| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Hledáme pro svoji dceru tu nejlepší cestu

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 46 [Dalších 26 >>]
kreditka
12.2.2018 9:15:24
Mě to nenapadlo, já to zažila - firma zaměstnala několik lidí s mentálním postižením aby se nemusela vyplatit z povinnosti tyto lidi zaměstnávat - samozřejmě že si nenajali nikoho do kanclu, ale do výroby. Tam vždy jednoho postiženého strčily ke zkušenému zaměstnanci a tomu sdělily, že ho má hlídat a ať nezapomene plnit normy s tím, že onen postižený mu bude dělat přípravy (které dělá běžně zdravý kolega)... jak to dopadlo jsem psala.... chudák byl zaměstnanec i ten člověk s postižením - zato v kanclu se mohli klepat po ramenou jak situaci vyřešily
kreditka
12.2.2018 9:11:18
arsielo nemáš proč se omlouvat. To že něco málo o tom vím, je díky tomu že jsem to buď zažila na vlastní kůži nebo to mám okolo sebe. Třeba jeden podnikatel si tu najal kluky z ÚSP na práci v zemědělství - otevírala se mi kudla v kapse, protože doslova zneužíval jejich handikep, tohle by mu nedělali ani Ukrajinci fakt mě jich bylo líto a divila jsem se že to někdo z vedení ústavu dovolil! Na druhou starnu jsou tu chráněné dílny - úklidová četa, kavárna, šicí dílna, zahradnictví, tréninkové byty - kde pod dohledem pracují lidi nejen s mentální retardací, ale třeba s psychickými problémy, kterí by si na trhu práce nic nesehnali a sice nemůžu mluvit za ty lidi, ale přijde mi že jsou tam šťastní. Mají svůj režim a bere se ohled na jejich omezení.

Pak jsem zažila malé dítě ve školce s DS a to bylo peklo - dítko bylo agresivní asistentka ho nezvládala (ono to snad ani nešlo) Děti se sice snažily chlapce zprvu chápat, ale ono chtěj po malých dětech aby chápaly, že na ně někdo může jen tak házet kostky, podrážet jim nohy apod. Musím říct že se mi ulevilo, když dítko odešlo do praktické školy - a tam je prý šťastné našel si přátelé, je mezi dětmi které mu "rozumí", rodiče teď litují že ho nedaly už dříve do speciální školky....

Na druhou stranu kamarádka má dítě s DS a to je sociálně zdatné, takže ve školce nebyl problém, ale stejně chodí do speciální školy a kamarádka si to chválí, neb sama nevidí cestu v tom že zatímco zdravé děti budou brát vyjmenovaná slova on by se měl v rámci inkluze učit rozdíl mezi P a D v zadní lavici s asistentkou, protože přestože toto dítě není agresivní, a je sociálně zdatné, stejně už je někde jinde než zdraví vrstevníci ....

Proto jsem spíše proti inkluzi dětí s mentálním postižením do ZŠ....Je to potom utrpení pro to dítě samotné, pro učitelku, spolužáky....nehledě na to že i když dítě s DS bude sebevíc zdatné těžko z něj bude právnička (zmiňovaná v článku), lékař či samostatný instalatér....přesto může být v chráněném pracovním místě úspěšný zaměstnanec kde pozná své přednosti a nebude terčem zneužívání, posměchu hlupáků nebo nasranosti kolegů, kteří za dotyčného musí makat...
kreditka
12.2.2018 8:51:07
Jenže lidi s mentálním postižením práce často baví. V sousedním městečku tyto lidé pracují pod "dohledem" jako úklidová četa - pro lidi, pro firmy.... práce je baví tak proč ne. Na druhou stranu tady ve vsi máme chlapce, kterého máma nedala do ústavu (hrály v tom roli peníze), ale o chlapce nejeví dvakrát zájem - toulá se po ulicích, žije tím kdo s ním ze vsi prohodí pár slov, dá mu odměnu za drobnou práci - v ústavu nebo v chráněné dílně by mu bylo rozhodně lépe a to je ještě štěstí že starosta zajistil pro chlapce a jeho matku ubytování za pár šupů, zajistil mu obědy a na vše okolo něj dohlíží
Ridwen2
12.2.2018 7:22:46
Tohle je hrozně zajímavé sledovat, protože to, co se považuje za těžké postižení, je dost dané kulturou konkrétní země. V některých státech se DS vůbec nepovažuje za indikaci k ukončení těhotenství, ty děti jsou brané normálně, existují pro ně služby kompenzující handicap, jsou vzdělávány v hlavním proudu dle svých možností a často jsou v dospělosti samostatně žijící, jen s mírnou dopomocí nebo dohledem. Ony se dovednosti (což platí vlastně o každém) hodně rozvíjejí právě přístupem, zážitky, zkušenostmi. A i ten věk dožití je úplně jiný než v dobách, kdy ty děti byly odmalička zanedbávané a skomíraly někde v ústavech.
U nás jsou ty předsudky vůči lidem s DS dané hodně obecným odporem k jakékoli odlišnosti, což se dost projevuje i v téhle diskusi.
Na druhé straně, třeba ve Francii se provádějí potraty v sedmém měsíci těhotenství, pokud testy ukážou, že by narozené dítě bylo hluché, protože se to tam považuje za vadu neslučitelnou s možností plnohodnotného života dítěte a rodiny.
wer
12.2.2018 6:26:32
Škoda že ty seš narodila.
Bobo
  • 
11.2.2018 23:21:10
A opravdu náš hrubý národní produkt vzroste zaměstnáním řádově několika stovek postižených lidí??? Nedopřejete jím raději klid a možnost se cítit v rámci omezení pokud trochu možno v pohodě? Stejně je nečeká dlouhý život.
Bobo
  • 
11.2.2018 23:18:05
Nedovedu si představit člověka s tímto postižením pracovat v továrně. To by bylo velice nebezpečné. Nejen pro postiženého zaměstnance. To Vás opravdu napadlo? Jsem neustále konfrontována s lidskou hloupostí.
Bobo
  • 
11.2.2018 23:15:11
Nechci se s Tebou přít, komu je z druhého více zle. Roční zkoušky prokázaly, že krevní test zachytí téměř sto procent plodů postižených Downovým syndromem, článek z MF Dnes, odkaz Kateřina Staňo Kozubík, Centrum molekulární medicíny CEITEC MU.Téměř 100% je téměř 100%. Tak do toho prosím pořád nevnášejte neurčité pochybnosti, které spíše pramení z deficitu informací o opírá se jen o emoce. Pokud se ročně narodí zhruba 50 dětí s tímto postižením, tak by se nemuselo narodit žádné, či maximálně jedno.
arsiela
11.2.2018 22:14:29
Kreditko promin to sem netušila, syn nemá mentální postižení,takže se o to zas extra nezajmám.Ale obsluhují nás právě v té kavárně a uklízí u zvířat kam jezdíme na hipošku.
kreditka
11.2.2018 20:51:38
Sebelepší testy ti nezaručí zdravé dítě
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 46 [Dalších 26 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.