|
|
1.10.2010 13:51:51
Dobrý den,ikdyž je tento příspěvek už dost starý,zkusím to.Mohu poprosit autora o další zkušenosti s WŠ Pardubice.Chystáme se v zimě k zápisu na tuto školu.Děkuji Lenka
|
|
|
1.10.2008 12:58:49
precti si diskusi.O tom vsem se tu pise.
|
| • |
27.5.2008 13:43:38
Ano, tato otázka mne taky zajímala, když jsem vybírala ZŠ. Řešila jsem, jestli dát dítě do klasické nebo Montessori třídy, případně školy s rozšířenou výukou jazyků. Myslím, že nejlepší je se zeptat přímo ve škole. Já se dozvěděla, že ze sedmi odcházejících dětí po páté třídě se jich pět dostalo na víceleté gymnázium.
|
tina |
| • |
24.11.2006 19:56:37
Ahoj,
treba existuji v CR montesorri skolky a predskolky, zkus se na to zeptat. |
Luboš |
| • |
23.11.2006 11:55:32
Mám možnost sledovat vývoj školství u nás už velmi dlouho, pracuji v něm.Když v Příbrami vznikala škola waldorfského typu, byl jsem rád. Přinesla novou alternativu do vzdělávání, která tady u nás neexistovala a jen jsme o ní četli a slyšeli. Každá nová věc, zejména ve školství a zdravotnictví na sebe nabaluje nedůvěru i odpor skeptiků. Tím si prošla i příbramská waldorfská škola. Ano, spousta úspěchů, neúspěchů, hledání cest. Ale škola funguje, děti do ní chodí, má už střední gymnaziální stupeň a některé učební obory (mimochodem velmi zajímavé). Nemám tam dítě a nikdy jsem neměl, jen znám bližší fungování a pedagogice a psycholgii se již věnuji nějaký pátek. Navíc se o podobné projekty zajímám. Nelze napsat, že státní školy jsou špatné a dobré. To samé nelze psát o alternativních. Nejdůležitější je však v celém vzdělávacím procesu vztah dítě - vychovatel (chcete-li pedagog, či učitel). Tím naznačuji, že vše stojí a padá s člověkem, který naše děti vzdělává a s možnostmi, které jsou dítěti a vychovateli dány legislativou, zázemím i vybavením. Jsou učitelé perfektní a jsou učitelé špatní a jsou takoví, které bych okamžitě od dětí odstarnil. A jsou ve všech školách. Tím chci zdůraznit, že vždy záleží na řediteli jaký směr dá své škole a jaké si k tomu vybere spolupracovníky. Pak mne zajímá, jak se chovají k sobě dospělí na škole, protože to se přenáší na děti. Důležitá je i estetika prostředí a klima v jednotlivých třídách. Doporučil bych rodičům zjišťovat, ptát se a třeba i několikrát výuku navštívit. Myslím, že v příbramské waldorfské škole toto není problém. A pokud se setkáte se školou, která vám to neumožní, dítě tam nedávejte. Takové zařízení není otevřené veřejnosti a není dobré. Všichni v tomto státě mi někdy připadají, že rozumí zejména třem oblastem a slyšíme "já bych to dělal takhle a takhle...". První oblastní je sport (všichni rozumí trénování a herní strategii, takže by mohli ihned trénovat národní tým), druhou je politika a třetí a pro mě nejdůležitější je školství. Co člověk, to pedagog - amatér. Ponechme tedy pedagogům jejich výsady, oni se nám také nepletou do jiných profesí. Pouze se držme při výběru školy starého známého : důvěřuj, ale prověřuj... A já bych dodal také ještě komunikuj a spolupracuj (myslím tím se školou a hlavně s učiteli).
|
dasa |
| • |
14.11.2006 10:53:42
Ahoj Davide, moc děkuji za vyjádřený názor - radu. Nakonec jsem také usoudila, že dceři nic neuteče a že ji nechci svou vlastní ctižádostí stresovat. Byla bych ráda, kdyby během základní školy přešla na víceleté gymnázium a myslím, že bude na tuto změnu více zralá právě tehdy, když do první třídy nastoupí ve svých šesti až sedmi letech (vzhledem k datu narození). Taky si myslím, že rok před nástupem do školy se dá využít návštěvami různých kroužků, nenásilnou formou výuky cizího jazyka apod...
