| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Hračky - pomáhají rozvíjet, nebo tomu naopak brání?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 55 [Dalších 35 >>]
18.2.2005 15:28:47
Holky, buďte rády, že vám babičky vozí pro děti alespoň nějaké hračky, ať už se vám líbí nebo ne. Moje tchýně dala jako dárek našemu mladšímu chlapečkovi k jeho prvním narozeninám čokoládovou bonboniéru.. A to asi jenom proto, že byla pozvaná na oslavu, jinak by nedostal nejspíš vůbec nic. Vzhledem k tomu, že já neberu dárky jako nějakou "hodnotu" ale spíš tak, že si na někoho koho mám ráda vzpomenu a chci mu udělat radost, docela mě tento přístup mrzí. Ale už si pomalu zvykám, ani to nejde jinak poté co k jedněm Vánocům dostal starší syn plato kulatých žvýkaček a mladší syn nic, protože z hraček by přece v 10ti měsících neměl rozum :-) Přitom to není o penězích, konec konců dnes se dá i za tu dvacku koupit třeba autíčko a člověk má alespoň pocit, že tomu kdo dárek vybral stálo za to chvilku přemýšlet.
Tak jen abyste věděly, že existuje někdo, kdo by při pohledu na tchýni vybalující dětem jakokouliv blbost od Vietnamců seděl někde v koutku a zamačkával slzy štěstí :-))
Haluška
18.2.2005 13:18:42
Šáry, teď jsi myslím uhodila hřebíček na hlavičku. Myslím si, že když se děti podívají na televizi u babiček, úplně jim to stačí. Nemusí se na ni dívat den co den, nechodí pořád za mnou, že ji chtějí pustit (což se konec konců Anička sama velmi rychle naučila, i když ji doma nemá :-)))
Vzpomínám si, jak jsem se dříve hádala se svým otcem, který byl odpůrcem televize, že je přece k něčemu dobrá a že by to neměl zavrhovat. Dnes ji on má a já ne :-) Člověk se názorově vyvíjí a je to přirozené. Dnes to vidím tak, že ji mít nechci a že pro malé děti není mnoho platná a mě by to svádělo čučet na blbiny, abych se odreagovala.
Když jsem byla malá a moje maminka se dívala na televizi, vylezla jsem jí na klín a prohlásila: "Mami, na mě se dívej. Já jsem tvoje televize." Tak to bych nechtěla, abychom takhle dopadli :-))
Šáry
  • 
18.2.2005 12:46:50
S tou televizí - jak už tady vyplynulo, nepatřím k zásadním odpůrcům televize ani toho, aby se na ni koukaly děti - samozřejmě s mírou, taky znám lidi, jejichž děti sedí před televizí věčně a koukají úplně na všechno, to taky nemusím.

Myslím si totiž, že televize je velký manipulátor a že my můžeme a měli bychom informace v ní vysílané "uvést na pravou míru" a naučit dítě, aby se v nich orientovalo a dokázalo rozeznat podstatné od balastu. Prostě brát to všechno s veeeeelikou rezervou, a ne že, když to říkali na NOvě, tak to bude určitě pravda.;o))

