Winky | •
|
(13.10.2011 10:44:32) Zaujala mě poslední věta o těch kaších. Tu jsem dětem dávala naposledy když byli kojenci/batolata, no řekněme max. do 1,5 roku, pak už kaši nechtěli (nevím jestli prostě jen chtěli kousat, nebo se toho už přejedli). Já coby dospělá jím maximálně bramborovou kaši, jinou nedělám. Tak bych se chtěla zeptat jestli někdo doma vaříte a jíte obilné kaše jak píše autor článku, event. jaké, jak je upravujete, jak často..... protože se přiznám že v mém okolí nikoho takového neznám.
|
kreditka |
|
(13.10.2011 10:47:09) Jsem na tom jak ty Dělám bramborovou kaši a dcera teď chce hrachovou - měli ji ve školce a ji strašně moc chutnala tak ji udělám jeden den. Jinak ovesné apod. kaše nejíme mě to nechutná. Manžel si občas udělá trochu krupicové )nic jinýho uvařit neumí) a když měl problém se žaludkem tak jsem mu udělala ovesnou - ochutnal 2 lžíce a nakonec si pošmákli slepice
|
Eliška Junková |
|
(13.10.2011 10:53:52) tak to u nás je ovesná oblíbená moc - s medem, nastrouhaným jablíčkem a posekanými ořechy, mňam. mě na to naučila moje máma, miluju to jídlo od dětství a moje děti už taky, manžel neofrňuje
|
Winky | •
|
(13.10.2011 11:49:47) no jo, vločkovou jsem zapoměla. Ale tu u nás jím jenom já, takže to neberu jako "rodinné" jídlo. Proto bádám nad tím, jak obiloviny v pečivu lépe nahradí kaše (počítám že mají teda být z obilovin), když to nikdo nejí.
|
Eliška Junková |
|
(13.10.2011 12:09:07) no jinačí taky neděláme, kromě krupicové. mrňousům pohankovou, ale to už je taky nějakej pátek, jáhlovou nedělám, že to děsně trvá, rejžová taky... nevim, no, holt nejsou ty kaše až taková gurmánská tentononc, že...
|
|
Petr+4 | •
|
(13.10.2011 20:31:41) U nás jede hlavně ovesná. Ale ta může mít různé podoby. Já třeba nemám rád vařenou, protože mi připomíná lepidlo. Moje žena naopak. Rád si vločky melu na starém kafe mlýnku a potom zaleju studenou vodou, osladím medem, ev. dosypu sušené sojové mlíko, změknou během pár minut. Syn (6) má rád kaši v jakékoliv formě, asi je po nás obou. Do kaše jsou skvělé ořechy nebo rozinky. Instantní kaše moc nekupujem, jsou proti vločkám drahé. Když tak Mišutku.
Taky rád vařené obilí, třeba ječmen. Naslano, tedy naměko uvařené, osolené, s olivovým olejem a sojovou omáčkou. Delikatesa.
|
Katjan |
|
(13.10.2011 23:05:55) Trochu sliním - ten ječmen musím zkusit!
|
Markéta s párkem | •
|
(18.10.2011 9:47:21) Ječmen = kroupy, kdybys to nevěděla.
U nás jsou oblíbené do polévek - vývarů.
|
|
|
|
|
|
Vladka a Mishell |
|
(13.10.2011 15:31:21) My jimetaky jen krupicovou a bramborovou... O tom spracovavani stareho chleba do noveho testa uz jsem taky slysela,ale ruku na srdce.Pro me je porad lepsi snist chleba ktery osahala pulka mesta kdyz se pak chleb upece,nez jist pomlete mysi v ruznych masnych vyrobcich.Kamaradka pracovala v MK Martinov (masokombinat-vyrobna) a radsi vam ani nereknu jak to tam chodi.I kdyz chapu,ze se tomu neda 100% zabranit,ale i tak... zelenina a ovoce je sama chemie,maso zvirat plne hormonu a antibiotik..Ja se stejne jestwe divim,ze jsme z toho nezacali mutovat.
|
kreditka |
|
(13.10.2011 17:17:51) Vlaďko o jsi si opravdu tak jistá že v pečivu myši nenajdeš? Nechci ti kazit iluze, ale....no dělala jsem v pekárně
|
|
|
Klára + batole |
|
(16.10.2011 18:07:52) Já miluju kaše jáhelné, rýžové - dělám doma a kupuju instantní od Mixt.cz, kde si sama namíchávám s mrazem sušeným ovocem (nejčastěji) - jsou dražší, ale kvalita výborná, neslazené (pokud si nepřidáte do směsi třtinový cukr samy) a obsahují opravdu jen to, co si tam dáte - mají i bezlepkovou variantu.
|
|
|
susu | •
|
(13.10.2011 10:48:06) My si teda celá rodina dáme rádi kaši krupičnou, v dobách vegetariánství jsme dělávala jáhlovou, ale to už je dávno, Vločkovou nejím. Ze slaných už snad jen bramborovou a hrachovou.
