Stáňa + Vojta 4r |
| • |
8.2.2007 9:39:10
Ahoj, já jsem se vrátila do práce na 1/2 úvazek když bylo Vojtíškovi 1/2 roku a manžel chodil do práce. Střídaly jsme se o malého. Oba děláme na směny, já pravidelné 12.hodin, manžel nepravidelně dlouhé. Oba jme zaměstnaní u Českých drah, takže povolání zodpovědné, ale krásné. Chce to chlapovi důvěřovat a dát mu prostor, dokud jsme neměly děti tak neznal co to je uklidit, vyprat, vyžehlit,práce v domku a na zahradě byla mojí starostí, on je tu typicky chlapskou, ale toto ho naučilo, je fakt že neuvaří svíčkovou či jiné omáčky, ale tak aby jsme se najedly to vždy jde. Prádlo na vyprání třídí až moc pečlivě a žehlí věci které se žehlit nemusí, uklízí taky dle svých představ, ale já jen trpělivě mlčím a když se mi to nelíbí tak to udělám sama, ale jinak mu nechávám prostor.Kdo dělá směny tak ví jaké to je nespat před a po nočních, a v práci se maximálně soustředit, je to těžké pro nás oba. V červenci se nám narodí 2 dítě a od prosince já jdu na plný úvazek zpět do práce a manžel na 1/2. Opět se budeme střídat o děti. Vojtíšek chodí do školky 3 km do sousední vesnice, takže to bude těžší o to ranní případné přispání s mimčem. To že já se vrátím na plno a manžel na 1/2 navrhl on sám. Chce to jen trpělivost a muži důvěřovat a svou představu o naklizeném domečku a upravené zahrádce opět přesunu o pár let, vždyt´život už je takový. Musím být ráda že je takto ochotný a ne jak před 30 roky kdy žena byla s dětmi doma a chlapovi děti utekly tzv. mezi prsty.
|
Vanda |
| • |
30.1.2007 21:06:13
abych se tedy ještě vložila do diskuse:
Skutečně jsem reagovala na příspěvek: "OBcas vyluxuje, ale nevidi bordel, tak luxuje az kdyz to reknu potreti - sam od sebe ne.. neuvari, tedy jednuducha jidla jako file a brambor jo, ale svickovou ne, neupece, vypere , kdyz mu nandam pradlo do pracky a on ma jen stisknout knofli, pak je schopen i povesit (ale desive, takze zehleni zabere 2x tolik casu) nevyzehli...." a ještě na jeden podobný, kde se někdo chlubil kuchařskou neschopností svého muže. Neříkám, že to má caira špatně, říkám, že pokud se jí něco nelíbí, tak si to má zařídit jinak; pokud je s tímto stavem spokojená, pak není co řešit. Auto nemáme, jsme v dosahu veřejné dopravy, takže výměnu oleje neřešíme. Nemyslím si, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Jako u cizinky, já i můj muž jsme ze Země. Nepopírám, že mezi mužem a ženou jsou rozdíly, co se mi ale nelíbí je zneužívání této "teorie" v případě, kdy si to někdo jen chce zjednodušit nebo druhé pohlaví nějak "trefně charakterizovat"... jako třeba "chlapům to praní stejně nikdy nepůjde, oni jsou ti lovci" nebo "ženský jsou všechny strašně ukecaný a řídí se jenom nějakými pocity". Chlapi jsou taky inteligentní a praktičtí tvorové, pro průměrně inteligentního muže prostě nevidím překážku v tom, aby uměl takové primitivní úkony. Něco jiného je, když mu to maminka a pak manželka neustále vtlouká do hlavy, jak je nemotornej a že si to radši všechno dělá sama. S tím rozdělením/nerozdělením prací bych chtěla zdůraznit, že jste smrskli dohromady dvě různé kategorie, tj. práce občasné/sezónní (výměna oleje, motorová pila, vyřizování na úřadech apod.) a práce pravidelné, tj. každodenní/týdenní (mytí nádobí, praní, vysávání, přebalování dítěte, vaření, mytí podlah...). Tedy to, že jsme partneři, neznamená, že se musíme v sezónních pracech pravidelně střídat, já musím řezat motorovou pilou a manžel musí vyřizovat pojištění. V tomto případě je třeba i vhodné si úkoly rozdělit tak, aby to jeden měl "líp zvládnuto", měl třeba přehled o těch úřadech atd. Ale uvědomme si, že toto jsou práce které je třeba udělat jednou za čas a jak jsem říkala, důležité na nich je, že nepředstavují takovou tu "ubíjející