| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Fuj! Přesoleno

 Celkem 71 názorů.
 Markéta s párkem 
  • 

konec společným večeřím? 

(22.2.2011 9:13:29)
Když jsem začínala dětem dávat stejné jídlo jako nám, tj. kolem 1 roku, vařila jsem nesolené a solila až hotové na talíři, tam, kde to šlo. Ale ono to stejně trochu soli chytí třeba ze šťávy z masa apod.

Problémem je u nás tatínek. Ten solí hodně a jak děti vidí, že si něco přidává do jídla - sůl, kečup, maggi apod., chtějí to taky. Zatím se mi daří je klamat tím, že jim jako solím a ve skutečnosti tam nic nenasypu. Ale třeba kečup vidí, jestli jsem jim ho dala nebo ne :-(
 alej 


Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 9:28:59)
Před 13 lety jsem byla jako au-pair v Anglii, paní byla bioložka a už tehdy vysvětlovala, jak je sůl pro člověka nedzravá a to malé množství, které člověk potřebuje, tělo dostane z kupovaných potravin až až. Doma při vaření (a že skutečně docela vařili) nesolili prostě vůbec. Sůl stála na stole, kdo chtěl, přisolil si. Tři děti na to byly zvyklé od malička. Pro mě to byl děs, ale s tou solničkou na stole to šlo a za chvíli jsem si zvykla. Sama se snažím solit málo, dětem vůbec, pokud jim vařím zvlášt.
 Katka +3 


Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 13:20:45)
Tak sůl na stole nemám, ono to potom svádí k tomu dosolování. Při vaření solím snad jen vodu na rýži/těstoviny, jinak jen výjimečně. Děti to jinak neznají a my dospělí jsme si rychle zvykli. U příbuzných jíme to, co je, ale občas mám pocit, že všechno chutná skoro stejně - slaně. Já mám ráda, když jídlo chutná po surovinách do něj použitých.
Nedávno jsem v mateřském centru viděla, jak maminka prckovi nakrájela salátovou okurku a posolila mu ji. Prý to jinak nesní - no asi ho to někdo naučil, samotného ho to v necelých dvou letech nenapadlo.~4~
 Monika 
  • 

Re: konec společným večeřím? 

(24.2.2011 17:25:26)
Tak mu osolila okurku, dneska se to všechno moc prožívá .
 agnes+2 


Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 13:31:33)
jenže nejhorší je právě ta sůl, kterou si dáváš dodatečně a neni převařená. Jednak si jí musíš dát víc a jednak prý víc škodí, ale už nevim proč :-(
takže za mě solit, ale s citem a hlavně se vyhnout polotovarům a prefabrikátům, kde je ta skrytá sůl a snažit se vařit ze základních surovin.
 Winky 
  • 

Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 9:43:46)
hm, pane jo. Nejsem z těch co by radili zalízt zpátky do jeskyně, nebo rovnou na stromy. Ale fakt mi vadí, že kupované jídlo je čím dál tím víc zdrojem látek které v těle nemají moc co pohledávat. A to jsme zatím u soli a cukru, které jinak tělo zpracovat umí, "jen" je toho na něj moc. Ale neustálé zprávy z Číny aj. že v jídlech jsou věci které lidské tělo vůbec zpracovat neumí (viz ten melamin v mléku a určitě i mnoho jiných, méně mediálně známých nebo vůbec nemedializovaných případů) mě přesvědčuje o tom, že se asi po částech vrátím ke krapet zpátečnickému způsobu stravování - co nejjednoduššímu, a co nejméně z nakupovaných potravin. Bude to krapet pruda, jistě že si člověk rád zvykne na "rychlou" přípravu a rozmanité chutě. Ale jak vidno - ruka trhu to s námi nemyslí nijak dobře (říkám jako pravičák).
 Bubačka.. 


Re: konec společným večeřím? 

(23.2.2011 16:46:23)
Winky,
od té doby, co vaříme téměř výhradně z původních surovin a vyhýbáme se chemii v jídle, nám mnohem víc chutná, manžel začal po 10 letech přibírat a nebolí ho břicho, jako dřív, prostě super! Můžu jen doporučit! ještě u nás sehnat bio kvalitu a to bych si jásala!!!
 ALL 


Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 10:28:13)
A tatínek by se kvůli dětem třeba nemohl trochu krotit? Vždyť by to bylo i pro jeho zdraví... Případně jde přisolit jeho porci někde bokem, kde to děti nevidí, ne přímo u stolu.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 12:37:57)
Já mu to solím zvlášť, ale on si ještě přisoluje. Už jsem se s ním snažila diskutovat na téma, že moc solí, ale nedá si říct.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 19:05:15)
Polévku nalévám přímo a stole.. A druhé jídlo manžel jí až u stolu, takže až pak si dochucuje...Jediná možnost, jak to děti odnaučit je, poslat manžela jíst na chodbu
 maja 
  • 

Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 21:13:56)
nic se nemá přehánět...náš děda solil po hrstech , odjakživa, a dožil se 96
 Petrajda 


Re: konec společným večeřím? 

