| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak v obchodech poznat zdravý chléb a pečivo

 Celkem 41 názorů.
 susu 
  • 

... 

(13.10.2011 9:32:19)
U nás pečou suprovní chleby v místní pekárně. V obchoďáku si chleba téměř nevyberu. Někdy peču sama. V současné době chlebopekáren, je to ten nejmenší problém, ne?
 Anna 
  • 

Kdyby jen ten chleba 

(13.10.2011 10:00:24)
Víc toho není stejně dobré jako dřív, nejen pečivo, ale i uzeniny. Jako malá jsem zbožňovala šunčičku, teď jí už vůbec nejím, jaký je to hnus. O párkách raději pomlčím. Marmelády to samé.
 susu 
  • 

Re: Kdyby jen ten chleba 

(13.10.2011 10:03:52)
Musíš si vybrat. Já mám šunku ráda pořád, kupuju Krůti od Bergera, jinou ani moc ne.
 kreditka 


Re: Kdyby jen ten chleba 

(13.10.2011 10:44:32)
Zkus si koupit v Lidlu Twinner šunku z 95 % masa z kýty mají ji teď dokonce v akci za 29,90 je toho 20 dkg a chuť výborná
 holka anonymka 


Re: Kdyby jen ten chleba 

(13.10.2011 17:01:58)
Já jsem víc jak 3 měsíce nekoupila žádné pečivo. Dostala jsem k narozeninám domácí pekárnu, tak si peču chleba ze žitné mouky a kvásku doma sama. Také bagety, housky, toastový chleba, koláče apod. Příprava chleba mi zabere cca 10 minut, ostatní zvládne pekárna. Bílé pečivo asi 20 minut - v pekárně udělám jen těsto a peču v troubě. Marmelády si dělám sama, lečo, nakládané okurky (přiznám se, ty dělá babička).. Mléko beru od známých od krávy. Když zbyde, dělám tvaroh, sýry.. Vajíčka máme od vlastních slepic. Zeleninu a ovoce ze zahrádky. Jen jednou za čas nakoupím máslo - to se mi fakt nechce dělat, a maso. Podotýkám, že jsem zaměstnaná (na úřadě), ale tohle vše mi nezabere moc času - navíc ušetřím čas i benzín za návštěvu obchoďáků - a také nekoupím milion věcí k pečivu, které jsem jela původně koupit :-))
 kreditka 


Složení chleba v praxi 

(13.10.2011 10:43:07)
Sice je to hezky napsáno, ale praxe je často drobet jinde. Ze složení na baleném chlebu člověk nevyčte zda suroviny na výrobu byly použity skutečně čerstvé nebo byl do chleba přidán starý rozemletý chléb vrácený z obchodů... Jen se zeptejte v nějakém obchodu s potravinami co dělají s chlebem a pečivem co zbyde! Málokdy je najdete v nabídce na zkrmení pro zvířata a proč? Protože se starý chléb a pečivo vrací zpět do pekáren. Tam se chleba rozemele a šoupne se do nové směsi na chleba zatímco pečivo ochmatané třeba půlkou města se nechá ztvrdnout a část se semele na strouhanku kterou si pak koupíte v obchodě pokud tedy neděláte domácí a zbytek se prodává jako krmení pro prasata. Měla jsem tu čest být jak u pečení chleba tak rohlíků i housek na můžu říct že mě na nějaký čas přešla chuť.
 j a tri 
  • 

Re: Složení chleba v praxi 

(13.10.2011 19:53:33)
kreditko,
no nevim, pracuji v hypermarketu a u nas se pecivo z predchoziho dne odepisuje a vyhazuje do popelnic.I to co se upece v nasi vlastni pekarne.jsme velky HM a zpatky do pekarny se nic nevraci.Jezi se mi vlasy, kdyz vysypavame treba tricet prepravek do kontejneru.Pochybuji,ze jinde se to vraci, na jednu stranu jsou velmi prisne hygienicke normy a predpisy a na druhou je tu neskutecne plytvani....
 kreditka 


Re: Složení chleba v praxi 

(13.10.2011 20:35:04)
Vrací, možná u vás z hypermarketu ne, ale některé pekárny to berou zpátky. Mám máti v jedněch potravinách a taky vrací chleba zpět do pekárny. Zažia jsem i lahůdku - Jeden večer resp. noc se mělo udělat hrozně moc rohlíků, jenže by se to nestihlo kvůli špatným propočtům no a tak když přijel šofér vykládat staré pečivo a nabrat nové tak se to staré sebralo zamíchalo mezi nové a zákazníci jednoho obchodního řetězce měli ráno "čerstvé rohlíčky"
 j a tri 
  • 

