| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Soužití bez svatby

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 30 
10.10.2003 18:13:20
Ahoj Ivo,
ale to přece není o prohlašování, pokud sama žiju samostatně, tak tomu prostě tak je.
Já osobně manželství nikomu nevymlouvám, jen jsem nikdy neměla potřebu ho uskutečnit, přestože nabídky byly.
Hezký večer
Daniela
  • 
10.10.2003 17:47:25
"Příliš mnoho rodin v mém okolí se rozpadlo."

Neberete se tedy proto, abyste se náhodou někdy v budoucnu nemuseli rozvádět, ale jen rozcházet? :) Nemáš důvěru ve váš vztah?

Teď vážně: respektuji Tvůj názor, pro Tebe manželství nic nezmanemá. Pro mě ale ano, je to pro mě posvátné, stejně jako pro věřícího Bůh nebo podobně. Je to něco imaginároního, v co věřím.

Co se oslovení "manželka" týče, jsem hrozně hrdý na to, že právě moji partnerku takto mohu oslovovat :)
Martina
10.10.2003 16:02:46
Vidim to stejne. Jsem vdana "jen" 2 roky, pred tim jsme spolu chodili 2,5 roku z toho asi 1,5 roku spolecne zili. Mame 20ti mesicniho syna. Brali jsme se z lasky, nikoli kuli diteti. Svatba byla planovana dlouho dopredu. Oba jsme se s manzelem strasne tesili, spolecne delali vsechny pripravy. Nebylo to zadne divadlo pro pribuzne (taky nam to vicitali), byl to nas den. Jen nejblizsi rodina, obrad na krasnem miste, spolecny obed a odpoledne jsme spolu odleteli do Parize. Byl to opravdu jeden z nejkrasnejsich dnu v nasem zivote. Jsme manzele a to nam prijde krasne.
Pro nekoho je mozna neco hrozneho, pro nas je to nadherne;-)
Iva
  • 
10.10.2003 14:04:41
Souhlasím se Sylvií. Za tím, že někteří lidé spolu žijí bez svatby leží určitě strach ze závazku. Všimněte si, že právě tito lidé nejčastěji prohlašují, že oni jsou samostatní, že oni se dokážou uživit sami, že toho druhého vlastně nepotřebují, že na něm nechtějí být závislí...Je v tom strach spolehnout se na druhého,obava, že takto pak špatně dopadnou, a tedy vlastně i nedůvěra k tomu druhému (i nízká sebedůvěra)a případná zadní vrátka...
?
  • 
10.10.2003 12:17:32
Souhlasím se Silvií, a domnívám se že bariera rozvodu má chránit dítě manželů před ukvapeným rozchodem.
Ale život mně poučil, že někdy mohou být i ze sociálních ( ekonomických ) důvodů situace, kdy pro oba je vhodnější se sňatkem nespěchat. ( vdovský důchod z jedné strany a byt přidělený jen svobodnému )
Když nejsou společné děti, není kam spěchat.
9.10.2003 23:55:07
Hmmm, a co když naopak sňatek - odevzdání se jeden druhému - je řešení pouze pro dospělé a sebevědomé jedince, kteří nemají strach, že by v manželství ztratili vlastní identitu, mezitím co život na hromádce je řešení pro ty, co si chtěj ponechat otevřená zadní vrátka?

S.
9.10.2003 23:03:20
Určitě ne :-),
vnímám to obdobně, přestože jsem teď sama, ale tento názor mám odjakživa.
Hodně štěstí.