(23.2.2011 0:23:04)
Majo, tyhle argumenty mě trochu vytáčejí - každý máme nějaké vrozené dispozice, které můžeme podpořit nebo naopak.

Takže děda mého muže byl horník, během svého života po dobu 30 let kouřil - a dožil se 90 let. A co to znamená? Asi jen to, že mě prostě tuhý kořínek. Nebo myslíš, že když začnu kouřit, zvýším tím svou šanci se té devadesátky dožít?
 Jana + Adámek 2 roky 


Re: konec společným večeřím? 

(23.2.2011 14:52:37)
Moje řeč,~g~ trochu svého rozumu není naškodě, nemusíme hned věřit každému blábolu, co tady napíšou~e~....
Tabulkování nesnáším a čím více se zabýváme co dětem dávat či nedávat , co jís a nejíst v těhotenství... tím více je nemocí a alergií....~3~
takže u nás nejíme chipsy, hamburgry, hranolky a různé , ale také nechodím nakupivat do VEGY....~d~
 Veronika 
  • 

Re: konec společným večeřím? 

(26.2.2011 0:47:58)
Leni a nemyslítě že ty alergie atd. by mohly být spíš z toho neustále se zvyšujících nezdravých a i nestravitelných látek v potravinách??!!Všechno samá chemie,éčka,skrytá sůl atd atd...Řekla bych že je to o něco logičtější a stačí se trochu zamyslet ;o)
 Veronika 
  • 

Re: konec společným večeřím? 

(26.2.2011 0:49:37)
Pardon to mělo být pro Janu
 Lída+2 


Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 11:14:57)
Markéta s párkem
tak my sme se oba s manželem přizpůsobili a do 3let jsem tahala na návštěvu k příbuzným jiný jídlo...jen dětem.....babičky odmítali vařit jak jsem si přála....byla jsem asi za exota....moje babička kluky litovala...chudinky malý musíte jíst ty blafy.......

Oni zbodli to svoje bez soli....a pak třeba dostali maličko od nás...jenže přišla školka a s ní sůl...,ale stejně solíme míň než všichni naši příbuzný......u nás dosolují kompletně všechno...a ptaj se: solila jsi to vůbec?


A pak jídlo v práci.....přivezou...zasednu jím....všichni kolelgové vezmou slánku a kompletně posolí aniž by zapíchli vidličku:-©:-©
I ty co mají malý děti......~a~
Jako ty dospělý by pár let nezabilo jíst s těma dětma jejich stravu......
 PetraK 
  • 

Re: konec společným večeřím? 

(23.2.2011 9:26:29)
Syn nepoznal do roka sladké ani slané, jeho první sladkost byl dort na narozeninám. Nesolila jsem vůbec do dvou let, později jen minimálně. Příkrmy neznal, vše jsem vařila doma, včetně ovocných přesnídávek, pečených piškotů, pil neslazený bylinkový nebo ovocný čaj, nebo převařenou čistou vodu, později čerstvou vodu, občas se šťávou z ovoce či zeleniny...... ne, že bych byla tak uvědomělá matka, prostě jsme neměli peníze, no. A dnes vidím, jak to bylo dobře :-) Já jedla to, co on, jen manželovi jsem k tomu zdravému uvařila něco "chlapského". Ale pravda je, že ve školce se naučil jíst to, co doma neznal. Bohužel. Před půl rokem mu zjistili nesnášenlivost mléka a všech jeho produktů + žito. Já mám cewliakii už asi 5 let. Stejně jsme tomu nezabránili.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: konec společným večeřím? 

(22.2.2011 19:02:38)
Můj manžel také dává do polévky koření -sůl, pepř, maggi... Dcery to už dlouho nechtějí, aly pětiletý syn ano, tedy mimo pepře. Sůl se dá trochu ošidit a sypnout jen pár zrníček, nebo nic, ale on chce vždy maggi a to je v polévce moc dobře vidět, ale dostane jen od manžela a to tak jednu dvě kapky... Nedá se tomu zabránit, mi se to hnusí, ale on aspoň jí...Je to jinak nejedlík...
 helis78 


Tak co se dá dělat? 

(22.2.2011 9:42:28)
I když člověk sám dětem nesolí, tak jak to čtu, je to hrůza v kupovaných potravinách, takže osvětu by asi měli zažít hlavně výrobci. Je zajímavé, že ve Finsku se udělá kampaň, nepamatuju si, že by v naší zemi proběhla nějaká masivní kampaň na odstranění nějakého nešvaru a to v obezitě jsme první, v srdečně cévních chorobách a nádorových onemocněních se prvnímu místu blížíme.
 Betina 


??? nějak tomu nerozumím 

(22.2.2011 9:57:23)
pokud je sodík i v loupákách, tak jak potom můžeme ovlivnit jeho příjem?
snažím se doma omezit solení, ale tohle mě docela zmátlo, nebo tomu špatně rozumím ?
 Dobra1 


