Danae+děťátko |
|
(16.9.2013 13:32:54) Chtěla bych se prosím poradit. Dítěti je 6 měsíců. Zatím bylo kojeno plně, mléka mám dost. Už několik dnů podávám příkrmy - zatím hypoalergenní zeleninu a brambory. Reakce u dítěte žádná. Držím sama bezlepkovou dietu. Během kojení se mi několikrát rozjel hodně ekzém, který byl už léta v klidovém stavu a neprojevoval se. Poslední týden jsem vynechala ze stravy kakao, které jsem dost konzumovala. Jenže se mi rozjel ekzém tak, že mi kůže začala mokvat. Obávám se čištění těla - aby nějaké jedy nepřecházely do mléka... Nevím, co teď dělat. Asi si dám kakao znovu, abych to čištění zastavila. Jinou dietu nedržím, jen jsem vynechala ještě zelený čaj a rovněž to vypadá na nějaký "absťák" těla. Jak prosím postupovat dále a neublížit dítěti? děkuji...
|
KamZik |
|
(16.9.2013 20:12:12) Víte, ten ekzém vůbec nemusí vůbec souviset s kakaem, a taky- mohla jste ho nahradit ve stravě něčím, co vám nesedí (čím jste ho nahradila?) - chci se hlavně zeptat: dítě má zatím atopické příznaky jaké?
|
Danae+děťátko |
|
(16.9.2013 20:54:34) Dítě díky Bohu nemá příznaky žádné. Ale my s manželem jsme oba alergici, já i ekzematik. Nicméně dítko od narození trpí na hodně řídkou a častou stolici s častým výskytem hlenu (ten mívám taktéž i já). Faktem je, že jsem v těhotenství i první měsíce kojení jedla velké množství mléčných výrobků, ale prostě z mnohých jiných jídel se mi dělalo zle, takže jsem nemohla jinak. Poslední cca dva měsíce jsem ale i ty mléčné výrobky minimalizovala (např.pouze jeden kefír denně). Na dítě to ale nějaký vliv nemělo, stolice stále stejná... Po omezení mléčných výrobků jsem se ale cítila o něco lépe. Teď po vynechání kakaa a zeleného čaje je to ale mnohem horší...
Další věc - užívám vitamíny pro kojící matky, ale asi mi to nestačí. Jsem i hodně unavená, bez energie, mívám svalové křeče (ty se zlepšily zvýšením přísunu banánů). Asi bych potřebovala poradit s jídelníčkem pro sebe i dítko. Kojit ho i nadále chci... Moc děkuji...
|
Danae+děťátko |
|
(16.9.2013 21:50:39) v posledních týdnech jsem zvýšila přísun sóji a sezónního ovoce... Ale nevím, zda je to tím. Ekzém se mi rozjel i po porodu, ale pak se to zlepšilo... Teď ale to zhoršení.
|
Líza |
|
(17.9.2013 7:22:46) Soja je strašně silnej alergen.
|
Danae+děťátko |
|
(17.9.2013 8:22:43) To ano, nicméně mně nikdy problémy nedělala. A testy na alergologii v tomto případě rovněž negativní... Vypadá to ale, že reaguju na více věcí, například teď to vypadá i na bílý čaj
Ráda bych samozřejmě předešla ekzému u dítka, protože můj ekzém býval velmi těžký a nechtěla bych, aby tím také muselo projít...
|
Lenka | •
|
(20.9.2013 14:23:50) Tak jestli mohu trochu poradit dle mých zkušeností - sama mám atopický ekzém, první dítě ve 2 letech taky (nicméně po měsíci různých opatření je ekzém už asi 4měsíce v klidu). Takže ke stravě - jak někdo psal, je potřeba hodně pozorovat co vám dělá potížem jde to např. tím vyloučením potraviny na týden i 14 dní a pak znovu zařadit, případně jen vyloučit a počkat jestli se potíže nezmění...sama vím že to není lehké poznat, ale jinak to nejde.
Řekla bych že je lepší pár dní mít zhoršený ekzém než abyste potravinu na kterou reagujete nevyloučila - pokud totiž nesvědčí vám, tělo nebude "správně pracovat" a to pak nebude svědčit ani kojenému miminku.
