| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tříletá mateřská dovolená - qui bono?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 592 [Dalších 572 >>]
misha
  • 
5.5.2011 15:02:06
Ano dnes máme možnost volby.Kéž by ji ale měly i děti.Kolik těch dětí je raději ve školce nebo s chůvou než s maminkou.Myslím, že malý zlomek.
Nicméně možnost volby nikomu neupírám.Každý je nastaven jinak, má jinak sestavené priority.Pokud jde o mě, rozhodla jsem se s dětmi zůstat doma co nejdéle to pujde.Říci že tři roky jsou dlouhá doba - tři roky z 63 let života, když budu skromná- to mi přijde neuvěřitelné.Alespoň pro mě.Znám mnoho žen, které litují, že se vzdaly výchovy dětí.Že jí přenechaly jeslím a školkám.Jsem na děti sama, ale raděj pojedu pod stan než k moři, raději si s nimi upeču na ohýnku buřta, než je vodit do Mekáče.Pracovat budu tolik tolik let, ale je mám půjčené jen na chvilku.Na svůj život budu mít ještě mnoho mnoho času.. (možná že jsem je měla na dnešní dobu poměrně brzy, ve 24 letech...)Každopádně je pro mě mateřství etapa naplňující a nechci jí dělat napůl ještě s něčím.Ale jistě jsou ženy akčnější, já jsem opravdu případ kliďase non plus ultras:)
Danusch
4.5.2011 0:20:21
Ahoja,
tak to já bych ráda zůstala doma 3 roky. Jsem ale na mimíska sama, tak vydělávám, jak se dá. Naštěstí se mi to zatím daří z domu, takže paráda a i tak si můžu miminka užívat. Myslím, že je to jediné úžasné, co náš sociální systém umožňuje - tak dlouho zůstat s miminkem doma. Zajímalo by mě, jak třeba Američanky kojí? To všechny skončí po těch pár týdnech? Není to škoda? A když příjdou z práce, jsou připravené na domácnost, péči o děti, manžela a třeba i o sebe? Asi těžko. Jelikož ale nebudu moct zůstat kvůli financím doma tak dlouho, budu muset řešit další otázku. Jak dostat tak malé dítě do školky? Nesmí být soukromá, protože si ji nemůžu dovolit. Rozhodla jsem se zatím, že si prostě budu věřit a i v České republice, přes vyjádření ministra, že školka je předškolní zařízení a ne "hlídárna", se mi podaří dítě umístit a budou mi jej, zatímco já budu v práci, spolehlivě hlídat. Nebýt babičky, asi bych si jej ani nemohla dovolit. Je to ale smutné,dnes jsem si byla pořídit jednu součástku k PC, kterou jsem díky vlastní blbosti někde zapomněla a zmínila jsem to prodavačce, že je dost drahá a že na rodičovské holt musím počítat každou korunu. Ta mi odpověděla "jo dítě, to je drahá záležitost, to si já dovolit nemůžu". Já vlastně taky ne, když bych to brala rozumem. Ale jsem MOC ráda, že jsem nad tím až TOLIK nepřemýšlela a jsem MOC ráda, že dceru mám a udělám všechno proto, aby se měla co nejlíp přese všechny neduhy a nástrahy a přesto, že nejsem žádná nadprůměrně vydělávající matka! ~x~
martas
  • 
3.5.2011 20:31:15
chtěla bych jí vidět, jak po kojení v noci, vstávat v noci 3 - 4, ráno v pět vstávat a jít makat do továrny na linku
3.5.2011 19:08:28
