| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Otázka Odpověď

Re:Nastřižení hráze

8.11.2001 17:53:13   MUDr. Aleš Padrta
Nástřih hráze (episiotomie) se provádí, pokud vznikne nepoměr mezi velikostí plodu (zpravidla hlavičky jako části plodu s největším průměrem) a průměrem poševního vchodu. Výjimkou je preventivní nástřih hráze u nezralého plodu, kdy by zvýšený tlak na hlavičku mohl vést k nitrolebnímu krvácení.
Vhodný okamžik k provedení episiotomie a její směr i velikost záleží do značné míry na zkušenostech porodníka. Pokud nástřih není proveden a prostupující část plodu je větší než průměr poševního vchodu, dochází k jeho roztržení. Někdy je trhlina malá - menší než při episiotomii, ale může dojít i k roztržení konečníku nebo tkání kolem močové trubice. Tato poranění se již ošetřují hůře.
O indikace k provedení episiotomie se již léta vede diskuze v odborných kruzích, zatím bez směrodatného závěru. Podle mého názoru je správně provedená episiotomie menším zlem než devastující poranění hráze.
Na moderně vedeném oddělení Vám nástřih hráze u fyziologického porodu nebudou vnucovat, ale musite počítat s tím, že případné poranění může být rozsáhlejší než při jeho provedení.

dr.A.Padrta
Názory k dotazu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.