| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Učení - mučení

Příspěvky 110 z 87 [Dalších 77 >>]
Helena, tři dospělé děti
  • 
4.5.2009 13:41:05
Tak to prostě vemte jako fakt - i s těmi důtkami. Kdysui se tak sešly mé dospělé děti i s partnery při nějaké rodinné sešlosti a vyslechla jsem,jak se navzájem chlubili, kdo z nich měl více poznámek, důtek a podobně. Nejmladší dcera chytla důtku ve 2. třídě - byla tím pádem king.
Terreza
3.5.2009 16:26:43
Moje starší děti jsou přesně takové "nevypínací". Je to boj. Každodenní. Teď už 4. a 6. třída. Starší dítě nemá podle ped.psych.poradny žádnou SPÚ, neurolog se ve smyslu ADHD vyjádřil, ale oficiální stanovisko nenapsal. Úkoly už dcera píše samostatně, a převážně dobře, ale ostatní příprava do školy je katastrofa. Při vyučování je duchem mimo, má jen mlhavou představu o tom, co se vlastně probíralo za učivo, takže následné zkoušení a testy jsou spíše dílem zkázy. Zavedli jsme tedy ještě večerní přezkušování, kdy před kontrolou aktovky ještě chceme, aby si přečetla v učebnici a sešitě, co posledního se probíralo a pak nám to několika vlastními slovy řekla. V pololetí měla několik čtyřek. Přitom podle hodnocení je v pásmu mírného nadprůměru. Hodně věcí dokáže odvodit, má postřeh. Ale když má vyjmenovat alespoň 3 města v Jihočeském kraji, je vedle jak ta jedle.

Se synem podobně, ten je na 1. stupni a má učitelku, která s jeho dysorthografií a počínající dysleksií dokáže pracovat, je tzv. integrován, má speciální hodnocení, takže známky nejsou ten největší malér, ale tragedie je jeho zapomínání. A to má kromě notesu "k ruce" ještě spolužačku, která na pokyn paní učitelky kontroluje, zda si synek domácí úkol zapsal! V prvním čtvrtletí - napomenutí třídního učitele. Teď, v dubnu, důtka třídního učitele. Za zapomínání. I přes večerní kontroly aktovky. Kam se poděje pravítko, které je v 18h večer v aktovce a ráno v 8h tam není?!

Na rozdíl od Mateřídoušky, která na konci roku vidí pozitivní výsledek svého snažení, my vidíme poznámky, důtky a vysvědčení, které neodpovídá námi vynaložené námaze.
Hanka
  • 
2.5.2009 8:53:31
Milé maminky co tady poučujete ostatní jak mají vychovávat dítě s poruchou pozornosti, obávám se, že vůbec nechápete o čem je řeč.
Opravdu není dítě jako dítě. Pro naprostou většinu dětí jsou úkoly a další povinnosti samozřejmě opruz, na tom nic zvláštního není. Jsou ale děti s poruchou pozornosti, kterým mozek funguje trošku jinak než většině z nás. Tj. vnímají stejně intenzivně jakékoli podněty a ty je neustále vyrušují od práce a odvádějí jejich pozornost jinam. Ony nechtějí zlobit. Ony si asi i dokážou spočítat, že když se teď budou deset minut soustředit, tak si budou moci daleko déle hrát, jenže problém je v tom, že jim to soustředění nejde. Prostě je to postižení jako každé jiné, třeba když někomu chybí noha, tak taky po něm nechcete, aby vyhrával v běhu.
Představte si to takhle - Normálně funguje mozek tak, že když začne dělat nějakou práci (např. domácí úkol) tak v mozku začne intenzivně pracovat ta část, který je na vypracování úkolu potřeba (paměť, logické myšlení, záměrná pozornost atd.) a vše ostatní se utlumí - nemyslíte na jídlo, nevnímáte zvuky okolo, nemyslíte na to co se stalo dopoledne ve škole apod. Samozřejmě někomu to jde líp někomu hůř, záleží i na únavě, ale v průměru to většina lidí zvládne. Dítě s poruchou pozornosti nic takového nedokáže. Tj. přesně jak popisovala Maja - mozek takového dítěte nedokáže nic vypnout, takže ač píše úkol, úplně stejně intenzivně vnímá třeba že mu kručí v břiše, že za oknem přeletěl pták, že máma má dnes jinou vůni, že na obrázku v čítance jsou mašle které vypadají jako motýli a kdoví co ještě. Prostě ne že nechce, ale NEDOKÁŽE tyhle věci ani na chvíli vyrušit. Nám se to stává taky, ale je to daleko slabší a dokážeme to, když chceme, odstranit. Oni jen ve zcela vzácných situacích, kdy je něco fakt strašně moc baví - třeba nějaká počítačová hra. Proto je tak milujou, protože to jsou jediné chvíle, kdy jejich mozek dokáže na chvíli vypnout. Zpravidla to bohužel není domácí úkol.

