| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tříletá mateřská dovolená - qui bono?

Příspěvky 110 z 592 [Dalších 582 >>]
aneriska
12.9.2013 14:46:40
Naprosto souhlasím! Teď jsem doma s druhým dítkem, nenudím se. Z práce jsem vypadla. Ale pokud pracujete jako běžný zaměstnanec a ne jako vrcholová manažerka je naivní myslet si, že máte nějakou prestiž, že si na vás někdo vzpomene. U prvního odchodu na mateřskou jsem brala strašně osobně můj odchod z práce, ale za měsíc už po vás neštěkne pes... Pracovala jsem v marketingu velké banky.
Podařilo se mi vrátit náhodou po 2,5 letech na částečný úvazek a bylo to super, byla jsem nabitá energií, vervou a dělala jsem práci za dva :-).
Teď při odchodu na druhou mateřskou jsem vypnula ihned- nejsem nepostradatelná. O dalším nástupu si nedělám iluze, vše je náhoda.
Nerozumím systému, kdy dítko po 8 - 10 měsících opustíme a hrajeme si na to, že jsme nepostradatelné! Vyjímkou je jen finanční tíseň. Vždyť dítě za velmi krátkou dobu vyroste a přijdeme o to nejkrásnější - o jeho vývoj. Být nablízku, vychovávat ho. Tři roky jsou fajn, ale pak by mělo být samozřejmé nástup na kratší dobu do práce. Nebo nástup dříve, ale např. jen na 2x 4 hodiny, taková výpomoc a kontakt s prací.. Pamatuju si, že dřív chodily sice matky do práce na sedmou či dřív, ale taky se z práce vracely v 16 hodin. Dneska? Práce do večera a řada nezaplacených přesčasů pro pocit "nepostradatelnosti"? Pořád přemýšlím, co budu dělat a snažím se přijít na to, jak se živit podnikáním. Tady dřinu vynakládáte a investujete do sebe. To, že si nemůžeme dovolit paní na žehlení, úklid je dáno tím, jak jsme v rámci Evropy chudí.
Co se týká všem, co se chtějí vráti do práce "skoro hned", uvědomme si, že naše výsada, vyjímečnost a závazek je vychovat slušné lidi a ne děti, které neustále přetěžujeme kroužky, vozíme v drahých autech, odkládáme k TV a počítači. Děti jsou náš vrcholný manažerský projekt!!
Sabina
  • 
12.7.2011 23:52:36
Podle mě 3 VŠ nejsou rozhodujícím faktorem v otázce kariérychtivosti. Někoho prostě péče o dítě naplňuje více, někoho méně. Někdo má rád rozhled a má pocit,že po několika letech s dětmi doma ho prostě ztratil. Znám hodně matek na mateřské dovolené, kterým to že nedělají nic jiného než tlachají s dalšími kamarádkami na dětském hřišti, přebalují, uklízí a vaří manžílkovi, doslova vymylo mozek. Čím méně nových podmětů, tím hůře pro psychiku a mozek....
24.5.2011 23:18:44
Pěkně napsaný názor. Cítím to taky tak!
24.5.2011 23:16:46
Třeba na to, že až se postará o děti na mateřské dovolené, může mnohem snadněji nastoupit do práce, má více možností a vědomostí. Žádná VŠ není k ničemu. Je dobré mít slušný základ vzdělání, pak na 100% plnit roli maminky a mateřství a pak zase pracovat. Tak mi to teda přijde normální.
24.5.2011 23:13:04
Přesně !!!!!!!!!!!!!
24.5.2011 23:10:49
Milé dámy, maminky, paní :-)). Četla jsem všechny příspěvky s názvem "Nesmysl" a s Vámi všemi souhlasím. Osobně si myslím, že je krásné být na mateřské a sledovat vývoj vlastních dětí, učit je, milovat je a být jimi milována. To je opravdu to nejkrásnější, protože čím budou starší, tím méně je budou rodiče "zajímat" (obzvláště v pubertě!). Tak to prožívám já. Neodsuzuji ale ani ty maminky, které jdou do práce dříve, můžou mít třeba velmi vážné finanční problémy a pokud hlídá babička a máma může finančně pomoct prací, je to prostě nevyhnutelné. Ovšem s názorem, že "už mě to doma nebaví a děti mě štvou a proto chci jít radši do práce" se opravdu neztotožňuji a nesouhlasím!! Spíše nechápu, jak to tak nějaká máma může cítit. Ale především - je to každého věc - jejich děti,jejich práce!
Dinji
15.5.2011 13:18:31
Plně souhlasím s Vaším názorem :-)
Sísaa
7.5.2011 0:39:58
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kazda-devata-zena-s-ditetem-do-tri-let-nemuze-jit-do-prace/633786?utm_source=rss&utm_medium=feed
6.5.2011 23:29:11
Raději budu se svým dítětem doma a pokud mám potřebu seberealizace, můžu něco tvořit a na živnostňák pomalu prodávat třeba na netu...co když jsem dělnice, šička nebo poslední z kuchařek a práce je jen nutnost a ne zábava?
6.5.2011 12:02:14
První měsíce s mou malou se mi zdály tak náročné, že jsem nad prací v podstatě neměla prostor přemýšlet. Spolupracovala jsem z domu, ale stejně jsem pociťovala postupný úbytek informací a spolupráce tímto způsobem byla velmi náročná. Před ukončením mateřské a přechodem na rodičovskou jsem navrhla zaměstnavateli možnost částečného úvazku-2 celé dny v týdnu. Zlatá švagrová a tchýně mi nabídly hlídání ~5~, což i přes počáteční obavy prospělo mě i malé, která odjíždí k babí vždy ráno prvního pracovního dne a vrací se domů až odpoledne dne dalšího, což pro mě znamená jedno zcela volné odpoledne (čas se věnovat manželovi, zálibám, práci kterou jiné dny nestíhám,posezení v hospůdce..), v práci podávám nadlidské výkony s radostí, že na chvíli dělám něco jiného než vyžaduje domácí stereotyp ~R^, částečný úvazek také zachránil naše rodinné finance, poněvadž s rodičovským přídavkem, byť dvouletým, bych sotva poplatila složenky. Ve dvou letech malé se mám vrátit do práce na plný úvazek, ale tu nastane problém, je absolutní nedostatek jesliček a soukromá zařízení jsou tak drahá, že opravdu nevím, kdo si je v dnešních těžkých dobách může dovolit...máte nějakou radu, nebo tip? Takže se trochu obávám, co bude, čas běží, malé budou dva roky příští rok v dubnu, tchýně a švagrová mohou dále hlídat jen dva dny v týdnu..
 Příspěvky 110 z 592 [Dalších 582 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.