Re: ??? nějak tomu nerozumím 

(22.2.2011 10:53:45)
Asi jde o to, uvědomit si, že všechno koupené už obsahuje dost soli a tedy už pokud možno žádnou další nepřidávat.
 kreditka 


Nevím co mám tedy dávat 

(22.2.2011 10:00:59)
Už ve skleničkách pro batolata je ve většině případů sůl, ty bez soli a cukru aby člověk hledal lupou, v pečivu je sůl, v másle je sůl, kolikrát v kupovaném mase je sůl taky aniž by na to bylo upozornění ve složení nebo je to skryté přes všelijaké cizí názvy či značky - nemám chemické vzdělání abych dovedla rozpoznat všechny potraviny kde sůl je. Hold dcera je asi "přesolená" taky, ale fakt nejsem schopná opatřit všechny potraviny z vlasntích zdrojů abychom se vyvarovali soli a dalším nežádoucím látkám. Těžko si budu domů pořizovat krávu na mlíko a nebudu z něj stloukat máslo to fakt ne
 neznámá 


Re: Nevím co mám tedy dávat 

(22.2.2011 10:54:57)
V másle, kde by se vzala? Normálně si mě nahlodala, došla jsem se podívat ~t~ a žádná sůl v másle není psaná.
 kreditka 


Re: Nevím co mám tedy dávat 

(22.2.2011 11:13:42)
To že není psaná je jedna věc... Bohužel teta pracuje v mlékárně takže ví své sůl tam strkají bohužel i do másla
 O. M. 
  • 

Re: Nevím co mám tedy dávat 

(22.3.2011 21:39:15)
Ono se kromě másla "obyčejného" vyrábí i máslo solené. Takže ne, že v každém másle je sůl (přidávaná), ale v některých ano. To, že mléko (a pak i máslo) může přirozeně obsahovat určité malé množství soli, je možné, ale nevím kolik, to by chtělo nejakýho mlíkaře. Koneckonců, i v krvi je sůl...
 Lída+2 


Re: Nevím co mám tedy dávat 

(22.2.2011 11:18:56)
kreditka
v neděli nebo sobotu jsem vzala WOk naházela suroviny a pak vybírala a psotupně mixovala...měla jsem i 5druhů~;) a uvařila si skleničky sama....tak 10-15ks.....věděla jsem co tam je a kluci to měli rádi.....dokonce tak, že i školkou povinný Luk to ujídal DAnovi svojí lžičkou~t~

A to i když jsem čistila mixér a měla jsem brambory´, rýži, kus masa a zeleninu v jednom~t~

Skleničky jsem nikdy moc nekupovala......
 kreditka 


Re: Nevím co mám tedy dávat 

(22.2.2011 17:28:01)
No tak moje dcera nežravka chtěla jen skleničky, no chtěla z nch snědla aspoň pár lžiček, jinak o doma vařenou mrkev či brambor neměla absolutně zájem
 Insula 


solím málo 

(22.2.2011 12:11:24)
Tak já solím málo, ale pečivo a další věci také jíme. ~n~ Problém je v tom, že pokud bych měla číst všechny etikety, tak strávím půl života v obchodě. ~n~
 Edysha 


Re: solím málo 

(22.2.2011 14:35:52)
Jo jo, tay od te doby, co mam deti solim malo a vysledkem je, ze jidlo mimo domov nam prijde presolene, tak byva problem v restauracich, na dovolene, u pribuznych apod. Ale obcas teda dostanu nezvladatelnou chut na sul a to jsem schopna ji lizat samotnou, ze by nedostatek soli????
 kreditka 


Re: solím málo 

(22.2.2011 17:29:26)
To je právě ono, navíc taky záleží kde člověk žije, třeba tady často na rodině čtu o skvělých výrobcích z DM no to je pěkný ale první DM máme někde 40 - 50 km a výbě tu moc oproti krajskému městu nemáme
 čiči + Maty (22m) 
  • 

Re: solím málo 

(22.2.2011 20:52:19)
No a jednou za 2týdny sjet pro skleničky 50km je jako moc? Však sklenky se ti nezkazí...
 kreditka 


Re: solím málo 

(23.2.2011 10:34:54)
Tak fakt peníze "neserem" abychom si mohli dovolit jet 50 km tam a 50 km zpátky, do krajskýho města jedem max. 2 krát do roka
 Iva 
  • 

Re: Nevím co mám tedy dávat 

(22.2.2011 13:43:48)
Tak třeba pečivo si každý může udělat vlastní z domácí pekárny. Miminum soli, bez různých urychlovačů a konzervantů. Já třeba i místo klasického ( chemického ) octa dávám do chleba ocet jablečný, pak spoustu semínek ( dýňová, slunečnicová ,sezamová. lněná ).
A vím se 100% jistotou, že tenhle chleba je opravdu zdravý a neobsahuje nic chemického.
I buchty takhle peču a loupáky, koblihy apod. vůbec nekupuju.