Jinak obecně kakao je dosti silný alergen, u čajů bych to naopak netipovala. Také bych zkusila vyloučit alespoň na chvíli všechny mléčné výrobky, zařadit např. zeleninové polévky, červenou řepu, obilninové kaše (pohanka, jáhly, ovesné vločky, kukuřičná kaše).
Ještě jako prevence k dítěti, u mého prvního dítěte se atopický ekzém objevil ve 2 letech po požívání pomerančů a ovocných 100% džusů, takže ty nesmí. Dle dr. je 2 leté děti nemají vůbec pít, na pití jen vodu nebo neslazený čaj.
|
monnyka |
|
(22.9.2013 23:11:35) Přidám zkušenost kamarádky. Její dcerka měla od narození silný atopický ekzém. Od té doby, co nechala malou vyšetřit a odstranit jí z těla těžké kovy, má klid a malá je už 3 roky naprosto bez ekzému. Kamarádka před otěhotněním alergička a atopička, když viděla u malé tu hromadu těžkých kovů a bylo podezření, že se to do ní dostalo v prenatálu právě z ní (matky), tak se nechala vyšetřit taky, byla prý zakovená jako hrom. Od té doby, co se taky postupně odkovila (a hlídá si bílý cukr a kravské mléko ve stravě a dělá to i u malé), prý neví, co to je alergie a atopický ekzém. Ale taky tomu nejdřív sama vůbec nevěřila a byla dost skeptická, dokud neviděla výsledky u dcerky.
|
|
|
|
.kili. |
|
(17.9.2013 9:59:51) "Soja je strašně silnej alergen"
hlavně pro non-atopickou alergickou reakci, IgE proti soji jsou poměrně vzácné.
|
|
|
|
KamZik |
|
(17.9.2013 13:46:28) Jestli dítě atop.projevy nemá, je to jen dobře, tady jde spíš o vás, abyste měla pestrou stravu, která vás pokud možno nedráždí, a která vám dodává vše potřebné (kojení je pro tělo poměrně nutričně náročný stav) - trochu se i sledujte, třeba vysaďte jednu potravinu z jídelníčku na např.týden a pak jí zařaďte- takhle poměrně dobře zjistíte, jak vám potravina dělá (pauza je právě ten "fígl", který je potřebný, aby se potravina jaksepatří "ukázala") - přiznám se, že nejsem vůbec příznivcem multivitamínových preparátů pro kojící matky, myslím, že udělají víc škody než užitku, pestrou stravu nenahradí. Kdyžtak mě napište na Vera.Kam@email.cz a nějak ten jídelníček doladíme.
|
|
anka | •
|
(18.9.2013 0:46:55) No jestli mas pulrocni dite, jsi unavena a mas krece, do toho si psychicky dost na dne, minimalne dost ustrasena, k tomu dalsi nespecificke problemy typu zhorseni ekzemu, tak je nejvyssi cas zajit a obvodakem a nechat si udelat testy na stitnou zlazu a pak resit neco dalsiho. A clanek mi osobne neprijde dost kvalitni, neber ho doslova.
|
|
|
|
vladtes |
|
(18.9.2013 20:28:50) Špalda je v podstatě původní pšenice, která výrazným způsobem stimuluje imunitní systém, je lehce stravitelná a většinou vyhovuje i lidem, kteří jsou alergičtí na lepek. Dneska už ji pěstují většinou jen bio farmáři a koupíš ji v bio potravinách, takže je mnohem čistší než běžné obilí.Máme s ní velmi dobrou zkušenost, nechá se rychle připravit na sladko i na slano, podle toho, na co máš chuť. Nemusí se před vařením namáčet, můj nejoblíbenější recept :hrneček nemleté špaldy propláchnu a přidám dva hrnky vody. Nechám dojít k varu a pak vypnu a ještě tak deset minut nechám dojít. Na talíři přidám trochu másla a osolím podle chuti. Nebo z toho můžeš udělat rizoto, klasické nebo s osmaženou hlívou, na netu nebo v kuchařce sv Hildegardy je receptů dost.
|
|
|