| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co se může stát za bílého dne

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 41 [Dalších 11 >>]
Kopřiva Dvoudomá
8.9.2005 13:38:29
Hm, chápu že máš špatnou zkušenost... Já jsem teda nerýpala do termínu techniku, on je fakt rozdíl, jestli má být obrana přiměřená, a nebo jen nesmí být zcela zjevně nepřiměřená - to znamená, že může být i mírně přehnaná, je to prostě širší, pro obránce výhodnější vymezení.

Nehádám se o to, že ten termín je neurčitý - zákon je vždycky neurčitý a záleží na tom, jak ho soudy aplikují. Ale ty jsi napsala: "Musíte si uvědomit, že Váše obrana bude posuzována mnohem přísněji než útok dotyčné osoby a útok na takovou osobu vůbec nebude tolerován." A to prostě není pravda, alespoň to není obecně platné a z žádného předpisu to nevyplývá. Prostě trvám na tom, že ten paragraf není sám o sobě špatný, toť vše... :-)
KarelH + 2 lumpíci
  • 
8.9.2005 12:18:13
Ano. To je možné. Ale pokud to budeme hnát do extrémů, pak co je pro mne lepší? Sedím v base s vědomím, že mé děti jsou v pořádku a žijí. Nebo pocit, že jsem se zachoval dle příruček, ale děti jaksi nežijí, protože se podle příručky nezachoval ten druhý.
irena
  • 
8.9.2005 11:51:07
A pak půjdeš sedět
Xantipa
  • 
8.9.2005 10:39:48
Kopřivo Dvoudomá - říkej si co chceš, ale ono je v důsledku jedno, jestli je správný termínus technikus - nepřiměřená obrana - či obrana zjevně nepřiměřená - či jak to nazýváš. Ono to totiž ve výsledku vyjde nastejno. Tyhle řeči mi můžeš vykládat, či spíše mému manželovi, který za tohle obdržel u soudu podmínku - a i právník včetně svého vlastního zranění mu bylo houby platný.
Taky se střetl s blbcem - známou firmou a bránil se - ale prý k odvrácení útoku měl možnost použít menší razanci. A já jsem doteď přesvědčená, že se bránil přiměřeně.
Kopřiva Dvoudomá
8.9.2005 10:38:29
No, jednak neexistuje NIC takového, jako přiměřená obrana. Zákon nepožaduje, aby obrana byla přiměřená (přestože to furt někde slyšíme v televizi a v rádiu). Obrana pouze nesmí být ZCELA ZJEVNĚ NEPŘIMĚŘENÁ způsobu útoku, a to není totéž. Tím způsobem útoku se přitom myslí nejen chování útočníka, ale i zájem který ohrožuje (tedy když bráníš dítě, je jasné, že použiješ tvrdší prostředek, než když bráníš bedýnku s jabkama).

Za druhé, to, že byl někdo vyprovokován, je sice polehčující okolnost, ale trestní odpovědnost to z něj nesnímá, natož aby ji pak nesl ten provokatér.

Za třetí, i kdybys útočníka skutečně vyprovokovala (řečmi, výhrůžkami, pošťuchováním) a on tě pak napadl, i tehdy jsi oprávněna použít nutnou obranu.

Za čtvrté, ustanovení o nutné obraně neukládá, aby se člověk pokusil se útoku vyhnout útěkem, ústupem nebo telefonátem na linku důvěry. Prostě pokud někdo útočí, smíš se bránit, i kdybys měla možnost bezbolestného útěku (není sporu o tom, že je to stejně nejspíš nejrozumnější zdrhnout, pokud to jde).

Za páté, a to už jsem tu uvedla, i útok osoby psychicky nemocné, ba nepříčetné, i útok dítěte je útok, tudíž proti němu může být použita obrana v potřebné intenzitě.

Za šesté, naštěstí nemáme porotní soudy a "dobrý právník" toho u trestního soudu nezmůže tolik jako v amerických detektivkách. Tady rozhoduje soudce, který sleduje, zda jsou naplněny všechny znaky trestného činu a splněny všechny požadavky trestního řádu, ne porota, kterou může správně prohnilý advokát :-) lehce zmanipulovat (navíc nevím, jestli má každá šáhnutá cyklistka na to zaplatit si JUDr. Sokola).

