katulenka,Káťa00Maty+Anni08+// |
|
(29.6.2011 12:18:23) Hezké odpoledne všem,
Asi před 14dny jsem se po dlouhé době dívala na tento pořad,kde hubnul mladý řezník,který se zabýval výrobou uzenin bez konzervantů.Na konci pořadu dával recept na výrobu šunky,vypadala velmi dobře...ale ten recept jsem si nenapsala...neučinil jste tak někdo...?V archivu bych musela hledat díl po dílu,jelikož si nepamatuju jméno toho řezníka ani číslo dílu...Díky moc
|
magrata1 |
|
(29.6.2011 12:35:44) Na 1kg masa dávám lžíci soli, lžičku medu a 1dcl vody, aspoň 24 hod. odležet bez přístupu vzduchu
|
Insula |
|
(29.6.2011 18:16:25) Jen chci upozornit, že je bezpodmínečně nutné nepřekračovat teplotu 80 stupňů. Jinak nebude výsledkem šunka, ale vařené maso.
|
|
|
|
Monalíza |
|
(29.6.2011 12:55:26) Na facebooku,je pořad Jste to co jíte a někteří lidé tam psali,že šunku zkoušeli dělat přesně podle návodu a byl to hnědy blaf...taky jsem ji chtěla zkusit,tak ted nevím nooooo
|
magrata1 |
|
(29.6.2011 12:58:41) Já ji dělám, když vím, že takové množství sníme a je vynikající. Pro mě ten recept nebyla novinka. Musí se ale dobře udusat, aby tam nebyly vzduchové bubliny. A přesto se mi rozpadá. Ale chuť estetické kvality snadno vynahradí.
|
|
KlaudieS+M+E |
|
(29.6.2011 13:01:26) Dělala jsem jí stejně jako Magrata, jen bez toho medu a byla dobrá. Nebyla tak růžová jako kupovaná, spíš šedá, ale byla dobře masitá
|
Xantipa. |
|
(29.6.2011 13:09:52) Ta růžová barva se docílí nějakým barvivem - to jsem vyčetla, zkušenosti nemám. Jen dotaz - v čem jste to vařily - myslím formu a zda na kilo masa skutečně stačí ta hodina - není to málo?
|
KlaudieS+M+E |
|
(29.6.2011 13:11:20) Vařila jsem v tlačenkovém střevě, hodinu a čtvrt, ale měla jsem to 3/4 kg masa.
Na dobarvení masa lžička višnové šťávy.
|
|
|
Monalíza |
|
(29.6.2011 13:17:38) tak teda nevím jak to dělali,že to měl Havlíček krásně ružové..o barvivu,nebo něčem jiném v receptu nemluvili
|
daba+holčička |
|
(29.6.2011 13:22:46) aby byla šunka růžová, dává se Sanytr (dusičnan draselný) - řeznická sůl, je to jed největší, takže do domácí určitě nee
|
KlaudieS+M+E |
|
(29.6.2011 13:24:29) Na diskuzi k pořadu jsem četla, že růžová barva se dá udělat višňovou šťávou.
|
|
Monalíza |
|
(29.6.2011 15:00:10) hmmm..tak tam určitě ten řeznik dal tu sul....a jak si to Havlíček pochvaloval...ale nic zdraveho to teda nebylo asi
|
daba+holčička |
|
(29.6.2011 20:49:42) jj, jediná šunka bez Sanytru se dá pokud vím koupit ze Sasova a je skoro šedá, ale vynikající http://biofarma.cz/cz/novinky/bio-sunka-nova-biopotravina-na-ceskem-trhu
|
|
|
|
|
|
Oxit | •
|
(1.7.2011 11:20:28) Je to opravdu nic moc.....
|
|
|
Krakatice |
|
(29.6.2011 12:59:02) A jaké maso použít?
|
Xantipa. |
|
(29.6.2011 13:08:57) Vepřovou kýtu a nebo prý je dobré i kuřecí - ale netuším, zda prsa a nebo stehna.
|
|
popice+2kluci (08,10) |
|
(29.6.2011 13:10:27) On to nechal uležet dva dny a jednou to v té době promíchal. Dělal to z vepřové kýty. Taky jsme to zkoušeli a byla moc dobrá. Manžel byl nadšený, tak asi budem dělat častěji.
|
popice+2kluci (08,10) |
|
(29.6.2011 13:11:38) Jo a vařit při 80stupních. My měli něco přes kylo masa a vařili jsme to trošku déle, ale na 1kg hodina by měla stačit.