Daniela
Míša,33, 1syn
  • 
9.10.2003 21:57:56
Žiji se svým mužem (neboť je to muž, ačkoliv ne manžel :-) už asi čtvrtý rok, máme ročního chlapečka a s naším stavem jsme oba spokojeni. Máme stabilní a pevný vztah a považte, bez sňatku! Ani jeden z nás dvou s tím nemá problém. Tedy já určitě ne a ON tvrdí totéž. Problém s tím mají naše kamarádky a jeho maminka. Žádný chlap, cožje zajímavé, ale dá se to předpokládat. Možná s tím taky bude mít problém banka, až budeme chtít hypotéku na barák :-)
Psychologové tvrdí, že ve vztahu na hromádce většinou jeden žije proti své vůli. Že by chtěl vztah radši legalizovat. Jenže když se tentýž pár vezme, tak je logicky zase ten druhý v manželství proti své vůli. To na spokojenosti taky nepřidá.
A proč se nechci vdávat? Protože to nepovažuji za žádné štěstí na zemi. Svatba pro mně nepředstavuje nejkrásnější den v životě (to by ten život byl dost ubohý). Příliš mnoho rodin v mém okolí se rozpadlo. A je pro mně přímo nežádoucí mít nálepku "manželka". Manželka v našich zeměpisných šířkách má zvuk spíš jako nadávka, než jako titul, který je třeba mít v úctě.
Když kamarádky přesvědčovaly mého muže, že by si mně měl vzít, jelikož se mylně domnívaly, že na to čekám, snažil se z nich dostat proč. Jednak se to prý sluší a jednak je to pro ženy výhodnější! A jak je to výhodné pro muže?!
Ale já nepotřebuji peníze mého chlapa. Já si na živobytí dokážu vydělat sama. A tvrdím, že jediné rovnoprávné soužití je to bez svatby. Jenže je to řešení pouze pro dospělé a sebevědomé jednince.
Evelyn1968,2děti
27.8.2003 21:22:59
S manželem jsme před svatbou spolu bydleli skoro 5 let a vůbec toho nelituju. V době před svatbou jsme měli možnost se nezávazně a postupně sžívat a zvyknout si na sebe s vědomím, že když to nepůjde, nic se neděje. Neumím si představit, že bychom se pár měsíců vídali jen na schůzkách a teprve po svatbě zjišťovali, jestli spolu můžeme žít. U nás to bylo o to náročnější, že jsme každý z úplně jiné rodiny, tak ten první půlrok opravdu stál za to:o). Žijeme spolu skoro 18 let, z toho 13 jako manželé. Myslím, že manželství na zkoušku je dobrý nápad. Jen ještě poznámku-děti jsme měli až po svatbě, s těma bych nějaké zkoušení neriskovala:o).
E.
Standa
  • 
27.8.2003 15:52:41
Vetsina tzv. manzelstvi na zkousku je podle meho nazoru predstupnem manzelstvi, tedy pokud se nerozejdou. Ale je lepe kdyz se rozejde nesezdany, bezdetny par nez kdyz se rozvadeji rodice, coz vzdy nejvice ublizuje detem. Ono je to totiz uplne o nicem jinem s nekym chodit jednou za tyden na prochazku do parku nebo s nim zit ve spolecne domacnosti.
Pan doktor se nejspis ridi oficialnim stanoviskem jiste cirkve, ale asi nevi ze napr. Ordodoxni Zide take maji manzelstvi na zkousku. Ziji spolu nekolik tydnu pred svadbou. Spi v jedne mistnosti, postele maji oddelene. Mohou se dotykat a predpoklada se ze muz si zenu dobre prohledne (neoblecenou). Nesmi spolu soulozit, ale jinak ve vsem ostatnim uz jsou jako manzele, tedy nikoliv jako "bratr a sestra". V tradicnim judaismu maji totiz muz i zena v rodine presne pridelene role. Pro muze je napriklad dulezite aby zena pripravovala pokrmy, ktere jsou koser. Hospodyne zapaluje dve svice kdyz zacina sabat (patek vecer) a pronasi modlidbu na ochranu rodiny, a je zodpovena za celou radu dalsich ukonu.
Pro zenu je dulezite poznat zenichuv charakter, zda bude zodpovednym otcem rodiny, zda ji bude oporou,...

Je treba ovsem odlisit naroky ktere Buh klade na Izrael jakozto vyvoleny lid a na ostani lidi, kteri nejsou pod Zakonem.
V Cesku spolu pary pred svadbou ziji dele, casto i nekolik let, nebot u nas se v dnesni dobe narozeni potomku odklada, coz tolik nevadi nebot malokdo je ochoten mit 10 deti jako je bezne u ortodoxnich Zidu. Take by asi bylo nerealisticke ocekavat ze Cesi budou zit v celibatu. Bylo by to ostatne neprirozene a proti Bozimu zameru. Souziti nesezdanych paru je totiz mozne chapat jako tzv. prirozene manzelstvi, ktere vznika prostou volbou partnera a nepredchazi mu zadny ustaleny spolecensky ritual, ktery ostatne nepochazi od Boha ale zas jen od lidi, kteri si ho vymysleli a v probehu staleti vselijak menili. Buh stvoril muze a zenu proto aby spolu soulozili, proto je stvoril tak jak je stvoril, vcetne penisu a vaginy.
Kdyz spolu soulozi nedelaji to podle Boziho zameru proto aby meli deti ale proste proto ze jim to prinasi slast.
Tudiz, pokud spolu ziji v monogamnim svazku a jsou si verni, naplnuji Bozi zamer stvoreni.
Vsechno ostatni je perverze, ve ktere si obzvlaste libuje Rimsko-Katolicka Cirkev a zastupy jejich pedofilnich knezi.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 30 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.