Re: Složení chleba v praxi 

(13.10.2011 21:41:46)
dost na poblití....nakonec můžu být ráda, že mě to nikdo nenutí prodávat staré....
 Ája 
  • 

Re: Složení chleba v praxi 

(14.10.2011 9:07:19)
Pracovala jsem dlouho v pekárnách a můžu říct dvě věci, co se obvykle s pečivem, které hypermarkety neprodají děje:
1. Hypermarkety ho, jak bylo výše zmíněno, samy odepisují a někdy vyhazují
2. Častěji ho vrací zpět do pekáren, které toto pečivo buď odprodají za minimální cenu ke zkrmení do ZD nebo zlikvidují
3. Strouhanka, která se standardně prodává (pocházející z pekáren) se nikdy nevyrábí ze starých rohlíků nebo jiného vráceného pečiva. Je to mýtus, který z nějakého důvodu je stále hodně "na živu". Strouhanka se vyrábí ze speciálně upečených bochníků (dle vlastní receptury), které nikdy neopustí pekárnu a jsou po upečení a vychladnutí zpracovány (rozemlety).
4. Tímto určitě neobhajuji ne-kvalitu některých pekárenských výrobků (často vydávaných za bio apod.), ale za tím, že vrácené pečivo nejde znova do oběhu si stojím :-)

 kreditka 


Re: Složení chleba v praxi 

(14.10.2011 17:22:09)
Ájo stůj si za čím chceš, ale já v peklárně dělala
1) spálené rohlíky (první z pece) se vozily na určené místo za pec kde se nechaly ztvrdnou - později se použily na strouhanku

2) vrácené rohlíky či housky končily též na daném místě a dělala se z něj strouhanka

3) na zkrmení šlo jemné pečivo - koláče, loupáky, koblihy, popř. předpeky z pece, staré veky, přebytky starého baleného chleba

4) starý chléb šel na rozemletí a šup s ním do nového těsta

5) též se u nás vyrábělo čerstvé pečivo, které šlo na mrazák - tolik vek by se před Vánoci a Velikonoci nenapeklo + hypermarkety některé zboží rozpíkají

6) mmch kamarádky přítel dělal v úplně jiné pekárně a bylo to to samé, navíc dodnes vzpomíná jak se pouštěly v pekárně stroje naprázdno aby z nich vyběhly myši

7) a hygiena? Ta kolem vždy jen prošla - byla dopředu ohlášená tak se pravda trochu gruntovalo, ale vesměs si kontrola sedla do kanclíku a pochutnávala na čertvých koláčích a koblížkách
 Winky 
  • 

Kaše? 

(13.10.2011 10:44:32)
Zaujala mě poslední věta o těch kaších. Tu jsem dětem dávala naposledy když byli kojenci/batolata, no řekněme max. do 1,5 roku, pak už kaši nechtěli (nevím jestli prostě jen chtěli kousat, nebo se toho už přejedli). Já coby dospělá jím maximálně bramborovou kaši, jinou nedělám. Tak bych se chtěla zeptat jestli někdo doma vaříte a jíte obilné kaše jak píše autor článku, event. jaké, jak je upravujete, jak často..... protože se přiznám že v mém okolí nikoho takového neznám.
 kreditka 


Re: Kaše? 

(13.10.2011 10:47:09)
Jsem na tom jak ty ~t~ Dělám bramborovou kaši a dcera teď chce hrachovou - měli ji ve školce a ji strašně moc chutnala tak ji udělám jeden den. Jinak ovesné apod. kaše nejíme mě to nechutná. Manžel si občas udělá trochu krupicové )nic jinýho uvařit neumí~t~) a když měl problém se žaludkem tak jsem mu udělala ovesnou - ochutnal 2 lžíce a nakonec si pošmákli slepice ~t~
 Eliška Junková 


Re: Kaše? 

(13.10.2011 10:53:52)
tak to u nás je ovesná oblíbená moc - s medem, nastrouhaným jablíčkem a posekanými ořechy, mňam. mě na to naučila moje máma, miluju to jídlo od dětství a moje děti už taky, manžel neofrňuje ~w~
 Winky 
  • 

Re: Kaše? 

