| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co dělat, když dítě málo mluví

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 61 [Dalších 31 >>]
  • 
22.7.2005 1:47:23
Nemuzu si odpustit jen kratickou poznamku: Nejhorsi jsou totiz ruzny sousedky, radoby kamaradky, kolegyně a nevim kdo dalsi, co nuti zrovna vase díte pozdravit hned pri prvnim setkani a odpovidat na ruzne vetsinou stupidni otazky. A dalsi skupinou jsou ty "stastnejsi" maminky, jejichz deti mluvi relativne brzo a zaroven se rady predvadi vetsimu publiku, a tak je jejich ambiciozni maminy nevahaji co chvili exhibovat pred maminama tech "pomalejsich" nebo stydlivejsich deti. Pak se nedivim, ze z toho jsou ruzny frustrace. Preju vsem nadherny a sikovny deticky.
jana
  • 
22.7.2005 0:16:29
Danielo, prosím Tě, chodil Tvůj syn do školky? Od kolika let a jak to zvládal tam? Myslím kontakt s dětmi. Toho se trochu bojím, aby ho nevystrkovali z kolektivu, děti umí být zlé, i když nevědomě:(
Daniela
  • 
21.7.2005 14:29:57
Můj syn začal jakos takos mluvit až ve 2,5 letech. Do té doby používal jen primitivní vlastní výrazy, které však kupodivu znamenaly vždy několik pojmů logicky nějak spojených (např. "kap kap" byla voda, čurání, něco teče apod., "hopa" znamenalo jít, jet, skákat, běhat apod.). Pravda je, že později měl problémy až do 6 let s vyslovováním "r", takže ještě v 1.tř. chodil k logopedce. Ale: je to velmi inteligentní kluk s velmi dobrými vyjadřovacími schopnostmi (nyní 13letý), výborně se učí, prostě žádný problém. Proto bych chtěla ukllidnit maminky, jejichž děti začínají mluvit později - vůbec nic to neznamená o jejich inteligenci, schopnostech apod. !
Jana
  • 
18.7.2005 16:56:12
Ahoj, také bych se přidala s málo mluvícím dítětem:o) Synkovi bude v září 3,5 a začne chodit do školky a od toho si také dost slibuji. Vím, že slyší, že rozumí, občas se snaží i něco opakovat, ale ... je hodně tvrdohlavý a když po něm něco chci, prostě to neudělá a vlastně ani neřekne. Pokud se ho na něco zeptám a on to neumí říct (např. barvy i když je zná, tak je neumí pojmenovat) tak řekne " to nejde " a někdy začne i natahovat do breku:-( Já ho samozřejmě nenutím a řeknu to za něj a dál se k tomu nevracím. Je mi ho v tu chvíli i dost líto. Mám ale trochu obavy, aby se ve školce necítil méněcenný, když tak málo mluví. On umí nějakých 50 slov a snad všechny zvuky co existují, ty dokáže napodobovat bezvadně. Mám také rok a půl starou dcerku a ta mluví lépe než on v jejím věku, brzy brášku dožene, řekla bych, že už zvládně třičtvrtě toho co on. Dokonce některá slova se naučil od ní. Např. bobek, než to malá začala říkat, tak do té doby to bylo jen e-e.
Jsem ráda, že je tady tento článek a hlavně diskuse k n¨ěmu, alespoň vidím, že nejsme takový nemluvové sami, v okolí máme samé ukecané dětičky. Jak už tady někdo psal, také mi trochu vadí pořád každému vysvětlovat, že prostě neumí říct Dobrý den, nebo jak se jmenuje:-(
Linda,dcerka 3 roky
  • 
15.7.2005 14:32:41
ale na úrovni dvouletého děcka.A přitom jsem dělala všechno co psali v tomto článku,jsem z toho nešťastná.Už spojuje slova,ale přijde mi že někdy neví co po ní chci.