Ahoj všem, mně náhodou ta rodičovská dovolená stoprocentně vyhovuje,jsem doma už více než pět let se dvěma dětma, starší dcerka nechodí do školky a normálně se jí doma věnujeme,kreslíme,lepíme,trénujeme logopedii,chodí na výtvarku,plavecký kurz a tanečky. Syn je ještě maličkatý,ale již si s dcerou trošku hraje,vytvořili báječný team a bezvadně se doplňují, teď se chystám do práce,ale na zkrácený úvazek a v době,kdy už dceru dám na polednedne do školky a s babičkami jsem domluvila hlídání syna, nemyslím si,že by mi něco uteklo,protože jsem byla s dětmi doma, jsem s nimi ráda, celou dobu jsem se víceméně udržovala "při vědomí" účtováním jedné maličkaté firmy,která mi přinesla trošku peněz a se kterou jsem strávila tak hodinu týdně, děti jsem si užívala a myslím,že si ony užily mě a že v tom ještě budeme pokračovat, děti jsem chtěla, a proto nevidím nic špatného na tom,že jsem s nimi byla tak dlouho doma, ostatně,napracuji se ještě dost....Osobně bych ještě doma ráda byla, ještě mi rodičák ani nekonči,ale dětičky jsou drahá záležitost,tak bude fajn,si něco přivydělat a opět se dostat do oboru...Ale výhledově zmizím z domova na osm hodin týdně,což nepředstavuje pro syna velkou zátěž,myslím,že pak nám děti najednou vyrostou a takhle,jak jsme si je teď mohly užít,si je už nikdy neužijeme...,pak nám už totiž nebudou moc potřebovat a tím největším,nejlepším a neúžasnějším už pro ně asi máma nebude...
ZoeR
  • 
3.5.2011 16:08:40
Napadá mě ještě, že bychom si měli uvědomit, že většině připadá správný právě ten model, který podporuje stát, ve kterém člověk žije. Vždycky se totiž rozhodujeme v kontextu společnosti, ve které žijeme. Není to tak dlouho, co v ČR byla mateřská dvouletá. Kdybychom měli francouzský model, budeme vycházet z něj a nebude nám to připadat divné. Obhajujeme to, na co jsme zvyklé a lidé, kteří vybočí, jsou většinou neakceptováni, dokud si většina na novinku nezvykne. Veškeré názory a postoje tady jsou proto jen a jen otázkou osobní míry tolerance. Nikdo z nás neví, který model je správný a dost možná, že žádný z nich.....
ZoeR
  • 
3.5.2011 16:02:44
Souhlasím víceméně s tím, co píšete, ale pokud čtu správně, tak při RD pracujete, tj. nejste 3 roky doma bez kontaktu s prací. Myslím, že autorka zpochybňovala spíš tuto variantu (mě osobně nevadí ani ta, každý ať si dělá, co chce).
Já osobně jsem se prvnímu dítěti věnovala až do zblbnutí a také jsem v roce mazala na 3 dny do práce, hlídala babička, kterou miluje a dodnes s ní má úzký vztah (jsem za to ráda, přestože jde o tchyni :-)). Nijak neutrpěl, a to je to pěkný cíťa. S druhým jsem odbourala vše, co nesnáším - mateřská centra, pískoviště a nechávám ho občas taky hrát si po svém a pořád mu něco necpu - a hele, na rodičovské jsem dva roky, občas pracuju na volné noze, zpět do své práce se nehrnu a je mi skvěle....ale na rovinu - z hlediska financí nemusím, volná noha mi perfektně vyhovuje a relativně i vydělám, tj. opravdu nejsem jen doma a mám fantastickou chůvu na tři dopoledne, kdy si dělám naprosto co chci. Pokud bych toto neměla, byla bych už dávno v práci...mě stačilo si přiznat, co dělat nechci a nebudu a co naopak budu a chci a veškerá frustrace je pryč.