A už jsem se vykecala, konec šmytec, trestnímu právu zdar a berme to v klidu, s blbci se přece všichni potkáváme minimálně jednou do týdne.


Kopřiva Dvoudomá
8.9.2005 10:30:04
No, jednak neexistuje NIC takového, jako přiměřená obrana. Zákon nepožaduje, aby obrana byla přiměřená (přestože to furt někde slyšíme v televizi a v rádiu). Obrana pouze nesmí být ZCELA ZJEVNĚ NEPŘIMĚŘENÁ

Kopřivou Dvoudomá - když Ti takový člověk bude najíždět kolem na kočárek či dítě, i tak těžko obhájíš přímou inzultaci. A to proto, že Ty jsi ta "normální", která má předcházet nedorozuměním. A buď si jistá, že ta dotyčná bude mít právníka, který hravě dokáže, že Ty jsi tu nebohou ženu vyprovokovala, neboť ona je ta nemocná, která potřebuje ohledy.
Ono to totiž s tou přiměřenou obranou není tak jednoduché. Největší problém je ten termín - přiměřená obrana. Každý má pro tuto obranu jiné hranice.
KarelH + 2 lumpíci
  • 
8.9.2005 10:00:27
Kopřiva Dvoudomá má zcela pravdu. Já jsem nemohl vědět, že je to blázen. A i kdyby, tak co? Mám se kvůli tomu nechat zabít? Nebo si nechat zmrzačit dítě? Milado to by mohla být zásadní chyba. Pepř. sprej a spol. je adekvátní z zastavení/zastrašení nahodilého útočníka. Pokud víme, co víme, mohlo by jeho použití jen eskalovat agresi. Z teorie her vyplývá, že jediné možné řešení (kromě útěku - nezavrhuji - naopak doporučuji, ale není vždy možný) je protivníka vyřadit tak, aby mi už nemohl ublížit. Proto, že bude mrtvý nebo proto, že dostane takovou nakládačku, že si to příště rozmyslí. A takový útok dokáže udělat i přípravené žena - není třeba žádné velké síly... Žijeme v reálném světě. Nebavme se o tom, jak by měly úřady postupovat. Víme všichni, že tak na 98% postupovat nebudou. Buďme všichni připraveni nést rizika života v tomto světě sami.
8.9.2005 9:52:27
Každopádně bránit, jinak si příště dovolí víc!
Ten pepřák eventuelně Biolit je dobrý nápad :-).
A nahlásit na úřadech, pokud s ebudou stížnosti množit měli by s tím něco dělat.
KarelH + 2 lumpíci
  • 
8.9.2005 9:47:43
O tom to právě je. Pokud je člověk zatlačen do defenzívy, neví, co dřív. Proto radím ofenzívu. Intenzitu tžeba zvolit na základě vyhodnocení dané situace. Renka se teď může v klidu rozmyslet a připravit se na přístí možnou krizi. Možná by stačilo začít na danou osobu taky křičet, vulgárně ji urážet ... Opačný pól řešení situace je opravdu zneškodnění. Neznám fyzické proporce paní Renky ani její případné sokyně, ale v 95% případů by Renka měla být schopna ránou nějakým předmětem do hlavy útočnice tuto přinejmenším omráčit. Nutno předem promyslet a vyzkoušet. Nestačí škrábnout umělohmotnou lopatkou. Cílem musí být efektivní vyřazení protivníka. Tj. minimálně otřes mozku. Optimálně bezvědomí. Smrt se nevylučuje. Je to drsné, ale to je život. A ano. Tito lidé mohou být mstiví. Mohou být i zbabělí... Opět záleží na Renče a konkrétním posouzení dané situace. Celým svým příspěvkem chci hlavně sdělit následující: nespoléhejte na úřady a spol. Vím na 100%, že nic nepodniknou. Dílem vinou špatných zákonů, dílem vinou vlastní neschopnosti, pohodlnosti ... A vím to z vlastní (bolestné) zkušenosti. Kdo by měl bránit mne a mé děti? No přece v první řadě já. A kdy? No přece v okamžiku, kdy nám něco hrozí. Poté může být už pozdě.
Milada.
8.9.2005 9:46:30
Ja bych navrhla peprovy sprey, nebo treba Gina pouziva Biolit :-)))))))))))))
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 41 [Dalších 11 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.