| • |
4.2.2008 14:37:15
Honzíkovi je 5 měsíců a už od narození používám kalhotkové látkové pleny (froté a flanel a biobavlna) s kombinací se svrchními vlněnými kalhotkami. V porodnici, pak týden v nemocnici a asi 2 víkendy měl jednorázovky.
Moje zkušenosti a poznatky (výhody i nevýhody): -- pleny vyvářím, sice odchází trochu suché zipy, ale mám lepší pocit -- pleny suším na sušáku a nežehlím (chce to cca 12 hodin) -- používám kombinaci kalhotky + vkládací plena + separační vložka -- separační vložka Anička (30 Kč) se mi nelíbila (taková syntetická) a stolice byla taková rozmazaná, jinak mám separačky cca za 150 Kč - pokud nejsou pokakané, tak peru s plínama na 90 -- peru v mýdlových ořechách + žlučové mýdlo na skrvny -- v plence vydrží celou noc -- nikdy se mi neprokal až na záda jako téměř pokaždé u jednorázovek -- nikdy nebyl opruzený, u jednorázovek jsem měla pocit, že se mu zhoršila pokožka, ale rychle jsem přešla na látkovky a zlepšilo se to -- PUR svrchní kalhotky mají horší vlastnosti než ty vlněné (mám je jako náhradní) -- v látkovkách je hůře pohyblivý (zatím spíše nepohyblivý), ale spí klidněji a stejně kvůli kyčlím musí mít široké balení -- v látkovkách potřebuje min. o 1 číslo větší dupačky (jsou objemnější) -- v látkovkách nejdou zapnout bodíčka (nedávno jsem koupila prodlužovač na ty patentky, aby až bude tepleji nemusel mít dupačky) -- když jedu někam na celý den, tak to chce igelitku navíc -- přebalování mi přijde s látkovými plenami o něco jednodušší (připravím si ty tři vrstvy a zapnu), u jednorázovek mi to klouže, musím kontrolovat, jak je to podél nožiček, a H. vždycky zatne bříško, takže napoprvé se mi to skoro nikdy nepodařilo -- v látkovce se lépe drží, je takový stabilnější -- froté a biobavlna mi přijdou lepší (pružnější, lépe sajou), ty flanelky mi úplně nevyhovují, ale jsou menší A důvod, proč mám látkovky? - odpuzujeme mě ta chemie v těch jednorázovkách a přijde mi to ekologičtější, přece jen kamion plen z jednoho miminka je hrůza. Kdybych měla možnost kompostovat, tak bych zkusila ty jednorázové ekologické, ale při házení do popelnice mi to ztrácí efekt. A závěrem, přebaluje i manžel a ty látkovky má raději. A abych nezapomněla, chodím do práce - cca 2x až 3x týdně na celý den i s malým (normálně bych to stihla za kratší dobu, ale moc to s ním nejde ). |
Jíťa |
| • |
4.2.2008 13:11:14
Používám jednorázovky, a skutečně jsou pro mě velká úspora času.
U první dcery (16 let) jsem měla látkové - klasické čtvercové - tehdy ani jiné nebyly a jednorázovky byly nehorázně drahé. Měla jsem jich 60 a pralo se denně, v kýblu v koupelně neskutečně smrděly a taktéž se musely žehlit. Kromě toho byla holka neustále opruzená. U druhého miminka jsem najela na jednorázovky a nemůžu jsem spokojená já i mimi. K používání těch nových froté: určitě s nimi není složitější a časově náročnější manipulace než s jednorázovkami, pokud je nemusíte žehlit. U nás je dost tvrdá voda. Nevyžehlený froté ručník je sakra poznat od vyžehleného, aviváž - neaviváž. Takže pokud nechci dávat dítěti na prdelku něco, co na dotyk připomíná struhadlo, musela bych ty plíny žehhlit a do toho se mi fakt nechce. |
3mari |
|
|
3.2.2008 23:59:59
Souhlasím s Insuli - moje dítko je atopik (takže má kůži velmi citlivou) a přesto při používání Pampersek opruzené není. Jenom je potřeba dodržet následující postup - zadeček VŽDYCKY před použitím mastičky důkladně osušit nebo nechat chvilku provětrat, aby opravdu vyschl. Ve chvíli, kdy jen otřete vlhčeným kapesníčkem a hned lupnete mastičku a plínu, tam totiž tu zbývající vlhkost (byť minimální) jakoby zakonzervujete a opruzenina je tam... nevím, jak to funguje u těch látkovek, protože se řadím k těm maminám, které sice v těhotenství byly přesvědčeny o tom, jak budou podporovat ekologii a nebudou používat pampersky, ale po čase nějak "nenápadně" přešly k jednorázovkám a už si je nenechaly vzít
