komeldoci |
| • |
25.6.2015 9:07:38
Nepřeháníš to už trochu? Co je na jeho(jejím) příspěvku psychopatického?
|
|
24.6.2015 20:35:46
Mluv za sebe a za své strachy. Tenhle přístup přivede naši civilizaci ke zkáze, ale hlavně si to dobře zdůvodníme. Hranice a limity chování mají svůj smysl už tisíc let, jen psychopat Tvého a Irissina typu to nedokáže pochopit.
|
Filip Tesař |
|
24.6.2015 10:47:36
Přesně tak, Katko, mezi společensky žijícíma zvířatama je hranic, jéje! I zvířecí rodiče stanovujou hranice svým potomkům, stačí je nějakou chvíli sledovat. Správný by bylo říct, že hranice jsou to, co nás lidi spojuje se zvířaty a stejně jako jim dává nám základní pocit jistoty. Zvířatům to očividně dává jistotu taky, lze tak soudit podle toho, že při průběžným udržování hranic nejevěj známky stresu, neprojevujou obranný reakce při nepřiměření slabejch podnětech apod. - mimochodem, to platí i pro kontakt člověka a zvířete, tudíž lidi a (určitý) zvířata jsou schopný aspoň rámcově ty hranice navzájem taky vnímat, zachovávat a porušovat. To byla odbočka, jinak soukromě by mě zajímalo, co to bylo za ty civilizace, který se pokusily odbourat pravidla (hranice) a brzy nenávratně zanikly.
Myslím, že u toho stanovování hranic nestojí otázka, zda ano, nebo ne, ale v jaký míře, jaký a jak. Líbilo se mi, Katko, to přeformulování ve smyslu, že děti máme vést. Myslím, že by děti především měly znát smysl konkrétních hranic (a rodiče taky!). A hranic by nemělo bejt zbytečně moc. Dítě, kterýmu nestanovujou hranice rodiče, se s nima samozřejmě taky setkává, ale musí samo přicházet na jejich význam a musí se samo učit s nima pracovat. To může bejt větší zátěž do života, než rozumně postavený hranice v rodině. U rozumně stavěnejch hranic je zřejmý, že jsou vázaný na určitej účel, tudíž nejsou z principu neměnný. To pak nemusí bejt myšlenková zátěž, naopak to, myslím, spíš slouží k procvičení orientace v okolním světě. Závažný problémy s životníma touhama a obzorama můžou způsobit jiný věci, třeba přepjatá soutěživost, nekritičnost k výkonům a schopnostem dítěte, přílišný umetání cestiček... |
Ramicc |
| • |
24.6.2015 9:52:54
Proč hloupá? Myslím že tím bylo myšlené právě slavné heslo "nothing is true everything is permitted" Mnoho líbí to nepochopí a pak si myslí, že si dotyčný chce ospravedlňovat že si může defakto dělat co chce ale skutečnost je trochu jiná, ono o tom asi nemá moc smysl diskutovat s člověkem, který umí jenom chrlit nenávist.
|
Ramicc |
| • |
24.6.2015 9:47:35
Ale vždyť má pravdu. 90% lidí trpí až do stáří tím, že musí neustále bojovat s různými limity - strachy, nejčastěji naprosto iracionálními, jako je strach z neúspěchu, které mají jenom ve svojí hlavě a které je brzdí třeba kvůli tomu jak s nimi bylo jednáno v dětství, ve škole a to je podle mě hodně smutná a zbytečná věc. Nechápu tu tvojí nenávist a opovržení, místo aby ses nad tím třeba chvíli zamyslela.
|
katka+synek2007 |
|
|
23.6.2015 20:56:19
Jen bych doplnila, že nás to od zvířat nikterak neodlišuje. Přinejmenším vyšší savci a ptáci pravidla mají (teritorialita, podřízenost a nadřazenoast ve smečce atd...). Jen ta lidská jsou v některých kulturách psaná a často zaobalená do nějakých náboženských rituálů a důvodů.
|
katka+synek2007 |
|
|
23.6.2015 20:48:54
Děti potřebují ukazovat cestu, tak je to podle mého myšleno. To už tě nevytáčí,ne?
![]() |
katka+synek2007 |
|
|
23.6.2015 20:46:32
To je zajímavý s tím Komenským. Mně to odjakživa vrtalo hlavou, protože to, co propagoval Komenský mi nikdy nijak hravé nepřipadalo. Tušila jsem, že to bude moderní dobou nějak zkreslené.
Jinak předstírání čehokoliv před dětmi mi tasky nesedí. Děti to poznají a vpodstatě je to učí, že lež je normální. |
Helena |
| • |
23.6.2015 20:32:56
Iriss, jste jednoduše a prostě hloupá, když nechápete základní pravidlo lidské společnosti. Jinak byste věděla, že pravidla a zákony provázejí společnost odjakživa, že vznikly proto, aby člověk přežil. Hranice - ať už nastavené pravidly nebo vnitřní morálkou - jsou to, co nás lidi odlišuje od zvířat a dává nám základní pocit jistoty. Asi také budete sotva vědět, že každá civilizace, která se pokusila odbourat pravidla (hranice),brzy nenávratně zanikla. Než budete zase tvrdit něco tak hloupého, tak se trochu vzpamatujte.
|
|
23.6.2015 20:26:39
Iriss, prosm Tě, už radši nic nepiš, měla by ses léčit. Naopak Tě ten diskutér pochopil zcela správně a já taky. Takové jako Ty jsou fakt neštěstím lidstva. Jen se těším, až Ti někdo, na koho narazíš, dá za Tvé názory přes ... a podle Tvé filozofie to vlastně bude naprosto správně.
|
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc
Advent na KarlštejněBeroun
Předsilvestrovský výstup na BrdoKroměříž
Pražský Nový Svět pod rouškou nociPraha 1
Tříkrálový průvod PrahouPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.