Přeju ti moc úspěchů v tvém povolání, jak už tady na rodině bylo řečeno v jiném článku, učitelů - mužů v našem školství moc není a je to škoda. |
|
|
14.11.2006 10:30:49
Davide, jak jsem už psala, mám syna narozeného 22. 9., který do školy nastoupil v necelých šesti letech, a problémy neměl žádné. Nelze zobecňovat, "ještě má čas, ať si ještě užije dětství..." atd. Prostě zralý byl, navíc pak přeskočil čtvrtou třídu, takže je v 11 letech v sekundě osmiletého gymnázia. Jeho jediným problémem teď je, že až donedávna mu všechno šlo samo a zatím se nenaučil učit.
|
David |
| • |
14.11.2006 0:21:41
Vidím, že se ptáš, zda dát tvé říjnové dítě do školy. Jsem učitel na prvním stupni a letos mi do 1.třídy přišla holčička nar. 25.9. Rodiče si to tak přáli, poradna upozornila na možné problémy. A můj názor je, že toho má až nad hlavu. Židle i stůl jsou na ni velké, tác v jídelně neunese, zapomene vše, co je snad možné, základní návyky chování vůbec nezná, je hravá, upovídaná, vyplašená ze všeho, co se kolem děje, v tělocviku nestačí, převlékání v šatně nestíhá. Ikdyž jí učení jde, občas je duchem mimo, kouká z okna, okolo sebe neustálý nepořádek. Je mi jí líto a za tuhle cenu bych do školy nešel. Navíc je opravdu skoro o dva roky mladší než někteří její spolužáci. Ať si tvoje dcera ještě hraje ve školce s panenkami a maluje si. Doma si může otevřít knížku a povídat si o všem možném. Nic jí neuteče. Mějte se hezky a užívejte si dětství.
|
Jana, děti 4, 5 a 7 let |
| • |
13.11.2006 16:39:47
Moje dvě mladší děti navštěvují waldorfskou školku a musím říct, že nám naprosto tento typ výchovy vyhovuje. Bohužel náš starší syn neměl možnost w. školku pro obrovský zájem navštěvovat, a tak jsme zažili klasickou školku a můžu tak srovnávat. I když jsme ji dlouho vybírali /tu klasickou/, bohužel jsme se setkali s výchovou velice bídnou. Takové to odložení dětí. Opravdu jsme byli moc šťastni, že nyní mladší děti chodí do w. školky a syn do w. školy. Školku bych nazvala takovým zpívajícím domečkem, kde se věnují dětem učitelky, kterých si moc vážím. Dokáží s nahledem a úsměvem zvládnout i trochu divočejší kluky a děti je milují. Ještě ke škole. Informace v článku jsou trochu zkreslené. Děti v první třídě čtou a píší velkými tiskacími písmeny. Ve druhé třídě začínají číst a psát malým tiskacím písmem a ve třetí třídě psacím. Waldorfská škola není církevní, jak je zde uváděno, ale pracuje s dětmi na křesťanských základech. Pedagogika R. Steinera se nedá vysvětlit v několika řádcích. Pokud se někomu tento typ školy líbí, ať se obrátí na příslušné školy - v Praze, Příbrami, Písku, v Semilech, v Brně, v Olomouci, v Ostravě, v Pardubicích. Nejlépe je školu navšívit, podívat se na výuku a promluvit s učiteli.
|
| • |
13.11.2006 0:13:32
Jsme z Prahy a máme v dosahu jak Montessori, tak Waldorfskou MŠ i ZŠ. Systém Montessori mě oslovil a tak můj starší syn navštěvoval Montessori MŠ-k jeho plné spokojenosti(k mojí ne zcela). Pozitiva:vybral si, co bude dělat, naučil se ctít pravidla a samostatně se věnovat určité činnosti. Negativa-každý si jaksi vybírá jen to, co ho baví a co mu jde, takže syn většinu času hrál fotbal nebo stavěl z Lega. Není moc na kreslení, a tak výkres si ze školky nesl tak 2X za rok.Chtěla jsem, aby jako předškolák více cvičil grafomotoriku, ale v Montessori školce nikoho k ničemu nenutí, takže u zápisu do školy a kreslil jako 3-leté dítě a velmi neochotně.Není pro něj problém říci komukoli a kdykoli "To mě nebaví, to dělat nebudu." Je to dobře, nebo špatně?? Jako systém je to asi pro školku dobré, ale pro ZŠ jsem ho jednoznačně zavrhla-pro život je potřeba, aby se děti naučily všechno, ne jen to, co je baví.Syn je nyní v 1.třídě klasické ZŠ a začíná poznávat, že někdy je potřeba pracovat, i když si chce radši hrát, a že např. umět psát je zkrátka nutnost, i když cesta od kostrbatých čárek k čitelnému písmu je dlouhá a pracná. A to je podle mě podstatně blíž k životní realitě. Mimochodem- po prvním rozčarování (mami, proč jsou ty přestávky tak krátké?) přišly velké pokroky i v těch "méně zajímavých" oblastech a syn je moc hrdý na svoje úspěchy. Sám totiž vidí, že to, co se mu zpočátku nedařilo(psaní), stačilo s trochou sebezapření cvičit a teď už celý pyšný píše svoje první slova.V Montessori systému mi chybí ten moment překonání vlastní nechuti a počátečního neúspěchu-pro život nepostradatelný!!-o to víc si pak vážíme výsledku.
|
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.