(13.10.2011 11:49:47)
no jo, vločkovou jsem zapoměla. Ale tu u nás jím jenom já, takže to neberu jako "rodinné" jídlo.
Proto bádám nad tím, jak obiloviny v pečivu lépe nahradí kaše (počítám že mají teda být z obilovin), když to nikdo nejí.
 Eliška Junková 


Re: Kaše? 

(13.10.2011 12:09:07)
no jinačí taky neděláme, kromě krupicové. mrňousům pohankovou, ale to už je taky nějakej pátek, jáhlovou nedělám, že to děsně trvá, rejžová taky... nevim, no, holt nejsou ty kaše až taková gurmánská tentononc, že...
 Petr+4 
  • 

Kaše! :o) 

(13.10.2011 20:31:41)
U nás jede hlavně ovesná.
Ale ta může mít různé podoby. Já třeba nemám rád vařenou, protože mi připomíná lepidlo. Moje žena naopak.
Rád si vločky melu na starém kafe mlýnku a potom zaleju studenou vodou, osladím medem, ev. dosypu sušené sojové mlíko, změknou během pár minut. Syn (6) má rád kaši v jakékoliv formě, asi je po nás obou. Do kaše jsou skvělé ořechy nebo rozinky. Instantní kaše moc nekupujem, jsou proti vločkám drahé. Když tak Mišutku.

Taky rád vařené obilí, třeba ječmen. Naslano, tedy naměko uvařené, osolené, s olivovým olejem a sojovou omáčkou. Delikatesa.
 Katjan 


Re: Kaše! :o) 

(13.10.2011 23:05:55)
Trochu sliním - ten ječmen musím zkusit!
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Kaše! :o) 

(18.10.2011 9:47:21)
Ječmen = kroupy, kdybys to nevěděla.

U nás jsou oblíbené do polévek - vývarů.
 Vladka a Mishell 


Re: Kaše? 

(13.10.2011 15:31:21)
My jimetaky jen krupicovou a bramborovou... ~w~
O tom spracovavani stareho chleba do noveho testa uz jsem taky slysela,ale ruku na srdce.Pro me je porad lepsi snist chleba ktery osahala pulka mesta kdyz se pak chleb upece,nez jist pomlete mysi v ruznych masnych vyrobcich.Kamaradka pracovala v MK Martinov (masokombinat-vyrobna) a radsi vam ani nereknu jak to tam chodi.I kdyz chapu,ze se tomu neda 100% zabranit,ale i tak... zelenina a ovoce je sama chemie,maso zvirat plne hormonu a antibiotik..Ja se stejne jestwe divim,ze jsme z toho nezacali mutovat.~Rv
 kreditka 


Re: Kaše? 

(13.10.2011 17:17:51)
Vlaďko o jsi si opravdu tak jistá že v pečivu myši nenajdeš? Nechci ti kazit iluze, ale....no dělala jsem v pekárně
 Klára + batole 


Re: Kaše? 

(16.10.2011 18:07:52)
Já miluju kaše jáhelné, rýžové - dělám doma a kupuju instantní od Mixt.cz, kde si sama namíchávám s mrazem sušeným ovocem (nejčastěji) - jsou dražší, ale kvalita výborná, neslazené (pokud si nepřidáte do směsi třtinový cukr samy) a obsahují opravdu jen to, co si tam dáte - mají i bezlepkovou variantu.
 susu 
  • 

Re: Kaše? 

(13.10.2011 10:48:06)
My si teda celá rodina dáme rádi kaši krupičnou:-), v dobách vegetariánství jsme dělávala jáhlovou, ale to už je dávno, Vločkovou nejím. Ze slaných už snad jen bramborovou a hrachovou.
 JankaP 


Re: Kaše? 

(13.10.2011 11:57:50)
U nás se stále jí kukuřičná a rýžová, používám teda z lenosti nemléčné instantní od Nestlé.
Mám i ovesnou a občas i jiné.
Jíme všichni kromě manžela.
 Jaana2 


Re: Kaše? 

(13.10.2011 12:02:47)
Winky krupičnou a ovesnou ( ta je dobrá i na slano) běžně, Aleprpodávají v prodejnách zdravé výživy např. pohankovou, jahelnou, špaldovou, kukuřičnou , rýžovou jako instantní variantu - jen zaleješ těplým mlíkem ( nebo náhražkou, pokud mlíko někdo nechce, nemůže nebo to lze střídat) . je to rychlé , zdravé, dobré, běžně to snídáme, teď, když syn začíná růst (10), tak si třeba misku dá ještě po věčeři na dojedení.