rutinu". Každej děláme nějakou tu sezónní práci. Ale nesmí to být tak, že jeden jenom dělá ty sezónní práce kolem baráku... v květnu natře plot, v červnu vymění olej, v říjnu přezuje pneumatiky, v listopadu seřadí hrábě v kůlně a druhý sám celý rok denně myje nádobí, vaří a má na hrbu celé to množství té domácí rutiny. U prací, které se provádějí denně/často si prostě myslím, že to musí umět oba. Protože domácnost musí fungovat pořád (jasně že je to možné dělat i tak, že když žena onemocní, tak muž jí 2 týdny v restauraci a manželka pak po návratu z nemocnice tráví týden asanací bordelu... ale já prostě toto nemám zapotřebí). Neznamená to, že se ve všem ti dva musí přesně napůl střídat "včera jsem myla já, dneska musíš ty", důležitá je možnost vzájemné zástupnosti. Jasně že si to pak třeba i nějak rozdělíme (jako třeba že já umývám nádobí častěji než muž a on zase víc vysává, protože já jsem alergik, můj muž třeba častěji smaží řízky než já)... tady jde o tu MOŽNOST ZÁSTUPU. Mámě je dnes blbě, ale svět se nezastaví, děti dostanou najíst a půjdou zítra v čistým oblečení do školy tak jako kterýkoli jiný den. Všechno co tím chci říci, je, že prostě mně nevyhovuje model, kdy jeden z partnerů občas vyzobne nějaké to vyměnění oleje v autě, ořeže stromy, přezuje pneumatiky a druhý musí dělat všechny každodenní práce doma. To prostě není spravedlivé dělení. Máme to tak, že sezonní práce máme vesměs nějak rozdělené (já taky víc lítám po úřadech, manžel zase řeší větší průsery s PC... ale můžeme se v tom i zastoupit) a domácí každodenní úkony prostě děláme oba jak máme čas tak, aby to doma šlapalo. Takže si to zařiďte jak to vyhovuje právě vám a pokud se vám něco nelíbí, tak problém řešte s partnerem. |
cizinka1 |
|
28.1.2007 12:41:03
Cairo, jeste reaguji na tvoji vetu, ze pry nevidim rozdily. Ktere rozdily? Mezi vesnici a mestem nebo mezi dovednostmi muze a zeny? Vidim, ale ty rozdily jsou konvencni, podminene kulturou a zabehnutymi cinnostmi. Co se tyka dovenosti a sklonu muzu a zen, byvaji take velice individualni, a rozviji se take pod natlakem okolnosti. V Evrope je plno rodin a i celych narodu, ve kterych cele generace muzu se nevratilo z valky, nebo hodne z nich meli takove povolani jako namornik, a pri tom ty zeny jejich velice dobre se poradily se stavbou nebo opravou domu, zvladnutim cele domacnosti a zajistenim obzivy. Jak jiste vis, par Evropskych narodu po druhe svetove dovedly k prosperite prevazne ty pozustale zeny s detma. Takze jestli chces mi namluvit, ze existuji prace, ktere zena nebo muz by nezvladli, tak u mne nemas sanci, proto ze to, ze zeny si v nouzi poradily se velice dobre mam priklady z rodinne historii, a to, ze muzi take se velice dobre poradi kdyz je to jejich povinnost podle dohody, vidim u sebe doma.
Ale ani slovo jsem ti nenapsala ze delate s manzelem neco blbe. Jen to, ze zpusob, jak o tom jsi psala mohlo zbudit nepochopeni a par logickych otazek. |
cizinka1 |
|
28.1.2007 11:01:35
Cairo, jedno ze tvych zobecneni ti citovala Kubula, "chlapi jsou z Marsu a zeny z Venuse" je zobecneni, "chlapi jsou pohodari" je take zobecneni. Pak (ale pozdeji) jsi nam vysvetlila, ze jde o vesnicke okoli, o lidech, kteri jeste ziji vesnickem zivotem. OK. Chapes, ze v meste, anebo v rodinach, ktere svoje vesnicke hospodarstvi omezily je to jinak. OK. Ale zbylo vubec otazka, proc pak jsi psala, ze tvuj chlap nevari a neuklizi, pokud jeho povinnosti je se starat o kraliky???? Vis, muj manzel nikomu nevypravi, ze ja to neumim s motorovkou, to by si sklidil udiv proc to ho vubec napadlo, ze? Vis je rozdil mezi normalni rozdeleni prace v ruznych socialnich prostredich, a udrzovanim pitomych stereotypech o sve vlastni genderove sikovnosti a nesikovnosti tech druzich.
