Je to moc dobrý.
|
| Mickey szuka cerne ovce :) | 
 |
(24.7.2011 17:58:46) Tak hlavne kuskus se vubec nevari, jen zaleje horkou vodou. Jinak momentalne ujizdim na jahlach coby priloze k salatu, cibulka, hooodbe koreni indickyho (kari, kurkuma, koriandr, chili, garam masala- vseho hodne), a do hotovyho zamichat kapary ;)
|
|
|
| Vítr z hor | 
 |
(24.7.2011 15:02:40) Rozděl pátrání na dvě části: A. jak správně uvařit kuskus, B. jak ho ochutit.
Bod A – významně ho vylepšíš, pokud ho budeš vařit v PÁŘE a nerozblemcáš ho vodou, jak píšou v návodu na krabici. Do suchého kuskusu s trochou soli zamícháš cca 2 lžíce oleje (dávám olivový), dáš nad páru a vaříš cca 5 minut. Sundáš, zamícháš a vaříš dál. Vaříš celkem cca 15 minut, 3x zamícháš.
Receptů je spousty. Tažín, tabouleh... hledej inspiraci v alžírských a marockých kuchařkách.
Už se taky dají sehnat směsi na ochucení kuskusu, třeba ve Spálené ulici zhruba poblíž stanice tramvaje Lazarská. Je tam krámek s neuvěřitelnou zásobou přísad na arabskou kuchyni. Prodává tam francouzský Arab, který žil léta v Kanadě a tady žije už docela dlouho, takže umí česky, poradí ti.
|
| Vítr z hor | 
 |
(24.7.2011 15:04:14) Zapomněla jsem napsat, že existuje kuskusiér, v němž se dá kuskus snadno uvařit, ale podle mě je to krám, pokud se tím kuskusem teda nehodláš živit nějak intenzívně.
|
|
| Epepe | 
 |
(24.7.2011 17:33:44) Tabouleh se nedělá z kuskusu, ale z bulguru.
|
| Vítr z hor | 
 |
(24.7.2011 20:05:52) Tabouleh se dela z bulguru, kuskusu a nekdy i z quinoa. Je to naprosto bezne. Nekdy se uvadi, ze original receptura je z bulguru, ale vetsina lidi to i doma proste strida, recepty uvadeji oboji, mam jich nekde par i na quinoa.
Dokonce existuje vice druhu kuskusu, cehoz si ani nemusis vsimnout. Nekdy je to proste jemneji drcena psenice, neni jakoby ta testovina z mouky, jak je clovek vetsinou zvykly.
|
| Epepe | 
 |
(24.7.2011 22:44:10) Mně by to tedy s kuskusem nechutnalo, je na to moc jemný. Bulgur tvoří ideální strukturu. A pochybuju, že měla v tradičním libanonském zemědělství své místo quinoa. To je jihoamerická plodina.
|
| Vítr z hor | 
 |
(25.7.2011 9:16:33) No když to bereš takhle, tak bys nemohla používat v italské kuchyni rajčata
|
|
|
|
|
|
| rišulka | 
 |
(24.7.2011 18:59:20) Děkuji za vaše odpovědi! Zkusím to vaření v páře. Taky mě zaujal ten návod na sladko. No rýži zvládám v pohodě (byla i dnes - a výborná!), tak toto se přece taky zvládne že!
|
| Martina, 3 synové | 
 |
(24.7.2011 20:32:49) Dej málo vody, musíš to vyzkoušet, kolik potřebuješ suchého kuskusu pro vás a kolik vody na něj, vychytáš to a pak to bude snadné. Děti se to naučily brzy a vařily si ho furt.
|
|
|
|