|
|
JankaP |
|
(13.10.2011 11:57:50) U nás se stále jí kukuřičná a rýžová, používám teda z lenosti nemléčné instantní od Nestlé. Mám i ovesnou a občas i jiné. Jíme všichni kromě manžela.
|
|
Jaana2 |
|
(13.10.2011 12:02:47) Winky krupičnou a ovesnou ( ta je dobrá i na slano) běžně, Aleprpodávají v prodejnách zdravé výživy např. pohankovou, jahelnou, špaldovou, kukuřičnou , rýžovou jako instantní variantu - jen zaleješ těplým mlíkem ( nebo náhražkou, pokud mlíko někdo nechce, nemůže nebo to lze střídat) . je to rychlé , zdravé, dobré, běžně to snídáme, teď, když syn začíná růst (10), tak si třeba misku dá ještě po věčeři na dojedení.
Jí se s grankem, medem, skořicí, marmeládou ...
vynikající je Mišutka (kukuřičná) a pak od Nestlé rýžová v želutém pytlíčku s modrým medvídkem.
|
|
Eka | •
|
(13.10.2011 12:27:00) Fakt? Já mám děti předškolního a mladšího školního věku a sladké kaše jim dělám docela často - tak jednou týdně. Hlavně vločkovou, jáhlovou a rýžovou. Slané ani moc ne.
|
Luca83 |
|
(16.10.2011 16:55:40) Starší dceři jsou 3 roky a krupicovou kaši musí mít 3x do týdne, jak jí miluje Pravidelně dělám ještě bramborovou, občas rýžovou, výjimečně pohankovou a hrachovou. Mladší dceři bude rok, takže ta je zatím na instantních dětských kašičkách, takže převážně obilné, kukuřičné, vícezrnné a rýžové.
|
|
|
Michaela | •
|
(13.10.2011 14:04:05) Já dělám kaše často. Když spěchám vyplatí se vzít instantní - např. ve zdravé výživě všude najdeš od firmy Nomina - velký výběr: jáhlová, ovesná, kukuřičná, směs, rýžová, pohanková (tu nemám ráda, ač pohanku už jím). Dřív jsem je zalévala mlékem, dnes hlavně vodou nebo ovesným mlékem. Kravským mlékem míň často. Z těchto kaší se dají dělat i přílohy k jídlům - třeba placičky apod. (recepty jsou i na krabicích). Jinak když mám čas tak vařím normálně kaše z jáhel, pohanky, vloček,krup, rýže... často to mám tak, že udělám víc těchto obilovin jako hlavní jídlo (což jsem si teď oblíbila místo neustálých brambor a těstovin) a co mi zbyde, krásně druhý den rozvařím na kaši. Nejčastěji na sladko (s kompotem, oříšky, sušeným ovocem, banánem a čerstvým ovocem, kakaemm, karobem, skořicí.... každý den můžeš mít jinou chuť) nebo občas i na slano - třeba s kari a zeleninovým salátem, s nastrouhaným sýrem, kyselým zelím, kyselými okurkami, kyselými rybičkami (to je má trvanlivá strava, když nemám čas - v ledničce to vydrží dlouho ;o) No dnes už si bez obilovin těžko představím týden... začínala jsem jenom jáhlemi - jsou jemné a moc dobré (a taky nejrychleji uvařené) a postupně objevovala další dnes dost zapomenuté... Základ je dost to povařit, aby to bylo pořádně měkkoučké a nemusel to člověk pracně žvýkat.
|
|
Jíťa | •
|
(13.10.2011 16:37:53) Já dělám jen krupicovou a rýžovou. Ovesná mi nechutná, takže ji nedělám. Ochutnala jsem i jáhelnou a nebyla špatná, ale sama ji nevařím.
|
|
Horama |
|
(13.10.2011 22:24:26) Moje dcera jedla kolem 1 roku obilné kaše asi 14 dní, od té doby ani ťuk - prostě zavře pusu a čeká, až bude něco jiného. Takže je neděláme.
|
Horama |
|
(13.10.2011 22:25:48) Ale müsli s jogurtem sní - bohužel ovšem ochutnala manželovo pražené, takže u toho základního dlouho nesetrvala.
|
|
|
Tante Ema |
|
(14.10.2011 22:40:20) Jj, děláme ovesnou, kukuřičnou, jáhlovou, krupičnou, rýžovou, hrachovou, možná ještě nějakou, na kterou si teď nevzpomínám . My to rádi a je to zdravé a nízkonákladové, rychle udělané.
|
|
Míša | •
|
(17.10.2011 9:00:31) Celkem běžně dělám dětem a sobě k večeří krupicovou nebo vločkovou kaši sypanou kakaem nebo skořicí. Manželovi ne - ten to "nechce", dá si vždy jen na "ochutnání" vrchovatý talíř :-D Zají to ale něčím slaným.
|
|
|