Taky je potřeba nepodléhat reklamám a nekupovat ty zaručeně "zdravé" potraviny jako Rama, Flóra a jiné chemicky ztužené rostlinné tuky, do kterých přidávají mimo chemikálií na ztuhnutí i vitamíny :-O a raději si doma vlastnoručně vyškvařit sádlo ( které je mimochodem daleko zdravější než všechna ta chemicky dopovaná jídla ).
 kreditka 


Re: Nevím co mám tedy dávat 

(22.2.2011 17:30:55)
Ivo takže můžu strávit pů života tím že budu doma stloukat máslo, škvařit sádlo, péct chleba a rohlíky a pro jistotu na zahradě pěstovat pšenici....
 Iva 
  • 

Re: Nevím co mám tedy dávat 

(3.3.2011 14:42:55)
Kreditko, upečení domácího chleba mě stojí 5 minut práce - tj. naházet suroviny do pekárny na chleba. Vzhledem k tomu, že chléb konzumuji denně, tak mi to příjde jako velký přínos pro organismus, protože přesně vím, co do něj dávám a snažím se tam dávat věci zdravější než jsou ve chlebu kupovaném.Navíc tam nepřidávám žádné konzervanty, urychlovače kynutí a barviva.
Máslo kravské - kupuji normálně v obchodě a pouze si zkontroluji na obalu, jestli je tam opravdu jen máslo + max. voda. Obsah soli v másle je tam také psán a dají se v pohodě koupit másla, která sůl neobsahují. Přečíst etiketu mi zabere 0,5 minuty.
Sádlo - nejdelší příprava je s nakrájením surového sádla na kostky, jelikož běžně vařím, tak mi tato práce nepříjde nijak zdlouhavá. Cca 10 minut i s naložením do hrnce a šoupnutím do trouby. Trouba peče sama a nemusím u ní stát a prosit ji k lepším výkonům.
Co ještě ti na těchto pracech připadá tak zdlouhavé ? Mě to vychází na 20 minut čistého času týdně pokud dělám i sádlo. Když ne, tak 10 minut - za takovou dobu se spousta lidí ani nevys**e.
 Ili 
  • 

Re: Nevím co mám tedy dávat 

(23.2.2011 9:41:36)
Ivo, souhlas, jasně že si každý nebude sám všechno pěstovat, ale každý si najde rozumný kompromis, který nezabere až zas tolik času (který by jeden proseděl u tv nebo pc).
Hlavně - neposlouchat reklamy, jsou to vesměs kecy, třeba ty "zdravé" sušenky, "zdravé cereálie", které jsou plné soli a cukru a mají horší výživovou hodnotu než chleba s marmeládou, ale jsou módní.... (mají vysoký glykemický index = zasytí jenom na chviličku)
 Ili 
  • 

Re: Nevím co mám tedy dávat 

(23.2.2011 9:35:19)
ony ty skleničky taky nesjou nic extra, lepší je navařit čersvé jídlo
 Skřet 


Re: Nevím co mám tedy dávat 

(26.2.2011 12:58:53)
Mě hrozně štve, jak ty skleničky solí. Já jsem převážně od mala vařila, ale občas (na dovolených, nebo když fakt nestíhám a nevím co vařit), tak mu skleničku dám( ted je mu rok a půl). Ale pokud to není sklenička od 6. měsíce, tak mě všechno přijde slané. A to dle mého názoru hodně, i já bych si to osolila mín.
 Pavlinka z Moravy 


Kopírování 

(22.2.2011 10:38:00)
Proti smyslu článku nic nemám, ale minimálně ten poslední odstavec jsem už četla slovo od slova jinde v širším pojednání - které nevyznělo zdaleka tak pesimisticky. Bohužel teď rychle nejsem schopna najít kde, ale rozhodně to nebyl časopis Děti a my. Citovat není nic špatného, ale proč tu chybí odkaz? Ať na knihu nebo web. Jednak jde o vykrádání textů a za druhé si myslím, že by spousta čtenářek ocenila možnost přečíst si i širší pojednání na toto téma.
 Binturongg 


Další reklama - tentokrát na "skleničky?" :o) 

(22.2.2011 12:38:13)
Skleničkovali jsme dlouho a cca 1-3x týdne skleničkujeme dodnes.
Protože všeobecně málo solíme, nemyslím, že své dítě nějak extrémně přetěžuju.

Uzeniny, taveňáky, sýry, sem tam hotovka v hospodě (bílé omáčky apod.) - to je výjimka, která potěší batole stejně jako rodiče.

Ale co tedy dávat? Ty skleničky? ~d~
Pečivo, lučina, žervé, vajíčka...to je celkem běžná snídaně. Nevím, co jiného bych měla do kluka cpát, aby to bylo dostatečně pestré...
 jana, 2deti 
  • 

Re: Další reklama - tentokrát na "skleničky?" :o) 

(22.2.2011 13:43:47)
ochutnali jste Hipp?my doma solime malo, pecu si i pecivo, ...ale sklenicka Hipp byla nehorazne slana;mozna proto detem chutna.dokonce pamatuju, ze pred tremi lety stahovali Hipp z prodeje pro nadbytek sodiku. Takze ani detska strava neni zarukou.
 Binturongg 


Re: Další reklama - tentokrát na "skleničky?" :o) 

(22.2.2011 17:13:41)
Studovala jsem to celkem pečlivě a hlavně jsem s mixované skleničky kupovala až cca kolem 12m - právě Hipp minimálně, ne kvůli soli, ale bylo toho málo, váží to, tuším, jen 220g a my už tehdy potřebovali nejméně 250g ~:-D
Hipp výjimečne, tu sleniku s rybou, syn to nesmírně miloval, jinak mu to bylo jedno.