Co se tyka svobody projevu, diskuse je proto aby se diskustovalo, a ku podivu k te svobode slova ta diskuse patri stejne tak, jako svoboda nazoru:-). |
Milada. |
|
|
28.1.2007 10:49:54
Cairo,
nezlob se, ale co je zase tohle: "Můj chlap nikdy nebude muset umet prat" - ted si proste predstav, ze Ty budes 2 mesice v nemocnici se zlomenou nohou, doma nebudete mit nikoho, kdo se bude o pradlo starat (napriklad babicka). Kdo se tedy bude o pradlo starat, kdyz mas deti male? Snad se i Tvuj manzel nauci tridit pradlo a zmacknout knoflik u pracky. MMCH, treba i muj tchan se to po ovdoveni naucil. Stejne tak se naucil varit. A zadny takovy, ze NIKDY to a to nebude muset. Proste nouze naucila i Dalibora houslim :-) a nikdy nerikej nikdy :-) |
cizinka1 |
|
28.1.2007 10:43:52
Cairo, umis ty vubec cist (ve smyslu ze take rozumis co ctes)? Kde jsem kritizovala model tveho souziti? Jsem ti vysvetlila proc jsi vyvolala reakci Kubuly a Vandy.
|
|
|
28.1.2007 10:15:23
Velky souhlas, ja bych to uz snad nevysvetlila lepe.
Dik |
|
|
28.1.2007 9:53:21
pardon MNĚ by to musel vysvětlit
|
|
|
28.1.2007 9:52:37
Janino, já teda nemám doma stejnýho chlapa jako Caira - ten můj např. uvaří cokoli a umí vyprat.
Ale je fakt, že bydlíme na vsi a máme spoustu práce okolo baráku, kde jsou ty práce, který jako ženská prostě nezvládnu - např. to zmiňovaný dřevo - topíme jen dřevem a nadělat ho na celou zimu neznamená naštípat pár polínek, ale pokácet stromy, nařezat na metrový kusy, naložit na traktor, vyložit, nařezat na půlmetrový kusy, naštípat. Já jsem schopná tak navozit naštípaný půlmetrový špalky kolečkem do dílny, kde je kotel. Pětimetrovej výkop kvůli poruchový kanalizaci taky dělal manžel. Asi bych to zvládla, ale trvalo by mi to nejmíň dvakrát delší dobu a upřímně radši mezitim budu třídit ty hračky nebo vařit. Já jsem jeden čas chtěla dělat věci napůl, ale ukázalo se, že to je blbost, protože když manžel jednou vyměňoval pojistku v autě, je časově výhodnější, aby to podruhý udělal zase on, protože mě by to musel vysvětlit (jako to předtim někdo vysvětlil jemu, nebo strávil nějakej čas tim, že na to musel přijít). Takže když to udělá zase on, prostě to šetří čas. Zrovna tak když jsem jednou pojistku na auto zařizovala já, je časově výhodnější, abych to podruhý zase udělala já, protože jinak bych jemu musela vysvětlit (nebo on by si musel najít na netu) co a jak. Takže u nárazových prací si myslim, že má jejich dělba smysl kvůli úspoře času. Zbejvaj práce, který zvládnou jednoznačně oba (jako je třeba vytírání, praní, vaření), tak ty dělá ten, kdo zrovna nedělá nějakou práci, která z výše uvedených důvodů je "jeho". Nějak to vychází, že většinou já, protože ten manžel je ve specifických pracech nějak zaměstnanější (teď konkrétně obíhá úřady kvůli stavbě domu - dohodli jsme se, že to udělá on, protože kdybychom to dělali napůl, hrozilo by, že přijdu na úřad, oni se mě zeptají na závěry z jinýho úřadu, kde zařizoval manžel a já bych mu volala co mu tam vlastně přesně řekli, nebo bychom strávili večer předtim tim, že by mi to vysvětloval, abych to druhej den mohla "vyřídit" jinde - takhle se mě jen ptá na různý dílčí věci, u kterých je žádoucí společný rozhodnutí). |
|
|
28.1.2007 9:19:05
NIC jsem nezobecnovala.. pokud to tak teda vyznela, tak jsem to vubec obecne nemyslela, ale U NAS a v NASEM NEJBLIZSIM OKOLI tyhle principy plati... proste jsou rozdily mezi muzi a zenami na venkove a ve mestech - maji jine povinnosti... vim o tom svem, ale to uz jsem psala. Mam pocit, ze Ty neches pochopit, ze ty rozdily existuji .-)
Ty se umis ohanet motorovkou?? napriklad...? nebo to proste k zivotu vase rodina nepotrebuje? Pochopis vubec o cem mluvim? Mj chlap nikdy nebude muset umet prat a ja mu to nebudu mit za zle, protoze umi pracovat s motorovkou - jen jsem popsala nas VYZKOUSENY model rodicovske dovolene. Chces mi mit za zle, ze jsem vyjadrila svuj nazor, ktery se zrovna neshoduje s Tvym?? No nezlob se na mne, ale i kdyz si cizinka... tady uz par let mame svobodu projevu :-) :-) |
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc
Advent na KarlštejněBeroun
Předsilvestrovský výstup na BrdoKroměříž Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.