koré |
|
(23.11.2010 9:38:34)
"Nenajdeme tu hrachovou kaši" - to je totiž nedobré, nemoderní jídlo, které děti nejsou zvyklé doma jíst.
Ale jelikož jsou moderní, nabízejí tu "luštěniny"
|
Myšutka* |
|
(23.11.2010 10:12:12) Také by mě zajímalo, co je na hrachové kaši špatného? Mmch. za mých školních let to bývalo jedno z mála poživatelných jídel. Zajímalo by mě, kolik je rozpočet na jídlo(tedy porci) a kolik platí za oběd rodiče. Jinak obodobnou skladbu jídel mají v naší školní jídelně taky a nedělají z toho zásluhy.
Rozesmálo mě konstatování, že nádobí je čisté. To je snad samozřejmost, nebo ne? To někde nádobí nemejou?
|
Ines | •
|
(23.11.2010 10:31:35) souhlas, hrachovou kaši miluju, luštěniny jsou zdravé, takže to, že ji nevaří není u mně plus. Čistota je snad standart a ne něco extra. A nelíbí se mně orientace na drůbeží maso, kuřata krmí v bůhvíčím, do měsíce je dorostené a zabité - nic proti občasnému zařazení, ale jako základ jídelníčku ne.
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(23.11.2010 10:44:03) Souhlasím. Nevím, proč se vydávají kuřata za extra zdravé maso. Taky mně vadí absolutní přemíra brambor v jídelníčcích. Rýže, špalda, pohanka, jáhly, quinoa - výborné přílohy a mnohem zdravější.
|
kreditka |
|
(23.11.2010 13:24:31) No tak jáhly pohanku a další tyto produkty bych fakt nedala do úst ani já, stačí se podívat do zbytků ve školkách jakmile je třeba čočková pomazánka tak většina dětí to nechce
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(23.11.2010 13:25:56) Tak s tímhle přístupem se nedivím...
|
kreditka |
|
(23.11.2010 13:27:07) Tak když mi to nechutná tak to prostě nejím...mmch třeba nejím hrachovou kaši nebo kaši krupicovou, ale malá ji miluje, žádné jídlo ji neošklivým sama ať si rozhodne dle své chutě
|
|
|
|
|
Tante Ema |
|
(24.11.2010 13:21:45) Co je špatného na bramborách? Nemoderní?
|
|
|
koré |
|
(23.11.2010 11:05:14)
Mě by zajímalo, jestli jsou z tohoto pohledu lepší krůty...? Krůtí maso se obvykle doporučuje pro děti, ale nevím, zda krůty také nebývají "rychlokvašené".
|
K+H | •
|
(23.11.2010 11:20:48) Kruty pry ne, cetla jsem, ze na ne ty hormony nepusobi, ci co...ale jista si nejsem. Jinak jsem se z toho clanku teda moc nedozvedela, resp. jsem nepochopila, proc takovou "obyc" jidelnu vubec popisujou, myslim, ze by se naslo x lepsich (ale asi hodne horsich, bohuzel). A co se tyce popisovaneho jidelnicku, to se podle me pan sefkuchar moc "nepredvedl";-)
|
Bumbi&05,08,10 |
|
(23.11.2010 12:48:39) aji krůty se vykrmují takhle bohatě - vysokoproteinová strava, vyšší teplota a málo pohybu. Urychlí to výkrm třeba o 2 týdny.
|
kreditka |
|
(23.11.2010 13:25:56) Pochybuju že dnes vůbec existuje maso které není "rychlené" co maso i ta pohanka či jáhly jsou stříkané bůh ví čím, to je jako vylézt z deště pod okap
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(23.11.2010 13:27:22) Pokud by se nevařilo tolik (rychleného) masa, bylo by možné dovolit si koupit tyto obiloviny v bio kvalitě.
|
kreditka |
|
(23.11.2010 13:29:22) Tak si koupím bio kvalitu, kde budou zárodky plísní, brouci a jiná havěť to si teda fakt pomůžu
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(23.11.2010 13:31:36) Budeš to mít takové, jak myslíš. Jaký šel, takového potkal... někdo tu dnes v jiné diskusi zmiňoval a je to pravda.
|
|
|
severanka |
|
(23.11.2010 13:41:50) množství bio potravin by nepokrylo poptávku, to by jsme neměli maso každý den, takže rychlovýkrmny na které se pořád poukazuje jsou nutné.
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(23.11.2010 13:44:39) Ale maso přece nemusíme mít každý den...
|
severanka |
|
(23.11.2010 13:48:37) nemusíme mít maso každý den, ale rádi bychom:-D taky mě nenapadá moc jídel bez základu masa, pokud nechci používat bujon atd. Vždycky právě musím mít aspoń vývar z masa abych mohla udělat omáčku.