Jí se s grankem, medem, skořicí, marmeládou ...

vynikající je Mišutka (kukuřičná) a pak od Nestlé rýžová v želutém pytlíčku s modrým medvídkem.
 Eka 
  • 

Re: Kaše? 

(13.10.2011 12:27:00)
Fakt? Já mám děti předškolního a mladšího školního věku a sladké kaše jim dělám docela často - tak jednou týdně. Hlavně vločkovou, jáhlovou a rýžovou. Slané ani moc ne.
 Luca83 


Re: Kaše? 

(16.10.2011 16:55:40)
Starší dceři jsou 3 roky a krupicovou kaši musí mít 3x do týdne, jak jí miluje ~:-D
Pravidelně dělám ještě bramborovou, občas rýžovou, výjimečně pohankovou a hrachovou.
Mladší dceři bude rok, takže ta je zatím na instantních dětských kašičkách, takže převážně obilné, kukuřičné, vícezrnné a rýžové.
 Michaela 
  • 

instantní i vařené 

(13.10.2011 14:04:05)
Já dělám kaše často. Když spěchám vyplatí se vzít instantní - např. ve zdravé výživě všude najdeš od firmy Nomina - velký výběr: jáhlová, ovesná, kukuřičná, směs, rýžová, pohanková (tu nemám ráda, ač pohanku už jím). Dřív jsem je zalévala mlékem, dnes hlavně vodou nebo ovesným mlékem. Kravským mlékem míň často. Z těchto kaší se dají dělat i přílohy k jídlům - třeba placičky apod. (recepty jsou i na krabicích).
Jinak když mám čas tak vařím normálně kaše z jáhel, pohanky, vloček,krup, rýže... často to mám tak, že udělám víc těchto obilovin jako hlavní jídlo (což jsem si teď oblíbila místo neustálých brambor a těstovin) a co mi zbyde, krásně druhý den rozvařím na kaši. Nejčastěji na sladko (s kompotem, oříšky, sušeným ovocem, banánem a čerstvým ovocem, kakaemm, karobem, skořicí.... každý den můžeš mít jinou chuť) nebo občas i na slano - třeba s kari a zeleninovým salátem, s nastrouhaným sýrem, kyselým zelím, kyselými okurkami, kyselými rybičkami (to je má trvanlivá strava, když nemám čas - v ledničce to vydrží dlouho ;o)
No dnes už si bez obilovin těžko představím týden... začínala jsem jenom jáhlemi - jsou jemné a moc dobré (a taky nejrychleji uvařené) a postupně objevovala další dnes dost zapomenuté... Základ je dost to povařit, aby to bylo pořádně měkkoučké a nemusel to člověk pracně žvýkat.
 Jíťa 
  • 

Re: Kaše? 

(13.10.2011 16:37:53)
Já dělám jen krupicovou a rýžovou. Ovesná mi nechutná, takže ji nedělám.
Ochutnala jsem i jáhelnou a nebyla špatná, ale sama ji nevařím.
 Horama 


Re: Kaše? 

(13.10.2011 22:24:26)
Moje dcera jedla kolem 1 roku obilné kaše asi 14 dní, od té doby ani ťuk - prostě zavře pusu a čeká, až bude něco jiného. Takže je neděláme.
 Horama 


Re: Kaše? 

(13.10.2011 22:25:48)
Ale müsli s jogurtem sní - bohužel ovšem ochutnala manželovo pražené, takže u toho základního dlouho nesetrvala.
 Tante Ema 


Re: Kaše? 

(14.10.2011 22:40:20)
Jj, děláme ovesnou, kukuřičnou, jáhlovou, krupičnou, rýžovou, hrachovou, možná ještě nějakou, na kterou si teď nevzpomínám :-). My to rádi a je to zdravé a nízkonákladové, rychle udělané.
 Míša 
  • 

Re: Kaše? 

(17.10.2011 9:00:31)
Celkem běžně dělám dětem a sobě k večeří krupicovou nebo vločkovou kaši sypanou kakaem nebo skořicí. Manželovi ne - ten to "nechce", dá si vždy jen na "ochutnání" vrchovatý talíř :-D
Zají to ale něčím slaným.
 Tereza, 2 dcery 
  • 

Pravy chleb neobsahuje kvasnice ale kvasek 

(13.10.2011 18:35:45)
Takovy ovsem stoji cas a tim padem vic penez. Mnoho lidi neni ochotno zaplatit za kvalitni zbozi a pekarny prichazeji s nechutnostmi jako jsou vratky, aby snizily naklady na minimum. Takze jak poznat zdravy chleb? Taky podle ceny.
 kreditka 


Re: Pravy chleb neobsahuje kvasnice ale kvasek 

(13.10.2011 20:37:06)
No ani cena ti nezaručí kvalitu. Zrovna předevčírem dávaly černé ovce a v nich test kečupů - ten nejdražší Heinz byl plný pesticidů... první se umístil kand kečup (žádná drahota) a druhý z lidlu...
 MM, 2 kluci 


Chleba z právého kvásku pečou třeba Michelské pekárny... 

