|
25.3.2008 9:09:18
Moc jsem se pobavila a zasmála.Tento článek a příspěvky se opravdu povedly.
Mám syna, který byl a je tzv.rychlé dítě.Z toho jak moc byl rychlý a brzy si stoupnul/tím pádem ještě neměl natrénované a připravené svaly/ má ploché nohy. Mám také mladší dceru /ta se ještě v 5 měsících neotáčí/ a vůbec to neřeším / protože od lékařky vím, že je zcela vývojově v pořádku.Takže rychlost ještě neznamená kvalitu nové dovednosti. |
|
|
23.3.2008 22:13:57
Super článek, a ta knížka je taky moc fajn, četla jsem už v těhu a je fakt skvělá!! Mně vždycky pobaví sousedky, které se ptají, zda můj 6měsíční syn(ale už tak před měsícem) sedí, a dnes jsem si opět vyslechla sousedku v důchodovém věku, jak její dcera ve 4 měsících lezla a v 7 měsících chodila
Jen jsem se usmívala a povídám jí "no to víte, kluci jsou pomalejší" :o)) (moje v poslední době celkem oblíbená věta ) a vždycky si vzpomenu na tu knížku na pasáž "zatím nesedíme - no a, milá paní?" o té lstivé osobě co vyztužila synka v kočárku Atlasem světa ) a je mi fajn... |
|
|
23.3.2008 10:55:31
Mě by zajímalo, jestli ty maminky, které se moc rády "chlubí" - někdy stylem aby druhé dítko i maminku "shodily", jestli byly v dětství také tak "geniální" a šikovné jako jejich děti....
Např. já vůbec nevím v kolika měsících jsem se otočila, v kolika jsem začala lézt a chodit.... a když jsem se ptala mojí mamky, tak odpověďěla...."no kdy, normálně, copak já už vím, tak nějak jako ostatní děti".... v tom nevidím ale nic srovnávacího, normálně může být v půl roce nebo klidně i v deseti měsících. Kdo dnes už ví, jestli nějaký kandidát věd chodil na nočník už na roce???? )S tím čtením a psaním a počítáním bych byla o něco opatrnější. Je to sice chválihodné, děti jsou šikulky, ale k čemu jim to bude "dobré"? Nebudou se v první třídě nudit, když už to budou umět? Nebo naopak, nebudou je ostatní děti brát za "snaživky" a "šprty"? Nedávno bylo v Sama doma o "nadaných" dětech nebo jak to správně nazvat. Nadanost neznamená to, že se ve třech letech naučí dítě číst - to je jen naučené, nadání je něco, čemu se dítě věnuje samo, systematicky, u čeho dokáže vydržet hodiny, samo to vyžaduje ...zaměřuje se hodně na tuto činnost a díky tomu může "zaostávat" v jiné činnosti.... Jenže některé maminky mají prostě "nadané děti" ve všech směrech... Já mám snad "normální" dítě (2 a půl roku).... umí moc hezky mluvit, zná desítky básniček, plynule vypráví, je vnímavá....je úžasně neohrabaná, manuálně taková malá nešikulka, vůbec není zdatná na jemnou motoriku, neumí malovat.... ale je zdravá a to je nejúžasnější.... |
sojka+07+09 |
|
|
22.3.2008 20:31:32
Moje holčička je netabulková a tak to rozhodně neřeším, nemůžu protože bych byla pořád v depresi. Proto hledám bystrost kde se dá, raduju se z každého pokroku. Považuju holt svoje dítě za osobnost, která si to prostě dělá po svém. Nenutím jí zatím k ničemu, nemá to smysl. Je jí rok a o chození nemůže být ani řeč. Uměla by to, ale nechce. Nakonec se to ukázalo jako chytré, protože má podle fyzioterapeutky slabá záda a musí ještě posilovat lezením. Když někdo srovnává, tak řeknu, no jo, ona je prostě línější. A všichni říkají, no jo, každé dítě je jiné. (no a v duchu se asi radují,že to jejich je šikovnější, ale no a co) A když dám ruku na srdce, tak nemůžu říct, že jsem nikdy nesrovnávala to bych lhala. Ale pak se na to vždycky vykašlu
|
Petra, syn 5, dcera 1 |
| • |
7.6.2005 11:00:47
Hm, označovat dítě za geniální jen proto, že ve třech letech zvládne plynule vylíčit děj je trošku nadsazené, ale budiž. Syn také chodil v devíti měsících, teď se naučil číst, hraje tenis a chodí do sportovní gymnastiky a dcera, které je rok a jeden týden ještě nechodí stěží zvládne 7 slov a v plavání také není tak talentovaná jako její starší bráška. Jenže za 15 let může být všechno úplně jinak a zřejmě také bude! Každě dítě se vyvíjí svým tempem.
