xysa |
| • |
4.6.2003 9:57:09
Ale Lethe
tohle mi prijde dost uhozene - jako ze nosi jmeno sveho otce. A ci jmeno by tak asi mela nosit? Pravo na vlastni jmeno zeny u nas nebylo a do ted se s tim bojuje. Ja se budu vdavat za par tydnu a s mym pritelem se nedokazeme dohodnout, protoze je preci "normalni" vzit si jmeno sveho muze. Me to prijde asi tak normalni jako kdybych se ze jmena Katerina prejmenovala na Ivana. Obe jmena jsou hezka, ale nemaji vubec nic spolecneho. Moje identita na tomto svete bude zcela fuc a budu si muset vybudovat novou, zatimco muj pritel o necem takovem nikdy ani neuvazoval. |
Marcela |
| • |
10.2.2003 17:45:23
Ahoj všem, možná jsem výjimka, ale já přemýšlela o příjmeních svého okolí právě jako dítě. Když se mamka podruhé vdala vzala si jméno nového manžela a když čekala brášku bylo jasné, že i on bude mít příjmení jako oni a já jediná z celé rodiny se budu jmenovat jinak (po svém otci). Tehdy mi bylo 7 let a dost mi to vadilo, že můj vymodlený sourozenec vlastně nebude podle jména sourozenec na 100%, alespoň tak jsem to brala. Tak jsem si prosadila, že bude mít stejné jméno jako já, tedy Marcel.Pak jsem si to asi měsíc přeříkávala, mamka asi musela mít dost velkou trpělivost, v té době mě nic jiného nezajímalo. Až jsem se rozhodla, že to jméno je nemoderní a brácha bude Martin. A u toho zůstalo, ať se rodina stavěla na hlavu, jak chtěla. Dnes jsem dospělá a i mé názory jsou mnohem liberálnější. Ale chci všechny tak trochu varovat,že ne všechny děti vezmou různá příjmení v jejich rodině bez uvažování, jako normu. Kamarádka také má své dívčí jméno a její dcera se jmenuje po otci, nedávno jí řekla: Ale ty nejsi moje opravdová maminka, viď? Jak na to přišla? Chodí do školky, kde se maminky jmenují stejně jako jejich holčičky. Jak mé kamarádce bylo, to si možná představíte sami. Takže si vše dobře promyslete a přeji všem dobré rozhodnutí. Marcela
|
Bára |
| • |
9.1.2003 12:25:40
myslím, že Klára do pionýra chodit chtěla.
Honzo, myslím, že by sis nikdy nevzal příjmení své ženy jako každý chlap, který nemá třeba ˝směšné˝ jméno a rád by se ho zbavil. Tento zvyk byl zaveden v době, kdy žena byla majetkem muže, a jelikož tato doba už je pryč, měl by se upravit i tento zvyk jako se upravují jiné. Netvrdím, že by si měli najednou muži brát manželčino příjmení, ale ženy by měly mít své dívčí i to vyvdané. |
|
|
2.1.2003 14:36:47
Velka vetsina ukonu v zivote lidskem je nejakym zvykem, ktery se z urciteho duvodu osvedcil a proto se z nej neustalym opakovanim stalo neco, co clovek bere automaticky a nijak moc nad tim nepremysli. Nekdo vymyslel, ze se bude jist priborem a ze nuz se bude drzet v prave, zatimco vidlicka v leve. Nekdo by si mohl rict: "Prece nebudu jako soucast stada! Mam sve pravo na sebeurceni a proto budu nuz drzet v leve ruce a vidlicku uchopim levou nohou (v leve ruce by ji udrzel kazdy moula a to ja prece nejsem). Ano, je to extremni priklad, ale chtel jsem na nem demonstrovat, ze kdyz je neco zvykem, neni to hned nutne spatne nebo nejak omezujici...
|
Hanka, Šíma 5, Emma 2 |
| • |
21.12.2002 0:22:21
Jenom takový postřeh, jak to bylo u nás.
Ja jsem podobne hrde vykrikovala do sveta, ze se nenecham tlacit normama do kouta, než mi došlo, že už je to u mě tak trochu "programová opozice" a že jaksi vice udržuju formu než sleduji obsah. Po svatbě jsem si nechala své jmeno, ale když mi došlo, že za hlásáním vlastní svobody jsou jen moje ubohá pootevřená zadní dvířka, bylo mi do smichu i do breku. A tak jsme se dohodli na manželově jménu a kupodivu se cítím svobodnější než dřív. Ahoj Hanka |
Iva |
| • |
19.12.2002 10:19:52
Jak ale zdůvodníš, že se vaše děti jmenují po otci? Snad na nich máš jako matka nejméně poloviční (tuším i větší) podíl? To ti to nepřipadá nespravedlivé a ponižující?
|
Zuzava* |
|
|
19.12.2002 10:14:28
Já taky souhlasím s tím, že jenom jméno nic neřeší...Je to ale jedna z věcí, co bezmyšlenkovitě přebíráme, a považujeme za normální bez toho, že bysme nad tím uvažovali. Vlastně i Honza znejistěl při představě, že by se měl přejmenovat po manželce. Je to zvyk, a to že dřív to znamenalo Novákova(žena) a teď jen jméno - Nováková, nad tím neuvažujeme.
Myslím, že to není tak docela v pořádku , že se počítá s tím, že se žena v jměně "podřídí", tedy vzdá se svého. Jen nevím, jak jinak tu rodinu označit, ale nějak by to být mělo. Protože členové rodiny by měli mít možnost nějak denmonstrovat, že patří k sobě.... |
|
|
16.12.2002 12:33:32
Jezisi jak ja souhlasim. Bohuzel ty nazory (a netykaji se jen zmeny prijmeni po svatbe), ktere ma autorka clanku jsem ziskala az po druhem snatku, kdy jsem opet prijala manzelovo prijmeni. Uvitala bych vice takto feministickych clanku od teto autorky. Mluvi mi z duse.
Takze dnes uz nepecu, protoze to nejim a kupovana vanocka i cukrovi jsou lepsi a ja mam vic casu na deti, nevarim knedliky - syn uz si dokonce ty kupovane oblibil, o vikendu varim jen v sobotu a v nedeli mame to same (nikomu uz to nevadi), do uklidu zapojuju postupne i deti, pradlo vozim na mandl a velky uklid mi dela firma na jare (ne pred vanocemi, to je porad tma, tak prach za lednickou mi opravdu nevadi). Klidne celou sobotu prosedim u televize nebo si vyrazim sama s kamoskou na adventni trhy (kdyz nikdo z chlapu nechce). Vazme si sebe samych a rozmazlujme se stejne, jako rozmazlujeme svoje okoli. Nebudme sluzkami - nikdo nas proto vic rad mit nebude. |
Kačenka 30let |
| • |
12.12.2002 18:02:50
Naprosto souhlasím. Budu se v létě vdávat (po 3 letech z velikánské lásky a zamilovanosti)a nemůžu se dočkat až budu mít v občance nové jmeno. Dokonce už ted občas "podvádím" a použivám nové jméno tam,kde je to možné.Třeba když dávam boty do opravny.
My dva víme,že patříme k sobě a těšíme se až to bude vědět celý svět!!!!!! |
|
|
8.12.2002 20:02:34
Ahoj Andy,
já bych to asi udělal a vzal bych si příjmení mé partnerky, opravdu dobrá varianta by byla uplne nové příjmení pro všechny, ale to asi nepujde... Alr ve skutečnosti to ale dělat nebudeme, partnerka má "tvrdé" jmého a velice ráda si ho nechá změnit za moje :o) Martin |
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.