Obávám se, že televize k našemu životu přece jen patří a děti, které jí budou úplně "nepoznamenané" pak riskují velký šok. Pamatuji se, jak mně v dětství nedovolili málem ani Večerníčka, ale později, když jsem jako větší koukala i na filmy, jsem nabyla dojmu, že nejsme normální rodina, protože se rodiče nerozvádějí a nechovají se k sobě hnusně ;o))
Haluška
18.2.2005 12:21:35
Honzo, to je právě to. Když je někdo v menšině a přihlásí se ke svým menšinovým názorům, hned mu někdo předhazuje, že se povyšuje. Není to zvláštní?
Valkýra
18.2.2005 11:39:07
Ještě dodatek k předchozímu příspěvku - myslím si, že matka, která se soustředí pouze na dítě a trvá to dlouhodobě, má sklony úzkostlivě posuzovat svoji výchovu, projevy dítěte a všímá si věcí, které jiné nechají být. Výsledkem může být úzkostné a nesamostatné dítě, které reaguje na každý výkyv nálady u matky a později se cítí nejisté ve školce i ve škole.
V mém okolí je spousta dětí, které měly potíže se začleněním do školky i do školy. Jejich matky to dokonce považovaly za správné - bylo vidět že se jim dostatečně věnovaly a školka je prostě nemůže nahradit. To, že moje dcera do školky chodila ráda prý jen odhalilo (v jejich podání), jaká jsem mizerná matka, že školka je jí milejší než být doma! No, dcera je ráda i doma, i v kolektivu, prostě je v pohodě a já jsem za to moc ráda!!! Já jsem taková nebyla. Máme spolu opravdu pěkný vztah a myslím si, že by byl takový, i kdybych při mateřské pracovala.
Valkýra
18.2.2005 10:59:49
Mirko, Šáry, Monty,
každá určitě máte díl pravdy. Já jsem byla doma s dcerou do 3,5 roku. Snažila jsem se jí hodně věnovat, ale byla to pro mě hrozná dřina. Hlavně proto, že jsem na ni byla celý den úplně sama a s dětmi obecně to moc neumím. Mazlit se , to ano, sle jako partner ke hře s malým dítětem jsem nemožná. Ocenění bylo takové, že mi manžel i moje máma dávali najevo, že se doma pouze flákám. Když dcera nastoupila do školky, hned první den tam chtěla být do večera, bylo vidět, že se doma už nudila a přitom já jsem se tak snažila se jí věnovat!
Kdybych náhodou měla druhé dítě (není už v plánu), už v těhotenství bych si to zařídila tak, abych mohla něco dělat z domova a úplně nezblbla. Můj návrat do zaměstnání byl vzhledem ke čtyřletému výpadku katastrofální, připadala jsem si úplně na začátku, dvacetileté holky mě strčily do kapsy a daly najevo, že jsem úplně blbá a abych se radši vrátila domů. Ano, i moje sociální dovednosti značně utrpěly.
Ale zpátky k dceři. Taky jsme sledovaly v televizi Kouzelnou školku, Kostičky a pohádky. Pořadů pro děti v televizi zas tak moc není, aby je to mohlo poškozovat. Kouzelná školka se navíc vysílá v takovém čase, že jsme ji většinou nestihly - byly jsme ještě venku.
Souhlasím s Mirky švagrovou, že pocit výlučnosti v rodině a vědomí toho, že matka je tu pouze pro něj - může dítě deformovat. U sebe musím říct, že můj vztah s dcerou zraje jako víno a čím máme na sebe méně času, tím si ho více užíváme a náš vztah je intenzivnější. Mateřskou jsem vnímala jako nekonečný sled ubíjejících povinností, které nikdo pořádně neohodnotí a do vztahu s dcerou se občas vkrádala klasická ponorková nemoc. Dcera taky ohodnotila, když měla změnu - byl s ní někdo jiný. Bylo to málokdy.
V historii je to asi poprvé, kdy má dítě matku jen pro sebe, dřív vždy bylo na prvním místě zajistit obživu a až pak hry. Uvidíme, co to přinese.
Honza
  • 
18.2.2005 10:58:04
Jani, neříkám, že by to měl být problém. Jen my vadí to neustále povyšování se některých lidí nad ty druhé. "Nemáme televizi, proto jsme lepší". Nebo: "Uznáváme skutečné hodnoty, proto nemáme televizi (na rozdíl od vás, lidí bez skutečných hodnot).

Já vím, že to tak nikdo přímo nenapíše, ale je to z toho cítit.

Jasně, televize je ve většině případů jen žrout času, který by mohl být vyplněn smysluplněji. Ale není třeba dávat lidem "s televizí" najevo, že jsou nějak horší. Nejsou. Jsou jiní. Jenže to si lidé "s televizí" o lidech "bez televize" myslí taky"...
18.2.2005 7:34:39
Taky jsem četla studii porovnávající vývoj dětí, které jsou do jednoho roku nošené na zádech pracující matky. Ani nic nevidí. Jen poslouchájí, najíst a napít se můžou, jen když má matka čas. Porovnávali je s dětmi stejně starými, keré rodiče cíleně rozvíjí - pokládájí je na bříško, ukazují hračky....jako ty naše. Testy se dělaly v jednom roce věku dítěte a představte si, že v mnohém ty nošené děti předstihly ty"rozvíjené". Ale jinak rozdíl nebyl patrný. A navíc výchovně to budou mít rodiče dětí nošených, protože ty se už naučily, že nemůžou mít všechno, co by chtěly.

