Markéta s párkem | •
|
(22.2.2011 9:13:29) Když jsem začínala dětem dávat stejné jídlo jako nám, tj. kolem 1 roku, vařila jsem nesolené a solila až hotové na talíři, tam, kde to šlo. Ale ono to stejně trochu soli chytí třeba ze šťávy z masa apod.
Problémem je u nás tatínek. Ten solí hodně a jak děti vidí, že si něco přidává do jídla - sůl, kečup, maggi apod., chtějí to taky. Zatím se mi daří je klamat tím, že jim jako solím a ve skutečnosti tam nic nenasypu. Ale třeba kečup vidí, jestli jsem jim ho dala nebo ne :-(
|
alej |
|
(22.2.2011 9:28:59) Před 13 lety jsem byla jako au-pair v Anglii, paní byla bioložka a už tehdy vysvětlovala, jak je sůl pro člověka nedzravá a to malé množství, které člověk potřebuje, tělo dostane z kupovaných potravin až až. Doma při vaření (a že skutečně docela vařili) nesolili prostě vůbec. Sůl stála na stole, kdo chtěl, přisolil si. Tři děti na to byly zvyklé od malička. Pro mě to byl děs, ale s tou solničkou na stole to šlo a za chvíli jsem si zvykla. Sama se snažím solit málo, dětem vůbec, pokud jim vařím zvlášt.
|
Katka +3 |
|
(22.2.2011 13:20:45) Tak sůl na stole nemám, ono to potom svádí k tomu dosolování. Při vaření solím snad jen vodu na rýži/těstoviny, jinak jen výjimečně. Děti to jinak neznají a my dospělí jsme si rychle zvykli. U příbuzných jíme to, co je, ale občas mám pocit, že všechno chutná skoro stejně - slaně. Já mám ráda, když jídlo chutná po surovinách do něj použitých. Nedávno jsem v mateřském centru viděla, jak maminka prckovi nakrájela salátovou okurku a posolila mu ji. Prý to jinak nesní - no asi ho to někdo naučil, samotného ho to v necelých dvou letech nenapadlo.
|
Monika | •
|
(24.2.2011 17:25:26) Tak mu osolila okurku, dneska se to všechno moc prožívá .
|
|
|
agnes+2 |
|
(22.2.2011 13:31:33) jenže nejhorší je právě ta sůl, kterou si dáváš dodatečně a neni převařená. Jednak si jí musíš dát víc a jednak prý víc škodí, ale už nevim proč :-( takže za mě solit, ale s citem a hlavně se vyhnout polotovarům a prefabrikátům, kde je ta skrytá sůl a snažit se vařit ze základních surovin.
|
|
|
Winky | •
|
(22.2.2011 9:43:46) hm, pane jo. Nejsem z těch co by radili zalízt zpátky do jeskyně, nebo rovnou na stromy. Ale fakt mi vadí, že kupované jídlo je čím dál tím víc zdrojem látek které v těle nemají moc co pohledávat. A to jsme zatím u soli a cukru, které jinak tělo zpracovat umí, "jen" je toho na něj moc. Ale neustálé zprávy z Číny aj. že v jídlech jsou věci které lidské tělo vůbec zpracovat neumí (viz ten melamin v mléku a určitě i mnoho jiných, méně mediálně známých nebo vůbec nemedializovaných případů) mě přesvědčuje o tom, že se asi po částech vrátím ke krapet zpátečnickému způsobu stravování - co nejjednoduššímu, a co nejméně z nakupovaných potravin. Bude to krapet pruda, jistě že si člověk rád zvykne na "rychlou" přípravu a rozmanité chutě. Ale jak vidno - ruka trhu to s námi nemyslí nijak dobře (říkám jako pravičák).
|
Bubačka.. |
|
(23.2.2011 16:46:23) Winky, od té doby, co vaříme téměř výhradně z původních surovin a vyhýbáme se chemii v jídle, nám mnohem víc chutná, manžel začal po 10 letech přibírat a nebolí ho břicho, jako dřív, prostě super! Můžu jen doporučit! ještě u nás sehnat bio kvalitu a to bych si jásala!!!
|
|
|
ALL |
|
(22.2.2011 10:28:13) A tatínek by se kvůli dětem třeba nemohl trochu krotit? Vždyť by to bylo i pro jeho zdraví... Případně jde přisolit jeho porci někde bokem, kde to děti nevidí, ne přímo u stolu.
