| • |
2.6.2008 13:22:25
dobrý den, i nám se blíží doba, kdy se budeme muset začít poohlížet po MŠ. Nemáte někdo vlastní zkušenosti se školkami na Praze 13? Potřebujeme se rozhodnout mezi školkami v Řeporyjích, na Lukách nebo Lužinách a nechceme, aby se z našeho veselého prťouse stalo smutný dítě...
|
|
10.3.2008 20:27:26
Dnes jsem v kavárně hudební školy rozlil kakao na stůl, čalouněnou židli, tašku se stolním počítačem a podlahu. To jen pro paní učitelku Palatinovou, která to s dětme myslí dobře.
A to je mi 48 let. ![]() |
Martina Ehlová, syn-12let,dcera-9+půl |
| • |
18.1.2006 17:03:29
Dobrý den,
domnívám se,že to paní uč.Palatinová myslí s dětmi dobře,mohla by jim však ještě říci a ubezpečovat v tom ,že i dospělí často rozlévají kakao a kdyby jen to...,že ano ? Je snad chybou chybovat i v dospělosti ? Proč se k tomu dětem nepřiznat,proč se nepřiznat,že i my dospělí jsme omylní,hledající,tápající ? S pozdravem Martina Ehlová,uč. MŠ |
Kamila, 2 kluci |
| • |
12.12.2005 23:31:09
Ahoj Ivano,
můj starší syn začal letos v září chodit do školky ve Španělské ulici na Praze 2. Mohu jen doporučit!Je sice o trošku "dražší" oproti ostatním školkám na Vinohradech, ale stojí to za to. Veškerý personál, nejen učitelky, je opravdu úžasný. "Naše paní učitelky" jsou fakt zlaté, je na nich vidět, že je ta práce baví a děti mají opravdu rády. Malý tam chodí fakt rád. Další výhodou této školky je, že díky tomu, že je internátní ( což naštěstí nepotřebuji),tak je také "normální" provoz až do 17,30h. a v případě, že nestíháš, mají prodloužený provoz - dají dítěti večeři a Ty si ho vyzvedneš už pěkně najedené. Mají taky webovou stránku, musela by sis ji najít přes vyhledávač, neznám ji zpaměti.Dny otevřených dvěří mívají v dubnu, ale když se s ředitelkou domluvíš, je ochotná školkou provést kdykoliv. Hodně štěstí ve výběru! |
|
|
9.12.2005 8:51:31
Lucko, nas syn zacal koktat po tyzdni v skolke. "Zvykanie" u nas vyzeralo tak, ze sice ostaval v skolke naprv len hodinku, potom dve atd... ale my sme museli odist a oni nam ho priam vytrhli z ruk. Kazdy donho hustil, ze nema plakat. Na treti den povedal, ze on uz plakat nebude. Na stvrty zacal koktat. Po dvoch tyzdnoch v skolke som ho odtial vzala. Koktal este 3 roky, aj ked sme po case nasli skolku s postupnym zvykanim s rodicmi, mal tam kamaratov a zacal byt sebavedomejsi.
Preslo to az v skole a sme radi, ze aspon tam. Deti su rozne a kazde inak zvlada stresove situacie. Je treba byt citlivy a mat spravny odhad na to, co dieta je schopne zvladnut a pomahat mu nie "hodenim do vody: a plavaj", ale citlivo, postupne a vlastnym prikladom. Co sa tyka rozhodovania, myslim, ze je prirodzene, ze dieta chce o sebe rozhodovat (ved je to prirodzene aj dospelemu, preco niektori stale cakaju od deti nieco ine ako od dospelych) a ze je spravne nechat mu veci, o ktorych rozhodovat moze. |
Lucka |
| • |
7.12.2005 23:58:30
Prekvapilo me jak muj clanek o tom jak jsem zasahla na pisku vyvolal dlouhou diskusi.
Nazory Zuzi jsou mi dost blizke,jen by me zajimalo co bylo duvodem ze tvuj kluk zacal koktat?To bylo ze dne na den a jak to pak prestalo? Mne se zase treba stalo,ze v jednom materskem centru si chtel hrat s dvouma klukama co se uz evidentne znali a jezdili si tam spolu s autickama a on k nim prisel a rikal taky budu jezdit a vzal si jedno auto a oni mu ho vytrhli a utekli si hrat jinam a on tak jen koukal a zacal si nervozne skrabat exem na ruce az si to rozskrabal do krve.Ale neodradilo ho to hned druhej den se zas ptal kdy pujdem do centra za detickama. Jak jsi psala ze se snazis nechavat rozhodnuti na nem tak ja taky.Byla jsem napr.na dovolene s kamoskou co ma o 3 roky starsiho synka a kdyz jsem se ptala toho sveho-3leteho jestli chce k snidani mleko nebo caj tak se hrozne divila co se ho ptam ze mu mam neco frknout a hotovo.Ale ja se uz odmalicka snazim aby se ucil rozhodovat.Tak ahoj mejte se fajn. |
|
|
5.12.2005 9:04:40
Marketo, aj male deti su schopne rozhodovat, primerane veku: "Chces banan alebo jablcko?", "Chces ist na ihrisko, alebo ostaneme na dvore?", "Ktore pyzamo si chces obliect?". A vacsie deti: "Na aky kruzok chces chodit?", "Chces ist do tabora?", "Chces ist do skoly v prirode?". Vsetko s mierou a primerane veku, myslim, ze dieta, ktore ma moznost si o urcitych veciach rozhodovat, nema pocit, ze je manipulovane a ze by malo protestovat.