Takže jediné co může rodič dělat je mít nekonečnou trpělivost, zrušit rušivé podněty z pokoje (vypnout rádia, televize, uklidit stůl - ideální je čistý stůl, holé bílé stěny...) a i tak dítěti v hlavě ještě zbude spousta vjemů, které bude pořád registrovat mimo úkol.
Obvykle jde o diagnózu ADHD (hyperaktivita spojena s poruchou pozornosti) ale může jít i o čirou poruchu pozornosti bez hyperaktivity. Rodičovství takových dětí je o dost náročnější než jiných, tak prosím mějte pochopení. Tyto maminky jsou zákonitě daleko frustrovanější a vyčerpanější než rodiče víceméně standardních dětí. A nejlepší je, když jim to okolí ještě dává sežrat ve stylu "kdybyste vychovávali jako my, tak takové problémy nemáte..." To je fakt pěkná podpásovka!

Martina, 2 kluci
29.4.2009 14:48:25
Lído, jsem taky ráda, že nejsem jediná:-)
Ve škole učím děti taky tak - jsem úžasně vcítivá, ochotná cokoliv vysvětlit desetkrát, respektovat limity a schopnosti jednotlivců...ovšem jen tehdy, když ten "jednotlivec" pracuje nejusilovněji, jak může, a stejně to nechápe. Pokud se flinká, čučí do zdi a čeká, až skončí hodina, nevysvětlím mu navíc NIC, neumí to a má blbý známky. Nedělá úkol, neprocvičí si to, dostane jiný 3x delší. Většina žáků má u mě pohodu, rychle pochopili, že se mají královsky, matice rozumí, když se aspoň tváří soustředěně a zaujatě~:-D
Dobra1
29.4.2009 14:22:17
Samozrejme s prestavkama. Kdyz chtela vstat, mohla, ale s tim, ze se okamzite vrati k tomu, od ceho utekla. Takze v zapeti se znovu ozvalo "kakat" a sla si znovu sama sednout. Trvalo ji 4 hodiny, nez byla ochotna vymenit nocnik za uklizeni veci, ktere roztahala (samozrejme s dopomoci, v jejim veku). Proste si sama vyzkousela, ze se ji tento typ uniku nevyplati.
agnes, syn 11 let
  • 
29.4.2009 11:34:48
Jako bych četla o nás:-) Úplně totožné! Syn je hyperaktivní a má ADHD a učení je pro nás opravdu mučení...
29.4.2009 10:28:48
Milé maminky,občas se kochám nad těmito vašimi stránkami a jsem šťastná,že ještě žije spoustu rozumných žen v této zemi.Je to skvělé,mít se s kým poradit.Když jsme s mužem vychovávali naše děti před 40 roky,tak nám radily jen naše maminky,sice upřímně,ale občas špatně.Chci vás jen povzbudit,abyste vytrvaly, z našich synů jsou teď bezvadní tátové a živitelé rodin a tyto výchovné metody jsme si se všemi 5 dětmi užili dosyta. Ale stojí to za námahu a my teď vidíme výsledky našeho manželství a výchovy a radujeme se s nimi.
29.4.2009 8:19:15
Mladší mimčo jsem oblékla starší Barunka se oblékla sama, ale vše měla v komínku nachystáno, nebylo na výběr. Vstát dřív neznamená o několik hodin jen tak aby jsi vše stíhala i za předpokladu, že se ti dítě šprajcne, já musela tak brzy abych stihla to mimčo dát znovu spát a Barunku taktéž...
Jak říká jeden známý psycholog "na každou věc si ten kdo nezvládá najde nějakou výmluvu, vše je řešitelné"
Přeji ti aby se ti dařilo a hezký den
Lída+2
29.4.2009 5:58:55
MArtino,to jsem ráda, že nejsem krkavčice jediná...~b~
Jé jak mě tenkrát 3letý Luk točil....a udělal to párkrát...dělatto denně skončím v blázinci......a v první krásně odklusal udělat co měl,aby měl klid.....~;)

To hnusný tváření a ignorace je nejlepší......a když si vzpoměnu jak ho vždycky naprdlo , když jsem tu minutku posunula to jsem se zase bavila já~t~ do té doby se určitě bavil on.....ale já na sobě dříví štípat nenechám.....~d~

Včera jsem ještě dumala o tom čtení......mají číst 10-15minut denně(my třeba už nečtem..neb syn si čte už měsíc sám večer v posteli a čte si nahlas sám 45minut takže netřeba..).....asi bych natáhla minutku a pokud by blbnul čas bych zdvojnásobila..myslím, že by stačilo párkrát a rozmysleli si to~t~~t~ aspoň to zkusit....
stará Marie
28.4.2009 21:44:55
Zuzuk, píšeš "oblékla jsem" - no jo, tak ono je snadnější obléknout polospící děti, než přimět dítě již již bdící (a starší navíc), aby se obléklo samo. To bych jako příklad neuváděla. A taky myslím, že radit někomu, aby si vstal o dvě tři hodiny dřív pro případ, že se dítěti nebude chtít oblékat, je úplně absurdní.
 Příspěvky 110 z 87 [Dalších 77 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.