|
|
13.9.2008 22:14:48
Připadla jsem na starší článek, ale i přesto mi to nedá nezareagovat. Měla jsem podobný problém s Kačkou. Ona je moje druhorozená, tudíž jsem nepropadala panice. Samotný porod netrval dlouho, ale ona pravděpodobně neměla už moc vody a navíc už týden před porodem jsem měla docela silné poslíčky.
Poprvé jsme jí k prsu přiložili úplně chvilinku po porodu, nějak moc jí to nešlo. Bylo mi jasné, že mám problém, když jsem jí viděla, několik hodin poté,jak prostě řve hlady, ale nejde jí se přisát. Já s ní nebojovala, ale ona opravdu "neuměla" správně uchopit prso... vždy asi pět nebo deset minut strašně plakala, než se jí to podařilo. Žiju ve Švýcarsku a na radu mojí porodní asistentky (rodila jsem doma) jsem s ní šla k paní, které se říká ostheopat (v češtině je to asi něco mezi ortopedem a rehabilitační sestrou) a která má vzdělání, které jí umožňuje nejen třeba vám narovnat záda, pakli-že máte housera, ale právě třeba i prohlédnout miminko, jestli se během porodu taky někde "nebloklo". Kačenky problém byl v tom, že obě patrové kosti nebyly na stejné úrovni. Prostě jedna byla "vykloubená". Osteopat to pozná tím, že miminku strčí do pusy malíček a ono jak ten malíček saje, samo určuje tlak, kterým ten osteopat jí to patro vrátí nazpátek. Během asi 10ti minut, bez toho aniž by jakkoliv brečela bylo po všem. K prsu se přisála už cestou zpátky v čekárně hned na první pokus, bez jakéhokoliv váhání. Vrátila jsem se s ní k osteopatce, když jí byly asi tři měsíce, protože se mi na ní opět něco nezdálo. (už si přesně nepamatuju) a kojila jsem jí do dvou let. Tady se takové vyšetření osteopatem doporučuje u prakticky všech miminek, asi přibližně z poloviny jej proplácí pojišťovna. Díky takové "nápravě" se dá předejít například i kolikám, bolení břicha, plynatosti. Snad se i tato instituce brzy objeví i v českých zemích pro úlevu nejen miminek, ale i maminek a potažmo celé rodiny ![]() |
Petra s malým Ondráškem |
| • |
9.5.2008 21:45:55
ahojky,
při čtení tohohle článku jsem se náramně bavila... je to totiž jako by to bylo o mně a našem Ondráškovi, jen bych to tak vtipně neuměla popsat Taky jsem kojení brala jako samozřejmost, o níž se nepřemýšlí, která prostě nastane a bude trvat minimálně do 2 let nebo snad ještě dýl, já že pak budu maximálně řešit problém "jak dítě odstavit". Jenže už v porodnici to začalo vypadat, že se Ondra odstavuje sám a to teď hned... Neměla jsem štěstí na sestřičky, i když to byla také "baby friendly" porodnice. Postupně jedna po druhé okoukly moje velká nalitá prsa, zmáčkly těsně za bradavkou, no a když nic neteklo, tak mi řekly "maminko, velká prsa neznamenají dost mlíka, to byste měla vědět!" ...óóó jak povzbudivá věta pro matku, která chce kojit... Z porodnice jsem odjížděla se zánětem, v propouštěcí zprávě bylo napsáno, ať si nás pediatrička ohlídá, že Ondra nepřibírá, a já byla poučena o tom, jak dávat nutrilon. Zkrátím to - po týdnu mi manžel přivezl úžasnou laktační poradkyni, která opět koukla na moje velká nalitá prsa, tentokrát ovšem ještě rudá jako po opaření, neb v nich byl zánět jak hrom, a konstatovala "vy nemáte málo mlíka, vy ho máte hodně!" A pak mi řekla, že si mám zlepšit náladu a koupit si něco pro radost, třeba další kojící podprsenku, protože ji budu potřebovat. Byla jak anděl, spása... No a já se rozkojila, Ondra pochopil co znamená "sát" a my kojíme doteď, je mu skoro 9 měsíců. A moc mu chutná, takže je dost pravděpodobné, že jednou budu přemýšlet, jak ho odstavit Ale to je snad (ťuky ťuk) ještě hodně daleko...Všem přeju, aby kojení bylo opravdu bez přemýšlení, samozřejmost, rutina. A když ne, tak to nevzdávejte a bojujte - stojí to za to. A když už to vzdáte, tak se z toho nehroťe. Dobrá máma se totiž nepozná podle toho, jestli kojí nebo ne. |
| • |
24.4.2006 16:20:20
Ahoj Ivo,plně Vás chápu u nás je to skoro to samé.Taky jsme se s manželem braly po 1O leté známosti a jeho matku(tchýni)nesnášim dodnes.Myslím že je to horší a horší.Strašně jí vadilo,že jsem jí osobně nepozvala na naší svatbu,řekla všem v okolí že nikam nepůjde a stejně dorazila.Bohužel bydlíme v jednom baráku a dělá mi pořád peklo.mějte se pekně petra
|
| • |
24.4.2006 16:20:06
Ahoj Ivo,plně Vás chápu u nás je to skoro to samé.Taky jsme se s manželem braly po 1O leté známosti a jeho matku(tchýni)nesnášim dodnes.Myslím že je to horší a horší.Strašně jí vadilo,že jsem jí osobně nepozvala na naší svatbu,řekla všem v okolí že nikam nepůjde a stejně dorazila.Bohužel bydlíme v jednom baráku a dělá mi pořád peklo.mějte se pekně petra