(14.10.2011 12:35:18)
... a oproti pověsti, které měly ze dřívějška, patří jejich výrobky dnes k těm kvalitnějším. Drahý en chleba není.
Nebo taky pekárna Hořovice, pokud vím, a nějaké další, teď nevím...

Paradoxne dneska spíš některé velké pekárny zůstaly u tradičních metod, ty menší pečou častěji z předmíchaných směsí, je v tom pak plno "éček"... Někdy letos o tom byla reportáž, ale už nevím kde, lze to určitě na webu najít.
 Tante Ema 


Re: Pravy chleb neobsahuje kvasnice ale kvasek 

(14.10.2011 22:52:07)
Člověče, to nevím, jestli dráž, já dělám celokvašený žitno-pšeničný chleba doma v pekárně ze svého kvasu a přejde mě jedne bochník 1250g na cca patnáct káblí včtně elektriky a amortizace strojku. A to to dělám v malém z drahé bio žitné celozrnné mouky.
Cvrčovice u nás stojí třicet za třičtvrtě kila.
Naposled jsem koupila ze zvědavost na farmářském trhu dobře vypadající sedmdesátidekový bochníček inzerovaný paní jako žitný celokvašený super-truper za čtyřicet. Nedalo se to jíst, kvas to nevidělo ani z rychlíku a nejspíš ani žitnou mouku. Suchá karamelová dusivka.
 Tereza, 2 dcery 
  • 

Re: Pravy chleb neobsahuje kvasnice ale kvasek 

(15.10.2011 12:36:36)
Domaci draz asi nevyjde. Taky si pecu, nebo spis pekla, nedavno mi kvasek bohuzel zplesnivel a musim sehnat novy. Ale mnohe pekarny dneska nechteji delat chleba, ktery trva cely den nez se muze pect, kdyz muzou s kvasnicema delat nekolik varek denne a s pomoci chemie pomalu jednu varku za hodinu. Bezny britsky chleba do te posledni kategorie urcite patri.

Souhlasim s tim, ze ne kazdy drazsi chleba je kvalitni. Ale pokud jsem v Cechach, kupuju zlivicky v Pisku a dacicky na Vysocine. Mam za to, ze kvasek v techto pekarnach jeste pouzivaji. Presne ceny si nepamatuju, ale vim jiste, ze jsou o dost drazsi nez obycejna veka.

zajimavy clanek tady:
http://life.ihned.cz/c1-43526780-kde-koupit-dobry-chleba
 Tante Ema 


Re: Pravy chleb neobsahuje kvasnice ale kvasek 

(15.10.2011 18:54:57)
Dík za odkaz.
Kvas si můžeš založit sama, já jsem to taky udělala, protože v místě mého bydliště k sehnání není.
Návod vypadá na první pohled složitě (mně to tak připadalo), ale povedl se mi na první pokus.
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=581
 Jája 
  • 

Jak poznám dobrý chléb?  

(14.10.2011 10:12:17)
Jak poznám dobrý chléb? Dneska se peče i na prodejnách pečivo, které bylo předtím třeba i rok v mrazáku, na prodejně se jen dopéká. Je to ještě zdravé a nezávadné pečivo? Do chleba se přidává starý rozmočený chléb, aby se zpracovaly zbytky. Nikdo se nepozastavuje nad tím, že v tom mohou být plísně a podobné sajrajty. Stále víc se mi začíná jevit, že nejlépe bude si veškeré pečivo péct doma, pomalu i ten chleba (a že to není nic jednoduchého), pak si začneme chovat vlastní zvířectvo, aby mu v rámci úspor velkovýrobci preventivně necpali do krmiva antibiotika a jiné "dobré" pochutiny, dále si ze stejného důvodu můžeme pěstovat vlastní ovoce a zeleninu, už se těším na lepší příští!!
 radka 
  • 

kaše 

(14.10.2011 12:46:07)
kaše néé, jedině krupičkovou. ani ta bramborová mi nechutná a je to tou konzistencí, prostě kašovitá hmota = nepozřu

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.