x x |
|
(21.7.2014 13:01:54) Autor článku zřejmě žije někde v Praze mezi paneláky a neviděl, jak se např. zde u nás na Znojemsku stříkají ty jím preferované domácí výpěstky. Bydlíme uprostřed sadů a vinohradů a zkrátka stříká se pořád a proti všemu. Nestříkat, tak úrodu sežerou plísně, mšice, molice a milion dalších potvor. Já musím stříkat i kytky, protože zde sice roste opravdu všechno, ale taky škůdci. Letos jsem přišla skoro o všechny petunie a nepomáhá už ani postřik. Mravence musím likvodovat ve velkém, zkrátka, není to snadné něco vypěstovat, zvlášť v takovém kraji jako je tento.
|
katka+synek2007 |
|
(21.7.2014 18:59:07) Ale to snad ne! Samozřejmě, že biozemědělství má větší ztráty a nižší výnos (proto jsou taky bioprodukty dražší), ale ať mi nikdo netvrdí, že to nejde. Mám velkou zahradu a chemie na ni nesmí. Pěstuji zeleninu, ovoce i květiny. Dokonce i trávu mám delší, ne jen z přesvědčení, ale i proto, že někdy je pro nás technicky obtížné to řešit. Občas mi něco sežerou slimáci, tak holt koupím sazenic víc, nebo pak pěstuju něco jiného. Ovoce na stromech i keřích mám pravidelně nádherné. Pravda, nemám produkty na prodej, tak je pro mě snazší nad neúrodou mávnout rukou. Pokud jde ale o stromy a keře, tam mi problém řešitelný postřiky stejně nikdy nenastal, maximálně zmrzly květy nebo nebylyy včely, což žádná chemie nevyřeší.
|
x x |
|
(22.7.2014 20:54:00) Katko tak to jsi šťastný člověk. Můžeš mi říct, odkud jsi? Já bych taky nejraději nestříkala, ale to bych neměla nic v truhlících, ani na zahradě. Tady u nás je to fakt otřesné se škůdci.
|
katka+synek2007 |
|
(24.7.2014 11:31:26) Mariánskolázeňsko, vesnice, kolem samé zahrady. Když jsem byla dítě, měli jsme chalupu na Svatém Kopečku u Olomouce a ani tam jsme nestříkali. Myslím, že částečně je to v hlavě. Někoho vyděsí tři mšice, mě ne . Ještě mě napadá, že to může být i o nadmořské výšce, jsme 680 m n.m.
|
|
|
|
Jitka |
|
(21.7.2014 22:46:01) Pokud jsou někde lány stále stejné plodiny, tak je logické, že je to pro škůdce snadný terč. Pokud ale pochopím "škůdce" jako regulátora něčeho přemnoženého, tak mi přijde, že je to v přírodě výborně zařízeno. A zemědělství bez chemie využívá právě toho, jak to v přírodě funguje. Logicky to nejde dělat ve velkém. Myšlenka ekologického zemědělství je dobrá, problém je, že jakmile něco začne být cítit penězi, tak se toho chytnou lidé, kteří s původní myšlenkou nemají nic společného..ale proto přeci nemůžu odsuzovat bioprodukty...jen si musím lépe vybírat zdroje..což je samozřejmě někdy dost časově náročné, ale není to nemožné..já se snažím jít cestou co největší soběstačnosti a nákupu u svých známých lokálních (i nebio)pěstitelů...je potřeba snahu podporovat a ne hned shazovat...
|
katka+synek2007 |
|
(24.7.2014 11:32:30)
|
|
|
connie3 |
|
(23.7.2014 12:13:39) to Žubka: loni jsme neměli dost brambor a cibule, takže jsme brali z Višňového, tedy ze Znojemska, a je to statek s biocertifikátem. Používají tady tyhle prostředky: http://www.biocont.cz/cz/biologicka-ochrana-rostlin.htm Neže bych chtěla dělat reklamu, ale už jsem něco málo vyzkoušela a fakt funguje. Ono to většinou není na principu, že to toho škůdce zahubí, ale splete - prostě se rostlina "navoní" nějak jinak a on na ni potom nejde, protože ji nepozná. Proti mravencům třeba polepy (potom si nemůžou pěstovat tolik mšic), proti slimákům popel, protože ten je leptá. Všechno lze jinak a nechemicky. Jinak samozřejmě vím, jak moc se zrovna na Znojemsku hnojí a zalévá (až plýtvá vodou), protože jinak by na mnoha místech byl úplný suchopár.
|
|
|