| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Učit se, učit se… Ale jak?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2129 z 29 
Filip Tesař
18.2.2019 11:58:08
Možná znáš jiný zedníky než já, co se týče mýho okolí, jsi mimo realitu. Peníze jsou to vydřený, ale na vyskakování to není.
X__X
18.2.2019 10:37:43
však ono to v tom článku padlo - firmy jsou schopné si zájemce o zedníka poměrně snadno zaučit. můj drahej bejvalej má stavební firmu, zedníky tedy převážně najímal firmy a zaměstnanci primárně byli izolatéři a já jeho zaměstnance pamatuji - část z nich sice byla z oboru, ale jinak vesměs alkáči s exekucemi, kterým se musela mzda vydávat ideálně denně po práci, protože zaplatit jim klasicky jednou měsíčně, tak je pak tejden neviděl v práci, dokud měli korunu v kapse. část "normální" lidi z oboru, ovšem s exekucemi z předchozího pokusu o podnikání, protože na něj intelektuálně neměli (jasně, jinak by se zaměstnat nenechali a dál by jeli na sebe). část si zaučil sám, převážně různé maturanty bez práce. ti se pak dřív či později trhli a šli dělat sami na sebe, protože když se zaučili, tak odborně nevadilo, že nemají učňák a navíc se lépe orientovali v problematice vytváření nabídek a jednání se zákazníkem. nebo k němu chodili manuálně pracovat i VŠ studenti na letní brigády, nebyl problém se zaučením. z tohoho hlediska, pokud se dokáže rychle zapracovat i student na brigádě, tak nevidím důvod, proč bych měla jásat nadšením z představy, že mé dítě kvůli tomu stráví dva roky na učňáku ~d~ pokud by kluk projevil zájem o stejný obor, jako má jeho otec, tak bych mu doporučila maturitu pro získání nějakého všeobecného rozhledu a učňák si případně dodělat pomaturitně. veřím tomu, že i drahý bejvalý by to viděl stejně, vždyť i on to takhle udělal, učňák si dělal v individuálním zkráceném režimu jenom odborné předměty.
Bobo
  • 
17.2.2019 19:51:06
Zrovna včera jsem četla v Právu o nezájmu mladých se učit řemeslo. Právě o zedních byl uvedený článek. Dramatický pokles učňů. Přitom snad každý vnímá, že jen trochu šikovný zedník se dnes může cítit jako král. Může si říci a hlavně dostane takovou mzdu, že například "intelektuál" Filip může zamáčknout hořkou slzu v kalném oku svém. I zde jsou mámy zcela mimo. Tlačí potomky na školy, kde se jim dostane jenom teorie a často i pochybné. Každou ekonomiku tlačí dopředu hlavně technicky vzdělaní a erudovaní lidé. Nikoliv humanitní obory typu sociální ..... speciální ..... gender..... environmentální ..... Další desítky umělých názvů si můžete dosadit samostatně. Ti se budou muset smířit jen se špatnými platy. Při srovnání s prvně uvedenými i o desítky tisíc korun nižšími. Kdy už to lidem konečně dojde?
Bobo
  • 
17.2.2019 19:40:36
Čtvrtinový plat, přesněji zhruba 1/3 ve srovnání se Spolkovou republikou Německo je dán také pasivitou Čechů, zvláště zaměstnanců. Kdo je spokojen a neprotestuje, nezaslouží do velké míry ani vyšší plat. Zdejší politici a zaměstnavatelé žijí v zemi, kde stávka je vždy krajně podezřelá. Kde se požadavky například jednotlivých profesních skupin nikdy ve společnosti nesetkají s kladnou odezvou, či elementární podporou. Nevědomost, pasivita, strach a obavy se podepisují na ochotě stát se zaměstnavatelům i vládním politikům rovnocenným partnerem. Pro mnoho Čechů je nepochopitelné, že v zemích jako jsou Francie, SRN, Itálie, Španělsko, Belgie se stávkuje v menším rozsahu prakticky každý týden, ve větším rozsahu s dopady na dopravní infrastrukturu vícekrát do roka. Tak se nikdo snad nemůže divit, že spokojeným zaměstnancům netřeba přidat nad míru inflace. To, že se zde posledních několik let přidalo více, má příčinu ve velké stagnaci a propadu mezd, platů mezi lety 2010 až 13 - 15. Nemusíme se hned srovnávat s Německem, ale srovnatelné Slovinsko má zhruba o 50 % vyšší mzdy. Jsme na chvostu EU. Našimi konkurenty jsou země V 4 spolu s Bulharskem s Rumunskem. Státy jako Estonsko nám začínají unikat. Pokud zde budou nabízet zdravotní zařízení mzdy kolem 35 tisíc hrubého pro kvalifikované zdravotní sestry s 20 letou praxí pracující u lůžek v nepřetržitém provozu, je něco hodně špatně. Potom se lidé nedivte, že odchází do Saska, Bavorska, Rakouska. Po nostrifikačních zkouškách jsou plně kvalifikovány v tamních nemocnicích. Bulharky a Rumunky a Slovenky dominují v tzv. domácí péči o seniory třeba v Rakousku. Víte, lidé chtějí žít dnes a ne stále poslouchat prospěchářské politiky, že jednou snad bude lépe. Ale zapomínají dodat, že jen pro ně. Přitom lidé jsou zde v průměru více sedření v práci než ve vyspělejších zemí. O atmosféře na pracovištích ani nemluvě. A nakonec i důchod je tam o něčem jiném.
  • 
17.2.2019 17:08:27
Proti autům proti jmění
Proti skautům proti bdění
Proti době proti frakům
Proti sobě proti mrakům
Proti pánům proti pannám
Proti plánům proti stranám
Proti prachu proti blátu
Proti strachu proti státu
Proti sněmu proti dýmu
Proti všemu protivnýmu
Proti hromu proti bleše
Proti tomu kdo se češe
Proti těm co přes protesty
Mluví stále ale z cesty
  • 
17.2.2019 14:09:57
Ono nejde ani tak o těch pár kterým tento systém vyhovuje, ani o těch pár co tenhle systém přežije ale o ty které tento systém zabije.