Od cca 9m jsem začala dávat maso a kupovala jsem zvlášř První lžičky zeleniny, čistého masa, karotka s bramborem apod...
 Ili 
  • 

Re: Další reklama - tentokrát na "skleničky?" :o) 

(23.2.2011 9:42:49)
doma vařené jídlo
 kivca0707 


Všeho s mírou 

(22.2.2011 14:33:03)
Zkrátka nic se nemá přehánět, ani sůl, ani cukr, ani maso, mléko atd... Pokud by se člověk měl řídit všemi těmi věděckými výzkumy, nakonec by asi usoudil, že je lépe nežít vůbec, jelikož podle jejich závěrů škodí v podstatě vše, včetně vzduchu, který dýcháme. Myslím, že neexistuje potravina, či její složka, která by kdy nebyla zahrnuta do nějakého výzkumu a následně nebyla označena jako přinejmenším nevhodná, ne-li přímo zdraví škodlivá, tím více pokud se to týká zdraví dětí. Pokud užíváme (a i dětem dopřáváme) "všeho s mírou" a žijeme život s nadhledem, ocení to nejen naše děti daleko více, než superzdravou stravu a mámu neustále streslou z toho, čeho všeho je musí ve výživě uchránit. Čímž samozřejmě celé téma nechci zlehčovat... ~;)
 Janinka a Terynka 
  • 

hodně soli 

(22.2.2011 15:02:04)
Já jsem byla také z domova zvyklá hodně solit, hlavně třeba polévky a tak, ale co mám vlastní domácnost a dcerku naučila jsem se některé věci nesolit vůbec. Třeba rýži, těstoviny nebo brambory, když vařím jako přílohu tak vůbec nesolím. Pak vím jak opravdu chutnají brambory. Navíc pokud jsou domácí je to paráda. Hodně soli je schováno v různém koření, třeba na kuře nebo grilovací obvykle obsahuje hodně, takže nekupuju resp. kupuju bez soli. Všeobecně problém je s příbuzenstvem. Tchán mě pořád peskuje, že musím malé jídlo "vychutit" což znamená pořádně osolit. Ten dává sůl naprosto do všeho, třeba i do okurkového salátu a když jí cokoliv u nás tváří se jako bych mu dávala nevím co. My jsme na to zvyklí, stejně tak pít vodu. Tchán se málem skácel když viděl v hrnečku naší dcery vodu. Podle něj je nejlepší čaj, který ovšem nepozře pokud není oslazený. My pijeme převážně ovocné a neslazené. Před pár týdný začala dcera pít kakao (budou jí dva) a tchán úplně zářil, jak je to skvělé, že je v něm spousta vitamínů ať si to přečtu. Myslela jsem že padnu.
 JItka2 
  • 

A co školka? 

(22.2.2011 15:49:00)
Doma solíme celkem málo, ale co školka? Několikrát jsem dcerce vzala oběd ze školky 1. den nemoci a opravdu byl přesolený. Doufala jsem, že je to vyjímečné, ale i několik dalších obědů chutnalo stejně slaně:( Dokonce i babička to uznala a to je zvykla si přisolovat. Tak jsem z toho celkem nešťastná a mám dilema, jak a zda vůbec to řešit....Máte někdo podobnou zkušenost?
 Renata 
  • 

A co škola?? 

(22.2.2011 16:33:47)
U nás ve školce se opravdu snaží, doma jsem solila minimálně, teď už je to horší, protože na slaném ujíždím, ale společné jídlo solím opravdu málo. Ve školce oběma dětem chutná, což je vidět, že se solením nemají takový problém. Oba mi třeba jako malí nechtěli skleničky Hipp, v naší době to byla jediná sklenička "malá" - tj. v případě nouze nejvyšší na cestu, jenže v tom byla sůl, což žádné mé dítě nechtělo (a já se nedivím, když jsem ochutnala a zjistila slané, litovala jsem vydaných peněz).

Starší šel do školy a nastal problém, protože tam se solí opravdu hodně. A nejen solí. První rok byl i zřetelně glutaman, nyní je odklon od glutamanu tak velký, že už to snad problém není, ale přepepřeno, kořeněno a hlavně díky tomu soleno je vše nejvíc polévky. Syn má polévky rád, ale když v době nemoci doneseme oběd domů, nejsme schopni to sníst nikdo. Ani naše závodní kuchyně nesolí tolik. Opravdu nevím, co s tím, jídelna škole už nepatří, tvrdí mi, že normy dodržuje (nesmysl), kontrolu je možné pozvat jen tak, že o tom škola dopředu ví, takže jídlo ten den je opravdu jako pro děti (osobní zkušenost), hned další den je ale vše při starém... U nás to nevyhovuje ani učitelům, ale měnit se nedaří nic. Půjde mi do školy i druhý syn a vadí mi to hodně, řešení ale žádné nevím :((
 Hanka-1978 


Re: A co škola?? 