|
| • |
13.1.2006 21:23:32
Zdravím a nevím jestli je správné když napíši,že jsem štastna,že jsem narazila na tento článek.Toto samé se stalo mě a mému 4měsíčnímu broučkovi Štěpánkovi.Ovšem rozdíl,tam byl,že v porodnici se choval vzorově,nechal si to až na doma.Když se narodil vážil 3360g při odchodu z porodnice vážil 3300g,takže krásně ukázkové mimi,které se zabívalo pouze mlíčkem a spinkáním.Když jsme šli na kontrolu ve 14dnech a paní doktorka navážila tomuto drobečkovi 3100g pozdvižení bylo na světě.Kde je chyba???Pápá každé 2hodky,plínky jsou plné!!!!Padlo slovo DOKRMOVAT NUTRILON!!! Tak se zakoupil,ale nedal,přece kojím,tak budem kojit častěji.Další návštěva byla ještě horší,protože nejen že stál na váze,ale pani doktorka začala vyhrožovat nemocnicí.Tak se začal nutrilon podávat na noc.Když jsem se začala tedy ujištovat,že malý začíná přibívat a že určitě příští návštěva u pani doktorky bude na šampáno,tak malý se mijednoho večera začal pouštět prsa a pokašlávat,tak nás manžel odvezl na pohotovost,měla jsem strach,aby neměl nějakou rýmu.No a když nás na té pohotovosti viděli nahatého,tak jsem se ani nenadála a najednou tam stála pani doktorka z novorozenecké jipky a odváděla nás na pokoj.Říkala mi pak,že se malého děsně vylekala jak vypadá.Samá ruka noha dvě vypoulená kukadla a žebra.Tak nám udělali veškerá vyšetření od hlavy až k patě a byl úplně zdráv.Propustili nás domů za 4dny a řekli jestli do týdne něco nepřibere,tak na ty vyšetření půjde znova.Bylo mu 5týdnů a vážil 3200g. A tak jsme doma s tatkou nad ním stáli a prosili.A vyplatilo se.Za týden nabral 150g,pani doktorka v poradně se na nás začala usmívat a když to takhle půjde dál,tak že prý nemáme problém.A už jsme neměli přibírali jsme a přibírali.Dnes jsou nám 4měsíce a vážíme necelých 6kg.A stále kojíme a bez nutrilonu.Ty naše dětičky opravdu umí s naším životem pěkně zamávat.Zdravím
|
Katka |
| • |
8.1.2006 14:13:41
Pokud hlouposti minis to, ze se nehodlam nechat laktacni ligou a jejima fanatickyma recma vyblaznit natolik, abych se snazila o kojeni i v pripade, ze to proste z nejakeho duvodu nepujde (a neminim tim primerenou snahu, kazde kojeni je asi zezacatku mirne problematicke, ale existuje urcita mira pres kterou proste nepujdu)...tak to opravdu hloupa jsem.
Susan, nevim jestli tebe matka kojila, ale evidentne si vypila malo tolerance...at nekdo koji nebo nekoji, porad je to mama a jestli je dobra nebo spatna se delkou kojeni nemeri....kojeni musi byt prijatelne pro dite I PRO MATKU...a kdyz neni, tak je hloupost to lamat pres koleno. znam plno holek, co si tak zadelaly na ruzne deprese a psychozy...uplne zbytecne. Dneska kojim a kojim UZ rada, prestoze to byl boj..ale v zivote bych neodsoudila nekoho, kdo kojit nechce (nemuze) nebo nekoho kdo koji dite deset let...je to SOUKROMA vec kazde mamy a NIKDO ji do toho nema co kecat nebo to hodnotit. Laktacni liga bohuzel podava kojeni jako JEDINOU moznost pro dobrou matku a kdyz kojeni z nejakeho duvodu nejde, tak si zenska musi pripadat jak krkavci rodic, ktery pro sve robatko nedela ani to nejmensi a snazi se ho podlym zpusobem zahubit :-( |
|
|
7.1.2006 19:29:01
Podle teto teorie by mel supem poslat ten gynekolog na vysetreni k psychiatrovi i kazdou zenu, ktera je schopna pocit a odnosit dite, lec rozhodla se, ze se bude pred pocetim chranit, ze? :-) Ad Odpirani prirozene stravy, mela bych navstivit Bohnice, protoze jim stravu napr. mrazenou, ci ohrivanou (tedy nikoliv prirozenou)?
|
Markéta, syn 4 r. |
| • |
7.1.2006 15:38:39
Já jsem svoje dítě sice kojila a neměnila bych, ale vůbec by mě nenapadlo s jinou matkou řešit, proč nechce kojit. Co je, proboha, komukoli do toho? Zavraždí snad tím umělým mlékem svého kojence? Určitě ne. Překonali jsme i dobu, ve které rodila moje prababička - porodila, a šup do Vídně jako kojná, svoje miminko nechala doma, a to buď na kravském mléce přežilo, nebo ne.
Shledáváte nějaké důvody pro to posílat takovou maminku na psychiatrii kromě toho, že se s jejím názorem neztotožňujete? |
Líza |
|
|
7.1.2006 10:12:23
Monty, na tom něco bude :-)))), celý národ k psychiatrům!!!
|
|
|
7.1.2006 10:09:57
Zajímavá logika. Znamená to např., že každý, kdo má doma psa a krmí ho granulemi patří k psychiatrovi, protože mu odpírá jeho přirozenou stravu?
|
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc
Advent na KarlštejněBeroun
Předsilvestrovský výstup na BrdoKroměříž Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.