SleepWell |
23.9.2018 17:02:49
u nas deti vozi akorat naplava a je pravda, ze ti je opecovavaji pomalu do pate tridy. Potomci starousedliku, kteri byli zvykli jezdit busem nemaji problem deti v prvni tride druhy tyden posadit na bus, at jedou s ostatnima. A deti to zvladaji v pohode, jsou mnohem samostatnejsi, musi zvladnout pochopeni casu (casto staci sledovat ostatni deti misto hodinek), prechazet (pravda, nic extra dramatickeho).
A ja osobne si pochvaluju i to, ze se projdou, nekteri i probehnou. Ten cca 3/4 kilometr kazdy den tam i zpet je dobre cviceni. Vahu aktovku resim tak, ze doma maji ucebnice nafocene a nosi jen sesity. Pak to neni takova hruza. Take je mozne misto piti davat jen lahev (nebo lahev s stavou) a vodu si muzou dopustit. Blbe je, kdyz holka treba nosi zaroven vybavu na trenink, to je plna sportovni taska (chranice apod), ale taky to zvlada. Bere to jako prodlouzeni treninku. |
23.9.2018 12:41:39
V současné době, kdy se po městě vyskytuje tolik nebezpečných lidí, bych dítě na prvním stupni do školy samotné nepouštěla. Navíc, auto šetří čas, který dnes matky potřebují.
|
Analfabeta |
• |
21.9.2018 13:33:49
Naše rodina to měla takto:
jedné babičce se narodily 4 děti, dospolosti se dožily 2, ty 2 zemřely do půl roku po narození (příčina smrti: střevní potíže) Druhé babičce se narodilo 8 dětí, dospělosti se dožilo 6. Jedno dítě se utopilo ve dvou letech na dvoře v močůvce, kdy dospělí byli na poli a děti hlídal doma starý hůře pohyblivý děda. Druhé dítě se utopilo v místní říčce ve věku 6 let. Z těch 6 dospělých byli 2 kluci, jeden zemřel jako starý mládenec. Nositelem rodného jména mojí matky je dneska jediný hoch, pokud jednou nebude mít syna, tento rod vymře. |
Analfabeta |
• |
21.9.2018 13:25:24
Tak já měla v dětství fyzičku jako nikdy potom. Stavěli jsme a my s bráchou dělali přidavače. Navozit cihly, navozit kamení na sklep, namíchat cement, pomáhat stavět lešení - na co by rodiče platili cizí helfry, když měli dvě děti? Na co by platili cizím za práci a nám sportování, když jsme se klidně a zdravě mohli nasportovat právě na té stavbě? A díky jejich rozhodnuí stavět mám dneska já i moje děti kde bydlet.
|
iiiiiiiiii |
21.9.2018 11:53:03
Opis z blogu http://moje-mozkovna.blog.cz/1505/umrtnost-deti-v-19-stoleti:
"A teď už ke statistice. Na paškál jsem si vzala matriku narozených z let 1861 - 1897 a matriku zemřelých z téhož období. Každá matrika obsahovala zápisy z pěti vesnic poblíž Rokycan, odkud pocházela jedna má rodová linie. Data jsem zpracovávala za pomoci velmi složitých přístrojů a procesů - propisky, papíru a čárkování. Troufám si tvrdit, že systém čárek je v dnešní přetechnizované době stále nepřekonaný!" Dětská úmrtnost =============== Úmrtí při předčasném narození - 10 (0,24%) Úmrtí při porodu - 107 (2,6%) Úmrtí do jednoho dne - 65 (1,58%) Úmrtí do jednoho týdne - 67 (1,63%) Úmrtí do jednoho měsíce - 142 (3,45%) Úmrtí do jednoho roku - 469 (11,39%) Úmrtí do tří let - 369 (8,96%) Přeživší tři roky - 2890 (70,15%) ================================= |
21.9.2018 11:03:57
Takový rodiny ale byly spíš výjimka. Ono ani na začátku 20. století to nebyla žádná sláva. Rodičům jedný z mejch babiček se narodilo alespoň 6 dětí, jen tři z toho se dožily víc než dvou let, jedno zemřelo ve 23 letech na TBC. Naproti tomu druhá babička je ze 13 sourozenců, kde se dospělosti dožili všichni až na jednoho - ale dle matrik to rozhodně nebyl běžnej stav.
|
iiiiiiiiii |
21.9.2018 9:26:49
"Bobo, jsi vedle jak ta jedle. Stačí projít nějaké matriky, klidně z let 1800-1900. A zjistíš, že téměř půlka narozených dětí se nedožila 3 let. Jak překonaly ty tři roky, už to s úmrtností nebylo tak hrozné. Ale běžné bylo, že žena rodila třeba 6x a přitom nebylo nikdy pohromadě víc než 2-3 děti zároveň v rodině. "
-------------------------------------------------------------------------------- Nejsem si jista, máte-li pravdu. Ze školy pamatuji na jednu zajímavou rodinu. Byla to venkovská rodina, rodiče se jmenovali Matěj a Anna. Narodilo se jim 10 dětí: Václav - 26.9.1865 Regina - 7.11.1867 Jan - 31.8.1870 Barborka - 4.12.1872 Albert - zemřel v kojeneckém věku Bedřich - 19.2.1875 Cilka - zemřela v dětském věku Vojta - 1878 Ladislav - 26.6.1881 Eduard - 28.5.1884 Byla to normální rodina, 8 dětí se dožilo dospělosti, některé založily rodiny. Ten nejmladší se stal druhým prezidentem Československé republiky. |
Bobo |
• |
20.9.2018 16:49:18
Další absolventka. Protektorát Böhmen und Mähren byl od poloviny března 1939 do 08.5.1945. Jinak o vysoké úmrtnosti novorozenců si mohou číst Doroty, co chtějí dnes rodit doma.
|
Karkulkaaa |
20.9.2018 15:29:03
Bobo, jsi vedle jak ta jedle. Stačí projít nějaké matriky, klidně z let 1800-1900. A zjistíš, že téměř půlka narozených dětí se nedožila 3 let. Jak překonaly ty tři roky, už to s úmrtností nebylo tak hrozné. Ale běžné bylo, že žena rodila třeba 6x a přitom nebylo nikdy pohromadě víc než 2-3 děti zároveň v rodině.
Jo, jak člověk začne sestavovat rodokmeny, tak má ty tragédie před sebou černé na bílém. Někde měli začátkem roku tři děti a na konci roku žádné. Jinde vymřeli skoro všichni kojenci v jedné vesnici atd. |
20.9.2018 8:25:06
no, já ten příměr použila proto, abych ozřejmila, že to není typ dítěte bez aktivnější pohybové aktivity....
jinak, co se týče práce "venku", to mi nemusíš vykládat, já jsem z vesnice a doma jsme měli hospodářství, kde jsme našim jako děti musely pomáhat - ono na takovou tu každodenní práci si brzo zvykneš a dřevo/seno/řepa/brambory se taky nedělá denně a hlavně, ta práce se dělá v jiném tempu, než třeba to cvičení, protože musíš vydržet kontinuálně pracovat delší dobu... ... ale fyzickou výbavu bych konkrétně u syna hodnotila jako podstatně lepší, než jsem měla já jako dítě v jeho věku - žádný aktivní sport vyjma 1x týdně volejbalu a 1x týdne sportovek, k tomu jen pomáhací práce doma + lítání venku s dětmi... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.