|
Markéta s párkem | •
|
(22.2.2011 12:37:57) Já mu to solím zvlášť, ale on si ještě přisoluje. Už jsem se s ním snažila diskutovat na téma, že moc solí, ale nedá si říct.
|
|
Jana + 3 rošťáci |
|
(22.2.2011 19:05:15) Polévku nalévám přímo a stole.. A druhé jídlo manžel jí až u stolu, takže až pak si dochucuje...Jediná možnost, jak to děti odnaučit je, poslat manžela jíst na chodbu
|
|
maja | •
|
(22.2.2011 21:13:56) nic se nemá přehánět...náš děda solil po hrstech , odjakživa, a dožil se 96
|
Petrajda |
|
(23.2.2011 0:23:04) Majo, tyhle argumenty mě trochu vytáčejí - každý máme nějaké vrozené dispozice, které můžeme podpořit nebo naopak.
Takže děda mého muže byl horník, během svého života po dobu 30 let kouřil - a dožil se 90 let. A co to znamená? Asi jen to, že mě prostě tuhý kořínek. Nebo myslíš, že když začnu kouřit, zvýším tím svou šanci se té devadesátky dožít?
|
|
Jana + Adámek 2 roky |
|
(23.2.2011 14:52:37) Moje řeč, trochu svého rozumu není naškodě, nemusíme hned věřit každému blábolu, co tady napíšou.... Tabulkování nesnáším a čím více se zabýváme co dětem dávat či nedávat , co jís a nejíst v těhotenství... tím více je nemocí a alergií.... takže u nás nejíme chipsy, hamburgry, hranolky a různé , ale také nechodím nakupivat do VEGY....
|
Veronika | •
|
(26.2.2011 0:47:58) Leni a nemyslítě že ty alergie atd. by mohly být spíš z toho neustále se zvyšujících nezdravých a i nestravitelných látek v potravinách??!!Všechno samá chemie,éčka,skrytá sůl atd atd...Řekla bych že je to o něco logičtější a stačí se trochu zamyslet ;o)
|
Veronika | •
|
(26.2.2011 0:49:37) Pardon to mělo být pro Janu
|
|
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(22.2.2011 11:14:57) Markéta s párkem tak my sme se oba s manželem přizpůsobili a do 3let jsem tahala na návštěvu k příbuzným jiný jídlo...jen dětem.....babičky odmítali vařit jak jsem si přála....byla jsem asi za exota....moje babička kluky litovala...chudinky malý musíte jíst ty blafy.......
Oni zbodli to svoje bez soli....a pak třeba dostali maličko od nás...jenže přišla školka a s ní sůl...,ale stejně solíme míň než všichni naši příbuzný......u nás dosolují kompletně všechno...a ptaj se: solila jsi to vůbec?
A pak jídlo v práci.....přivezou...zasednu jím....všichni kolelgové vezmou slánku a kompletně posolí aniž by zapíchli vidličku I ty co mají malý děti...... Jako ty dospělý by pár let nezabilo jíst s těma dětma jejich stravu......
|
PetraK | •
|
(23.2.2011 9:26:29) Syn nepoznal do roka sladké ani slané, jeho první sladkost byl dort na narozeninám. Nesolila jsem vůbec do dvou let, později jen minimálně. Příkrmy neznal, vše jsem vařila doma, včetně ovocných přesnídávek, pečených piškotů, pil neslazený bylinkový nebo ovocný čaj, nebo převařenou čistou vodu, později čerstvou vodu, občas se šťávou z ovoce či zeleniny...... ne, že bych byla tak uvědomělá matka, prostě jsme neměli peníze, no. A dnes vidím, jak to bylo dobře Já jedla to, co on, jen manželovi jsem k tomu zdravému uvařila něco "chlapského". Ale pravda je, že ve školce se naučil jíst to, co doma neznal. Bohužel. Před půl rokem mu zjistili nesnášenlivost mléka a všech jeho produktů + žito. Já mám cewliakii už asi 5 let. Stejně jsme tomu nezabránili.
|
|
|
Jana + 3 rošťáci |
|
(22.2.2011 19:02:38) Můj manžel také dává do polévky koření -sůl, pepř, maggi... Dcery to už dlouho nechtějí, aly pětiletý syn ano, tedy mimo pepře. Sůl se dá trochu ošidit a sypnout jen pár zrníček, nebo nic, ale on chce vždy maggi a to je v polévce moc dobře vidět, ale dostane jen od manžela a to tak jednu dvě kapky... Nedá se tomu zabránit, mi se to hnusí, ale on aspoň jí...Je to jinak nejedlík...
|
|
|