| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vstup do života

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 896 [Dalších 876 >>]
16.6.2008 21:22:05
Myslím, že jako žákyňka se chtěla Lucka podělit o svoje dojmy z této praxe na šestinedělí a né tady vyvolat takovéhle šílené diskuze, které někdy zabíhají až do absurdit.
Luci, fandím Ti ať je z Tebe prima dětská sestřička a z některých trapných příspěvků v této diskuzi si vůbec nic nedělej:-)hormony tady pěkně řádí :-));)
madelaine
16.6.2008 21:06:17
Sylvie, já bych řekla, že když se dva dospělí, svéprávní lidi mezi sebou domluví, že si občas nařežou, tak tím žádný zákon neporušují :).
Mně osobně mnohem víc vadí fyzické tresty u dětí, ale tohle téma kupodivu 80 % české veřejnosti nechává chladnou. Ne že bych se chtěla zastávat domácích násilníků, ale to, jak jsi to formulovala: „právo někoho nechat si dát jednu přesdržku“, bych opravdu do domácího násilí nezahrnovala.

Cizinko, já nevidím žádný problém. Ty máš pravdu a já mám pravdu. Tím bychom mohli tuhle neplodnou diskusi ukončit.

16.6.2008 20:37:09
Madelain, někomu vyhovuje, když mu partner občas nějakou vrazí. Tak snad abychom se zase začali tvářit, že domácí násilí je OK, abychom neporušovali právo někoho nechat si dát jednu přesdržku?
cizinka1
16.6.2008 20:26:15
Madelaine,

Odpovidam to po treti: Pravo tech lidi absolutne nikdo neporusuje. Staci na otazku odpovedet, at si zdravotnici delaji co povazuji za vhodne. Informacni letaky smeji necist.

Nevim, zda takove lidi existuji, ale vazne, v cem vidis problem?
madelaine
16.6.2008 20:21:30
Cizinko, zkus nebrat všechno tak doslova. Tohle je jen diskuse laiků, ok?
Třeba někdo o to nestojí, aby se ho zdravotník ptal, co smí a co nesmí. Třeba někomu vyhovuje, když za něj rozhodne někdo další, nebo osud… ale já vím, to už zase porušuje nějaký zákon… Tak snad aby takoví lidi založili nějaký spolek a usilovali o svá práva, ne??

cizinka1
16.6.2008 19:42:13
Madelaine,

To hlavni bylo o citech a pravde obecne. Ale tvoji namitku "ale zase musíš respektovat, že někdo o to nestojí a spoléhá na instinkty, a klidně s asistencí doktora", nechapu. Na co z toho, co jsem psala, se vztahuje? Prece na jakou koliv otazku zdravotnika, jestli se neco smi, muzes odpovedet, at dela co povazuje za vhodne. Ty nekdy ode mne cetla nejake prohlaseni proti doktorum a porodum v porodnicich?

cizinka1
16.6.2008 19:15:34
Madelaine,

No, v nekterych vecech pravdu proste mam: zakony, ktere plati v CR staci si overit, ze jo. Pokud tvoje pocity mi tohle pravo odepira, a dokonce nazyva moje pozadavky nadstandardnimi ci nejak jeste neslusneji, myslim si, ze tvoje pocity proste se myli.

Co se tyka medicinskych postupu: tam ochotne priznam, ze absolutni pravda neexistuje, jako neexistuje absolutne bezpecny postup, existuji jiste soubory evidence (take snadne overitelne), ktere vsak nemuzou universalne pokryt individualnich zdravotnich, psychickych a vkusovych potreb. Prave proto jsem pro maximalni liberalizaci sluzeb a partnersky vztah mezi poskytovatelem sluzeb, ktery ze zakona musi informovat vsechstranne, a klientkou, ktera nemusi ze zakona z vlastni iniciativy vedet nic, ale pravo na volbu a zodpovednost pred sebou a prip. svym ditetem ma jen proto, ze bude s tim zit zbytek zivota, a zna sebe nejlepe.

Co se tyka pocitu kolem neonatologie a pece o novorozence: tady bych rekla, ze existuji soubory nahromazdenych evidenci vuci kterym se clovek musi udivene ptat: proc spolecnost je citlivejsi k pravum zvirat, treba malych kotat, ale tak necitliva k lidskemu mladeti? Ja chapu, ze zakladni potreba novorozence: materska blizkost, neni vzdy realizovatelna, a neobvinuji matky a zdravotniky plosne, ale ty plne sesterny a hromadne voziky v porodnicich jsou mi podezrele. Je to otazka slozita, jak krutost se stava normalni, pri tom kdyz sestry "jen" delaji svoji praci, matky spolehaji na vseobecnou praxi, a vlastne o tom nikdo moc nepremysli. Sceny na vecernicku, jak v porodnici zhromazdene mimina hromadne breci se zdaji jen roztomile - jaksi tak prece to je, je normalni, ze mimina breci.
madelaine
16.6.2008 18:52:05
Cizinko, nic proti informovanosti, ale zase musíš respektovat, že někdo o to nestojí a spoléhá na instinkty, a klidně s asistencí doktora!! Prostě si bojuj, ale nemysli si, že ty jediná máš pravdu.
Některé pocity se nedají podpořit argumenty, což ještě neznamená, že to jejich váhu snižuje.

16.6.2008 17:00:27
Madealine, jakmile sem přispěla Lucie, byla Cizinka první, kdo vyjádřil politování nad nedorozuměním, akceptovala tím (na rozdíl ode mne třeba), že Lucie ex post prohlásila, že to všecko všecičko matky chtěly a věděly a že to tam byl jeden veselý porodnicový dýchánek příjemně naladěných a spokojených matek:)
cizinka1
16.6.2008 16:55:32
Madelaine, ja nemam za co se omlouvat Lucce. Kritizovala jsem o tom "jak se to dela". A at Lucka to zazila nebo ne - dela se to doposud.

Ne, nemyslim ze rodit smi jen zeny s VS. Naopak, nepokladam za normalni, ze v soucasnym svete musime vystudovat porodnictvi, nejlepe v zemi, kde se chystame rodit, abychom si mohly vybrat opravdu dobre sluzby. Vis, jestli Lucka mela instrukce nejenom se svolenim matky odvest miminka na drasticky odber krvi z hlavicky, ale i rozdavat informacni letaky o tom, na co tenhle odber se dela, a jake jsou alternativy (s paticky), tak tolik tech miminek v hromadnem voziku bez matek by nebylo. Ten clanek popsal opravdu desnou realitu, za kterou Lucka nemuze, ale zmenit ji by slo pri trose dobre vuli zdravotniku a informovanosti matek.

Je opravdu nestesti, kdyz lidi informovanost berou jako povysenost. Kdyby nevidela duvod se podelit znalostmi a prosazovat princip opravdu informovaneho souhlasu u budoucich zdravotniku (!), tady bych nevenovala svuj volny cas. Si zalibene bych vrkala na diskusi Porod doma, se zenskymi, s kterym jsem na stejne vlne.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 896 [Dalších 876 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.