Ono říkat někomu od páté třídy že je hloupý a že půjde na zedníka, je vražedné.

Kdyby tento vzdělávací systém fungoval tak jak tady předkládáte neberou češi čtvrtinu německého platu, nepadají tady mosty a bezdomovce nezabíjíme mrazem.

Ta vyřazovací soutěž co se tady na školách hraje je nesmyslná. Nevhodná člověka.

Když už je potřeba tuto hru hrát tak prosím, řekněte dětem že lidi jsou zvířata co jsi jdou po krku, každý ať má zbraně k obhajobě svého teritoria a brání se jako zvíře.
Tohle ohlupování - žiješ v bídě protože jsi se nenaučil vyjmenovaná slova po b mě opravňuje psát co píšu.😇
Filip Tesař
17.2.2019 13:50:04
Ono taky Komenskýho princip "škola hrou" vůbec nebyl o tom, že by učení mělo bejt zábava a hraní si. To si myslej lidi, bohužel i pedagogové, který Komenskýho nečetli. A bráno z druhý strany, u nás se spousta lidí Komenským zaklíná, jenže zapomínaj, že Komenskej nejdřív založil a čtyři roky ved experimentální školu (v Šarišským Potoce), než se dal do sepisování teorie. A dneska u nás po pedagogickejch fakultách sedí dost teoretiků, který nemaj s praktickou výukou osobní zkušenost.
Analfabeta
  • 
17.2.2019 11:09:51
No, kdybychom k tomu přistupovali takto, tak lidstvo dodneška neumí číst ani psát. Výrazné talenty se sice najdou, ale je jich v celkové populaci jen zlomek. Ono se sice říká, že talent se dokáže prosadit, ale tím bych si tak jistá nebyla, protože o těch neprosazených se nic neví. Naopak není na škodu se vzdělat i v tom, co dítě možná nebaví, ale u čeho je dobré, aby aspoň něco vědělo. Nemusí mne zrovna bavit fyzika, ale měla bych vědět, že nemám strkat mokré prsty do zásuvky nebo že těleso se pohybuje po nakloněné rovině směrem dolů, čili že když se postavím na kraj stolu, tak asi spadnu, neb se ten stůl převrátí. A další a další. Akorát dnešní lidstvo je dokonale zblblé a neskutečně líné, takže se budeme přesvědčovat o tom, že učivo 2.stupně základní školy je těžké a nemá smysl se ho vůbec učit, ba co víc, škola má být zábavou a ne prací, učit se není třeba a pokud to učitel vyžaduje, je pohrobkem komunistického školství. Proto je třeba si ve škole jen hrát, k tomu třeba inkludovat slabé žáky k těch chytřejším, protože talent si přece cestu najde, že? A pak sedivíme, když vysokoskolsky vzdělaný člověk napíše větnamec, pondělý a podobné zhůvěřilosti, protože on si přece ve škole hrál a ze školy je je třeba odstranit všechno,co smrdí prací. A pak se divíme tomu, že absolvent vysoké školy je poloanalfabet.
  • 
15.2.2019 19:49:58
Ano jak říkal velký V I Lenin a Mireček v básníkách, se učit, se učit, se učit.

Sice se učit věci které jsou k ničemu ale někdo rozhodl že tohle je potřeba a bašta.

Já už jen čekám až za mnou někdo přijde a řekne "hele zpěvem se dají vydělat spoustu peněz, stačí se jen, učit se, učit se, učit se.
Je to tvoje chyba že seš na tom špatně, podívej na Káju G. Ten se učil, se učil, se učil. A má vilu na Bertramce."

"Tedy podotýkám že se učil, se učil, se učil silnoproudým elekrikářem"

Doufám že i autor tohoto článku je schopen mě pochopit že je v našem vzdělávacím procesu něco špatně. A že holt, nejen zpívat, se naučí ten kdo na to má nadání.

A ti ostatní jsou hudlaři.
😎😎😎

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2129 z 29 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.