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(23.11.2010 13:56:45) Omáčka jdou bez masa - základ může být zelenina.
|
severanka |
|
(23.11.2010 14:03:44) a můžeš napsat recept? mě pořád připadá že dusím a vařím jen maso maso maso. nebo spíš myslíš nedělat vývar z masa na podlití ale ze zeleniny?
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(23.11.2010 18:46:05) Základem je cibule, osmahnout na kvalitním oleji a osolit + přidat podle požadované chuti další zeleninu - kořenovou, nebo dýni a podusit do měkka, okořenit dle chuti, případně zeleninový bujon přidat (bio nebo bez chuťových příměsí), může se dát i tofu. Pak rozmixovat a zahušťovat lze zakysanou smetanou nebo i moukou... je třeba kreativita trochu - já čerpám z biokuchařky H. Zemanové, je tam spousta bezmasých pokrmů
|
|
|
kreditka |
|
(23.11.2010 14:27:58) Jenže tahle planeta by nás neuživila pokud byli všechno jen bio potraviny ať bys chtěla jíst maso nebo zeleninu
|
|
|
|
|
K+H | •
|
(23.11.2010 13:47:59) Hmm, tak ja se bez rychlovykrmen fakt v pohode obejdu...
|
kreditka |
|
(23.11.2010 14:29:30) Taky ale nejde jen o velkovýkrmny na podobném principu dnes funguje i rostlinná výroba - hnojí se, stříká se a pěstuje se tak aby byl co nejvyšší výnos. Kdyby bylo jen bio tak půlka planety minimálně umře hlady
|
K+H | •
|
(23.11.2010 14:39:59) Kreditko- to si nemyslim;-)Ale mozna by teda lidi v zapadnim svete nemeli kazdej den maso, jak tu nekdo zminoval (mimochodem vis jak obrovsky plochy zemedelsky pudy padnou na pestovani krmiva pro zvirata "na maso"?). No, to je na dlouhou debatu, ale uz mimo tema uzasneho sefkuchare v uzasne skole mladeho Klause:-D
|
kreditka |
|
(23.11.2010 15:00:03) No tak jestli hodláš jíst kukuřičnou siláž tak prosím - tu totiž dávají kravám u nás v kravíně - nebo tedy dávali, kravín je zrušený no je pravda že teď tu kukuřici nepěstují pro zvířata, ale ani pro lidi, protože ekologové rozhodli že lepší je solární elektrárna, tudíž místo aby se pěstovalo jídlo na poli tak se tam vyrábí elektřina
|
K+H | •
|
(23.11.2010 17:54:50) Kreditko- nak nechapu uvahu s tou silazi, na poli se daji pestovat ruzny veci k jidlu, ze jo? A je jasny, ze kdyz budou lidi jist to, co na poli vyrostlo, uzivi se jich z toho pole mnohem vic, nez kdyz urodu daj zkrmit zviratum a ty pak zabijou a snedi... Ale to uz jsme se teda fakt vzdalily od ty skolni jidelny;-)
|
kreditka |
|
(23.11.2010 18:56:33) Ale chápeš že i kdyby se vybila všechna krmná zvířata tak to co se vypěstuje na polích bez postřiků apod. nebude stačit na to aby to uživilo tolik lidí. Vidím to sama letos jsem si nasela na záhonu hrách kousek od nás na poli měli zemědělci taky hrách jenže s daleko vyšší úrodou ale daleko horší chutí. Můj hrách byl chuťově luxusní, nebyl stříkaný, nebyl chemicky hnojený ale právě proto ho bylo málo, protože se o něj postarali škůdci později díky dešťům plísně. Nikdy nebudou tak vysoké výnosy bio kvality jako výnosy chemicky ošetřené zeleniny
|
K+H | •
|
(23.11.2010 21:30:00) Kreditko-ja nevim, myslim si, ze jo, ovsem je jasny, ze je to utopie;-)a ze vetsina lidi v zapadni civilizaci konzumuje mnohem vic, nez je potreba (z cehoz by asi tezko byli ochotni slevit, to je jasny)...kdesi jsem videla takovy fotky rodin z ruznych koutu sveta a meli pred sebou rozlozeny jidlo pro tu rodinu na tyden- to byly sileny rozdily a taky docela sokujici zjisteni, z jak mala se da prezit... Ale uz to asi nenajdu, stejne jako test, kterej si clovek moh udelat a spocitalo mu to, o kolik konzumuje vic (nebo min), nez je treba k tomu, aby Zeme uzivila veskery obyvatelstvo... No ale to uz fakt jen teoretizujem obe dve;-)
|
K+H | •
|
(23.11.2010 21:34:01) P.S: To "myslim si, ze jo", mela byt reakce na uvodni vety- na to, jestli Zeme dokaze vsechny uzivit bez prechemizovanyho hospodareni...Pisu zmatene, protoze uz je vecer a moc mi to nemysli:-D
|
|
š. | •
|
(24.11.2010 23:30:30) ty fotky rodin byly před 1-3 ? lety v čsp. Marianne
|
|
|
|
|
|
Jája | •
|
(23.11.2010 15:35:48) Radši louku, kde roste tráva na seno a z toho maso ze zvířete, než plocha pod solárem, kde neroste nic krom plevele, nebo plocha, na které je řepka, která se přidává do benzínu.