Nas 8-rocny syn je tiez lenivec a v podstate ho niekedy z urciteho pohladu "tlacim" aj ja. Ale je to skor ukecavanie, rozhodne je napriklad co sa tyka kruzku, tabora a skoly v prirode on ten, ktory ma posledne slovo. Nemyslela som to tak, ze by mal pravo sa tyzden pred odchodom na rodinnu dovolenku rozhodnut, ze nejde.. a ze by sme sa mu potom vsetci prisposobili :-))) |
Markéta + Martínek, skoro 4 |
| • |
3.12.2005 15:30:30
Zuzi, a mohla bych se zeptat, od jak útlého věku? Já kdybych nechala rozhodování na Martínkovi, tak celý den leží u televize, protože: ve školce nemá tolik hraček co doma (ne, že by si s nimi doma nějak zvlášť hrál)a nesmí tam maminka a tatínek, venku ho bolí nožičky a je rychle unavený, na Sokole je zima atd atd.Já jsem si vždycky myslela,že chlapečci jsou tou aktivnější polovinou "malého lidstava" - no to jsem se šeredně spletla. Ale musím říct, že nátlakem (nikdy to však nebylo přes urputné slzičky) jsme dosáhli toho, že je z něj celkem služný chodec (letošní léto se to zlomilo - mnoha takřka celodenními tříkilometrovými výlety za vydatného : "Už tam budem? Já jsem hrozně unavenej. Bolí mě nohy, ruce, hlava, řasy...), do školky chodí ochotně (ale je pravda, že ani v jeslích ani ve školce vlastně nikdy neplakal)a Sokol už taky dobrý (hurá hurá děláme tam kotrmelce a křičíme dnešnímu cvičení Nazdar Zdar!!!). Začínám zjišťovat, že ta výchova není nic jednoduchého - jak ráda bych ho nechala dělat jen to, co chce - ale zdá se mi, že v jeho vlastním zájmu (a samozřejmě i v zájmu maminky a tatínka, kteří rádi jezdí po výletech a sezení u televize je nebaví)to prostě nejde.
|
|
|
1.12.2005 11:43:46
Gabca, to je pravda, ze vsetky deti su v urcitom veku sobci. Je to normalne, chrania si svoj majetok. Ale nie som si ista, ze prave deti, ktore si neriesia sarvatky sami, neskor reaguju prilisnou agresiou alebo si na nich niekto vybija mindraky...
Myslim, ze nie je dobry ziadny extrem: ani riesit vsetko za dieta a ani ho nechat v "srabe", ked si nevie rady. Pises o pripade, kedy niekto vzal tvojej dcere babovku z piesku a ty si jej povedala, ze to dievcatko si to len pozicalo. Neviem, to dievcatko si to pozicalo bez dovolenia a to spravne nie je. Nebolo by lepsie ukazat dcere, ze to, co urobilo to dievca, nie je spravne a podporit ju, aby si to vyriesila a povedala jej nieco? Podla mna potom tazko vysvetlit dietatu, ze nema inym brat veci, ked zaroven ine deti, ktore to robia, ospravedlnujeme. Ale mozno som len zle pochopila, co si tym chcela povedat. |
|
|
30.11.2005 14:11:49
No vidis, Milado. Ja si zas naozaj uprimne myslim a snazim sa to tak robit, aby deti od malicka rozhodovali o co najviac veciach. Kruzky a SVP je podla mna vecou dietata a nikdy do nich dieta nutit nebudem. Nutenie deti do cohokolvek povazujem za kontraproduktivne a nevychovne. Deti ucim rozhodovat a zodpovedat sa za svoje rozhodnutia. Ale je to moj nazor a uznavam, nie je bezny.
|
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc
Advent na KarlštejněBeroun
Předsilvestrovský výstup na BrdoKroměříž
Pražský Nový Svět pod rouškou nociPraha 1
Tříkrálový průvod PrahouPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.