|
popice+2kluci (08,10) |
|
(29.6.2011 13:12:06) kilo
|
|
|
Monalíza |
|
(29.6.2011 13:19:50) a byla tak hezky ružová?
|
|
|
Insula |
|
(29.6.2011 18:20:10) Vepř. kýtu, kuřečí, krůtí, králičí nebo namíchat.
|
|
|
hranatá bublina |
|
(29.6.2011 13:32:34) je výborná, zrovna dneska jsme dojídali kuřecí - mix prsních a steheních řízků vždycky naložím na dva dny, jednou promíchám, vařím taky v tlačenkovým pytlíku (koupila jsem normálně v papírnictví), při 80°, půl kila masa cca hodinu a je skvělá - není růžová, je šedá, ale chuťově vynikající. z vepřový kýty už jsem taky zkoušela, ale ta se mi nepovedla tolik, jako ta kuřecí. myslím, že to bylo tím, že jsem to vepřový nařezala na větší kousky a málo prohnětla, výsledný výrobek nedržel moc pohromadě.
jinak poměry: sůl - 2 % váhy masa (tj. na 1 kg masa 20 g), 1 dl vody na kg masa (u toho vepřovýho bych dala klidně o trochu víc, bylo trochu sušší), med jsem nedávala, ale dala jsem třeba celý pepř, koření podle chuti, pořádně promíchat, zakrýt, do lednice, druhý den zase promíchat, vrátit do lednice, další den napěchovat do formy nebo do tlačenkový folie, aby tam nebyl vzduch, a vařit při 80 °C (co kilo masa, to hodina varu). dává se to do horký vody, ne do studený. uvařit, nakrájet, sežrat
|
|
Shayla a 3 kluci |
|
(29.6.2011 13:58:35) A kde se kupuje to střevo na tlačenku? Díky.
|
Albar |
|
(29.6.2011 15:20:01) Podívej se do domácích potřeb nebo takové ty starší kovomaty a u nás je mají i v některých drogeriích, ale ne celý rok. Dávám do nich i ovocnou dřeň do mražáku
|
|
|
Archciba |
|
(29.6.2011 14:24:21) A to maso namlít nebo v celku? Zní to zajímavě
|
Monalíza |
|
(29.6.2011 14:58:46) krájeli ho na kostičky
|
|
|
Káťa V. |
|
(29.6.2011 15:00:16) Ahoj všem, také chceme doma zkusit vyrobit vlastní šunku. Chtěla jsem se jen zeptat, kde jste koupily formu na šunku? Nějaké zkušenosti s určitým výrobkem? Díky.
|
Monalíza |
|
(29.6.2011 15:44:11) http://www.masoprofit.cz/webmagazine/products_detail.asp?idk=521&idp=21429
Našla jsem toto,docela pálka....ale jsou i takové válečky ,ty stoji okolo 300kč...nebo tlačenkové střevo
|
|
|
Šárka+3 | •
|
(29.6.2011 16:30:55) Někde dělám chybu, nedaří se mi to. Vařím v tlačenkovém střevě. Máte pak vodu v tom sáčku? Mám to zadělané tak, že voda z hrnce se tam nemůže dostat. Vepřová mi vůbec nedržela u sebe, kuřecí o trochu víc, ale stejně celý plátky z toho nenakrájím. A chutná to jak obyč. vařený maso :-(.
|
Insula |
|
(29.6.2011 18:17:50) Vaříš na moc vysokou teplotu, proto to máš jako vařené maso. Jinak je nutné opravdu hodně moc stlačit. Nepochopila jsem, jestli máš šunkovat. Bez něj to nestlačíš.
|
|
|
membri |
|
(29.6.2011 18:38:02) A v jakem hrnci jste to varili? Ja mam formu na sunku ale nevim do jakeho hrnce to dat prave :( muzu to dat s tou formou do pomaleho hrnce? Co myslite? A jak dlouho pripadne varit? Dekuji za odpovedi
|
Jarka | •
|
(1.7.2011 22:41:25) http://www.stream.cz/uservideo/592681-vyroba-domaci-sunky
|
Jojona |
|
(15.7.2011 16:02:53) Delala jsem ji tenkrat nekolikrat v te Petce z krutich prsou s mene soli a nekdy s nejakymi bylinkami a korenim (provensalska smes, pepr cely apod) a vzdy byla vynikajici. Jedli jsme ji teplou i studenou a s kupovanou se nada srovnat. Musim ji zase udelat
|
|
|
|
|