Jarka, učitelka 1. stupeň |
| • |
6.4.2005 0:03:57
...Ještě jedna malá poznámka - píšeš jen o čtení. Takže psát psacím asi ještě neumí. Tak to se myslím opravdu nudit nebude. Taky počítáme.Šikulům já dávám zvláštní úkoly, nebo dělají to, co jim tolik nejde. Nesetkala jsem se s dítětem, které by umělo uplně všechno... Občas kouknu na druhý stupeň, jak si vedou moji bývalí žáčkové. No někdy ti premianti z prvního stupně mě překvapí ne moc dobrými výsledky...a naopak. Pravidlem to ale není - ale stává se to.
|
Jarka, učitelka 1. stupeň |
| • |
5.4.2005 23:41:05
Dano, neboj - nudit se nebude. Ono škola není jen o čtení, psaní a počítání. Ono je i dost dalších věcí, které se v první třídě děti učí. Není kolikrát jednoduché vysvětlit rychlejším dětem, že vlastně není ničím vyjimečné, jen umí něco o něco dřív. Brzy se to vyrovná a pomalejší děti tyto nadanější mnohdy předeženou už v pololetí...
|
Catharine kluk 5 holky 2,5 a 0,9 |
| • |
5.4.2005 22:32:24
Moc hezky jsi to napsala a já z tebou vřele souhlasím. Navíc to "loudění" taky moc dobře znám . Děti jsou moje zlatíčka a tak je nechám na pokoji a budu doufat, že jim jejich mínusy nezůstanou a plusů bude čím dál víc. Spokojená mimča a veselé děti vám přejí Stráčata.
|
Dana |
| • |
5.4.2005 21:59:42
Ale ještě musím dodat, že ze začátku to taky nebyla žádná sláva. První otočení až po 6 měsících, v 7 měsících narozdíl od všech vrstevníků neseděl ani neříkal "t", posadil se až v 8 měsících, lezl až v 10. Dokonce i první zoubek až v 10 ;-). Chodit začal až skoro ve 13 měsících, ale k tomu měl pádný důvod a první nechvalné prvenství - narozdíl od vrstevníků si v 11 měsících banálním pádem zlomil nohu a dostal na měsíc sádru ;-). Potom ale nastal prudký obrat, rychle se rozmluvil, v roce a půl nebyly problémem slova o 5 slabikách, skládal věty o 5 slovech, znal a pojmenoval barvy. Ve 2 letech poznal všechna písmena a číslice, napočítal do 10, krátce poté mu začalo jít "r" a ve 2,5 letech uměl i "ř" a dvojciferná čísla...
Ovšem každý má něco, problémy byly třeba s odložením dudlíku nebo plínek ;-). A teď bude důležité, na jakou učitelku narazí v 1. třídě. Jestli ho dokáže zabavit na úrovni, nebo mu jen bude dávat poznámky tak dlouho, až se číst naučí i ostatní děti... |
Dana |
| • |
5.4.2005 21:32:32
Věřte nevěřte, můj syn ve 3,5 letech četl slova a už tehdy mu lecjaký prvňáček mohl závidět. O měsíc později začal psát písmena a z nich slova, začal na jménu paní učitelky ze školky. Je to docela užitečné, ledacos si přečte sám a neptá se pořád, ale na druhou stranu se děsím toho, jak se bude nudit ve škole. Teď je mu 5,5 a čte naprosto plynule... A to má štěstí, že se narodil v srpnu. Být to o pár dní později, strávil by ve školce ještě další rok!
|
Šáry |
| • |
5.4.2005 21:20:42
Ajino,
spousta mých kamarádek teď má malé děti, a já vidím, jaké jsou mezi nimi rozdíly, aniž by to znamenalo cokoli do budoucna. Některé jsou velké, jiné malé, někdo začne chodit a mluvit brzo, jiný později, někdo děsně zlobí, někdo nechce chodit na nočník... ale všechny jsou víceméně v pohodě, a když se budou hlásit do práce, tak nebudou vyplňovat žádný dotazník, v kolika se přestaly počůrávat do plínem :o)). Já jsem ráda, že naše dítko je skoro ve všem (až tedy na ten nočník :o)) docela vepředu, jsem na to samozřejmě patřičně hrdá, i když to není tak docela moje zásluha :o)), ale dávám si pozor, abych tu hrdost neprojevovala moc prvoplánově, protože bych si připadala jako ta děsná protiva, která říká : Ten váš ještě nechodí?To ten NÁŠ chodil už v šesti měsících a v roce si četl Hospodářské noviny." A máte pravdu, že na každém dítěti je co pochválit, jen je to jednodušší, když ho dobře znáte. Ale všechny děti mají krásný oči :o)) |
Ajina2 |
|
|
5.4.2005 21:09:20
Šáry, mě se ale tvoje odpověď - "my jsme doma ukecaní všichni" zdá docela vtipná, v pohodě - žádné sebeshazování... Byla bys mi sympatická, kdybych byla v parku se svým synkem, který měl ve dvou letech svých pět slovíček a dost.. - /dnes jich ovšem má až dost/
Víš šikovnost to je široký pojem - je spousta dětí, které brzy mluvily, brzy chodily, stavěly z lega, krásně zpívaly...brzy psaly perem, dobře počítaly...udělaly přijímačky, vyhrály zeměpisnou olympiádu...a tak bych mohla pokračovat celé dětství - které se skládá z malých i velkých úspěchů a neúspěchů...Na každém dítěti je co pochválit. |
|
|
5.4.2005 20:37:47
Šári, asi na každém dítěti je něco ke chválení.
Naše velká holka, když byla v první třídě, měla paní učitelku, která na třídních schůzkách hodnotila jedno dítě po druhém (zeptala se, zda chceme do třídy chodit jednotlivě když jsme řekli, že ne, že může přede všemi nahlas, tak to tak dělala). A ta dokázala každé dítě na úvod pochválit. např: Janička je moc hodná, vůbec neruší a dává pozor (z dalšího vyplynulo že Janička sedí celou hodinu jako pecka a ruku nezvedne). Evička je pohotová, živá a je aktivní (z dalšího vyplynulo, že Evička vykřikuje, nehlásí se a v hodině běhá po třídě). A tak to šlo dítě po dítěti. Moc se mi to líbilo, jak dokázala každé dítě pochválit. Věřím, že když budeme chtít, tak na každém dítku se něco najde. Simča |
Šáry |
| • |
5.4.2005 19:55:07
Já zas mám panickou hrůzu z toho, že tohle udělám nevědomky. Naše dítě je zaplaťpánbu dost šikovné a v necelých dvou letech mu už pusa jede jako namazaná. Když si toho někdo na pískovišti všimne a pochválí to, tak mám tendenci spíš to trochu shodit "no jo, my jsme u nás ukecaní všichni", aby to nevypadalo, že se vytahuju. Nebo případně pochválím to druhé dítko, pokud je na něm taky něco ke chválení.
|
Ajina2 |
|
|
5.4.2005 16:31:21
...věty typu - "Vám ještě neleze? Nám už měsíc." jistě nejsou škodlivé, ale nepříjemné. Řečené ještě s takovým "MILÝM" tonem...Tak to jsem asi měla na mysli.
|
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.