|
| • |
18.4.2005 8:18:11
Tak tam taky tak nějak cejtim to vytahování a soutěžení!
|
Láďa |
| • |
15.4.2005 14:18:38
http://www.vasedeti.net/clanky.php?clanek=158
|
Ajina2 |
|
|
10.4.2005 13:45:30
Ještě ke knížce: Martina Drijverová To první a to druhé dítě Průvodce po (dobrodružném) životě s dítětem – od jeho narození až do dospělosti "...Je opravdu mateřství nejradostnější čas v životě ženy, nebo jeden velký horor? Může být převážně krásné, když dokážeme čelit zdánlivě beznadějným problémům s úsměvem, jak nás učí tato humorná, a přitom moudrá a laskavá knížka... Každý jsme jiný a každý máme jiné děti (zaplať pánbůh). Je tedy nesmysl pronášet věty typu: „V tomhle věku už by měl...“ „Ona ještě neumí...?“ „Naučte ho...“ a tak dále. Zde je dobré uvědomit si, že skoro všichni dospělí si dokážou zavázat boty, jíst příborem a smrkat do kapesníku – a je celkem lhostejné, kdy se to naučili..." |
Ajina2 |
|
|
10.4.2005 13:27:32
Nejen na toto téma je knížka, která mě provází už od r. 1994, kdy jsem si ji koupila a byla jsem jí přímo okouzlena a ráda se k ní pořád vracím, všude ji doporučuju.
Jde o knížku spisovatelky Martiny Drijverové - To první a to druhé dítě. K mému velkému potěšení jsem zjistila, že znovu vyšla v r. 2004 - druhé vydání. Doporučuju - je krásná a vydrží vám celé období rodičovství...od mimi do dospělosti vašich dětí. |
Dana |
| • |
6.4.2005 13:46:45
No, přála bych si, aby narazil na učitelku jako jsi Ty, která mu dokáže vymyslet zvláštní úkoly a zabavit ho. Jinak zatímco ostatní se naučí učit se, on se naučí někde v koutě flákat a samozřejmě pak prošvihne ten okamžik, kdy přestává všechno znát. Bohužel to znám z vlastní zkušenosti, učitelka mně dokázala tak akorát vynadat, že zase dělám něco napřed. A jsou takové pořád, jak už tady na rodině někdo napsal, naše školství si spíš poradí s dyslektiky a dysgrafiky, než s nadanými dětmi. Tak mi zbývá jen doufat, že bude mít štěstí na učitelku, která mu jeho touhu po vzdělávání neznechutí.
PS: Co se týče psaní psacího písma, tak to naštěstí fakt neumí (teda kromě l, e, n, m a nevím, jestli náhodou nepochytil i něco dalšího ;-). Občas nás ale překvapí, když je třeba název pohádky v televizi psacím, že to normálně přečte. Naštěstí ale čitelné psací písmo se v praxi téměř nikde nevyskytuje, takže se s ním nesetkává, tudíž ho logicky nezajímá. |
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.