3.5.2011 10:10:38
taky souhlasím~g~
petrachl
3.5.2011 8:23:40
Jezismarja, tady jak nekdo vyslovi jiny nazor nebo nedej boze uvede priklad, jak je to v jine zemi, tak ho za to ceske matky rozcupuji na kousky! Ja si myslim, ze to autorka clanku napsala hezky. Take ziji v zahranici a take jsem se po prvnim diteti vratila do prace za 3 mesice. Je to opravdu otazka volby, nekoho to bavi popelit se doma s detmi, nekoho ne. V Cechach to moc o volbe neni, nejsou zadne prace na pul uvazku a - ruku na srdce - vetsina ceskych chlapu to s pomoci manzelce s detmi a domacnosti zrovna neprehani. Takze maminkam nezbyde nic jineho, nez byt cele ty roky doma, at uz se v tom vyzivaji nebo ne. Jen bych chtela podotknout, ze navratem do prace neznamena, ze jsem prestala sve dite kojit a ze mu tim byla odeprena materska laska a pece. Vyrusta z nej sebevedomy jedinec, ktery se ve spolecnosti neztrati a ktery je na svuj vek neuveritelne vyspely. Musim ovsem rict, ze chodil do zarizeni jen 2x tydne, zbytek se postaral manzel. Prospelo to cele rodine, jednak financne, jednak mne osobne, nebot jit obcas do prace bylo moje povyrazeni. Ted jsem doma s druhym ditetem, je mu 6 mesicu a zatim nemam potrebu se vracet do prace, mozna pristi rok. Nic me totiz netlaci a pekne si to uzivam. Az budu citit potrebu jit se trochu realizovat, tak pujdu. Nastesti mam na vyber. Mam spoustu ceskych kamaradek na materske dovolene a kdyby mely tu moznost, udelaly by to stejne.
3.5.2011 1:58:31
Souhlasím... A především s tím, že je to "o mamince". O tom, že když poslouchá sebe a své přirozené instinkty, ne ty společensky vnucené - ať již z toho či opačného úhlu pohledu - vždycky bude vědět, co doopravdy chce a co je dobré pro ni - a tudíž i pro to malé...
Mám pocit, že někdy v dnešní přetechnizované moderní době příliš uvažujeme jen mozkem, anylyticky, ve smyslu - co to přinese a co vezme, a na pocity, emoce a instinkty nějak nezbývá prostor. Já jsem doma se svým prvním mimi, mám nádhernou roční holčičku, a přitom - převážně z domu - pracuji. Byla jsem zvyklá být hodně "akční", takže mi teď oproti bývalému stavu na mateřské občas "zakrňuje mozek", ale na druhou stranu mám občas (spíš často :-))výčitky svědomí, že se malé nevěnuji dost... A to přesto, že to okolí vidí obráceně.
Takže nakonec je to opravdu o tom: udělejme si to každá tak, jak to cítíme, jak z toho jsme a budeme v pohodě - nejen teď, ale i za 5, 10, 30 let.... protože ten čas, který se svým děťátkem strávíme, či nestrávíme, už se NIKDY nevrátí... A já výčitky svědomí mít nechci :-) Jsem s malou šťastná, chtěla bych s ní být doma klidně až do 1.třídy, a přitom pracovat a dál dělat to, co děláme - je opravdu hodně nošená, mazlená, spí s námi v posteli, hraju si s ní, hodně ji učím, ale přitom jezdíme 3 x týdně na cvičení či plavání, sem tam hlídání v domácím prostředí na pár chvil či hodinek s člověkem, který ji má opravdu rád, kterého zná a kterému můžu i já věřit (s babičkou, sestřenicí, taťkou...), později třeba více a jinde, ať si zvyká, že "bezpečné" je to i jinde, je v kontaktu jak s ostatními dětmi a lidmi. Prostě má všehochuť, který se nebojí ani nových lidí, ani situací, i právě proto, že je to "maminčin mazlíček" :-)
PS: Vy, která pochybujete, jak je to správně, kouknětena knížky "Princip kontinua" a Dítě jako šance pro tebe" (tahle je od p. Jordánové. zajímavé pohledy, z různých stran, a dá se z toho poskládat dobrá mozaika :-)
Tak přeju: Krásný život s Vašimi prďolkami! May
hmr
  • 
2.5.2011 22:41:44
... a na co jste tedy ty 3 VŠ za peníze daňových poplatníků studovala? Nebo jste si to předem odpracovala? Tomu moc nevěřím.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 592 [Dalších 572 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.