Já jsem do 2 let věku svého staršího syna, neměla ani čas se podívat na knížky, natož je číst. A to je pro mě ta nejradostnější činnost. Syn má vysokou potřebu pozornosti. Na brigádu jsem utíkala s obrovskou radostí a elánem. Bylo to na pár hodin týdně - čistě fyzická práce. Nedávno mi jedna zasloužilá mamka odrostlých dětí jen tak mezi řečí říkala: "Nejtěžší je hrát si s dětma." Jak já s ní ze srdce souhlasila. Myslela tím ty nejmenší.

A ta televize - ještě, že tu možnost máme. I syn si občas potřebuje jen tak odpočinout - nevyvíjet žadnou duchaplnou činnost a jen sedět a čučet a smát se, jak tam ta zvířátka dovádí. A když to rozbalé Michal s Františkem, nebo je tam něco o životě zvířat - to je přece pro děti spíš požehnání, ne?!
18.2.2005 0:49:16
No, Mirko, ale ber prosím v úvahu, že některé matky to prostě vidí jinak, pokud jde o práci. My bychom TEORETICKY mohli žít z manželova platu a mého rodičáku, mnozí žijí i za míň. Taky doma nemáme ani video, ani limuzínu (nemáme žádný auto), nemáme mikrovlnku, myčku na nádobí, na dovolené jsem nebyla 4 roky, naše dítě nemá značkové hadry, protože to považuju za zbytečnost, sportovní kočárek máme z bazaru za patnáct set, nábytek v bytě sebranej z chalupy a z manželova mládeneckýho bytu (z bazaru)... já pracuju jednak proto, že mě to baví, navíc máme na bytě dluh a ten zbytek peněz v podstatě investuju do toho, abychom mohli dobře jíst a nemuseli se moc uskrovňovat ve vlastních zálibách. A fakt si nemyslím, že by syn trpěl tím, že pracuju. Naopak - kdybych nepracovala, asi bych byla dost frustrovaná a přenášelo by se to i na něj.
Už jsem to tu někomu psala, ale zopakuju to - teď syn spí a já končím s prací. Když spí, tak mne nepotřebuje. Když pracuju přes den, věnuje se mu někdo jiný - a věnuje-li se mu u nás doma, protože pracuju doma, tak není problém práci přerušit a věnovat se mu i během dne. A když srovnávám své zkušenosti s tím, co jsem viděla u kamarádek, příbuzných atd., tak mám dokonce pocit, že se mu věnuju víc, protože většina dvouletých dětí, které znám, si přes den prakticky hrajou samy v pokojíčku. Já si se synem maluju, čtu, díváme se spolu na pohádky, hrajeme si s autama a se zvířátkama, a když se denně dívá 10 minut na Večerníčka, 30 minut na Kouzelnou školku (na tu ale ne každý den) a nějakých 5 minut na datla Woodyho, tak mi těch pár minut fakt nepřijde, jako že ho odkládám k televizi. On ty pohádky komentuje a během nich spolu komunikujeme, co vidí, co se tam děje atd. Ve dvou letech mluví velice dobře ve větách, má obrovskou slovní zásobu, zná barvy, počítá do čtyř, zná i některá písmenka a dokáže říct, jakým písmenkem začíná nějaké slovo, na obrázku pozná i vcelku "nestandardní" zvířátka jako třeba lamu, delfína nebo sysla, což by asi neuměl, kdybych se mu nevěnovala. Vycházím vstříc JEHO potřebám, ale taky mám nějaké své - a myslím, že jsem našla vcelku rozumný kompromis. Nevím, mám dojem, že dítě ve dvou letech nepotřebuje moji péči 24 hodin denně, a kdybych se mu věnovala ještě víc, tak by z toho nejspíš zmagořil. :o)
Šáry
  • 
17.2.2005 23:39:53
Mirko,

myslím, že Tvá švagrová má velký kus pravdy. A samozřejmě ty taky, s těmi odsudky. Už jsem o tom taky přemýšlela. Možná je část toho, co je dneska prezentováno jako problémy s mládeží, způsobené tím, že nás dneska nic nenutí, abychom jim přidělovali odpovědnost přiměřenou jejich věku, a v podstatě je utvrzujeme ve vědomí, že mají svá práva, ale o jejich povinnostech už taktně mlčíme.

Přitom bychom teoreticky právě teď měli mít pro jejich výchovu nejlepší podmínky, jaké kdy byly - na jedné straně nemusí tvrdě pracovat a kazit si zdraví, existují nesmírné možnosti výběru a s těmi tvrdými odsudky jinakosti to - alespoň tedy ve městech - není nikterak horké.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 55 [Dalších 35 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.