|
kreditka |
|
(23.11.2010 15:43:18) tak tak bohužel u nás kam se podíváš je to amý solárnjí panel, dříve jsme po sklizni šli do polí a sbírali si kukuřici co tam zůstala na zemi, teď nemáme kam jít, protože kravín je zrušený a když nejsou krávy není ani kukuřice
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bumbi&05,08,10 |
|
(23.11.2010 12:47:38) Ines, rychlost růstu kuřat je daná tím, čím je krmí - ale už to dávno nejsou ATB, ale vysoceproteinová strava a udržují je v teple a pokud možno s minimem pohybu. Tak kuře získá "jateční" váhu rychleji.
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(23.11.2010 13:12:26) Ale i tak to kuře není asi úplně ok, že?
|
kreditka |
|
(23.11.2010 13:28:29) Stejně tak se krmí krůty, prasata, králíci všechno se krmí směsmi pro co nejvyšší růst. Zrovna tak třeba obilí je ošetřováno kde čím pro lepší výnos - dnes si nevybereš
|
|
K+H | •
|
(23.11.2010 13:45:35) To vis, ze ne, kdyz vyrusta takhle neprirozene, ty kruty to samy, byt mozna na rozdil od kurat bez hormonu...A propos mi v tom uvedenem jidelnicku chybela bezmasa varianta, coz bych za to skolny ocekavala (no, v takhle drahy skole bych mozna i ocekavala vareni z biopotravin...)
|
|
|
|
|
Hanka 75 |
|
(23.11.2010 14:06:40) to tedy samozřejmsot není. Byli jsme letos v 4-hvězdičkovém hotelu na Krétě. Všechno úžasné, spokojenost, kuchyně výborná, nádobí bylo samozřejmě čisté, ale vždy se stejnými čmouhami. Měla jsem pocit, že jím vždy i trochu mycího prostředku. Dovolenou sjem si tím kazit nenechala a neřešila, ale vadilo mi to.
|
|
Katka + 2 | •
|
(23.11.2010 14:44:13) Co je špatné na hrachové kaši? Asi všechno :)) Když byla hrachová kaše, byl hlad, dávali k ní volské oko a to půlka dětí nejedla. Jinak luštěniny - fazole, čočka i hrášek se dají připravit úžasně.
Vlastně existuje jeden člověk, co má hrachovou kaši rád, má dcera, ale stráví pak celou noc v křečích a brečí bolestí :(
|
Myšutka* |
|
(24.11.2010 8:12:45) No vidíš a já znám jenom jednoho člověka, který ji nejí... Prostě je hloupost odsoudit jakékoliv jídlo jenom prot, že mi nechutná. Když bude skladba pestrá, tak se každý den většina s chutí nají a každý den bude prá těch, co jim nechutná. Ale je nerálné si myslet, že bude chutnat všem.
|
|
Ilona a její holčičky | •
|
(24.11.2010 12:08:36) Já mám hrachovou kaši ráda. Jako dítě ve škole jsem jí ale nenáviděla, protože jsem z ní vždycky cítila kávu. A hrachová kaše s kávou fakt není ono. Později jsem zjistila, že po kávě je cítit nekvalitně sušený hrách. Dnes si kaši uvařím doma z daleko kvalitnějšího hrachu a opravdu si pochutnám. Bohužel jsem doma jediná.
|
Tante Ema |
|
(24.11.2010 13:28:06) Mně taky chutná a i ve škole (u nás dělají dobrou), ale jako dítě jsem ji nejedla a co si vzpomínám, bylo to neoblíbené jídlo, děti se ofrňovaly hromadně a občas i s podporou učitelstva. Mě by spíš zajímalo jak v téhle advanced školní jídelně řeší zákonem dané normy, kolik jakých surovin měsíčně musí spotřebovat, protože to je největší brzda pro jídelny, které by rády vařily zdravě, chutně a pro děti přitažlivě současně. Při např. nutnosti zakoupit x tun předraženého nekvalitního hovězího, ze kterého ve velkém provozu těžko vyrobí něco lepšího než UHO s podrážkou, jim pak už nezbvá na něco lepšího, atd.
|
|
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(23.11.2010 19:43:52) tak za mých školních let jsme hrachovou kaši houfně vraceli
|
|
|