) Jelikož ten ušteřený čas a "pohodlíčko", kdy pokajděnou plínu jen chytnu a vyhodím, je nějak k nezaplacení (kor když máte chronického nespavce, který je při domácích pracech těžce nespolupracující, takže nakonec všechnu práci po domácnosti dělám cca od půl jedenácté večer do....jak je potřeba :-( ). No prostě shrnuto - přešla jsem pružně k názoru, který se tu už párkrát objevil, že totiž jinak šetříme živ. prostředí, jak se dá (takže třídíme odpad, nejezdíme do práce autem, i když by to bylo pohodlné, ale oba pěkně tramvají atd.), takže tenhle jeden neekologický "úlet" si můžem dovolit Takže jen píšu tu moji zkušenost, jak to dělám s jednorázovkou, aby se zadeček neoprudil, mně to takhle funguje, tak třeba to někomu taky pomůže řešit problém s orpuzeninami. |
Liaa |
|
|
3.2.2008 20:31:02
Šárko, a můžu se teď zeptat já? Co ty na to, že gelový absorbent obsažený v jednorázových plenách, se dřív používal i v dámských tamponech - a byl tam zakázaný, protože byl dáván do souvislosti se vznikem rakoviny děložního čípku?
|
mikule, 3 holčičky |
| • |
3.2.2008 8:57:52
Já mám studnu a žumpu
) |
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
2.2.2008 22:31:21
Tj. kdyby sis v létě dala na sebe vlhké/mokré bavlněné triko a na to svetr, tak ti bude docela fajn, rozhodně víc než když budeš obalená nacucaným gelem a papírem :)
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
2.2.2008 22:28:56
Marki, fakt jo - ověřeno měřením pomocí sondy, až o 2 stupně celsia. Protože skrz ně větrá ta mokrá plenka a vlastně se tím ochlazuje ...
|
|
|
2.2.2008 22:22:05
A to chcete jako říct, že ve vlňáčkách je teplota nižší než v jednorázovkách. To bych se docela divila. Mám naopak pocit, že těm dětem například v létě musí být docela horko - vezměte si ve vedru vlněný svetr .......
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
2.2.2008 20:54:03
Tak zrovna vícevrstvé, když se ti něco nezdá, můžeš vyprat i na těch 90 (ono teda všechny to občasné přeprání snesou, jak některé vyzkoušely). A kdyby plísně vážně na dítě přeskákaly, tak to celkem rychle poznáš a zasáhneš. To slavné žehlení po obou stranách ... no, ono je hlavně na změkčení, fakt není nutné, ty vyprané a suché plíny jsou zhruba stejně prosty bakterií a plísní jako jednorázová plenka - jak moc víš, kde je vyrábějí, kdo a jak na ně sahá, hygienické atesty na výrobek pro děti do tří let nemají ...
Zrovna u vícevrstvých jsou ty vrstvy poměrně tenké, asi jako u u klasického čtverce, tak si schválně vyzkoušej, jak rychle a důkladně vyschne klasická čtvercovka, když ji po vyprání třikrát složíš (nebo pereš složenou). Není to tak dlouho, jak by se mohlo zdát. A žmolky - no ven se dostanou stejně snadno jako dovnitř :) Co tím chci říct - když ty pleny máš v ruce a pracuješ s nimi, tak prostě víš, jak se chovají, kdy jsou suché atd. Popsat to jde výrazně hůř. |
šárka |
| • |
2.2.2008 20:12:42
no právě že neignorovala, jsou i plenky mnohovrstvé (popolini 8/4 vrstvy) a fakt nevím, jak dobře proschnou a jak se chovají MEZI používáním. právě proto, že říkáš, že při ÚPLNÉM proschnutí nehrozí množení e.coli (co plísně?) je to jiné než u čtvercových plen, které prožehlíš z obou stran a žmolky z látky odplavou.
|
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.