(22.2.2011 16:52:36)
Naprosto souhlasím. Náš malý je teprve ve školce a problém přesolených polévek tam je na denním pořádku. Také nevím, jak to řešit. Máme stejnou zkušenost s polévkou donesenou domů 1. den nemoci - nechutnala ani manželovi. S paní vedoucí školní jídelny jsem řešila už několik věcí, takže si připadám jako věčný rýpal a nespokojenec. Momentálně třeba nechápu, proč měly děti včera 3 krát za den chleba. K dopolední svačince, u oběda k hrachové kaši a k odpolední svačině opět. A to samé bylo jeden den i minulý týden. Opravdu nechápu, proč tedy nemůžou mít ke svačince něco jiného (rohlík, houska, jogurt), když už mají chleba i k obědu. atd.
 Hanka-1978 
  • 

Jídlo ve školce 

(22.2.2011 16:41:55)
Moje dítě bylo od malička zvyklé na nesolení - skoro žádná sůl nebo jen minimum. Jenže když malý nastoupil do školky, byla to hrůza. Polévky opravdu velmi slané - a to se zdály slané i mému manželovi, který má solené rád. V jídelníčku běžně uzené maso (třeba s hrachovou kaší) nebo "dietní" párky, které můj syn nejí vůbec. Výroky paní učitelky - "tak sněz aspoň ten páreček, ten se nevyhodí, to by byla škoda". atd.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Jídlo ve školce 

(22.2.2011 19:00:25)
To je jako u nás. Jídlo ve školce je velmi slané!! Zrovna tento pátek jsem měla doma školkové jídlo a byla to hrůza!!! Doma bych to stejného jídla dala tak polovinu soli. Můj syn už také nejí párky, ale ve školce jsem to nahlásila, takže mu ho ani na talíř nedávají.
A jak to můžu ovlivnit? Nijak, muselo by si stěžovat více rodičů, ale většině je to jedno...
 Hanka-1978 


Re: Jídlo ve školce 

(22.2.2011 19:15:29)
Když to tady tak pročítám, tak ke svému zděšení zjišťuji, že přesolené jídlo ve školkách je naprosto normální jev! Jak je to proboho možné? Copak to nikdo nekontroluje? Člověk se doma snaží vařit zdravá jídla, nesolit, pak přijde dítko do školky a nastoupí tvrdá "slaná" realita. Můj syn vůbec nechtěl školkové polévky jíst, (o párcích nemluvě) a paní učitelky si stěžovaly, že moje dítě je vybíravé a vymýšlí si. Když jsem ochutnala školkové polévky, tak se mu ale vůbec nedivím.
 Bára 
  • 

Problém není jen v soli 

(26.2.2011 14:33:53)
Jídlo ve školkách a školách je celkově pro děti dost nevhodné - 4x týdně maso, 1x týdně sladké jídlo, zelenina vůbec, občas kousek ovoce. Takže problém není jen v soli. Normy, podle kterých školy vaří, jsou z 50.let a vychází z nabídky jídel, které byly v té době...
Podle mě je jediné řešení dávat dítěti vlastní jídlo - musí se to vybojovat, některé školky to odmítají, ale vím o případech, kdy se to podařilo, např. v případě vegetariánských dětí. Tady by asi věděli víc - http://www.csvv.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=475&Itemid=120
 Theend 


Re: Jídlo ve školce 

(22.2.2011 20:04:29)
A zkusila jsi s tím něco udělat? Dát pár rodičů dohromady, poptat se, co si o tom myslí ... nebo se alespoň ozvat sama? Nemá cenu předem házet flintu do žita. Ono je to nepříjemné, proti čemukoli se postavit, ale jinak se to vážně nezmění.
 Renata 
  • 

Re: Jídlo ve školce 

(22.2.2011 22:54:42)
Já jsem zahájila aktivitu proti solení ve školní jídelně, prošla jsem etapou: "vážně? ale to se vám jenom zdá, máme normy, které musíme dodržovat... je to náhoda... je to charakterem jídla...", potom další etapou "vaříme i pro důchodce, pro ně nemůžeme dělat jídlo bez chuti", potom jsem byla označena za rejpala a stěžovatele. Poptala jsem se několika učitelů, bylo mi řečeno, že pokud seženu rodiče a sepíšeme nějaké lejstro, přidají se, protože jim to připadá neúnosné, sami ale ve škole proti proudu nepůjdou, protože by to nepřežily jejich pracovní vztahy. Ředitel mi řekl, že nějaká stížnost do jeho rukou nemá význam, protože jídelna už škole nepatří, je to samostatný subjekt, na který je nutné si stěžovat úřední cestou. Napsala jsem tedy jen stížnost, že je dětem ve škole smluvní jídelnou poskytovaná nevhodná strava, odpověděli mi, že kontrola neprokázala pochybení (kontrola musí být provedena po předchozím avizu). Po prvním roce ve škole se mnou jaksi nemluví ani pes, třídní učitelka je zdvořilá, ale jinak je na mě nahlíženo jako na prudícího stěžovatele, bez sebemenšího efektu na skutečný stav věci. Dalo se to čekat, je to ale tristní a vůči nejen mým dětem je to dost úkorné. Co ale ještě dělat víc, aniž bychom se museli odstěhovat? Má někdo nápad?
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Jídlo ve školce 