Muflonka
  • 
13.7.2005 23:33:55
Ahoj,
mám prakticky stejně starýho kluka jako má Dana, narodil se 15.3.03 a s mluvením jsme taky "tabulkově pozadu". Nedělám si z toho zatím moc hlavu. Ve dvou letech to bylo pár slovíček, co řekl. Na začátku dubna jsme byli v Itálii na horách a kámoška z party ho naučila říkat místo eeee, které pužíval prakticky na všechno "jezdi", když chtěl, aby někdo si sním jezdil autíčkem (říká tedy dějdi místo jezdi) a paní ubytovatelka se chtěla zase dozvědět, jak se jsmenuje. Je to Ondřej, takže italsky Andreas a tak od té doby na dotaz jak se jmenuje říká "Agija". No moc lidí tomu sice nerozumí :o)), ale podstatný je to, že v tom dubnu se to tak nějak zlomilo a pořád si do svého slovníčku přidává další a další slovíčka. Věty zatím neříká, jedinou kterou řekne je z písničky o mašince, kde umí "jede do dáli". Prý se některé věci dědí přes koleno a jeho děda začal mluvit prý až ve třech až čtyřech letech - a pak se mluvením živil :o)).
Kašlu zkrátka na tabulky a na "rady" typu musíte s ním víc mluvit a nechte mu vyšetřit sluch. Slyší velice dobře, až se tomu někdy sama divím, rozumí perfektně už strašně dlouho a odpozorovala jsem, že se někdy i chce učit nová slovíčka, ale musí chtít ON a ne zrovna když já ho chci něco naučit. Většinou se snaží víc opakovat při různých básničkách a týden po týdnu umí říct z té říkanky o pár slabik víc.
Takže ať se daří, však oni nám to ty naše ratolesti jednou všechno povědí :o))
  • 
12.7.2005 17:12:22
Ahoj holky. U nás je to hodně podobné. Naše Verunka má dva roky. Ještě před měsícem jsem si říkala, že ji to mluvení moc nejde. Používala pouze první nebo poslední slabiku (mo - motýl, bání - bumbání). Najednou začala přidavat i druhou. Takže za další měsíc už zvládneme celé slovo a pak snad i nějáke ty věty. :). Takže buďme trpělivé maminky.
Irena, syn 3, dcera 1,5 roku
  • 
12.7.2005 13:25:15
Ahoj všichni.Mám kluka, který od 1,5 roku mluví ve větách, ale do dnešního dne (je mu 3,5let) má téměř tu samou výslovnost.Já s manželem mu rozumíme bezvadně, jiní lidé si musí chvilku zvykat. teď v září jde do školky. Uvidíme, co to s ním udělá. Dcera 1,5 roku rozumí všemu, ale umí jenom táta, máma a vše ostatní je EE E EÉ a ukazuje. Už mi to připadá taky divné,ale slyší, tak ještě vydržíme
markéta
  • 
12.7.2005 8:34:19
Ten dudlík k tomu opravdu nemusí přispívat. Rozhodně bych doporučovala ho přes den "vyřadit z provozu" :-)) a nechat jen na spaní. Takhle velký kluk to již pochopí, když se mu vysvětlí, že je něco jen na spaní. A přes den má dost podnětů, aby nemusel dumlat. A kdyby ho přeci jen vyžadoval, zkusila bych nabídnout něco jiného do pusy - napít nebo něco k jídlu, např. kousek jabka, nebo nějakou malou sušenku (přiměřenou jeho věku). Mojí holce jsou dva roky, dudlík má jen na spaní, ale občas vyžaduje přes den sušenku. Mám zkušenost, že to není z hladu nebo chuti, ale když se nudí. Když jí místo sušenky něčím zabavím (vyprávím říkanku, něco se jí zeptám apod.), okamžitě na ní zapomene.
  • 
11.7.2005 14:18:25
Ahoj. Našemu klukovi je taky 21.měsíců a taky nemluví. Řekne jen "to", "tam" a "ne". Takhle to je už 4 měsíce a zatim žádný pokrok. Už jsem zkoušela i to, že mu neřeknu co ja na obrázku a chci aby mi to řekl on, ale on zpustí "totototototo" dokud to neřeknu já a když neřeknu tak se našpulí otočí na jinou stranu a dělá, že už ho to nezajímá. Nevim jak ho motivivat aby mluvil sám. Nezbývá než čekat.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 61 [Dalších 31 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.