(23.2.2011 8:24:16)
Třeba jsem mluvila s učitelkou a jí to jídlo v MŠ připadá plané... Tak se to potom těžko řeší, ale až se potkám s rodiči, o kterých vím, že měly poslední dobou dítko taky doma, zeptám se jich na slanost jídla. Ale žiju na karvinsku, takdy se solí snad i krupice ~:-D
Já se snažím solit co nejméně, ale třeba tchán jídlo nikdy neochutná dříve, než ho důkladně osolí, opepří a polévku ještě k té soli i omaguje!!!!!
 Liška s banem :) 


vaření 

(22.2.2011 18:27:06)
Kvůli dětem jsem začala vařit bez soli a tak jsme si na to zvykli, že když jíme někde v restauraci, zdá se nám všechno jídlo přesolené.
 Panímáma 
  • 

Slané pečivo 

(22.2.2011 19:05:03)
Musím se smát slanému pečivu - jak známo sůl podporuje kvašení těsta. Kde se dá splašit neslaný rohlík? I kdyby existoval, bude tvrdý jak podešev:-)) Vařit pro dvouleté děti úplně bez soli je problém, myslím tím děti po 1. nebo 2.roce života. Ty už jedí s rodinou, myslím, že rozumné je solit málo. Je to zlatá střední cesta. S dětmi jsem se naučila solí šetřit, návštěvám říkám ať si dosolí, pokud to potřebují. A jak už tady někdo psal, i v naší školce je jídlo tak slané, že mě to až zaráží.
Dobrá rada na závěr - kdo chce solit málo, ať si kupuje sůl v Kauflandu, tak je tak minimálně slaná až je snad zdravá:-)) Jednou jsem koupila sůl v Lidlu a zkazila jsem jídlo, rozdíl ve slanosti byl opravdu velký. Jen by mne zajímalo co se používá jako náhražka soli, jeden čas se o tom hodně psalo, že se sůl něčím šidí....nevíte o tom něco?
 Ines 
  • 

Re: Slané pečivo 

(23.2.2011 9:48:52)
ono by stačilo nesypat na rohlíky tu hrubou sůl, fůůůůůj
 Ines 
  • 

Re: Slané pečivo 

(23.2.2011 9:53:55)
a sůl kynutí nepodporuje, ale brzdí, je v pečivu pro chuť. Neslaný rohlík by byl normálně vykynutý, ale "divný"
 hbf 


Re: Slané pečivo 

(23.2.2011 12:40:31)
bez soli by to bylo překynuté - muselo by se ubrat kvasnic. Druhá věc ale je, že sůl má vliv na chování lepku...
 Horama 


Re: Slané pečivo 

(23.2.2011 13:05:30)
Sůl rozhodně kynutí nepodporuje a její nepřítomnost v těstě vykynutí nezabrání. (Kynutí podporuje cukr a teplo.) Jen jednou jsem ale dělala housky úplně bez přidání soli a to by člověka úplně odnaučilo to pečivo jíst. Otázka je, jestli nějaká půllžička soli na dvacet housek je opravdu takový problém. (Když to beru tak, že sůl na povrchu pečiva se dá odrolit.)
 Skřet 


Re: Slané pečivo 

(26.2.2011 13:01:50)
Já nevím, ale jestli jeden rohlík za den je denní dávka. Tak chtě nechtě mám dítě přesolené (a podle mě téměř každé dítě). A to i když vařím, nic nesolím. Tak at začnou vyrábět rohlíky bez soli, ted už by to moje dítě asi nechtělo, ale na začátku by mu to bylo asi jedno.
 123 
  • 

sul nad zlato  

(22.2.2011 20:13:55)
My teda taky doma moc nesolime. V jidelnach a restauracich je to hruza, ale my klidne poprosime kuchare o extra jidlo bez soli, pepre kdyz uz tam musime jist...
Vetsinou vyhovi treba v hotelovych restauracich nebo v penzionech kde jsou zvykli na rodiny s detma. Ptaji se jestli mame dietu nebo alergie. Do skoky davam holce polivky v termosce a druhe jidlo si nekdy da a nekdy ne. Pak se naji doma.
Nase dcera ma od narozeni neco s ledvinou tak to doktor hlida a prave doporucil co nejmin solit.
Asi tu bude platit zlata stredni cesta a radsi spis min nez vic. Chut jidlu dodaji treba cerstve i susene bylinky, koreni bez soli, citrony.
Co ale porekadlo sul nad zlato? Predstavte si vareni uplne bez soli. I zviratum se v zime dava lizat sul.
Ale je aspon dobry, kdyz se o tom pise, aspon si lidi uvedomi ze moc soli a malym detem tak skodi.
 ivaxx 


Nějak nesedí výpočty 

(22.2.2011 23:48:11)
K nebezpečnosti solení není co podotknout, ale k výpočtům v článku ano:
cituji:
...cereálie mají téměř 1000 mg sodíku na 100 g výrobku. Na jednu porci tak vychází cca 300 g sodíku, což je zhruba polovina doporučeného denního množství pro dospělého!...

Jelikož 1000mg je 1g, tak by porce obsahující 300g sodíku musela vážit 30 kg... Navíc, že by dospělý měl pozřít denně 600g sodíku? Navíc sůl je NaCl a autoři jaksi ve váhových výpočtech opomenuli chlor.
Výsledek - nejsem si až tak jistá pravdivostí uváděných údajů.
 angrešt 


Re: Nějak nesedí výpočty 

(23.2.2011 8:32:21)
Máte pravdu, ty výpočty jsou naprostá ptákovina.
 Maci1 


Re: Nějak nesedí výpočty 

(23.2.2011 21:39:58)
Přesně tak, tohle mě taky na první pohled zarazilo ~e~~8~~Rv.
 Petrajda 


A co jídlo v MŠ 

(23.2.2011 0:08:27)
Vždycky mě u takových článků fascinuje, že je patrně vůbec nečtou některé kuchařky a učitelky z MŠ!!! U nás nejenže solí dost, ale přidávají kečup (pochybuju, že kdovíjaké kvality) apod.

Já jsem dětem jídlo nesolila až do školkového věku, stačila jim právě ta skrytá sůl a to ještě opravdu v malém množství- např. brambory s brokolicí zapečenou se sýrem jsou slané už díky tomu sýru, těstoviny také jíme se sýrem, tak proč je solit atd. Nedávala jsem bonbony, buchty nebo koláče jo, ale bonbony, čokoládu nebo lízátka ne. NIKDY jim to nechybělo a ani to nechtěly. Ale všechno tohle začaly dostávat až ve školce, a bohužel dost ve velkém.

Naštěstí ty sladkosti je moc neberou, ani když jim to cpou učitelky každý den (za odměnu nebo naopak, aby nezlobily...), ale na to slané si tam celkem zvykly a úplně neslané už bych si vařit netroufla. Ach jo.
 Petrajda 


Re: A co jídlo v MŠ 

(23.2.2011 0:18:24)
Až teď jsem přečetla diskusi a koukám, že v tom s tou MŠ nejsem sama. Vždycky když je nějaký pořad, kde mluví zubaři rodičům do duše kvůli lízátkům, sladkým nápojům a kazivosti zubů nebo např. Cajthamlová o omezování solení atd. nebo někdo jiný káže rodičům kvůli narůstající obezitě dětí, se nestačím divit - proč se ti novináři nepodívají do MŠ??? Na všechny rodiče stejně nedosáhnou, ale aspoň v těch MŠ by nějaká pravidla platit měla.
 Veveruše 


A co když děti sůl "mlsají"? 

(24.2.2011 2:16:49)
Do 1 roku jsem nesolila vůbec, pak jsem začala mírně přisolovat. Problém ale nastal, když se mnou kluci cca v 1,5 roce začali vařit - oba se domáhali ochutnávek zeleniny, koření, ale také soli. Obvykle jsem neodolala jejich žadonění a trochu jim jí nasypala na talířek~7~. Tak jsou asi taky přesolení~:(
 Věra, tři dospělé děti 
  • 

Re: A co když děti sůl "mlsají"? 

(24.2.2011 9:35:09)
Vzpomněla jsem si na své dětství. Zatímco ostatní děti mlsaly cukr, já jsem chodila mlsat sůl. Dětem jsem od malička solila málo, ale úplně bez soli jsem nikdy nevařila. Ve svém věku 68 let jsem zatím naprosto zdravá a mám moc ráda sladké i slané. Také mé, dnes už dospělé, děti nikdy žádné zdravotní problémy neměly. Přiklonila bych se asi k té normální střední cestě. Kdybych měla jíst jenom samé zdravé věci, asi by mi nechutnalo. Samozřejmě je jasné, že nemocný člověk zkrátka nějakou tu dietu nebo omezení dodržovat musí, to je bez debat. Možná je to i tím, že člověku nejvíce škodí to, čeho se bojí.
 Katka 
  • 

Soda bikarbona  

(26.2.2011 20:07:39)
Dodnes mam vycitky svedomia ze som 2 tyzdnovemu sinovy vytierala jazyk sodou bikarbonou, dla odporucani doktorky. Kalciovy sirup asi tiez neprospieva ladvinam ani slinivke... A to vsetko ma liecit..

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.